fbpx

Najveća plutajuća nuklearna elektrana na svijetu u postaje potpuno operativna

Ruska ploveća nuklearna centrala

Jedinstvena plutajuća nuklearna elektrana, koju je Rusija dizajnirala i izgradila, postala je najsjevernije nuklearno postrojenje na svijetu, s obzirom na to da započinje komercijalne operacije u zabačenoj regiji na Arktiku.

Brod Akademik Lomonosov, u malom gradu zvanom Pevek, u krajnjem istočnom dijelu Čukotke, sada je u potpunosti pokrenut, izvijestila je u petak ruska nuklearna agencija Rosatom. Jedan od glavnih ciljeva korporacije u ovoj godini bio je završetak pogona, što će osigurati energiju za rusko zabačeno područje.

“Danas možemo smatrati da je projekt izgradnje plutajuće nuklearne elektrane uspješno završen… Ona službeno postaje 11. nuklearna elektrana u Rusiji i najsjevernija u svijetu”, rekao je Andrei Petrov, generalni ravnatelj Rosenergoatoma, energetskog odjeljenja Rosatoma, koji je bio odgovoran za ovaj projekt.

Dok je plutajuća nuklearna elektrana od kraja prošle godine opskrbljivala lokalne mreže energijom, postrojenju su bila potrebna dodatna odobrenja za potpuno djelovanje. Nakon inspekcije u postrojenju, dokazano je da se postrojenje pridržava svih državnih normi, uključujući sigurnosne i ekološke. Dobila je odobrenje od ruskih tehničkih, nuklearnih i okolišnih inspektora.

“Jedinstvena karakteristika ovog postrojenja jest njezina multi-funkcionalnost: sposobnost opskrbe dalekih izoliranih regija naše zemlje toplinom, električnom energijom, ali i pitkom vodom za one regije u kojima se za to javi potreba”, rekao je Vitaly Trutnev, direktor Rosatoma nadležan za izgradnju.

Novi izvor energije izuzetno je važan za one koji žive u malom arktičkom gradu, jer će zamijeniti elektranu na ugljen, koja je Pevek opskrbljivala energijom i toplinom više od 75 godina. Objekt je zagađivao zrak u tom području, dok su mještani izrazili zabrinutost za zdravlje svoje djece, zbog toga što je crna čađa poput snijega prekrila njihova prozorska okna.

“Nadamo se da će se stanje poboljšati i da će ekologija biti bolja”, rekla je mještanka Elena. “Također biti će više radnih mjesta te će se razvijati nova infrastruktura”.

Od prosinca Akademik Lomonosov proizveo je 47.3 milijuna kWh električne energije, zadovoljavajući time oko 20 posto regionalne potražnje. Opremljen je s dva nuklearna reaktora KLT-40S, koja proizvode do 70 megavata električne energije i 50 giga-kalorija u satu toplinske energije.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Weteran
Gost
Weteran
4 mjeseci prije

Ameri imaju nekoliko plovećih nuklearnih elektrana.
Najveća je 2 x 300 megavata!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije

Prva pomisao dok citam : koliko je ono izliveno u ocean radioaktivog materijala iz Fokushime? Drugo, kako je na Bikini Islands nakon 65 proba hidrogenskih i tko zna kakvih sve ne bombi?

Bezuhov
Gost
Bezuhov
4 mjeseci prije

Toliko, da su jos pre 5-6 godina primetili da je radijacija iz Fokushime stigla do zapadnih obala USA. Tada, a i sada, upitno je, koliko je zdravo jesti morske ribe pacifickog porekla ?

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

70 megavata električne energije proizvode Američki najnovijii razarači tipa DDG 1000 Zumwalt.
Ali putinovi megavatati vrijjede barem 10 puta više.

Mike
Gost
Mike
4 mjeseci prije

Upravo nedavno, je bio neslavni jubilej, prebjega jednog sovjetskog pilota u Japan, sa MIG-om. Brojevi nisu vazni. Ono sto je bitno, desava se nakon 15-ak godina. Prvi japanski novinar, koji je trebao da tada,leti za svemir, uveliko se spremao. Pitali japance, zasto on leti ruskom raketom? Kazu “pa ruska tehnika je superiorna, i ne kvari se”. Znate, imali su lampe u MIG-u. Kada su vec tadasnji avioni uveliko imali tranzistore. Bam. Kao ono, na lampe ne djeluje EMP impuls. Ma rusi su cudo, bogami.

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Na lampe djeluje EMP na fluidiku ne djeluje.
Ma rusi su cudo, bogami.

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Istu kolike i ruske atomske podmornice na dnu mora i stari ruski atomski reaktori u vodama oko i na
Novaya Zemlya, Arkhangelsk Oblast, Russia,
koje prestavlje rusko groblje za nuklearni otpad.

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Neka ga dobro održavaju.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
4 mjeseci prije

po cemu je jeftinije elektrana + brod od elektrane na kopnu?
dobro, premjesta je ali to znaci par dana struje jednima a onda par dana drugima. na koji nacin svi imaju struju cijelo vrijeme?

Rover70
Gost
Rover70
4 mjeseci prije

To je prijenosna elektrana, u smislu da se izradi tamo gdje je to jednostavnije i jeftinije, pa se cijela elektrana transportira morskim putem na projektiranu lokaciju. Na lokaciji se ista poveže na energetsku mrežu i radi kao svaka druga elektrana. Prednost je najvjerojatnije niža cijena izrade i eksploatacije, uz mogućnost da ista, u slučaju potrebe, promjeni lokaciju.

Zorule
Gost
Zorule
4 mjeseci prije

I kod većeg servisa se jednostavno otegli tamo gdje ga je moguće napraviti, kod proizvođača npr.

Brave new world
Gost
Brave new world
4 mjeseci prije

Brainstorm, nemoze je graditi na kopnu ili je to jako otežano i riskantno zbog podloge-permafrost, a u tim ledenim uvjetima ne možeš ni kopati nego dva mjeseca ljeti tako da bi ta gradnja trajala 50 godina.

nessy
Gost
nessy
4 mjeseci prije

Da istinoljubivi USA demokrati naprave isto, nastale bi ovacije, kako samo nauka napreduje, i to u najtezim uvjetima.
Mijenjas nick-ove, ali od idiotske poante, ne mozes pobjeci. Uzmi pistolj, barem dugu devetku, i rijesi muke i sebe i okolinu.

Armagadon
Gost
Armagadon
4 mjeseci prije

Sto se svadate , Svi ste u pravu i u krivu
Istina je da je Atomske centrale OPASNE to se dokazalo 100 puta ,
Istina da i zapad i istok rade iste graske nazivajuci to cistom energijom , Nisam znao da je otpad od nuklearki cist , kojemu treba 2, 000 godina ako ne i vise da se smanji radiacija ,
Istina je da i jedni i drugi rade atomske pokuse vece ili manje
istina je da ni jedni ni drugi nece da koriste prirodne izvore energije (kojih ima koliko hoces i nisu stetni,) radi profita

i sto zakjuciti nego da se ruga lonac poklopcu.
I istina je da su i jedni i drugi u K…… Dok mi punimo klinike koje se “bore ” proti Raka
Jednim udarcem dvi muhe …….a para ko zala.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
14
0
()
x