Demontaža nuklearne centrale Fokushima-2 koštaće 3,6 milijardi dolara – TEPCO

Fukushima nuklearna centrala elektrana reaktor atom

Troškovi demontaže japanske nuklearna centrale Fukushima-2 premašiće 3,6 milijardi dolara, izvjestila je u srijedu novinska agencija Kyodo, pozivajući se na zaključak koji je donjela Tokijska elektroenergetska korporacija (TEPCO).

TEPCO je prethodno donjeo formalnu odluku o stavljanju van pogona ove nuklearne centrale.

Rokovi za demontažu tek treba da se utvrde. Projektom je predviđena i izgradnja novog skladišta istrošenog goriva i drugog nuklearnog otpada iz postrojenja.

Nuklearna elektrana Fukushima-2 nalazi se 12 kilometara južno od problematične nuklearne centrale Fukushima-1.

Nuklearna centrala se sastoji od 4 reaktora, svaki snage po 250 MW. Nuklearne centrale Fukushima-1 i Fukushima-2 su izgrađene i puštene u rad između 1981. godine i 1986. godine. Tokom zemljotresa i cunamija 2011. godine spriječena je nesreća u nuklearnoj centrali Fukushima-2, čiji su  reaktori ugašeni.

U martu 2011. cunami izazvan zemljotresom pokrenuo je nuklearnu katastrofu u nuklearnoj centrali Fukushima-1, izbacujući iz sistema vitalne rashladne uređaje za hlađenje reaktora. Gašenje sistema za hlađenje je rezultovalo topljenjem reaktora, eksploziju hidrogena i masivno ispuštanje radijacije u atmosferu koja je kontaminirala okolno područje.  Problemi sa reaktorima1, 2, i 3 su trajali od 12-15 maja kada je situacija stavljena pod kontrolu.

Prema zvaničnim izvještajima povrijeđeno je ukupno 16 radnika dok je 1 stradao od posledica izlaganja radijaciji.

Nesreća u Fukushimi je okarakterisana kao nuklearna katastrova 7. nivoa, što je stavlja u ravnu sa najvećim nuklearnim nesrećama ikada.

Operacije saniranja terena unutar centrale i u širem okolnom području će se prema trenutno akcionom planu provoditi godinama, a potpuna demontaža nuklearne centrale se može očekivati oko 2040. godine.

P.S. Za gledaoce popularne serije, šta bi o cijeni rekli Drug Anatolij Djatlov i ekipa:

Nuklearna centralaTEPCO
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cenzor po glavi stanovnika
4 godine prije

Koliko demontaza Majaka nakon one “nezgode” u 2017. u kojoj je u atmosferu ispusteno trideset do sto puta vise radijacije nego iz Fukusime?

Salim se, naravno. Demontaza je skupa, kako vidimo, a zivoti obicnih Rusa su jeftini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI