Ukrajina izvela napad dronovima u blizini najveće nuklearne elektrane u Europi

nuklearna elektrana Zaporožje
27 komentara

Bespilotna letjelica kamikaza udarila je u transportnu radionicu u blizini pogona u Zaporožju, prema tiskovnoj službi ZNPP-a

Kijevske snage ponovno su napale krug nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) s pomoću bespilotne letjelice kamikaze, izvijestila je u srijedu tiskovna služba te elektrane. Objekt je najveći takve vrste u Europi.

Prema poruci koju je služba objavila na Telegramu, dron je navodno udario u transportnu radionicu ZNPP-a, ali nije prouzročio nikakve žrtve ili kritičnu štetu na objektu.

Udar dolazi usred niza napada UAV-a na grad Energodar, koji se nalazi pored objekta, u posljednja dva dana, rekla je tiskovna služba. Naglašeno je da su granatiranje civila i napadi na nuklearnu elektranu i njezinu infrastrukturu “neprihvatljivi i jasno predstavljaju terorističke akte”.

Tijekom sukoba u Ukrajini, ZNPP je više puta bio gađan dronovima i topništvom otkako je ruska vojska zauzela postrojenje u prvim mjesecima svoje kampanje.

Supredsjedavajući Vijeća za integraciju novih ruskih teritorija, Vladimir Rogov, također je u prošlomjesečnom intervjuu tvrdio da su ukrajinske specijalne snage usred izvođenja vježbi koje su bile usredotočene na prelazak rijeke Dnjepar i zarobljavanje “velikog objekta koji je napravio čovjek”. .” Prema Rogovu, čini se da je ovaj “objekt” ZNPP.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje elektrane, dok Ukrajina i njezini zapadni podupiratelji optužuju Rusiju da koristi postrojenje kao zaklon za svoje trupe.

Međutim, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi nije mogao potvrditi optužbe nakon što je nekoliko puta osobno posjetio postrojenje. Nakon svog posljednjeg posjeta u travnju, priznao je da je vidio oklopna vozila i izvjesnu sigurnosnu prisutnost na postaji, ali je rekao da nije bilo “teškog naoružanja” ili zabranjenog oružja poput tenkova, topništva ili raketnih bacača.

Unatoč tome, Grossi nije mogao utvrditi koja je strana napadala postrojenje, navodeći da IAEA nema mandat donositi takve odluke te da su za utvrđivanje krivaca potrebni “neosporni dokazi”.

U međuvremenu, stalni predstavnik Rusije pri UN-u, Vasilij Nebenzja, izjavio je prošlog mjeseca nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a da je Zapad, nakon što je optužio Rusiju da je odgovorna za opasnu situaciju u ZNPP-u, zapravo postavio Moskvi ultimatum: “predaj kontrolu ZNPP-a u Kijev i tada će napadi prestati.”

Nebenzja je izjavio da je Zapad time “ne samo u potpunosti izdao režim Zelenskog, nego je i zapravo priznao sudioništvo u ovim neodgovornim napadima”.

nuklearna elektranaukrajinaZaporožje
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivana Podravec
24 dana prije

Svaki put kad to naprave možemo se samo zapitati jesu oni normalni i tko će to najviše stradati ako dođe do nuklearne katastrofe?

xyz
24 dana prije

Zapad želi da Gruzija otvori “drugi front” protiv Rusije. To je izjavio premijer Irakli Kobakhidze.
“Od početka 2022. postoji ozbiljan interes za otvaranjem “drugog fronta” u Gruziji, što bi oslabilo poziciju Rusije, ali bi to uništilo našu zemlju. Taj interes ostaje i danas”, rekao je, komentirajući nezadovoljstvo Zapada gruzijskim zakonom o stranim agentima.
Političar smatra da u današnjem svijetu postoji “strana globalnog rata” koju “ne zanima sudbina Gruzije i njen interes je samo u slabljenju pozicije Rusije”.
Gruzijci ipak nisu toliko glupi kao Ukrajinci, koji su za interes zapada uništili vlastitu državu i narod.

nastran
24 dana prije

Grossi nikad neće moći utvrditi koja je strana napadala postrojenje, zna se zboč čega!?! Inače ovi luđaci, nije mi uopće jasna nihova namjera:Ukoliko izazovu nuklearnu katastrofu otiči će k vragu ukrajina i šire:Kakva korist od toga da optuže Rusiju? Rat opet neće dobiti

Max
24 dana prije

Suludi teroristički čin.

stopostoo
24 dana prije

Ukrajinski Zelinski je u ilegali, sad je vrijeme da rusi stisnu i pošamaraju tu šačicu plaćenika i uspostave normalnu vlast, no izgleda da se čeka studeni. Bojim se da će gugiji u međuvremenu poduzeti bilo što pa i nuklearnu katastrofu samo da se održe nakon studenog na vlasti.

frk
23 dana prije

To je trenutno vojna hunta jer je vodji istekao mandat 21.05.2024 ali i dalje gadja nuklearna postrojenja po Europi. I nikom nista. Do jednom. I mi to sve jos i financiramo? Nece to jos dugo moci ovako.

Josip
23 dana prije

Rusi do kada cete trpjeti to ubadanje osa? Za svaki njihov napad po jedna takticka nuklearna dok im ne dode iz dupeta u glavu..

onaj najglu...Dalton
23 dana prije

Baba, šta kaže oni Grossi…..
Da je zamolio Ukrajince da Rusija ne napravi provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI