Izvoz UK gasa u EU je toksičan

nafta gas cijevovod naftovod
15 komentara

Energetske kompanije iz EU žalile su se da ukapljeni prirodni gas (LNG) koji se prerađuje u Velikoj Britaniji za izvoz u blok sadrži otrovne i opasne zagađivače i pozvale London da popravi situaciju, objavio je u ponedjeljak Financial Times.

Velika Britanija prerađuje velike količine LNG-a koji uglavnom dolazi iz SAD-a i Katara, a zatim izvozi gas preko podmorskih cjevovoda u Belgiju i Holandiju. Kako zemlje EU pokušavaju da popune svoja skladišta gasa zbog pada isporuke iz Rusije, Velika Britanija je postala vitalni alternativni izvor.

Međutim, prema izvještaju, nekoliko energetskih kompanija reklo je da je posljednjih mjeseci plin koji se isporučuje na britanske terminale često bio kontaminiran radioaktivnim elementima. Kompanije koje su prijavile ova otkrića uključuju belgijskog infrastrukturnog giganta Fluxys, nemačku kompaniju Securing Energy for Europe (bivši Gazprom Germania) i francusko preduzeće EDF. Oni su zajednički pozvali britansku Nacionalnu mrežu da poduzmu hitne mjere kako bi riješili problem.

National Grid je navodno nedavno zatražio od britanskog energetskog regulatora Ofgem za privremeno povećanje obima izvoza gasa u kontinentalnu Evropu putem gasovoda do Holandije. Međutim, Interconnector Limited, koji upravlja gasovodom između Ujedinjenog Kraljevstva i Belgije, saopštio je da je iznenađen planom, jer su zalihe ove godine konstantno bile kontaminirane i izazvale dva prekida na gasovodu radi popravke.

U izjavi stručnom panelu koji je imao zadatak da ispita aplikaciju National Grida, Interconnector Limited je rekao da je plin bio napunjen “opasnim, toksičnim, radioaktivnim i pirofornim” materijalima. Kompanija je saopštila da bi svako povećanje količine gasa ovog kvaliteta “pogoršalo” probleme, “što bi dovelo do povećanog rizika od prekida prekograničnih tokova, rizikujući i evropsku i britansku sigurnost snabdijevanja”.

Francuski EDF je izrazio slične pritužbe, navodeći da je situacija štetila “efikasnosti i djelotvornosti međusobno povezanog tržišta plina GB-EU”.

Izvori iz energetske industrije rekli su za novine da je određena količina zagađivača u protoku gasa, koja se ponekad naziva i ”prašinom”, normalna. Međutim, prema njihovim riječima, količina prašine je u protekla četiri mjeseca porasla na “nikad viđene količine”.

National Grid je, međutim, saopštio da je prisustvo prašine u nacionalnom sistemu za prenos gasa Ujedinjenog Kraljevstva „istorijski i poznati problem” i napomenuo da povećana količina održavanja na gasovodima „nije neočekivana”, s obzirom na to da „gas teče na kontinent mnogo više od onih koje se uočavaju u tipičnom ljetu zbog važne uloge koju igramo u pružanju podrške EU opskrbom plinom.”

eugasRadijacijaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

usrulja se opet buni da im engljezi daju radioaktivni plin ,ajd joj ugodi ,svaka joj dlaka smeta

tuf
1 godina prije

Da ovakav plin dođe s istoka mediji ne bi prestajali s naslovnicama “Putin truje Europu radioaktivnim plinom” i “Rusi ne prezaju ni pred čime, Europa je napadnuta radijacijom, ovo je direktna objava rata”

Zbljuvvv
1 godina prije

Zatvorili ste dovod cistog i jeftinog ruskog plina, sad jedite go**a i jos pritom mljackajte.

Max
1 godina prije

Otrov.

giovani
1 godina prije

Daj Vladimire zatvaraj sve, ama baš sve, ništa ni rude ni plina ni hrane, ništa, jer se ova europska bagra neće opametiti.

Vojni analitičar
1 godina prije

Tako dugo dok u tom plinu nema ugljičnog dioksida i dušika koji zagrijavaju Zemlju Greta neće imati primjedbi pa onda to nije neki problem.

Tupko Glupko
1 godina prije

Zeleni se ne javljaju, začepili svoje gubice na ovo?

U Njemačkoj otvaraju ponovno elektrane na naftu i ugljen, razmišljaju da i već zatvorene nuklearke ponovno otvore, a ovima preostalima – njih 3 – da produže rad.

Hahaha, koji će politički potop doživjeti, a sve zahvaljujući europskim energetskim sankcijama Rusiji 🙂

Razjebao im Putin agendu.

EU? Sama pala, sama se ubila.

Šele
1 godina prije

Da imate godina kao ja,da ste se nadgledali samo engleski humoristični serija i filmova, samo to bi bilo dovoljno da znate što Englezi misle o ostatku europejaca,gdje Francuze ,Njemce,Italijane i sve ostale strašno ponižavaju, ismijavaju,,franci su žabari,Nijemce ismijavaju zbog izgubljeni ratova,Italijani su im posebno dragi jer su za njih glupi,a i za sve ostale narode nađu neku ponižavajući sprdnju,ne bi iznenadilo da i ovaj plin smatraju dovoljno dobrim za niže ljude, tj,znaju da nije zdrav,ali je dobar za EU

tihobl
1 godina prije

Eto izdajica, ne valja im prvoklasni britanski plin, hoce putinov plin u koji gura novicek.

Antisionista
1 godina prije

Raspad EU je pred vratima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI