Planirano odlagalište nuklearnog otpada na njemačkoj granici

10 komentara

Švicarski planovi za izgradnju skladišta nuklearnog otpada u području u blizini Njemačke natjerali su zajednice preko granice u strahu za svoje zdravlje, navode njemački mediji.

Švicarska nacionalna zadruga za odlaganje radioaktivnog otpada (Nagra) u subotu je predložila područje Nordlich Laegern kao lokaciju za buduće podzemno odlagalište radioaktivnog otpada. U tvitu, Nagra je tvrdio da je to mjesto najsigurnija opcija zbog svoje geologije. Zadruga će svoje obrazloženje za odabir područja detaljnije iznijeti na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Bernu, stoji u poruci.

Ako to odobre švicarske vlasti i građani, radioaktivni otpad iz pet nuklearnih elektrana u zemlji, kao i iz medicinskih i industrijskih objekata, bio bi zakopan nekoliko stotina metara pod zemljom. Prema Nagrinoj web stranici, „potrebno vrijeme zadržavanja je oko 200.000 godina za visokoaktivni otpad i oko 30.000 godina za otpad niskog i srednjeg nivoa.”

Međutim, pogranične zajednice u njemačkoj regiji Baden-Württemberg skeptične su prema uvjeravanjima iz Švicarske i strahuju da bi mogle ostati bez bezbjedne opskrbe vodom za piće. Prema riječima Christiana Kühna, njemačkog poslanika za Baden-Virtemberg, blizina planiranog skladišta selu Hohentengen predstavljala bi “problem kako tokom faze izgradnje tako i tokom rada skladišta”, prenosi Deutsche Welle.

Njemačko savezno ministarstvo za okoliš također je kritiziralo Nagrine planove.

Protivljenje planovima postoji i u samoj Švicarskoj, a jedna aktivistička grupa tvrdi da Nagra duguje javnosti objašnjenje zašto je u prošlosti odbacila stranicu kao neprikladnu i šta je natjeralo da se nedavno predomisli.

Uprkos alarmu, proces odobravanja mogao bi potrajati decenijama, navode njemački mediji. Nagra namjerava podnijeti aplikaciju za planiranje do 2024. godine. Tada bi švicarska vlada morala donijeti odluku, nakon čega bi na red došao parlament da donese svoje presude, a na kraju bi to pitanje bilo stavljeno na referendum.

Postoje dvije alternativne lokacije za podzemno odlagalište nuklearnog otpada, koje se također nalaze u blizini njemačke granice.

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
6 mjeseci prije

Ovi zapadnjaci su cudo Bozije, kako samo brzo uce od nas.

Max
6 mjeseci prije

Suludo.

Jomla
6 mjeseci prije

„potrebno vrijeme zadržavanja je oko 200.000 godina za visokoaktivni otpad i oko 30.000 godina za otpad niskog i srednjeg nivoa.”
Kako su brižni! 😛 😛

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Ovi Nijemci su stvarno u shizofrenoj situaciji – gospodarstvo pred kolapsom zbog višestruko većih cijena plina i struje zbog EU sankcija nametnutih Rusiji, građanima prijeti smrzavanje, a oni brinu o jednom odlagalištu nuklearnog otpada gdje će isti biti zakopan nekoliko stotina metara.

tihobl
6 mjeseci prije

Ispada da nije lagao Tudman kad je rekao da ce Hrvatska biti kao Svicarska. Sreca da Ne granici sa BiH jer znam gdje bi i oni zakopali radioaktivni otpad.

bruegel the elder
6 mjeseci prije

Davos je najsigurnija lokacija…..gušteri na okupu 🙂

tuf
6 mjeseci prije

Onaj koji koristi zavaravajući podatak o 200.000 godina za visoko radioaktivni otpad ili nema pojma što je poluraspad ili namjerno plaši javnost zbog svoje agende. Primjetite da nikada ne spominju broj godina koliko je taj otpad opasan za živa bića. Ne spominju, naravno, jer taj broj godina je daleko manji od onog s kojim oni mašu.
Btw. u međuvremenu, u Švicarskoj poznatoj inače po međusobnom cinkarenju:

1662919718332.jpg
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI