Belgija ove zime popravlja nuklearne reaktore i gasi ih do 2025. – Dalje je jedina alternativa plin

Vetrenjača i nuklearna elektrana
19 komentara

Ove zime Belgiji prijeti velika nestašica električne energije zbog popravaka nuklearnih elektrana izgrađenih početkom ’80-ih. Zbog ovih radova je proizvodnje električne energije u zemlji već je smanjena za dvije trećine. Štoviše, problem se odnosi ne samo na Belgiju, jer se život mnogih europskih reaktora bliži kraju i sve je više oštećenja koja se ne mogu popraviti, izvještava NTD.

Proizvodnja električne energije u Belgiji opada, jer su nuklearni reaktori zatvoreni radi popravaka. Ove zime će se Belgija vjerojatno suočiti sa zamračenjem. Za zemlju će ovo biti svojevrsna proba prije potpunog zaustavljanja reaktora, što je proces koji će započeti 2022. To znači da se Belgija mora početi prebacivati na druge izvore energije, a to sigurno neće biti ugljen ili termoelektrane na loživo ulje.

Oglasila se i belgijska ministrica energetike, Marie-Christine Marghem.

“Očigledno je najgori scenarij plan isključenja potrošača i zamračenje. U svim suvremenim zemljama je elektroenergetski sustav zaštićen od takvim prekida. Naime, u nekim područjima se struja isključuje na tri sata, kako bi se zadovoljila trenutna potražnja”, rekla je Marie-Christine Marghem.

“Četiri nuklearna reaktora Doelove nuklearne elektrane u blizini Antwerpena i tri reaktora nuklearne elektrane Tihange u Liegeu proizvode oko polovice električne energije za zemlju. Od sedam od ovih reaktora, šest je izgrađeno između 1975. i 1985. godine, s vijekom trajanja od 40 godina. Trenutno se popravljaju, zbog čega se količina proizvodnje električne energije smanjila za dvije trećine. Sada se mnogi pitaju kako će se Belgija nositi s potpunom obustavom rada nuklearnih elektrana? Prema zakonu iz 2003. je produžen vijek trajanja najstarijih reaktora,  ali samo do 2025. godine. U Belgiji postoji terminal za obradu plina. Do 2020. godine će se izgraditi plinovodi iz Francuske, Luksemburga, Nizozemske, Velike Britanije i Njemačke. Međutim, Belgija još nije izgradila plinske elektrane”, upozorava ministrica.

“Problem nuklearnih elektrana se ne odnosi samo na Belgiju. Životni vijek mnogih europskih reaktora je pri kraju i na njima se sve više pronalaze oštećenja koja se ne mogu popraviti”, zaključila je Marie-Christine Marghem, čime sugerira da će na europskom tržištu plina, uz ionako rastuću, doći do još veće potražnje.

Naravno, ovu je vijest Rusija popratila s velikim interesom, obzirom da je uvijek bila najpouzdaniji dobavljač plina za europske kupce.

EnergijaNuklearna centralanuklearna elektranaTihange
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Belgijski reaktori su već trebali biti ugašeni s obzirom na pukotine u reaktorskim posudama koje su nepopravljive, a dizajn starih nuklearki je takav da onemogućuju zamjenu istih jer su fiksirani (predviđene su trajati koliko i sami reaktori). E sad, pošto gore kod njih solarna energija ne može napraviti čuda, a vjetroelektrane također ne mogu biti dio “base load-a” , pitanje svih pitanja je da li su Belgijanci spremni keširati 2x više za Trumpov LNG ili će u Moskvu ponijeti belgijske vafle i ispričati se mrskome neprijatelju “europskih vrijednosti”?
Jer ovdje nije tema plin za kućanstva i urede, nego o energentima za base load elektrane u kojima svaki cent igra ulogu čak i na mjesečnoj razini.

Adriana
5 godine prije

Blago nama, sada će Belgijanci investirati u LNG Krk i time osigurati svoju svijetlu energetsku budućnost.

Zadranin
5 godine prije

Ništa, nek Belgijanci počnu tući po fažolu(grahu) kupusu, i jajima.. i eto plina.

Prdc! ?

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Francuzi, sa njihovih 80% elektroenergije iz atomskih centrala, kao deponij su koristili Centralnoafričku imperiju i njenog imperatora Bokasu. Sva rudarska okna u toj zemlji su već 70-ih bila dupke puna nuklearnog otpada. Kad je podrška ukinuta, pao je i Bokasa, a imperija je postala “republika”.
A koga će Beligija ”usrećiti” sa svojim nuklearnim otpadom?

hogar strašni
5 godine prije

Imam osjećaj da će cijena električne energije u Evropi pa i kod nas nezaustavljivo rasti. I opet kod najsiromašnijih -MRAK.

Brainstorm
5 godine prije

remont zimi iako su mogli izabrati proljece? govori da namjerno biraju lose doba iz neke druge namjere. mislim da zele slomiti otpor javnosti prema gradnji novih nuklearnih elektrana. 6 godina sasvim dovoljno da izgrade nove.
sto sa nasim starcem, ne krsko?

Fatih
5 godine prije

AUUUUU …… U SEXU JE SPAS I SRECA.

njonjo
5 godine prije

O čemu razmišlja Danska koja blokira Sjeverni tok II?

Weteran
5 godine prije

Kilovat iz nuklearke je najjeftiniji.

m.ivanisevic
5 godine prije

Stvara se “fama” da je plin čisto gorivo. Kolege drage osim što u njemu ima nečistoća isti je također veliki generator CO2 pa neka vrli EU birokrati vide što im se više isplati, gradnja novih nuklearki, ili plin. Alternativni izvori energije su nedovoljni za današnje potrebe, a i nepouzdani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI