Nova polimerska superstruktura za ruske korvete

Projekt 20386 korveta ruska mornarica
40 komentara

Korvete Projekat 20386 koje se trenutno nalaze u izgradnji u brodogradilištu Severnaja na severozapadu Rusije dobiće novu superstrukturu napravljenu od polimernih kompozitnih materijala, prenjela je novinska agencija TASS pozivajući se na izvor iz ruske brodogradnje.

“Novi dizajn superstrukture napravljene od polimernih kompozitnih materijala razvijen je za brodove Projekta 20386 zajedno sa Državnim naučnim centrom Krilov. Novi dizajn sadrži načelno novu jedinicu za povezivanje kompozitne nadgradnje sa metalnim trupom, koja je za 15%  lakša od slične nadgradnje za brodove Projekta 20380 “, rekao je izvor.

Dizajn i tehnološka rješenja su testirani na ispitnim štandovima Državnog naučnog centra Krilov. Nova struktura je omogućila da se smanji masa i dimenzije nadgradnje kao i da se poveća brzina njene proizvodnje i pojednostavi proces montaže, dodao je izvor.

Kobilica korvete Projekta 20386 postavljena je u brodogradilištu Severnaja koje je dio Ujedinjene korporacije za brodogradnju pod imenom Derzki u oktobru 2016. Očekuje se da će ova korveta biti isporučena ruskoj mornarici 2022. godine.

Korveta Projekta 20386 se razlikuje od brodova Projekta 20380 i Projekta 20385 po svom naoružanju i modularnom dizajnu. Do sada su brodograditelji izgradili šest brodova klase Projekt 20380 i isporučili ih mornarici, trenutno se četiri broda Projekta 20380 i dva Projekta 20385 nalaze u različitim fazama njihove izgradnje i testiranja.

Korvete Projecta 20386 predstavljaju najnovije korvete ruske mornarice bazirane na klasi Steregushchiy, od koje su nešto veći a glavna razlika ud dizajnu su im neke stealth karakteristike koje su integrisane u sam izgled korvete.

Ruska mornarica ima u planu izgradnju 10 ovih brodova. Prva korveta je dobila službeni naziv „Mercury“, njen deplasman iznosi 3 400 tona, brzina 30 čvorova a od naoružanja je opremljena artiljerijskim sistemima A-190 Arsenala kalibra 100 milimetara, sa 2 artiljerijska sistema AK-630M kalibra 30 milimetara i 2 MTPU mitraljeza kalibra 14,5 milimetara. Kada je u pitanju raketno naoružanje korveta nosi ukupno 8 kontejnera za rakete 3M-54 Kalibar i P-800 Oniks i 16 raketa za sistem zemlja-vezduh tipa Redut 8mornarička verzija sistema 50R6 Vitez). Korveta je naoružana i sa 8 najsavremenijih ruskih torpednih sistema tipa Paket-NK. Korveta posjeduje i prostor za smještaj jednog protivpodmorničkog helikoptera tipa Ka-27.

Projekt 20386 korveta ruska mornarica
FOTO: izgled korvete Projekt 20386

 

korveta Projekat 20386ruska ratna mornarica
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
4 godine prije

Ono sto sam primetio kod gradnje brodova kid Rusa je da im treba mnogo vremena po jedinici, uglavnom je to 6 god a u najboljem slucaju 4.Je l zna neko zasto je tako ako im za dizel podmornice ne treba vise od 3 god?

Ivo
4 godine prije

Valjda znaju što rade kad mjenjaju čelik sa polimerima, ipak su u pitanju ratni brodovi, koji tu i tamo budu i pogođeni. Tako su se i englezi igrali sa svojim razaračima i pravili ih od laganog aluminija, dok im nisu argentinci sa Exocetima ukazali na pogrešnost takvog pristupa. Kad ideš u rat, čelik je ipak zakon.

Kvisko
4 godine prije

Tja,jos jedan proruski pamfletic.Oruzje,oruzje amo dajte, jer utjehe nema u votki.

Moreno
4 godine prije

Kako morete ne prevest ”superstructure” . . . siguran san kako 90% onih koji pročitaju naslov misli kako se radi o nekoj ”strukturi” koja je ”super”, a ne o nadgrađu, odnosno o onome šta je izgrađeno iznad palube na brodu . . . a i dalje u tekstu nadgradnja opet nije nadgrađe . . .

Max
4 godine prije

tehnologija ide naprijed baš lijepo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI