Pacifik odavno “gori” od radijacije, a TEPCO sada tvrdi da će „prljavu vodu“ Fukushime pustiti u ocean

Fukushima radijacija
20 komentara

Jučer smo objavili članak o ekološkoj katastrofi nakon havarije na nuklearnoj elektrani kompanije TEPCO u Fukushimi, koja se dogodila ožujku 2011. godine.

Članak je objavio britanski The Guardian, koji još uvijek glasi za relativno vjerodostojan dnevni list, posebno zbog hrabrosti prilikom objava saznanja Edwarda Snowdena o programu masovnog špijuniranja PRISM i drugih materijala, koje ostali mediji prešućuju. Međutim, The Guardian je svojim člankom o Fukushimi doveo u zabludu javno mnijenje, što je posebno važno u vrijeme kada se cijeli svijet bavi pitanjima očuvanja okoliša.

Ukratko, The Guardian je naveo kako je kompanija TEPCO „učinila sve kako bi spriječila zagađivanje podzemnih voda, ali nedavna izvješća govore da su izgubili taj rat“. Štoviše, idejno rješenje je bilo spremanje milijun tona kontaminirane vode u 1000 cisterni na tom mjestu, ali je tvrtka sada upozorila da će joj do kraja 2022. godine nedostajati skladišta. Predloženo rješenje? Nakon što su toliko dugo „nastojali zadržati vodu“, zbog njene kontaminiranosti, TEPCO sada inzistira na tome da je sigurno razrijediti je ispuštanjem u Tihi ocean.
Iako se nuklearna katastrofa u Fukushimi dogodila 2011. godine, radioaktivni otpad se nastavlja sakupljati, dok podzemna voda teče kroz uništene zgrade reaktora i postaje kontaminirana. To stvara nevjerojatnih 160 tona kontaminirane vode svaki dan. Mi bi se sada trebali upitati kakve će biti posljedice ako se TEPCO odluči izbacivati kontaminiranu vodu izravno u Tihi ocean.

Mainstream laži i istina o Fukushimi

Svjetska javnost se ništa ne treba pitati, jer je kontaminirana voda, uz šutnju vlasnika kompanije i japanske vlade, dvije godine isticala u Pacifik, da bi se premijer Shinzo Abe tek 2013. obratio svjetskoj javnosti i priznao razmjere katastrofe, tražeći međunarodnu pomoć.
Stoga nije jasna namjera ove objave britanskog lista i koji su ciljevi stvaranja histerije zbog nečega što se događa od prvog dana havarije, koja je po broju mrtvim manja od Černobila, ali po razini kontaminacije planete je odavno premašila sovjetski incident.

Pacifik „gori“ od radijacije od prvog dana havarije na Fukushimi

Pođimo redom. ABC News je 2015. pisao „kako su po prvi put od havarije koja se dogodila na nuklearnom reaktoru u Fukushimi u Japanu u ožujku 2011. godine znanstvenici otkrili manje količine radioaktivnosti u morskoj vodi na zapadnim obalama Sjeverne Amerike“. Vijest su objavili stručnjaci s Oceanografskog instituta Woods Hole.

„Radioaktivnost može biti opasna i nakon što smo ustanovili da je riječ o najvećem radioaktivnom zagađivanju oceana u povijesti i trebali bi pažljivo pratiti što se događa“, rekao je Ken Buesseler, pomorski kemičar s Oceanografskog instituta Woods Hole, dodajući, međutim, da je razina otkrivene radijacije „izuzetno niska“.

Uzorak u američkim vodama je tada prikupljen na lokaciji Ucluelet, British Columbia, Kanada, a sadrži tragove cezija-134 i cezija-137, koji su, navodno, bili „ispod međunarodno utvrđene razine opasne po ljude i život u moru“.
„Ako netko pliva 6 sati dnevno svaki dan u godini u vodi u kojoj se nalazila razina cezija dvostruko veća od uzorka iz Uclueleta, količina zračenja koju će primiti i dalje biti više od tisuću puta manja nego što je zaprimimo prilikom jednog zubnog zračenja“, navodi se u priopćenju koje je objavio inače privatni i „neprofitni“ institut Woods Hole.

Uzorci su tijekom 15 mjeseci u to vrijeme prikupljeni na više od 60 lokacija duž američke i kanadske obale Pacifika, te na Havajima. Radioaktivnost koja dolazi iz Fukushime je otkrivena oko 100 milja od obale sjeverne Kalifornije u studenom 2014. godine, ali, navodno, „ništa nije pronađeno na samim plažama ili obalama“.

Američki tim, koji je radio s japanskim stručnjacima, očekivao je da će u narednim mjesecima pronaći više mjesta s mjerljivom razinom cezija-134, te upozorava da se predviđa širenje radijacije i da se sve više primiče obali, piše ABC News, koji kao da je stidljivo i s izvjesnom dozom opreza pripremao Amerikance i Kanađane na ono na što neovisni mediji upozoravaju još od 2012. godine.

No, kako je riječ o portalima koji uglavnom šire “teorije zavjere”, kao što su na primjer Infowars, Global Research, Democracy Now i slični, onda bi valjda trebali vjerovati onome što kaže ABC News i izvješću „neovisnog“ i „neprofitnog“ privatnog Oceanografskog instituta Woods Hole, kao što sada trebamo vjerovati The Guardianu.

Kako jedan privatni institut može biti neprofitan, teško je objasniti, ali ako su znanstvena „otkrića“ njegovih stručnjaka već objavili svi masovni mediji, valjda mu moramo vjerovati i mi.

No, ostavimo po strani „znanstvenu ekspertizu“ stručnjaka s američkog instituta i podsjetimo na argumente onih koji godinama uporno ponavljaju kako ćemo zbog načina na koji se upravljalo krizom u nuklearnoj elektrani u Fukushimi, te zbog činjenice da je kompanija TEPCO tek nakon dvije godine rekla cijelu istinu o havariji, posljedice osjećati tisućama godina.

Fukushima nakon katastrofe
Fukushima nakon katastrofe

Svi pamte ožujak 2011. kada potres magnitude 9 pogodio područje gdje se nalazi nuklearna elektrana Fukushima Daiichi, nakon čega je uslijedio razoran tsunami visine 16 metara koji je uzrokovao najveću ekološku katastrofu u povijesti čovječanstva. Havarija na nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi uzrokovala je veću štetu po okoliš od eksplozije na nuklearnoj elektrani u Černobilu ili erupcije nafte s morskog dna koja je nastala nakon puknuća i eksplozije naftne platforme British Petrola u Meksičkom zaljevu.

No, mnogi ni danas nisu ili ne žele biti svjesni razmjera japanske katastrofe, a sada se javnost želi uvjeriti kako je TEPCO od prvog dana činio sve da spasi ljude i okoliš od razornih posljedica radijacije.

Nakon drugog potresa 2013. su japanske vlasti izdale priopćenje kako navodno nema opasnosti za najcrnji scenarij, iako je ono što se tada događalo već bilo toliko alarmantno, prije svega zbog činjenice da je u to vrijeme japanska vlada dvije godine prikrivala pravu istinu o posljedicama tragedije u Fukushimi.

TEPCO tek 2013. godine priznaje da svaki dan u Pacifik teče stotine tona radioaktivne materije

Iako se u početku govorilo da je havarija na nuklearki u Fukushimi slična onoj koja se dogodila u Černobilu 1986. godine, ispostavilo se da je japanska vlada podcijenila razinu radijacije i da je emisija radioaktivnih čestica već u samom početku bila 40% veća od one u Ukrajini 1986. Nakon znanstvenih istraživanja i nadzora nad japanskom nuklearnom elektranom u Fukushimi ustanovljeno je da se nije pridavalo dovoljno značaja razini radijacije ili se namjerno obmanjivala javnost. 2013. je isti The Guardian, koji sada tvrdi kako TEPCO skladišti kontaminiranu vodu, ali da nakon 2022. više neće imati kapacitete, priznao da je dvije godine od nesreće u Fukushimi “radijacija 18 puta veća no što se mislilo”.

Da nešto nije u redu dalo se naslutiti iz apela kojega je međunarodnoj zajednici 6. listopada 2013. uputio japanski premijer Shinzo Abe. Japanski premijer je zatražio međunarodnu pomoć, kako bi se uspio nositi s krizom Fukushimi, ograničiti štetu i spriječiti curenje radioaktivne vode u Pacifik.

„Moja zemlja treba vaše znanje i iskustvo“, na međunarodnoj konferenciji znanstvenika koja se u listopadu 2013. godine održala u japanskom gradu Kyotu je poručio Shinzo Abe.

Japanskom premijeru je tada trebalo dva mjeseca da svijetu javno prizna da je tog ljeta kompanija TEPCO prvi put priznala kako već dvije godine curi 300 tona radioaktivnog materijala dnevno iz jednog od spremnika u tvornici, te kako iz podruma zgrade u kojoj je smješten reaktor u more curi na stotine tona kontaminirane vode.

Pravi razmjeri katastrofe u Fukushimi

Odmah potom kanadski Global Research navodi kako zapadna obala Sjedinjenih Američkih Država doslovno „gori od radijacije“, a cijela Sjeverna Amerika bilježi pojave uzrokovane njenim štetnim utjecajem. Osim toga, zbog svakodnevnog izlijevanja na stotine tona radioaktivne vode iz Fukushime u Pacifik bilježe se brojne promjene na ekosustavu u moru i na kopnu, a najviše na sjevernoameričkom kontinentu.

Uzevši u obzir da su od ožujka 2011. vode Pacifika svakog dana kontaminirane s 300 tona radioaktivnog materijala, te da su otrovne čestice ulazile u hranidbeni lanac, stručnjaci procjenjuju kako će se posljedice katastrofe u Fukushimi osjetiti još najmanje sljedećih 40 godina.

Posljedice na ekosustav, okoliš i zdravlje ljudi

Prije nekoliko godina je primijećeno je da polarni medvjedi i foke gube dlaku i imaju površinske rane koje su najvjerojatnije posljedica radijacije. Na Aljasci je pregledano 33 medvjeda i svi su imali iste simptome, navodi „US Geological Survey“.

Kod Kalifornije je 2013. zabilježena epidemija morskih lavova. Skoro 50% mladunčadi je pronađeno mrtvo, što se inače ne događa.

„Na južnim obalama Kalifornije je u lipnju 2013. zabilježena smrtnost mladunčadi morskih lavova oko 45%. Najveća zabilježena smrtnost inače ne prelazi jednu trećinu. National Oceanic and Atmospheric Administration je ovo morao zabilježiti kao neobično visok postotak smrtnosti“, izjavila je Sharon Melin, biolog koja radi za National Marine Fisheries Service sa sjedištem u Seattleu.

Za povijesni minimum broja jedinki crvenog lososa u vodama Pacifika u Kanadi i na Aljasci mnogi krive ljudski nemar u Fukushimi, a brojne riblje vrste su odjednom počele krvariti iz škrga, očiju i trbuha.

Već 2012. godine su svi upozoravali kako se ogromna radioaktivna vodena masa površine Kalifornije kreće prema zapadnoj obali Sjeverne Amerike. Međutim, nije poduzeto ništa da se bar upozori stanovništvo i ta je radioaktivna voda jednostavno zapljusnula Sjevernu Ameriku zajedno s turistima, kupačima i stanovnicima.

Tada International Pacific Research Center s Havaja tvrdi „kako je sve prenapuhano i da se radi o lažom alarmu“, dok su s druge strane mediji pisali kako se nakon cunamija japanski brod bez posade dužine 50 metara odjednom stvorio pred Kanadom i to nakon prijeđenih 275 kilometara, što dokazuje tvrdnju da se kontaminirana vodena masa od Japana kreće ka Sjevernoj Americi. Vladin istraživački centar sigurno nema zadaću da širi paniku među turistima na Havajima i među stanovnicima zapadne obale Sjedinjenih Država, ali tvrditi „kako su to izmišljotine blogera“ je ipak previše.

Međutim, čak i eksperti demantiraju istraživački centar s Havaja i tvrde kako će se u sljedećih nekoliko godina radioaktivnost udvostručiti, a Japan Times piše kako je u svim planktonima između Havaja i američke zapadne obale je pronađena visoka razina cezija-137.

U svibnju 2012. od 15 ulovljenih tuna u Kaliforniji svih je 15 bilo kontaminirano radioaktivnim česticama. Vancuver Sun početkom 2012. piše kako je u svim vrstama riba koje dolaze od Japana prema Kanadi zabilježena visoka razina cezija-137, što su nakon istraživanja potvrdili i ostali kanadski mediji.

U rujnu 2013. godine, dakle dvije i pol godine nakon havarije na japanskoj nuklearki, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svom izvješću navodi „moguće posljedice“ po zdravlje ljudi, a brojni medicinski stručnjaci povećanje broja oboljelih od karcinoma izravno povezuju i s konzumiranjem kontaminirane ribe izlovljene na Pacifiku dvije godine poslije havarije.

TEPCO Fukushima Daiichi Nuklearna elektrana 2013
TEPCO Fukushima Daiichi Nuklearna elektrana 2013

Istraživanja koja je nakon priznanja japanskog premijera naručila Europska unija su pokazala da je iz Fukushime do trenutka istrage u atmosferu oslobođeno 210 kvadrilijuna bekerela cezija-137, a japanski Meteorological Research Institute je upozorio kako se svakoga dana u Pacifik izlijevalo 30 milijardi bekerela radioaktivnog cezija i 30 milijardi bekerela radioaktivnog stroncija.

Predviđalo se da će tim tempom do 2020. razina cezija-137 u cijelom Pacifiku biti 5 do 10 puta veća od one koja je zabilježena tijekom testiranja nuklearnog oružja koja su vršena prije više desetljeća i da se neće smjeti konzumirati doslovno ništa što tamo bude izlovljeno.
Iako glasi za upitan portal, Infowars piše kako će obala Kalifornije zahvaljujući Fukushimi postati „mrtva zona“. Međutim ovdje je poslao snimatelje na teren i zabilježio sljedeće.

„Obala Kalifornije postaje mrtva zona. Tko je posjetio nedavno, primijetio je da su stijene neprirodno čiste. Nema ni traga od rakova, morskih ježeva, školjki, morskih puževa, niti drugih znakova života, za razliku od prije 10 godina kada je bilo nemoguće ući u vodu bez obuće za plažu. Postoje dani kada se može vidjeti jedva nekoliko galebova duž cijele obale i to u blizini restorana. Ranije su u jatima nadlijetali cijelu obalu. sada je sve neprirodno mirno“, upozorava Infowars.

Stručnjaci tvrde kako će trebati 40 godina da se saniraju posljedice nuklearne havarije u Fukushimi, no kako se sanaciji nije pristupilo odmah i s najvećom ozbiljnošću, nego je svijet više od dvije godine čekao da bi saznao pravu istinu, profesor Charles Perrow sa Sveučilišta u Yaleu tvrdi da ćemo se s posljedicama suočavati još tisućama godina, a možda i zauvijek, samo zbog pogrešnih odluka čelnih ljudi iz kompanije TEPCO i japanske vlade koja je tek kada je vidjela da ne može sama riješiti problem tražila međunarodnu pomoć.

Fatalni propust američke mornarice

Treba reći i da se zbog havarije na nuklearnoj elektrani u Fukushimi u problemima našao i Pentagon. Naime, mornari s američkog nosača zrakoplova „USS Ronald Reagan“, koji su sudjelovali u saniranju štete u Fukushimi, osim što su bili izloženi radijaciji, na američkom ratnom brodu na kojem su bili stacionirani pili su i koristili desaliniziranu radioaktivnu vodu od čega ih je do studenog 2014. dvoje umrlo, a nekoliko ih je oslijepilo. Bivši marinac Steve Simmons je završio nepokretan u invalidskim kolicima, a nekima su se djeca rodila s urođenim manama, prenosi CBS.

Nakon dva smrtna slučaja se ipak netko morao oglasiti, posebice nakon što je Steve Simmons izravno optužio američku vojsku za propuste u akciji saniranja štete u Fukushimi, a dr. Robert Gould je izjavio „kako postoje dokazi da su razine radijacije u prikazivane izvješćima bilo ispod onih stvarnih“.

U čišćenju nuklearne elektrane Fukushima je s američkim marincima bila i poznata američka novinarka Kelli Serio, koja je rekla da nikada neće zaboraviti dan kada joj je kapetan rekao da je njihov sustav filtracije vode bio ugrožen.

„Osjećam da smo pogriješili. Pili smo vodu koja je bila opasna po naše zdravlje. Ljudi ne shvaćaju koliko je to ozbiljan problem. Ljudi koji su se žalili su odbijeni od strane vlade kao da se ništa nije dogodilo. Oni samo žele pravdu“, nakon što su mornari s nosača zrakoplova „USS Ronald Reagan“ i obitelji dvojice umrlih od posljedica radijacije tužili Pentagon je izjavila Kelli Serio.

U stvari, japanska vlada, kompanija TEPCO i Pentagon sve navedeno mogu zaboraviti i vjerovati Kenu Buesseleru, pomorskom kemičaru s privatnog Oceanografskog instituta Woods Hole koji tvrdi da je razina otkrivene radijacije u blizini američkih i kanadskih obala „izuzetno niska“. Jednako tako možemo vjerovati i The Guardianu i čudnom članku o skladištenju „bezopasnih tvari i kontaminirane vode“ koja neće ugroziti Pacifik.

S kojim je ciljem The Guardian uopće objavio ovaj članak, znajući da od 2011. u Pacifik istječe oko 300 tona radioaktivne vode, teško je znati, barem u ovom trenutku. Ali da govorimo o havariji u kojoj je od prvog dana sve sumnjivo i obavijeno velom tajne, to nitko ne može poreći. Tako da, ispustio TEPCO ili ne milijun tona kontaminirane vode u Pacifik, možda zaista ništa neće promijeniti. Tihi ocean je ionako kontaminiran do te mjere da ova količina vjerojatno ne bi činila neku veću razliku. Ostaje samo otvoreno pitanje pravih ciljeva objave ovog članka. Možda se njime cilja lobi koji rješenje globalnog zatopljenja vidi u nuklearnoj energiji? Možda su u igri korporativni interesi ili Japana kao zemlje? To nitko ne može reći, ali je gore navedeno ono što je potvrđeno od 2011. do danas.

ABC News / Global Research / Japan Daily

The Guardian: Fukušima: Spremnici za skladištenje su puni, radioaktivni otpad bi se mogao početi odlagati ravno u ocean

FukushimaRadijacijaTEPCO
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kažu
4 godine prije

Vlada RH je konačno odlučila da se radioaktivni otpad iz N.E. Krško skladišti u Dvoru na Uni na granici sa RS u najmodernijem skladištu u Evropi za to 50m pod zemljom(šta je super u slučaju rata za “Prvljave bombe” ko 91g one “Bojler bombe”)!

tuf
4 godine prije

Samo zamislimo kakve sankcije – ako ne i intervencije – bi dočekale Iran ili Rusiju da se nešto takvo dogodilo njima umjesto Japanu.
Zamislite min. 50 godina propagande koja bi opisivala kako su npr. Rusi ugrozili sav život na zemlji, kako čak i djeca u Mađarskoj, Boliviji i Austriji (zemlje bez mora) osjećaju posljedice desetljećima nakon havarije i zločinačkog puštanja radioaktivne vode u oceane.
No ne i ako se radi o Japanu. O, ne. Oni su pametni, razvijeni, bogati. Kupujmo japansko. Japan je naš saveznik. Japan je uzor, pozitivan primjer.

Penzija
4 godine prije

Nek naprave captagon od toga i izdilaju zna se vec kome

žrec
4 godine prije

Samo odite na youtube od nekih klipova HBO-ovog Černobila da vidite kako zapadnjaci tamo plaču i šokirani su ponašanjem tadašnje sovjetski vlasti. Jer je to sve neučuveno. Kad ih upitate za Fukushimu, tu se ražeste , a neki su čak spremni voditi polemiku kako se u Fukushimi zapravo ništa nije dogodilo, iscurilo malo u more, more sve raščistilo i tako to….

Climate Worrior
4 godine prije

Šta kaže Greta na ovo?!

Zadranin
4 godine prije

Hoće Greta i ovima reći: “How dare you?!” 😂

alfa33
4 godine prije

Ha,biće da su rekli cijelu istinu,malo morgen,., A imamo i mi u Jadranu svoju fukušimu,od odlagališta svakojake municije do ostalog smeća da ne govorim,ionako je bio običaj kad su počele prve nuklearke sa radom iskrcavalo se masovno bačve sa nuklearnim otpadom u ocean,a danas te države kao vode računa o ekologiji..a moš misliti što će kosooki poduzet, a još bolje u toj priči je što im se prehrana bazira većinom na rubu i sve što dolazi iz mora…u slast im bilo…

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Nemojte lagati. Izmjerena je dosta veća radijacija u moru kod Los Angelesa.

kefvonwefvrwervwervwervwuerv
4 godine prije

I tako su zatrovali Tihi ocean, zna se zašto.

Arcibald Rajs
4 godine prije

Ko se seca sta su Japanci radili u Kini, Koreji, Filipinima, generalno u 2. Svetskom ratu, taj ni trunku nece poverovati u njihov humanizam i preporod. Narod koji uziva u hororima, pravi koljacke igrice, siluje plasticne lutke, kolje kitove, taj narod se ni trunku nije promenio…10000 zasadjenih tresanja to nece promeniti…

Brainstorm
4 godine prije

bikini, hirosima, desetine nuklearnih testova po pacifickim atolima. zar je fukusima vise otrovala?

Ilirac
4 godine prije

Nazalost mislim da je prekasno. Niski radijacijski nivoi kroz dugo vremena su zapravo opasniji od visokih doza u kratkom vremenu. To je otkriveno jos u 70-tim godinama proslog stoljeca kanadski doktor dr Petkau.
Imamo super korumpirane medije i zato se je ovo dogodilo.Informacijska blokada i dalje traje . Pa ne moze se upropasiti ta Olimpijada 2020 u Tokio koji bi zapravo trebao biti evakuiran. ( pola Tokija ). Japanci su naravno prve zrtve.

DEfinitivo najbolje mjesto za informacije o Fukusimi. Ovi imaju gole cinjenice:

https://www.enviroreporter.com/investigations/fukushima/

I onda jos malo:
1.) https://www.naturalnews.com/2017-02-09-the-media-can-no-longer-hide-the-truth-about-fukushima-the-entire-world-is-in-danger.html

2.) https://endtimesand2019.wordpress.com/2017/02/12/fukushima-radiation-conspiracy-of-silence-no-one-wants-to-report-it-could-end-all-life-on-earth/

3.) https://csglobe.com/news-flash-fukushima-still-disaster/

4.) https://www.ndtv.com/world-news/woman-breaks-silence-among-fukushima-thyroid-cancer-patients-1416382

Njemacki doktori:
5.) https://www.psr.org/blog/resource/30-years-living-with-chernobyl-5-years-living-with-fukushima/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI