Mislite da si ne možete priuštiti borbene mlažnjake? Ovaj ruski službenik uspio je prodati četiri MiG-a 31 po cijeni od 2 USD svaki i pritom je izbjegao dugogodišnju zatvorsku kaznu

MiG 31
10 komentara

Nekoliko mlažnjaka tipa MiG-31 otpisano je iz državne firme po cijeni korneta za sladoled, da bi nakon toga bili preprodani istoj tvrtki koja ih je već posjedovala i to sve zahvaljujući intrigantnom planu jednog ruskog dužnosnika.

Pojedinosti o bezobraznoj prijevari koja se dogodila krajem 2000.-ih otkriveni su tek sada, mjesec dana nakon što je policija napokon uspjela pritvoriti čovjeka koji stoji iza nje.

Bivši državni službenik u ogranku ruske Federalne agencije za državne rezerve (Rosrezerv) iz Nižnjeg Novgoroda, Andrey Silyakov, uhićen je krajem svibnja u svojoj seoskoj kući, izvan grada na rijeci Volgi.

Prije desetak godina on je u odsutnosti osuđen na 11 godina zatvora, ali je godinama uspijevao ostati na slobodi, zbog čega je čak postavljen na međunarodnu tjeralicu. On se vratio u Rusiju iz inozemstva ili zbog toga što mu je nedostajala domovina ili zbog toga što je pomislio da je policija već zaboravila na njega.

No, shemu koja uključuje ponos sovjetske i ruske zrakoplovne snage, nadzvučni borbeni mlažnjak MiG-3, zrakoplov kojeg je sam Silyakov izumio i implementirao, naizgled je teško zaboraviti.

Ruski dužnosnik i ovi zrakoplovi, koji su u službi od početka 1980.-ih, prvi su put su se ”susreli” 2007. godine. Tada je Rosrezerv odlučio prodati na aukciji neke odbačene rezervne dijelove koje je imao na zalihama, uključujući željezne šipke i komade metala.

Ubrzo nakon aukcije, neke nove komponente navodno su bile stavljenu na prodaju. Opisani su kao “skup za montažu 306-002”, “skup za montažu 306-003” i tako dalje, kako bi se izbjegla nepotrebna pažnja, što je otkrio tabloid Komsomolskaya Pravda, pozivajući se na javnog tužitelja koji se bavio tim slučajem.

Tužitelj je rekao da je Silyakov bio jedini koji je zapravo znao kako misteriozni “sklopovi za montažu” nisu metalni otpad već cijeli zrakoplovi MiG-31. Četiri zrakoplova bila su pohranjena i u to vrijeme bili su u vlasništvu lokalne zrakoplovne tvornice Sokol, koja je proizvodila niz mlažnjaka, uključujući MiG-31 i novije MiG-35 generacije 4++.

Zrakoplovi kojima je nedostajao samo motor prodani su lokalnoj tvrtki za izvođenje radova, koja je ”slučajno” bila u vlasništvu Silyakovog bliskog prijatelja; zrakoplovi su prodani po nevjerojatno niskoj cijeni od 153 rubalja (ili 2,14 dolara po trenutnom tečaju).

Čovjek se pita što bi ta tvrtka mogla učiniti s MiG-ovima-31? Prodati ih stranoj državi ili organizirati svoje privatno ratno zrakoplovstvo? Uostalom, kako će premjestiti skupne sklopove iz postrojenja, a da svi ne primijete da su to stvarni borbeni mlažnjaci?

Ali to nije bio Silyakov plan. Nakon prolaska kroz dugački slijed igara, mlažnjaci su ponovno prodani Sokolu, ali ovaj put, po tržišnoj cijeni, odnosno po nekoliko milijuna rubalja svaki.

Dakle, nijedna letjelica nije premještena iz prostorija postrojenja. Svaki je mlažnjak ostao uzemljen u Sokolovu ”dvorištu”, budući da se plan prijevare odnosio samo na prava vlasništva.

Istražitelji vjeruju da je vlada izgubila čak milijardu rubalja (što je blizu 14 milijuna dolara) na račun Silyakove domišljatosti.

No MiG-ovi 31 nisu bili jedina roba u državnom vlasništvu koju su prevaranti koristili za zaradu. Dvije godine kasnije uspio je otpisati čak 35.000 tona loživog ulja, koje je također bilo u vlasništvu Rosrezerva. Ustvrdivši kako je roba nekvalitetna, uspio je preprodati ulje, ponovno po tržišnoj cijeni, čime je ponovno zaradio i u svoj džep stavio ogromnu količinu novca.

Naposljetku, obitelj Silyakov kaže da će se žaliti na njegovu kaznu, dok supruga bivšeg službenika inzistira na tome kako je cijeli ovaj slučaj koji se vodi protiv njezinog supruga, namješten protiv njega.

MiG-31Rosrezerv
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 godine prije

Da je ovo napravio u Hrvatskoj, dobio bi nagradu za poduzetnika godine i još bi ga narod izglasao u Sabor.

alex
3 godine prije

Školovao se kod nas?🤔😁

Emiliano Zapata
3 godine prije

Najobicniji amater u usporedbi s najnize rangiranim u HDZu

Jomla
3 godine prije

krajem 2000.-ih… kako da ne! (How yes no.)

Max
3 godine prije

Da sam znao da su tako jeftini kupio bih i ja dva 🙂

Lucija
3 godine prije

Hedezeovac bi ih prodao na 3 mjesta…
Ovog tipa treba natjerat da služi kaznu tako da traži druge takve…po knjigovodstvima…

Kile
3 godine prije

Vjerojatno bivši član HDZ-a hahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI