Moskva optužuje Ukrajinu za ”nuklearni terorizam”

nuklearna elektrana Zaporožje
13 komentara

Ruski ministar obrane tvrdi da je kijevska vojska namjerno granatirala nuklearno postrojenje u Zaporožju

Ukrajina pribjegava opasnoj taktici namjernim gađanjem nuklearne elektrane Zaporožje na ruskom teritoriju, ustvrdio je ministar obrane Sergej Šojgu. Ranije je Moskva rekla da neće prihvatiti nikakav sigurnosni dogovor koji bi uključivao predaju objekta trećoj strani. Obraćajući se visokim vojnim dužnosnicima u utorak, Šojgu je optužio ukrajinske snage za ispaljivanje 33 granate na nuklearnu elektranu u posljednja dva tjedna. Ministar obrane okarakterizirao je ove akcije kao ništa manje od “nuklearnog terorizma”. Prema Šojguu, Kijev namjerno želi nuklearnu katastrofu na tom mjestu učiniti vjerojatnom.

“Naše jedinice poduzimaju sve potrebne mjere kako bi osigurale sigurnost nuklearne elektrane Zaporožje”, rekao je Šojgu.

Moskva je u više navrata iznijela slične optužbe protiv Kijeva, a ukrajinski dužnosnici stalno poriču da su ciljali elektranu i optužuju Rusiju za isto. U ponedjeljak je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila za medijsku kuću RIA Novosti da “ne može biti govora o bilo kakvom ruskom povlačenju ili prijenosu kontrole nad elektranom na treću stranu”. Inzistirala je na tome da je objekt na ruskom teritoriju i da je u potpunosti pod kontrolom vlasti te zemlje. Nadalje je rekla da samo Moskva “može osigurati fizičku i nuklearnu sigurnost” elektrane.

Komentar Zaharove uslijedio je nakon što je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao u petak da bi svaki dogovor o zaštiti nuklearne elektrane Zaporožje uključivao povlačenje ruskog oružja iz prostorija.

Grossi je talijanskim novinarima rekao da očekuje da će takav dogovor biti postignut “do završetka godine”, dodavši kako Moskva “nije protiv sporazuma i načela zaštite elektrane”.

Najveće nuklearno postrojenje u Europi, elektranu Zaporožje preuzele su ruske snage početkom ožujka, nekoliko dana nakon što je Kremlj pokrenuo vojnu operaciju u Ukrajini. Ove jeseni, četiri bivša ukrajinska teritorija, Narodne Republike Donjeck i Lugansk, kao i regije Herson i Zaporožje, nakon referenduma pripojene su Rusiji. U listopadu je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao uredbu kojom se proglašava rusko vlasništvo nad postrojenjem.

nuklearna elektranarusijaTerorizamukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
target
1 godina prije

Moguc je “nuklerni incident” jer da bi se Hazarija “ocistila” od “Slavenske stoke” potrebno je voditi dugotrajan, izbalansiran rat i na takav nacin da se nanese maksimalna steta Slavenskim narodima koji se vodjeni nevidljivom, “magicnom” rukom “majstora” (“medjunarodnih”-cionistickih centralnih bankara-vlasnika “americkih” FED, “ruske”, “kineske”, “europske”… centralne banke) medjusobno unistavaju, a sve u sklopu realizacije najavljenog tzv. Velikog reseta (zavrsnica Protokola sionskih ‘mudaca’). Cionisti, preko svoja 2 igraca Putina i Zelenskog protjeruju nezeljene “goste” sa prostora drevne judejske Hazarije. Nije Zelenski dzaba rekao: “Ukrajina ce biti veliki Izrael”. Rezultat cionisticke “specijalne operacije” mogao bi biti etnicki ociscena “Ukrajina” od Rusa, Ukrajinaca. O tome svjedoce i pisanja na ruskim portalima: “Danas (6.12.22), dok je kijevski Firer nekažnjeno pozirao pred novinarima i pričao o tome kako su pogodili naše aerodrome, Donjeck je preživeo najgore granatiranje u svojoj istoriji. Stotine granata i raketa pogodile su grad, pogodile su katedralu, pijacu, tržne centre, Dom omladine… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Ukrajina ima dva uvjeta za kraj rata: da Rusija odustane od svojih planova invazije i da povuče svoje trupe s ukrajinskog tla.

tihobl
1 godina prije

Ne razumijem ja zapadnu logiku – ako rusi stalno granatiraju NE koju drze zasto na zapadu misle da ce prestati kad se preda pod OSCE ?

Tupko Glupko
1 godina prije

Ukri su prekjučer napali zračnu bazu Engels-2 u regiji Saratov oštetivši dva bombardera Tu-95 i uništili cisternu s gorivom za avione u zračnoj bazi Djagiljevo u Rjazanu, obje u Rusiji, prilično daleko od ukrajinske granice. Ruski novinar Aleksander Kots tvrdi da se radilo o staroj bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje Tu-141 Striž, koja je dizajnom i veličinom mnogo sličnija krstarećim projektilima nego modernim dronovima. Golemi dron težak šest tona i dug 14 metara, koji se u ožujku, na početku ruske invazije na Ukrajinu, poslan iz Ukrajine srušio u Zagrebu, bio je upravo sovjetski Tu-141. NA presici DORH-a u travnju stručnjaci su otkrili da je krilo drona bilo prebojano plavo-žutim bojama ukrajinske zastave preko originalne sovjetske crvene zvijezde. I Rusi i Ukri negiraju da su poslali ovaj dron na Zagreb. Sa ovim novim incidentom otprije dva dana potvrđuje se tko ga je poslao. Izgleda da tu staru sovjetsku tehnologiju iz 70-ih i… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Pa nisu mogli gađati slučajno,

ANTINAZY
1 godina prije

Sve i svuda u svijetu Nazističke orijentacije treba potamanili kao štakore.
SLAVENI CIJELOG SVIJETA UJEDINITE SE U BORBI PROTIV NAZISMA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI