Eksplozija na ruskom vojnom poligonu – posledice nepoznate

Balisticka raketa

Ruski medijski sajtovi navode da je jutros oko 9 časova došlo do eksplozije na testnom poligonu 30 kilometara zapadno od Severodvinska u Arhangelskoj oblasti.

Prema prvim informacijama koje potiču od ruskog Ministarstva odbrane do nesreće je došlo prilikom testiranja balističke rakete sa tečnim gorivom, što upućuje da se vjerovatno radi o raketi Sinaeva (pretpostavka redakcije) koja se nalazi na ruskim balističkim podmornicama Delta IV. Nije precizirano da li je do nesreće došlo prilikom testiranja bojeve rakete koja je sposobna za nošenje nuklearnog naoružanja ili je do nesreće došlo usred testiranja samo motora ove rakete.

Najmanje dvoje ljudi je poginulo dok je bar 15 zadobilo “ozbiljne” povrede u eksploziji.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je uzrok incidenta eksplozija prilikom testiranja motora sa tečnim raketnim gorivom.

Eksplozija se dogodila, prema neslužbenim informacijama na poligonu sjeverno od mjesta Nenoksa, 30-ak kilometara zapadno od Severodvinska.

Neposredno nakon eksplozije dva senzora koja se nalaze u Severodvinsku su detektovala blagi porast radijacije.

Nenoksa Arhangelsk poligon
FOTO: mjesto nesreće

Senzori su detektovali radijaciju između 11:50 i 12:30 časova. Radijacija se oko 14 časova nalazila na nivou od 0.11 mSv/h što bi otprilike predstavljalo nivo radijacije jednog rendgenskog skeniranja grudnog koša.

Nakon nesreće testno mjesto je zahvatio požar, a guverner Arhangelske oblasti A. Orlov je izjavio kako nema potrebe da se vrši evakuacija i da je vatra trenutno pod kontrolom.

Jutros je novinska agencija TASS greškom javila da je do eksplozije došlo na brodu koji se nalazio u Severodvinsku. Prema nepotvrđenim informacijama (koje trenutno predstavljaju čiste spekulacije) nastradala lica nisu pripadala vojsci već se radilo o civilima.

Region arhangelska sadrži mnoštvo vojne infrastrukture. Luka u arhangelsku je predstavljala glavnu luku mornarice SSSR-a a danas je glavna luka ruske Sjeverne flote. U luci se nalaze brodovi i podmornice sposobne za nošenje nuklearnog oružja. Pored grada se nalazi vazduhoplovna baza strateške avijacije u kojoj su bazirani avioni tipa Tu-22M. Južno od grada se nalazi i kosmodrom Pleseck koji pored svemirskih raketa može da lansira i vojne balističke rakete a nedavno su upravo sa ovog kosmodroma lansirane i interkontinentalne balističke rakete tipa RS-24 Yars.

balističke raketeNukelarno oružjeRadijacijaruska ratna mornarica
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Guja
4 godine prije

Čudno je to kako nekad zaredaju nesreće na određenim mjestima.

Jack
4 godine prije

Opet na djelu ruska superiorna tehnologija!

Cadjo
4 godine prije

Zovite profesora Milinovica (kodno ime: pola covek pola raketa) da nam razjasni sto se ovo dogodilo!
Raketa je bila kao lutka dok ovaj tecnjak nije grunuo…

Trubadur
4 godine prije

Veoma je moguče, da ide za nove tečne motore… Rusi idu sa čvrstaša opet na tečne raketne motore ali je ta tečnost u vidu gela….. Stari tečni motori ( ima jih još S. Koreja ), su se morali puniti prije upotrebe, pa se je posle išlo na čvrsto gorivo… Tečno gorivo, daje puno bolje rezultate u potisnim silama i potrošnji, pa bi tako ovi novi na gel imali sve pozitivno iz tečnih motora a ne bi jih trebalo puniti prije upotrebe…

Max
4 godine prije

Vrlo opasno ali mislim da nije atomska bojeva glava.

@Rope
4 godine prije

Isti modus operandi kao u Ukrajini. Vojska zamrači i proda naoružanje, a onda skladište digne u zrak. Pa prepoznaj ti sad u pepelu koliko je komada streljiva.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Pindusi u Rusiju nemiruju,hoces pod svalů cjenu gradjanski rat i majdan.Od eksplozije u skladistu,protesti, pozari u Sibiřu, puno drugih stvari, jednostavno nemiruju.Nastoje pod svalů cjenu haos,své závisí sada od ruskih gradjana,prihvate tu prljavu igru pindusa, liberála i křenu masovne demonstracije pod geslom:za své je kriv Putin.

Grunf
4 godine prije

HARP ipak djeluje?

Mikojan
4 godine prije

Kad je razvoj takvih raketnih motora ništa se ne može sa 100% sigurnošću simulirati u laboratorijskim uvjetima, kad se krene na poligon u prave uvjete, jedna sitnica, jedan previd i sve krene krivo, bezpovratno. Još je tih havarija mali broj koliko se toga novoga napravi.

Perzija do trsta
4 godine prije

Sudeći po ovoj vrlo skromnoj vijesti,došlo je do eksplozije balističke rakete sa podmornice koja je bila na remontu,ili nešto slično.kako gorivo ne može aktivirati bojevu glavu,došlo je do oštečenja iste i curenja radijacije u atmosferu.tass je vjerovatno mislio da je raketa bila na podmornici,pa je tako i prenio vijest.

Korčula
4 godine prije

Sa Korčule sam, čitam sve komentare i pratim sve što se događa i svaka čast i redakciji i komentatorima, malo di se mogu dobit ovakve informacije.. Nevezano za temu, pratim ponekat kretanje aviona preko aplikacije flightradar i prije 10 min sam pogleda avion iznad Ilbida i oko Alepa, ruta kretanja mu je stotinu puta kruženje, vjerovatno Tu 160 snima i skenira, sutra bi moglo biti bombastično

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI