Trumpova uprava osumnjičena za “nuklearni posao” sa Saudijskom Arabijom

Nuklerani reaktor elektrana atom
8 komentara

Nadzorni odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa pokrenuo je istragu protiv uprave Donalda Trumpa kako bi provjerio planove Bijele kuće da nuklearnu tehnologiju proda Saudijskoj Arabiji. To bi moglo ugroziti interese nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država i potencijalno omogućiti najvećoj arapskoj monarhiji da stvori atomsku bombu, navodi se u izvješću odbora objavljenom u utorak, 19. veljače, prenosi Reuters.

Prema tom dokumentu, neki bivši visoki članovi uprave Trumpa su lobirali za sporazum prema kojem bi se trebale graditi nuklearne elektrane u Saudijskoj Arabiji. To znači da bi se nuklearna tehnologija Sjedinjenih Država mogla prenijeti Saudijcima, čak bez potrebnih jamstava za njenu sigurnu upotrebu.

Tvrdi se da je Michael Flynn , bivši savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, lobirao za “nuklearni sporazum” s Rijadom, ali je otpušten manje od mjesec dana nakon imenovanja na taj položaj u siječnju 2017. godine. Tada je posao nastavio Derek Harvey, koji je radio u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Kasnije je i on otpušten s dužnosti.

Osim toga, tvrtka Brookfield Asset Management, koji ima bliske poslovne odnose s grupom kompanije u vlasništvu višeg savjetnika predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Trumpova zeta Jareda Kushnera, trebala je sudjelovati u ovoj transakciji.

Izvješće Nadzornog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa se oslanja na informacije dobivene od neimenovanih dužnosnika Bijele kuće koji su izvijestili o “dosezima akcija kojima su svjedočili”. Planovi za “nuklearni sporazum” sa Saudijcima mogu kršiti stroge norme američkog zakona u ovom području. Osim toga, rekli su kako Kongres nije bio obaviješten o unaprijed o pregovorima s Rijadom.

Poznato je da Saudijska Arabija, koja se nosu s demografskom eksplozijom i porastom stanovništva s 19 na 32 milijuna u nešto više od 20 godina, treba nuklearne elektrane kako bi zadovoljila potrebe za energijom. Rijad je u više navrata objavio kako pregovara s raznim stranama i da planira izgraditi više nuklearnih elektrana diljem zemlje.

Ali je isto tako poznato da Saudijska Arabija godinama plaća tajni nuklearni program Pakistana, a posjeduje i kineske balističke projektile kompatibilne s pakistanskim nuklearnim bojevim glavama. Posjete bivšeg saudijskog ministra obrane princa Sultana bin Abdulaziza Al-Sauda pakistanskom nuklearnom istraživačkom centru u 1999. i 2002. su naglasili bliskost u odnosima ministarstava obrane dvije zemlje.

Postoje dvije verzije te priče. Prema prvoj je 2013. sve bilo spremno za isporuku nuklearnog oružja Rijadu.

Tada je visokopozicionirani dužnosnik NATO pakta za BBC rekao da je vidio obavještajna izvješća prema kojima nuklearno oružje koje je napravljeno u Pakistanu u ime Saudijske Arabije čeka spremno za isporuku Rijadu.

Nakon toga je Amos Jadlin, bivši šef izraelske vojno-obavještajne službe, na konferenciji u Švedskoj rekao “da ako Iran nabavi bombu, Saudijci neće čekati niti jedan mjesec. Oni su već platili bombu i oni će otići u Pakistan i donijet što trebaju donijeti”.

VIDEO: Saudijske balističke rakete DF-3A na paradi 2014. godine

Bivši kralj Saudijske Arabije Abdullah je 2009. pri posjeti Sjedinjenim Državama upozorio specijalnog izaslanika za Bliski istok, Denisa Rossa, da ako Iran prijeđe prag, Rijad će nabaviti nuklearno oružje. Kasnije je u više navrata slao takve signale Americi.

Priča o projektu Saudijske Arabije, uključujući nabavu dalekometnih projektila sposobnih da nose nuklearne bojeve glave, traje desetljećima. Kasnih ’80-ih su Saudijci tajno kupili desetine balističkih projektila CSS-2 iz Kine.

Ove rakete, koje mnogi eksperti smatraju nepreciznim za konvencionalno oružje, dostavljene su Saudijskoj Arabiji prije 20 godina.

2013. godine su eksperti Instituta IHS Janes izvijestili o završetku nove saudijske baze s raketnim lanserima za CSS-2 od kojih su jedni usmjereni prema Izraelu, a drugi prema Iranu.

Međutim, kasnije je Times izvijestio kako su brojni diplomati i vojni analitičari tvrde kako je “islamska nuklearna bomba” mit kojem nema mjesta u XXI stoljeću i da Pakistan neće dopustiti da bilo koja druga islamska zemlja posjeduje nuklearno oružje, pogotovo ne Saudijska Arabija.

Sada je ova tema ponovno aktualna, iako transfer tehnologije za nuklearne elektrane i proizvodnju energije ne mora nužno značiti da su Saudijci sposobni stvoriti i nuklearnu bombu. Problem je očito unutarnja politička borba u Washingtonu, gdje se otkrilo da je Trumpova uprava pregovarala unosan, iako vrlo opasan posao s vehabijskim režimom u Rijadu.

Reuters / Daily Times

Amos JadlinNuklearna centralanuklearna elektranaNuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Prije manje od mjesec dana je izašlo na vidjelo da su Izraelci počeli razmjenjivati informacije o nuklearnom programu sa Saudijcima. Trumpovi potezi su izraelski potezi. Cilj je ojačati Saudijsku Barbariju kao pijuna u borbi s Iranom.

mladen3x
5 godine prije

A tko je Pakistanu dao tehnologiju za nuklearnu bombu ili su sami to napravili?

Jole
5 godine prije

Uvijek je Izrael u pozaini kad se radi o Iranu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI