Izvješća govore o Mossadovom sprječavanju iranskih napada na izraelska veleposlanstva širom svijeta

Izrael - zastava
4 komentara

Izvještaj dolazi usljed medijskih spekulacija da je Izrael možda sudjelovao u eksploziji koja se dogodila 2. srpnja u iranskoj nuklearnoj elektrani Natanz. Izgleda da je ministar obrane Benny Gantz u nedjelju opovrgnuo bilo kakvu umiješanost, rekavši da “nije svaki događaj koji se dogodi u Iranu povezan s nama”.

Izraelska obavještajna agencija Mossad spriječila je pokušaje napada na više izraelskih veleposlanstava, javio je izraelski kanal 12 u službenom priopćenju koje je išlo na hebrejskom jeziku.

Vijesti govore o uroti koju je planirao Iran, a koja je uključivala veleposlanstva u Europi i širom svijeta, iako su izraelske vlasti, za neke od država u kojima su trebali biti izvršeni napadi, cenzurirali podatke.

Kanal vijesti nije detaljno obrađivao pojedinosti zavjere, a nisu dostupni ni izvori informacija.

Iran još nije komentirao navodnu zavjeru. Međutim, 2012. godine Izrael je optužio Islamsku Republiku za sličan plan koji je uključivao libanonsku militantnu grupu Hezbollah i napade na izraelske diplomate u Indiji i Gruziji. Tada je Iran kategorički odbacio optužbe, ističući da “osuđuje sva teroristička djela”, optužujući “cionistički režim” za vođenje “propagandnog rata”. Četiri osobe su ozlijeđene u napadu u New Delhiju. Gruzijska policija zaustavila je pokušaj napada auto-bombom u Tbilisiju. Napadi iz 2012. dogodili su se u pozadini Mossadovih atentata na iranske nuklearne znanstvenike, pri čemu je pet znanstvenika ubijeno, a jedan je preživio; niz napada dogodio se između 2010. i 2012. godine.

Nuklearne napetosti oko Natanza

Izvješće Kanala 12 dolazi uslijed porasta napetosti između Irana i Izraela, nakon požara i eksplozije, koja se dogodila 2. srpnja 2020. u postrojenju za proizvodnju s centrifugama i postrojenju za obogaćivanje nuklearne energije, Natanzu, koji se nalazi u središnjem Iranu. Prethodno nepoznata skupina koja se sama nazivala „Gepardi domovine“ navodno je preuzela odgovornost za čin sabotaže. Nakon napada američki su mediji objavili da je u napadu korištena “eksplozivna naprava postavljena unutar objekta”. Kasnije su kuvajtski mediji optužili Izrael izravno za umiješanost u eksploziju, tvrdeći kako je izraelska obavještajna služba izvela cyber-napad protiv postrojenja. U nedjelju je New York Times izvijestio, pozivajući se na obavještajni izvor, da je Izrael odgovoran za eksploziju te da je u postrojenju postavljena “moćna bomba”.

Izraelski kanali 12 i 13 pružili su različite procjene koliko je napad na Natanz zaustavio iranske napore na obogaćivanju uranom, sugerirajući da je zemlja možda ”vraćena” između jedne i dvije godine.

U subotu je iransko Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost obećalo da će s vremenom otkriti „uzrok i prirodu“ incidenta, rekavši da se suzdržavalo od daljnjih postupaka „iz nekih sigurnosnih razloga“.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz nagovijestio je u nedjelju da Izrael nije uključen u eksploziju, inzistirajući na tome da “nije svaki događaj koji se dogodi u Iranu povezan s nama”. Međutim, istog dana, ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi rekao je da će Izrael nastaviti raditi na sprečavanju toga da Iran razvije nuklearno oružje te je rekao da Tel Aviv poduzima “akcije koje je bolje da ostanu u tajnosti”. Vrhunski diplomat nije izravno govorio u vezi s događajima koji su se dogodili u Natanzu.

Iran je obećao da će izgraditi veći i napredniji pogon, koji će zamijeniti oštećeno postrojenje za obogaćivanje uranom.

Izraelski dužnosnici neprestano su upozoravali međunarodnu zajednicu na navodno iransko istraživanje izrade nuklearnog oružja, s tim da je premijer Benjamin Netanyahu uspješno lobirao za to da se Trumpova administraciju povuče iz nuklearnog sporazuma sklopljenog s Iranom 2018. godine, naglašavajući da Tel Aviv neće dopustiti da Islamska Republika osmisli nuklearnu bombu. Iranski dužnosnici odbacili su izraelske navode, a ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif više puta je isticao kako je Izrael jedina država s nuklearnim oružjem u regiji. Teheran tvrdi da nema namjeru izrađivati nuklearno oružje. Prema najnovijim podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju, razina obogaćivanja urana u zemlji iznosi 4,5 posto, što je znatno ispod procijenjenih postotaka od 80 do 90 posto, koji su potrebni za izgradnju nuklearnog oružja.

MossadNatanzNuklearna centrala
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Na unutarnjim stranicama ”Jerusalem Posta” svojevremeno se moglo nabasati na vijest da su se okupili živući šefovi Mossada. Lokalne udruge za očuvanje izraelske materijalne i nematerijalne baštine. Njih pet je izjavilo da je država Izrael u problemu. Obzirom kakvom korupcijom ju je premrežio Netanyahu.
Neki pak kažu da su valjani Izraelci najveći svjetski maheri oko puteva oružja. Da ne dave procedurom kao neke komplicirane države.
P.S.
A i kad si blizak Amerima, nekim slijedom događaja, uvijek dođeš u neku situaciju da moraš ispaliti neku raketu, na neku grupu muslimana.

Tim
3 godine prije

Koga to još briga?

Zvrk
3 godine prije

Ima onaj napad na turiste u Bugarskoj prije par godina. I tada i sada mi se činilo da je riječ o napadu lažne zastave da se okrive iranske skupine.

Tom
3 godine prije

Portal logicno za sva zla sto cionisti rade po bliskom istoku krivi iran a navija za izrael

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI