fbpx

Ruski piloti mornaričke avijacije izveli uspješno pesretanje iznad Arktika

MiG 31

Presretači MiG-31 iz sastava Pacifičke flote, mornaričke avijacije, izvršili su let na relaciji od Kamčatke do Arktika kako bi presreli neprijateljske letjelice, naravno, radi se o scenariju vojne vježbe koji je proigravan u sklopu testiranja mogućnosti presretanja neprijatelja iznad Arktika izvijestila je u četvrtak press služba flote.

Par lovaca-presretača MiG-31 preusmeren je sa aerodroma Jelizovo u oblasti Kamčatke na operativni aerodrom u Anadir-u kako bi obavili zadate misije tokom vježbi. U oblasti Arktika, lovci-presretači Pacifičke flote vježbaju let u formaciji i operacije na otkrivanju, identifikaciji i presretanju vazdušnih ciljeva. Prilikom vježbe vršeno je elektronsko lansiranje vježbovnih raketa vazduh-vazduh dugog dometa bez praktičnog lansiranja oružja” saopštila je press služba.

Piloti su vježbali vještine leta i orijentacije duž određene rute bez korištenja navigacione radiotehničke opreme ili navođenja sa zemlje, navodi se u saopštenju.

Mornarička avijacija Pacifičke flote ima široko iskustvo operacija u regionu Arktika. Zadatak vježbi sa avionima MiG-31 bilo je uvježbavanje odbijanja vazdušnih napada potencijalnog neprijatelja na Arktik.

MiG-31 je specifičan avion koji trenutno nema konkurenta u svijetu. Konstruisan je s ciljem zatvaranja „rupa“ u radarskoj slici koje se nalaze na sjevernim krajevima Rusije kao i presretanje prvenstveno grupa bombardera čija bi ruta napada išla preko Sjevernog pola. Osnovna jedinica predstavlja 4 aviona MiG-31 koji su umreženi dok lete na rastojanjima od oko 200 kilometara jedan od drugog prilikom čega stvaraju radarsku mrežu širine gotovo 1000 kilometara. Prilikom leta u ovoj formaciji razdaljina iymeđu 1. I 4. Aviona iznosi 800 kilometara.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
petroslav
Gost
petroslav
1 godina prije

valjda 600km

Neko ime
Gost
Neko ime
1 godina prije
Reply to  petroslav

4 aviona, ali 3 razmaka;)

Gledamokosebe
Gost
Gledamokosebe
1 godina prije

Valjda 1000km

Rumpel Stilski
Gost
Rumpel Stilski
1 godina prije

Hehehe hebi ga decki, kontam da je ipak 800. Svaki od aviona je u sredini kruznice promjera 200 km, zato je 200 izmedju svakod plus jos vanjski dio kruznice dva aviona na kraju’evima formacije.

Andreey
Gost
Andreey
1 godina prije
Reply to  Rumpel Stilski

Razdaljina među 1. i 4. Je 600 km (1. i 2. 200, 2. i 3. 200, 3. i 4. 200 km), dok pokrivaju radarima 800 km (2×100 km za 1. i 4. + 3×200 km). Mig 31 se više ne koristi za pokrivanje rupa u radarskih slici, jer su Rusi to rješili postavljanjem novih generacija radara Voronježa. O tome je bio i članak na Logično…

Lp!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik