Francuska zabranjuje iPhone zbog zabrinutosti zbog radijacije

Apple iphone 12
2 komentara

Apple mora odmah povući sve modele iPhonea 12 sa francuskog tržišta, objavila je u utorak Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR), optužujući popularni pametni telefon da emituje daleko više elektromagnetnog zračenja nego što to dozvoljavaju propisi Evropske unije.

“ANFR očekuje da će Apple primijeniti sva raspoloživa sredstva kako bi stao na kraj neusklađenosti. Nereagiranje će rezultirati povlačenjem opreme koja je već stavljena na raspolaganje potrošačima”, navodi agencija .

Prema regulatoru, testovi u akreditiranoj laboratoriji otkrili su da je telefon premašio vrijednost specifične stope apsorpcije (SAR) propisanu od strane EU, a to je četiri vata po kilogramu (W/kg), kada se drži u ruci ili u pantalonama džep. Međutim, SAR za „telo“ , kada je telefon u džepu jakne ili torbe udaljen najmanje 5 mm, bio je unutar granice od 2 W/kg.

Apple mora odmah zaustaviti prodaju iPhone 12 modela i dobiti odobrenje ANFR-a ako ih ažurira kako bi osigurao usklađenost, dodao je regulator. Inspektori ANFR-a su ovlašteni da provjere “sve distribucijske kanale u Francuskoj” za zabranjeni uređaj, počevši od utorka.

iPhone 12 je predstavljen u oktobru 2020. godine i nastavio je biti popularan zbog niže cijene od narednih modela. Apple kaže da model ima SAR od 0,99 W/kg kada se mjeri prema EU standardu.

Ranije u utorak, Apple sa sjedištem u Kaliforniji najavio je iPhone 15 liniju uređaja, sa USB-C konektorom kako bi se uskladio s mandatom EU usvojenim 2022. godine.

Američka Federalna komisija za komunikacije još nije komentirala francusku najavu. FCC ima SAR ograničenje od 1,6 W/kg.

Francuska mjera radijacije dolazi nakon nekoliko mjeseci loših vijesti za Apple. Prošle sedmice je objavljeno da je Kina zabranila državnim službenicima da unose iPhone ili bilo koje druge strane uređaje u ured ili da ih koriste u radne svrhe.

Ruskim zvaničnicima je savjetovano da prestanu koristiti iPhone uređaje u julu, dok ih je državna vojna industrija potpuno zabranila , pozivajući se na sigurnosne probleme. Kasnije tog mjeseca, grupna tužba u Velikoj Britaniji optužila je kompaniju sa sjedištem u SAD-u za monopolsko ponašanje u vezi sa naknadama koje naplaćuje prodavnica aplikacija.

francuskaiPhoneRadijacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Ja , moj – novi , odavna – poklonio 😁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI