Fukušima: Spremnici za skladištenje su puni, radioaktivni otpad bi se mogao početi odlagati ravno u ocean

Fukushima nuklearna tvornica
29 komentara

Japanska nuklearna elektrana Fukushima Daiichi puštena je u pogon 1971. godine i bila je jedna od najvećih svjetskih elektrana dok dvostruke prirodne katastrofe, u ožujku 2011. godine, nisu prouzrokovale drugu najgori nuklearnu nesreću u povijesti.

Operator postrojenja, Tokyo Electric Power (Tepco), pokušao je sve kako bi spriječio nastajanje zagađene podzemne vode, ali nedavna izvješća govore da su izgubili taj rat.

Idejno rješenje bilo je spremanje 1 milijun tona otrovne vode u 1.000 cisterni na tom mjestu, no tvrtka je sada upozorila da će joj do kraja 2022. godine nedostajati skladišta. Predloženo rješenje? Nakon što su toliko dugo nastojali zadržati vodu, zbog njene otrovnosti, Tepco sada inzistira na tome da je sigurno razrijediti je ispuštanjem u ocean.

Što je pokrenulo nuklearnu katastrofu Fukušime?

Kako je objasnila Encyclopedia Britannica, prvo je područje Fukušime pogodio potres magnitude 9,0. Zatim je, dva dana kasnije, ogromni cunami od 15 metara oštetio rezervne generatore elektrane. Tri reaktora koja su tada radila uspješno su ugašena, ali gubitak snage uzrokovan kvarom generatora značio je da su rashladni sustavi reaktora pali u roku od nekoliko dana. Zbog visoke temperature šipke za gorivo pregrijavale su se i počele se topiti, ispuštajući zračenje u tom procesu.

Radnici su pumpali hladnu morsku vodu i bornu kiselinu u jedinice kako bi ih pokušali ohladiti, no kasnije je otkriveno da je rastopljeni materijal prouzrokovao velike rupe na dnu posuda, djelomično izlažući nuklearni materijal.

Iako se nuklearna katastrofa u Fukušimi dogodila prije više od sedam godina, radioaktivni otpad se nastavlja sakupljati dok podzemna voda teče kroz uništene zgrade reaktora i postaje kontaminirana. To stvara nevjerojatnih 160 tona kontaminirane vode svaki dan.

Iako uređaji za pročišćavanje koje koristi Tokijska elektroenergetska tvrtka (TEPCO) uklanjaju većinu radioaktivnih materijala, radioaktivni izotop vodika poznat kao tritij ne može se ukloniti, a voda kontaminirana tritijem i dalje pravi velike probleme.

Zašto vlada tvrdi da je bacanje vode u more dobra ideja

Službenici i Tepcoa i japanske vlade sada inzistiraju na tome kako triticij postoji u prirodi, pa je izbacivanje ove vode u ocean savršeno sigurno rješenje problema.

“Jedina opcija bit će njezino izbacivanje u ocean i razrjeđivanje”, rekao je Yoshiaki Harada, japanski političar, na brifingu koji je nedavno održan u Tokiju. “Cijela će vlada raspravljati o tome, ali želio bih ponuditi svoje jednostavno mišljenje.”

Prema Guardianu, nedavne studije otkrile su da će trebati oko 17 godina da nivo zagađenja postane dovoljno nizak da bi se ispunili sigurnosni standardi postrojenja.

Lokalni ribolovci izrazili su bijes zbog ideje da se otrovna voda baca u ocean, a Južna Koreja izrazila je zabrinutost zbog potencijalnog utjecaja na ugled vlastite ribarske industrije.

U međuvremenu, postoje dokazi da zračenje iz Fukušime već nanosi štetu životinjama i morskom životu, a posljedice su vidljive čak i na zapadnoj obali Sjedinjenih Država:

  • Pronađeno je puno različitih vrsta životinja s otvorenim ranama i gubitkom krzna;
  • Veliki broj morskih lavova neobjašnjivo je umro;
  • U Kanadi i na Aljasci populacije sokosovog lososa stalno su niske;
  • Pronađene su ribe duž američke obale koje krvare iz škrga, očiju i trbuha, bez ikakvog vidljivog razloga;
  • Znanstvenici su otkrili neobično visoku razinu cezija-137 u planktonu u Tihom oceanu;
  • Otkriveno je kako je plava tuna zagađena zračenjem;
  • Znanstvenici u Kanadi otkrili su izuzetno visoku razinu nuklearnog zračenja u uzorcima uzetim od raznih riba.

Zamislite strašne posljedice ako Tepco počne aktivno izbacivati ​​kontaminiranu vodu izravno u ocean!

nuklearna elektranazagađenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janoš
4 godine prije

Japan je dovoljno bogat da može napraviti još 100 tisuća spremnika za vodu.

Arcibald Rajs
4 godine prije

Japanci lazni moralisti. Ispustaju oni tu vodu u okean jos od pocetka, samo im sad treba opravdanje za rezultate koji se dobijaju na udaljenim destinacijama. Ne bih im verovao sve da mi posade 30 tresnji u dvoristu. Licimeri i kitojedi…

Dub Miroslav
4 godine prije

Kod iznošenja tvrdnji i podizanja tenzija u smislu stvaranja konsenzusa o nekoj pojavi treba biti ozbiljan i ne iznositi dobro argumentirane i nepobitne činjenice. Tu, ukoliko smo ozbiljni i mislimo biti meritorni i nadasve odgovorni, nema mjesta za nedorečenosti. A:”Pronađeno je puno različitih vrsta životinja s otvorenim ranama i gubitkom krzna” – Kemijsko zagađenje? B:”Veliki broj morskih lavova neobjašnjivo je umro” – Neobjašnjivo je neobjašnjivo i ne ukazuje na ništa i nikoga! C:”U Kanadi i na Aljasci populacije sokosovog lososa stalno su niske” – Od kada? D:”Pronađene su ribe duž američke obale koje krvare iz škrga, očiju i trbuha, bez ikakvog vidljivog razloga”- Koliko? Može li biti od super jakih vojnih ECHO sondera? E: “Otkriveno je kako je plava tuna zagađena zračenjem” – Koliko se povečalo nakon Fukušime (bilo je i prije!) i da li je u zdravstveno dopuštenim količinama? F:”Znanstvenici u Kanadi otkrili su izuzetno visoku razinu nuklearnog zračenja… Čitaj više »

4 godine prije

Samo se vi Japanci zaiebavajte. Vidjet ćete vi svog Boga kad vam jednog dana izroni Godzilla!

Buco
4 godine prije

Nažalost, zemlja okupirana od kraja WW2 isto kao i Njemačka. Moraju raditi sve što gazda kaže, a gazda im je i prodao sve te nuklearke.

čitalac
4 godine prije

Znate li što je najzanimljivije u vezi ove katastrofe?
To da je Fukushima puno veća i opasnija nesreća od Černobila.
A ipak se je o Fukushimi pisalo neuporedivo manje nego o Černobilu.
Pa i danas, poslje toliko godina Černobil je takorekuć “ravnopravan” sa Fukushimom.
Znamo svi zašto je tako.

tedi
4 godine prije

Treba nazvati Greticu i njen greenpis,neka ona odrzi predavanje Japancima.I koliku stetu da plate za zagadenje svijetskih mora i svega zivog u njima.

Perzija do trsta
4 godine prije

E moji japanci.vi ste mislili sa 160 samuraja sanirati največu nuklearnu katastrofu?rusi su to uspjeli sa 200 000 ljudi koji su radili na sanaciji i izbjegli katastrofu,a mi bi sada morali jesti vaša govna još 10-15 godina ako sve ostane ovako,a moglo bi biti i gore.što je dozvoljeno caru nije volu.svjetski poredak je na najnižim granama u svim aspektima,ovdje čak ni sankcije ne bi imale smisla,jedino un pritisak na japan da po svaku cijenu zaustavi curenje radioaktivnih tvari.i tada bi bilo upitno kako bi to izveli,jer je sada kasno za kvalitetnu sanaciju kao u černobilu.

Venator
4 godine prije

Gdje im je sad Godzilla da si utaži žeđ i spasi svijet?

DažBog
4 godine prije

U Cerkezovac sa njim tu je besplatno a ne kod Slovenaca. Gore mora da se plati a pare problem nisu jer para vise nemaaaa.
A sada obrisite post.

ilirac
4 godine prije

Rezimski mediji osim ruske televizije rtv ne zele o tome niti pisnuti. Ili ako nesto kazu umanjuju znacaj katastrofe. Ovo je prvi puta da se nuklearna reakcija otrgla kontroli i evo vec 8 godina i vise je izvan svake kontrole.
U Cernobilu su zastitili okolis od daljnjeg sirenja radijacije.

A jos ce imati i Olimpijadu tamo u propagandne svrhe valjda da uvjere svijet da je sve kao uredu. Zalim te sportase.
To je zivot pod svjetskom vladom: Mediji korumpirani, zabrane i cenzure posvuda obmana sveprisutna i korupcija nevidjena:
https://web.archive.org/web/20180104231901/http://enenews.com/ap-japan-poised-to-flood-pacific-with-1-million-tons-of-nuclear-water-contaminated-by-fukushima-newsweek-experts-want-japan-to-push-a-million-tons-of-radioactive-water-into-ocean-relea

Zax
4 godine prije

S vedrije strane ovo je odlicna prilika da se riblji find u pacifiku obnovi. U cernobilu bizoni,divlji konji i vukovi prosperiraju. A i kod nas ocekujem tunu na akciji uz savjet strucnjaka kako je riba zdrava

Ua političari
4 godine prije

Nuklearni akcident u Fukušimi je najveća i najgora nuklearna katastrofa koja je zadesila Planetu Zemlju. Negde, davno, pročitao sam jedan tekst na ovu temu i sada ću ga izneti u kratkim crtama. Japan posle drugog svetskog rata je pokrenuo razorenu industriju. Trebao je puno energije. Batalili su ugalj i prešli na nuklearke. U početku su kupovali gorive ćelije i tu nije bilo problema. Kupac je dužan da preuzme iskorišćene gorive ćelije. Međutim, to je japancima bilo skupo pa su krenuli da kupuju rudu uranijuma, sami napravili centrifuge i obogaćavali uranijum. I tu je nastao problem. Oni su mala zemlja, trusno područje i nemaju gde da odlože ovaj otpad, tj. iskorišćene gorive ćelije. Fukušima i još dve nuklearne elektrane su korišćene kao “privremena” skladišta. To je glavi problem sa Fukušimom. Ovaj iskorišćeni nuklearni otpad. On truje i sa njim oni ne znaju šta da rade. Nažalost, rešenja za ovaj problem nema.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI