Poljska dobija nuklearnu ponudu SAD

Nuklearna elektrana
10 komentara

SAD su poslale Poljskoj prijedlog za pomoć u izgradnji šest nuklearnih reaktora u zemlji u pokušaju da se smanje emisije ugljika i postepeno ukida ugalj, objavilo je u ponedjeljak poljsko ministarstvo klime.

U prijedlogu koji je poljskoj ministrici klime i okoliša Anni Moskwa dostavio američki ambasador Mark Brzezinski, prijedlog je sugerirao da Washington i Varšava naprave detaljnu bilateralnu mapu puta za projekat izgradnje, koji bi trebao biti gotov do 2040. godine.

“To je više od komercijalne ponude, ona odražava 18 mjeseci rada i milione dolara potrošenih na analize i procjene”, rekao je glasnogovornik Westinghouse Electric Company, američke firme koja se nadmeće za preuzimanje projekta.

Američka sekretarka za energetiku Jennifer M. Granholm nazvala je izvještaj “velikim korakom ka poljskom razvoju robusne civilne nuklearne industrije koja ne emituje nulte emisije ugljika i koja će rezultirati još jednim europskim izvorom energije koji je oslobođen ruskog utjecaja”.

“Ovaj projekat ima potencijal da osigura da poljski narod može dobiti najsigurniju, najnapredniju i najpouzdaniju nuklearnu tehnologiju”, dodao je političar.

Poljska vlada očekuje da će partner u svom nuklearnom programu preuzeti 49 % udjela u kompaniji i pomoći u upravljanju i financiranju elektrana, nakon što im obezbijedi tehnologiju.

Vlada u Varšavi će sada razmotriti prijedlog SAD-a i donijeti odluku prije godišnjih razgovora o tehnološkim pitanjima ove jeseni.

Ponuda Washingtona dolazi ubrzo nakon što je Poljska tvrdila da je postala „lokomotiva razvoja“ za cijelu Evropu, dok je dovela u pitanje navodno pogrešnu energetsku politiku Njemačke, koja je ostavljena u „ruševinama“ .

„Njemačka politika nanijela je ogromnu štetu Evropi“, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki, opisujući postepeno ukidanje uglja i nuklearne energije kao „preuranjeno“. Lider je također kritizirao odluku Berlina da dozvoli izgradnju gasovoda Sjeverni tok 1 i 2, te je osudio Berlin zbog toga što postaje energetski zavisan od Rusije.

nuklearna elektranaPoljskaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dona
1 godina prije

Nažalost imamo budaletine u EU parlamentu zato su nam se amerikanci nakačili na vrat, gonite tu bandu preko oceana ako Boga znate, Poljaci veliki katolici i kršćani pa kako ne prepoznajete ovu sotonu koja vam se nudi upakirana u celofanu

Nekoime
1 godina prije

Naravno, kada si energetski zavisan od Amerike, teku med i mlijeko.

tata mata
1 godina prije

pa normalno ,to su ti obnovljivi izvori energije sa kojim su na hebali zadnje desetljece

tihobl
1 godina prije

To je odlicna vijest – poljaci uplate sada, a do 2040 nece postojati SAD i nece moci traziti povrat para.

mane
1 godina prije

interesantno da sve zemlje koje imaju ponesto energenata iznad svetskog proseka,dobijaju ponude da grade nuklearne elektrane.kad desifrujemo ovu matriks vest ostaje ovo:vi gradite nuklearne elektrane a mi ce mo koristiti vasu energiju i energente.

Max
1 godina prije

Ne smiju odbiti.

Мунгос
1 godina prije

Полако се разоткривају стварне намере Зелене агенде: Укинути „нездраво“ добијање електричне енергије, и заменити је „здравом“ нуклеарном (фукушима) енергијом. Овцоиди (не само из Пољске) ће то прихватити оберучке и срећни, како каже онај чувени Клаус Шваб.

veria
1 godina prije

Pitam se kod koga ce kupovati gorivo za te elektrane?
I da li ce ga uopste biti(rentabilnog) etc

Vitez
1 godina prije

Ako nastave s takvim ponašanjem,mogli bi mi svi uskoro dobiti jednu nuklearku,ali u obliku bombe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI