Eksplozija na ruskom vojnom poligonu – posledice nepoznate

Balisticka raketa

Ruski medijski sajtovi navode da je jutros oko 9 časova došlo do eksplozije na testnom poligonu 30 kilometara zapadno od Severodvinska u Arhangelskoj oblasti.

Prema prvim informacijama koje potiču od ruskog Ministarstva odbrane do nesreće je došlo prilikom testiranja balističke rakete sa tečnim gorivom, što upućuje da se vjerovatno radi o raketi Sinaeva (pretpostavka redakcije) koja se nalazi na ruskim balističkim podmornicama Delta IV. Nije precizirano da li je do nesreće došlo prilikom testiranja bojeve rakete koja je sposobna za nošenje nuklearnog naoružanja ili je do nesreće došlo usred testiranja samo motora ove rakete.

Najmanje dvoje ljudi je poginulo dok je bar 15 zadobilo “ozbiljne” povrede u eksploziji.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je uzrok incidenta eksplozija prilikom testiranja motora sa tečnim raketnim gorivom.

Eksplozija se dogodila, prema neslužbenim informacijama na poligonu sjeverno od mjesta Nenoksa, 30-ak kilometara zapadno od Severodvinska.

Neposredno nakon eksplozije dva senzora koja se nalaze u Severodvinsku su detektovala blagi porast radijacije.

Nenoksa Arhangelsk poligon

FOTO: mjesto nesreće

Senzori su detektovali radijaciju između 11:50 i 12:30 časova. Radijacija se oko 14 časova nalazila na nivou od 0.11 mSv/h što bi otprilike predstavljalo nivo radijacije jednog rendgenskog skeniranja grudnog koša.

Nakon nesreće testno mjesto je zahvatio požar, a guverner Arhangelske oblasti A. Orlov je izjavio kako nema potrebe da se vrši evakuacija i da je vatra trenutno pod kontrolom.

Jutros je novinska agencija TASS greškom javila da je do eksplozije došlo na brodu koji se nalazio u Severodvinsku. Prema nepotvrđenim informacijama (koje trenutno predstavljaju čiste spekulacije) nastradala lica nisu pripadala vojsci već se radilo o civilima.

Region arhangelska sadrži mnoštvo vojne infrastrukture. Luka u arhangelsku je predstavljala glavnu luku mornarice SSSR-a a danas je glavna luka ruske Sjeverne flote. U luci se nalaze brodovi i podmornice sposobne za nošenje nuklearnog oružja. Pored grada se nalazi vazduhoplovna baza strateške avijacije u kojoj su bazirani avioni tipa Tu-22M. Južno od grada se nalazi i kosmodrom Pleseck koji pored svemirskih raketa može da lansira i vojne balističke rakete a nedavno su upravo sa ovog kosmodroma lansirane i interkontinentalne balističke rakete tipa RS-24 Yars.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Cadjo
Gost
Cadjo

Zovite profesora Milinovica (kodno ime: pola covek pola raketa) da nam razjasni sto se ovo dogodilo!
Raketa je bila kao lutka dok ovaj tecnjak nije grunuo…

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Pindusi u Rusiju nemiruju,hoces pod svalů cjenu gradjanski rat i majdan.Od eksplozije u skladistu,protesti, pozari u Sibiřu, puno drugih stvari, jednostavno nemiruju.Nastoje pod svalů cjenu haos,své závisí sada od ruskih gradjana,prihvate tu prljavu igru pindusa, liberála i křenu masovne demonstracije pod geslom:za své je kriv Putin.

dfvqwvqbwvqwbvruqbwbvwuevcq
Gost
dfvqwvqbwvqwbvruqbwbvwuevcq

Ne okolišaj, pindusi braća tvoje žene………………….

Trubadur
Gost
Trubadur

Veoma je moguče, da ide za nove tečne motore… Rusi idu sa čvrstaša opet na tečne raketne motore ali je ta tečnost u vidu gela….. Stari tečni motori ( ima jih još S. Koreja ), su se morali puniti prije upotrebe, pa se je posle išlo na čvrsto gorivo… Tečno gorivo, daje puno bolje rezultate u potisnim silama i potrošnji, pa bi tako ovi novi na gel imali sve pozitivno iz tečnih motora a ne bi jih trebalo puniti prije upotrebe…

Korčula
Gost
Korčula

Sa Korčule sam, čitam sve komentare i pratim sve što se događa i svaka čast i redakciji i komentatorima, malo di se mogu dobit ovakve informacije.. Nevezano za temu, pratim ponekat kretanje aviona preko aplikacije flightradar i prije 10 min sam pogleda avion iznad Ilbida i oko Alepa, ruta kretanja mu je stotinu puta kruženje, vjerovatno Tu 160 snima i skenira, sutra bi moglo biti bombastično

Guja
Gost
Guja

Čudno je to kako nekad zaredaju nesreće na određenim mjestima.

Lucija
Gost
Lucija

Guja
Slažem se. Malo previše u zadnje vrijeme…
‘shit happens ‘, ali – ovo je zu viel.

Mikojan
Gost
Mikojan

Kad je razvoj takvih raketnih motora ništa se ne može sa 100% sigurnošću simulirati u laboratorijskim uvjetima, kad se krene na poligon u prave uvjete, jedna sitnica, jedan previd i sve krene krivo, bezpovratno. Još je tih havarija mali broj koliko se toga novoga napravi.

Max
Gost
Max

Vrlo opasno ali mislim da nije atomska bojeva glava.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta

Sudeći po ovoj vrlo skromnoj vijesti,došlo je do eksplozije balističke rakete sa podmornice koja je bila na remontu,ili nešto slično.kako gorivo ne može aktivirati bojevu glavu,došlo je do oštečenja iste i curenja radijacije u atmosferu.tass je vjerovatno mislio da je raketa bila na podmornici,pa je tako i prenio vijest.

Grunf
Gost
Grunf

HARP ipak djeluje?

Segota
Gost
Segota

HARP… Jeľ to neka nova vrsta kokica sa sirom???

@Rope
Gost
@Rope

Isti modus operandi kao u Ukrajini. Vojska zamrači i proda naoružanje, a onda skladište digne u zrak. Pa prepoznaj ti sad u pepelu koliko je komada streljiva.

Mikojan
Gost
Mikojan

Gliboki Jarek !? 🙂

Jack
Gost
Jack

Opet na djelu ruska superiorna tehnologija!

igi
Gost
igi

boeing je otkrio razlog zaheba u avionima….i saznalo se…stjuardese su bile ruskinje….jer…jer američka tehnologija je superiorna….

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Roční Tako Hospodine.Ali ako u firmu,drzavi imas izdajice,pinduse kojí sú spremni unistiti državu rádi interesa americké drzavne Elite i zelenih dolara dá Onda sá tím dolarima mogu ljetovati u francuskoj rivijeri,nísta cudno.To sú isti pindusi Kao u bivsoj jugi kojí sú prodali državu za dolare a Onda sú ih ti likvidirali za kóje sú radili.Glupani ostaju glupani..

dfvqwvqbwvqwbvruqbwbvwuevcq
Gost
dfvqwvqbwvqwbvruqbwbvwuevcq

Znači krivi su nedomoljubni rusi a ne braća tvoje žene koja ih plaćaju i usmjeravaju…………………..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik