fbpx

Kako Rusija može razbiti mit o nepobjedivosti američkih nosača zrakoplova (VIDEO)

nosac aviona klase Nimitz USS Dwight D. Eisenhower CVN-69

Rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu je izjavio kako Rusija ima spreman odgovor na prijetnju američkih nosača zrakoplova. Posebno je komentirao izjavu američkog veleposlanika u Ruskoj Federaciji Johna Huntsmana, koji je Moskvi za prijetio sa “100 tisuća tona međunarodne diplomacije”.

Riječ je o dvije borbene skupine američke mornarice na čelu s nuklearnim nosačima zrakoplova klase “Nimitz”, “USS Abraham Lincoln” i “USS John C. Stennis”, koji su odjednom raspoređeni u Mediteranu i koji nose gotovo 130 borbenih zrakoplova.

Američki veleposlanik u Ruskoj Federaciji John Huntsman, koji je nadgledao napredovanje napadačkih skupina, gdje su, osim američkih, sudjelovali i brodovi iz Španjolske, Francuske i Danske, zaprijetio je nosačima zrakoplova Rusije, od kojih svaki, kako je istaknuo, predstavlja 100 000 tona međunarodne diplomacije.

Ranije je zapovjednik američke mornarice u Europi, admiral James Foggo, istaknuo da je američka vojna prisutnost u regiji Mediterana posljedica “agresivnih aktivnosti ruske flote”. Pod “agresivnim aktivnostima” je mislio na incident u Kerčkom tjesnacu, kada su se ukrajinski ratni brodovi ilegalno pokušali probiti kroz ruske teritorijalne vode, zatim su opasno manevrirali i kretali se prema Krimskom mostu, zbog čega su brodove i posadu zarobili pripadnici ruske Obalne straže.

Prema američkom admiralu, Rusija nema što tražiti u međunarodnim vodama koje u potpunosti kontroliraju Sjedinjene Države, kroz NATO i druge vojne saveze. Međutim, rumunjski vojni stručnjak tvrdi kako je američki admiral duboko u zabludi.

MiG-31K Kinzal projektil

FOTO: MiG-31K sa projektilom Kinžal

Prema njegovim riječima, Rusija je sposobna odgovoriti na sve te prijetnje koristeći na Mediteranu svojim novim hipersoničnim projektilom. Ruski “Kinžal”, kako primjećuje Vasilescu, sposoban je “uništiti mit o nepobjedivosti američkih nosača zrakoplova, zbog svog dometa i ogromne brzine”.

Stručnjak je podsjetio da u službi u Rusiji već postoji čitava eskadrila boraca MiG-31K s presretačima opremljenim hipersoničnim sustavima.

Vasilescu vjeruje da u ovoj regiji američka ratna mornarica Crnomorsku flotu možda može ugroziti samo sa svojim protubrodskim projektilima “Harpoon”, koji se mogu lansirati sa zrakoplova, brodova i podmornica. Međutim, njegova brzina krstarenja je 864 km/h, a domet leta 278 kilometara.

Prema stručnjaku, Rusija kao protutežu može u Siriji rasporediti svoje zrakoplove MiG-31, koji su se već dokazali u borbama u arapskoj republici.

Opremljeni projektilima “Kinžal”, čiji je domet 2000 kilometara, uz odstupanje od zadanog cilja od 2 do 6 metara, projektil sigurno neće promašiti piste američkih nosača zrakoplova duljine 332 metra.

Stručnjak je naglasio da američka mornarica nema čime odgovoriti na ruski “Kinžal”. Hipersonični projektil ubrzava do 12 250 km/h (10 maha), dok se američki nadograđeni dalekometni protuprojektili mogu kretati samo brzinom od 4 280 km/h i maksimalno mogu doseći visinu od 25 tisuća metara.

I dok je rusko ministarstvo obrane objavilo snimke uspješnih testnih lansiranja hipersoničnog projektila sa zrakoplova MiG-31, pentagon je tek sada priopćio kako agencija DARPA radi na izradi sličnog projektila, ali je tek u početnoj projektnoj fazi.

Direktor programa Pentagona naprednih istraživanja DARPA, Steven Walker, prepun je ambicioznih ideja.

protivbrodska raketa Harpoon

FOTO: protivbrodska raketa “Harpoon”

Prema Walkeru, DARPA testira prototipove dvije hipersonične jedinice. Kako je objasnio Walker, “Pentagon namjerava provesti testove leta prije kraja kalendarske godine”, navodeći da takvi rokovi “imaju naviku probijanja”, budući da su oba sustava još uvijek u početnoj fazi spremnosti.

“To su dva vrlo različita koncepta projektila, ali kad govorimo o hipersonici, dobro je imati ono što smatram zalihama, jer je to složena tehnologija jer složena tehnologija proizvodnje materijala i pogonskih sustava koji moraju raditi na temperaturi od 3000 stupnjeva Fahrenheita ili 1649 stupnjeva Celzija“, rekao je Walker.

Dodao je i da nakon uspješnog testiranja leta dolazi teži dio posla, jer jednom kada se krene s izgradnjom projektila, DARPA se mora fokusirati na hardver, a tu stvari uvijek teže idu”.

Walker je primijetio da DARPA radi na oba prototipa s američkim ratnim zrakoplovstvom još od 2012. godine.

Kao što je to Walker rekao, sada se vodi prava utrka između dva  koncepta, HAWC i TBG, koja će odrediti koji će od njih biti prvi.

“Zapravo, testovi su zakazani za približno isto vrijeme i sada ne mogu predvidjeti koji će od njih pobijediti. To je područje za koje vjerujem da SAD stvarno trebaju napredovati i biti lider. S tehnološkog stajališta, bili smo vodeći u hipersonici. Mislim da su neki od naših konkurenata uzeli tu tehnologiju i pretvorili je u sustave brže nego mi”, priznaje  Walker.

National Defense Magazine / Politros

VIDEO – Rusko ministarstvo obrane: Testiranje projektila Kinžal

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
180 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
zwizdan007
Gost
zwizdan007
1 godina prije

I naši KRETENI in dozvole uplovljavanje u Split.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije
Reply to  zwizdan007

A sto ces kada je sef vlade anemicni dezerter. Da je netko samo procitao psiholosku analizu anemicnih dezertera, on nebi bio ni 999 zamijenik premijera. Ili postavili USA NATO spijunku za predsjednicu ma ljdi moji takve gljuposti ne rade ni mala dijeca u vrticu.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Ive ! Usridu !??vobra !!

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije
Reply to  zwizdan007

I YU je odobrila uplovljavanje dijelova 6 (nosac aviona, razarac i krstarica) flote cca1976-7 u Split.
O okolnostima i uvjetima bi trebalo se moglo raspravljati kao i o njihovim pravima i obavezama kada su bili tada gosti, a ne kao danas ………..

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  fiveri

U jugi je bio zabranjen uplov brodova na nuklearni pogon ili sa nuklearnim oružjem

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije

Probaj pomocu http://www.google.com mozda ti pomogne.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  fiveri

U jugoslaviju nikad nije uplovio ni jedan brod na nuklearni pogon,ni naoružan nuklearnim oružjem.svaki brod kad bi ušao u naše teritorijalne vode išao je u crnu goru na inspekciju.inaće,ja sam bio na americi i saratogi,na ticonderogi(prvome iz klase koji je tada bio star par godina),uss gonzalez klase arleigh bourke i još stotinjak brodova(ruski,američki,talijanski,grčki,francuski,engleski,nizozemski,turski,indijski,njemački,japanski i ne znam ni ja odakle sve ne).i to je trajalo do početka borbe protiv terorizma,kada su posjete ukinute.zadnji posjeti u splitu su bili na ruski desantni brod klase ropusha i amerčki uss gonzalez.šteta,i sada bi rado posjetio te ljepotane.

tak
Gost
tak
1 godina prije
Reply to  fiveri

Saratoga je bila u Dubrovniku 1985. sjećam se još kao danas.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije
Reply to  tak

Bio je Enterprise u Splitu 1961?

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  Splitexpress

1950 coral sea,a 1962 forrestal

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije
Reply to  zwizdan007

Kao da se njih što pita,dali da dozvole ili ne

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  zwizdan007

nikad Kinžal neće vidjeti nosač aviona
niti će harpun vidjeti crnomorske i druge ruske flote
to su sve sredstva odvraćanja
po principu
ja imam veću batinu od tvoje i obrnuto

Rozario
Gost
Rozario
1 godina prije
Reply to  zwizdan007

pa za vrijeme “šugoslavije” su u Split,dolazili i jedni i drugi,NIŠTA NOVO!

Običan tip
Gost
Običan tip
1 godina prije

S tehnološkog stajališta, bili smo vodeći u hipersonici. Mislim da su neki od naših konkurenata uzeli tu tehnologiju i pretvorili je u sustave brže nego mi”!Koja fenomenalna izjava.Srećo, bili ste vi vodeći u dosta stvari ali neki od vaših konkurenata ubrzano uzimaju tu tehnologiju i pretvaraju je u sustave brže nego vi!!!

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  Običan tip

Ne čini mi se da su ameri imali ikakvih značajnih rezultata ako su Kinezi godinama ispred u hipersoničnim projektilima a od Rusa su prije nešto vremena ukrali projektnu dokumentaciju.
Jednostavno, nisu spremni priznati da više nemaju monopol na inovativnost. Kinezi imaju na stotine znanstvenih instituta, što ovi misle, da češkaju jaja tamo? Jel budu i za kvantnu komunikaciju rekli “Je, znate, mi smo vam na tome radili ali Kinezi su uzeli nacrte s naših papirnatih rupčića i uštedjeli par godina u razvoju”.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  tuf

Kineski znanstveni instituti!!?? Poznato je da Kina muku muči sa izradom kvalitetnih turbomlaznih motora i za svoje lovce tobože 5. generacije koristi prastare ruske motore, kakve imaju Su 27, znači motore koje dvije generacije zaostaju za američkim motorima F 119 kakve imaju lovci F 22 Raptor! Ti “znanstveni instituti” su u stvari nekakve špijunske ćelije, koje pokušavaju hakirati dostignuća drugih stvarnih znanstvenih instituta, uglavnom američkih i vrlo često možemo pročitati vijesti, kako su Kinezi i njihovi hakeri ukrali ne znam koliko tetrabajta podataka od ove ili one poznate američke firme i uglavnom na to se svodi uspješan kineski znanstveni rad! Nadalje, ovaj članak opisuje uništavanje američkih nosača aviona pomoću ruskih hipersoničnih raketa Kinžal i to je na takvom nivou ili razini, kao ono, kako mali Jovica zamišlja rat ruskih raketa protiv američkih ratnih brodova i to onih kapitalnih nosača aviona a pritom te nosače aviona prikazuje kao pasivne mete i kao neku vrstu lova na divlje patke ili ćurane a dali je uistinu to tako lagan posao za Ruse uništiti nosače aviona!? Moramo znati, što je najjače oružje američke flote i odgovor na to pitanje je, to su upravo avioni koje nose ti nosači aviona! Ameri usto imaju i satelite i to malo bolje kvalitete, nego li Rusi ili Kinezi. S njihovom pomoći oni dobivaju kvalitetne podatke u realnom vremenu i sigurno već imaju nekakav odgovor na te toliko hvaljene Kinžale, za koje stvarno ne znamo prave podatke i koje su njihove taktičko tehničke karaktreristike, kakva im je stvarna brzina , domet kakva im je preciznost i td, a ovi podaci, koje nam serviraju ruski izvori je obična propaganda, na koju Rusi imaju pravo širiti je, ali Ameri sigurno imaju prave vjerodostojne podatke, kao i o svim drugim oružjina, s kojim Rusi raspolažu! Kinžal tobože ima domet od 2000 km i brzinu od 10 mach-a! Moramo znati, da je Kinžal jedna varijanta kopnene rakete Iskander, koja u toj verziji ima brzinu od 3,5 Macha i domet 500 km! I sad rusi su malo modificirali taj projektil, prilagodili ga za nošenje u lansiranje ispod trupa aviona MiG 31M i veliko pitanje je, dali stvarno ima takvu brzinu i domet! Poznavajući taktiku Sjedinjenih država i njihovu ratnu filozofiju i doktrinu, malo je vjerovatno, da će njihove snage bilo gdje raspoređene, pasivno čekati, da ih netko prvi napadne i uništi! Rekoh malo prije, Glavno oružje Amera su upravo avioni koji polijeću s nosača aviona i oslanjajući se na podatke i ostale relevantne predpostavke otkuda bi mogli biti ugroženi, oni će sigurno preventivno djelovati u maksimalnom radijusu tj dometu svoje avijacije i sigurno će pokušati otkloniti opasnost po svoju flotu i nosače aviona! Oni upravo za to imaju te stealth aviona, da s njima uspješno unište i oklone ugroze koje predstavljaju protuavionski sistemi, protubrodske raketne baterije i svakako nekoliko ovih avionaMiG 31, koji su u stvari stare kante, koje Ameri mogu radarima zapaziti na 1000 i više kilometara, oni jesu brzi ali samo na vrlo velikim visinama, dok na malim visinama imaju mnogo slabije letne karakteristike od svih aviona 4. generacije a o 5. generaciji i da ne govorimo! Znači, Ameri ništa ne bi prepustili slučaju i iz svojih baza u Rumunjskoj i Bugarskoj bi u slučaju izbijanja neprijateljstava eliminirali sve što se da na Krimu i okolini. Istina, Rusi imaju i brojne podmornice, koje isto tako mogu ugroziti nosače aviona, ali ima ih i druga strana i to u većem broju nego Rusi, tu mislim na cjelokupne efektive NATO Pakta i to bi im bila prva zadaća, od ruskih podmornica zašštititi glavninu američke flote i njihove nosače aviona! Znači, u takvim procjenama moramo krenuti od realnih predpostavki a ne trabunjati, kako će jedna strana uništiti sve živo na drugoj strani, a ovi će to pasivno gledati i šutjeti! Što se tiče ratovanja na širokim oceanskim prostranstvima, tu će velike i odlučujuće prednosti imati ona strana, koja bude imala zračnu nadmoć, a znamo, da su to još uvjek SAD, koje mogu nebo nad oceanima efikasno zaštititi avionima sa svojih 22 nosača aviona onih kapitalnih, kojih imaju 11 ili 12 i još toliko onih manjih s kojih polijeću lovci F 35B koji imaju kratko polijetanje i vertikalno slijetanje. Kinezi pokušavaju izgraditi flotu nosača, s kojom bi parirali Amerima, ali to će potrajati, da dosegnu kvalitetu, koju imaju Ameri, a kako izgleda, Rusi su prestali razmiššljati, o tome da i oni grade sličnu flotu nosača, i trenutno imaju jedan polu-nosač onaj nesretni Kuznjecov koji dimi i kojega moraju pratiti po dva remorkera, da ga odšlepaju u slučaju kvara motora! Oni se nad oceanima mogu pojaviti s malim brojem bombardera Tu 160, Tu 95 i Tu 23m, ali pitanje, kao dugo mogu opstati u prostoru u kojem su apsolutni gospodari Ameri sa svojih 22 nosača aviona i još dodatno Francuzi i Britanci, koji također imaju respektabilne zračne pomorske snage.
Primjer uspješnih Izraelskih napada na iranske vojne ciljeve u Siriji ima upravo tu zadaću, pronaći i usavršiti sve taktičko tehničke postupke i radnje za uspješan napad na dobro opremljenog i naoružanog protivnika i to protivnika koji je u prvom redu dobro naoružan u protuavionskom ratovanju i Izrael sve relevantne podatke pridobivene u tim akcijama ažurno dijeli sa svojim američkim i drugim saveznicima i tako stvaraju platformu za odgovor na sva ruska oružja koja bi ih u budućnosti mogla eventualno ugrožavati!!
Nekoliko riječi o trenutnim tehničkim mogućnostima američkre flote i mornaričkog zrakoplovstva protiv protivničkih brodova i podmornica! Većina američkih aviona, koji baziraju na nosačima aviona već od prije nosi nove stealth pametne protubrodske projektile JASSM, a isto tako i njihovi bombarderi B1 B, a od ove godine su naoružani novim takvim projektilima JASSMer tj extend range, to znači imaju povećan doseg koji sad iznosi oko 1.000 km i to su specijalne protubrodske rakete, koje zaobilaze radarske snopove i napadaju protivničke brodove istovremeno iz više različitih smjerova i visina i od njih se je vrlo teško obraniti! Podmornice protivnika traže mornarički patrolni avion Posejdon P8 i kad ih pronađu, napadaju ih i uništavaju i u takvoj vrsti borbe Ameri imaju prednost pred protivnicima. Glupo bi bilo reći, da Ameri i njihovi saveznici ne bi imali nikakvih gubitaka, ali krajnji ishod sukoba bi se odvio u američku korist, jer imaju golemo iskustvo od operacija u WWII protiv Japanaca, pa korejski rat, Vietnamski rat i još mnogo ratnih operacija do danas i vjerovatno ne sjede skrštenih ruku nego se itekako ppripremaju za eventualni budući sukob velikih razmjera! A svi ovi drugi pomorski skorojevići, koji nemaju nekih relevamtnih praktičnih iskustava u pomorskom ratovanju i tu mislim na Rusiju, Kinu i Indiju će trebati mnogo toga naučiti na tom području, ali to bi ih moglo skupo koštati, kao se ono kaže, svaka škola košta i ako žele nešto naučiti neka krenu u akciju!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

I na to sve nisu smjeli pare poslati gvidu , da ne pricam o napadu kakvom.. Hahaha kako te realnost samara …

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Alen

Kakva realnost rođo! To su sve samo puste teorije, ali praksa može biti mnogo drugačija! Predpostavimo, da neće biti ratnih sukoba tako dugo, dok Ameri ne uvedu u naoružanje svoje hipersoničke rakete a zatim će ih imati mnogo više nego rusi i opet sve iznova, Rusi uvode još bolje rakete, a ovi im slijede, i to se zove trka u naoružanju, što bi Rusija trebala izbjegavati po svaku cijenu. Imam podatke, da je Rusija u troškovima za vojnu potrošnju pala na 6. mjesto i njen vojni budget za ovu godinu iznosi 61 milijardu dolara, tj. snižava se već treću godinu, što je manje od budžeta saudijske Arabije, pa čak i od Vel. Britanije i pitanje je. kako dugo će Rusija držati korak u razvoju naoružanja i u sve oštrijoj utrci u naoružanju. Ameri zapravo u naoružanju svoje flote imaju hipersoničke rakete i to su rakete univerzalne namjene SM 6 koje mogu gađati zračne i površinske ciljeve do daljine 360 km i onaj profesor Milanković, ili tako nekako se zove što gostuje kod Lazanskog je te rakete imenovao američkim cirkonima! Primjer iz WWII nam pokazuje, kako su prošli nijemci, koji su imali mnogo naprednija oružja, tenkove, avione, rakete i drugo nego saveznici, ali opet su izgubili rat i slično bi moglo biti sa Rusima, a ti malo pazi, da ne govoriš napamet nego se drži nekakve logike i postojećih fakata i ne nasjedaj propagandi bilo koje strane!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Pa rusi su slomili njemacku , cak ni toliko ne znas a navodis primjer..
Jel procitas ti sta napises prije slanja??

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Alen

Jest komšo Rusi su u stvari pobjedili NJemačku i to je bila tzv. Pirova pobjeda. koja je skupo plaćena ruskim životima i ne znam dali ti je poznato, da je poginulo 8 puta više ruskih vojnika negoli njemačkih a omjer uništene vojne tehnike je u isti! I možemo reći ovako, rusija je platila najvišu cijenu za tu pobjedu mjerenu u ljudskim životima a zapadni saveznici su bili kao nekakva materijalna osnova za tu pobjedu! Oni su u godinama 1941-42 svojom materijalnom pomoću sigurno spasili SSSR od poraza a istovremeno su Sovjetima pomogli tako, da su bombardirali Njemačku industriju i smanjivali njene proizvodne kapacitete za proizvodnju novog oružja! Rusi su svoju odlučujuću ofenzivu s nazivom “Bagration” započeli tek poslije iskrcavanja saveznika u Normandiji početkom junija 1944 jer su Nijemci morali povući najbolje jedinice sa istočnog fronta, da bi suzbili zapadne saveznike i to su Rusi čekali da krenu naprijed! Rusi naravno sad govore drugačije i umanjuju doprinos zapadnih saveznika, ali istinu ipak ne mogu sakriti!! I ja dobro znam što pišem i to pročitam prije slanja teksta!!

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Da je bila Pirova pobeda, iz tog rata bi Crvena Armija izašla slabija, nego što je u njega ušla, a to nije tako. Na kraju drugog rata, Crvena Armija je najjača vojna sila na svetu. Tačno je da su Rusi izgubili mnogo više vojnika (ne baš 8 puta, ali, nekoliko puta), nego Nemci, ali razlog za to je “loš start” u ratu. Pre svega, gubitak gotovo celokupne avijacije još na aerodromima, u prvih nekoliko dana rata, loš način upotrebe tenkovskih jedinica (mada Rusi imaju bolje tenkove nego Nemci, užasno loš vojno komandni sastav itd.) Ne može se poreći da je materijalna pomoć savznika, pre svega u vozilima i nekim sirovinama bila značajna, kao i bombardovanje nemačkih gradova i industrije. Rusi su u prvoj i drugoj godini rata morali životima i prostorom plaćati greške počinjene u prvim ratnim danima, a rat su dobili onda kada su uspešno prebacili ratnu industriju – iza Urala i kada je ta industrija počela da proizvodi punim kapacitetom (recimo T-34 tenkova, mesečno više, nego je bila polugodišnja proizvodnja nemačkih tenkova). Rusi bi taj rat dobili, čak i da je Nemcima uspelo da zauzmu Moskvu, ili Staljingrad, samo bi žrtava bilo više i rat bi potrajao još koju godinu.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Nojbaher

Da je pala Moskva, po nekim podacima koji su tek nedavno dostupni javnosti, Staljin bi pobjegao preko oceana, a Japan i Turska bi se u tom slučaju uključili u rat i napale bi SSSR! To što japan nije htio navjestiti rat SSSR-u je ustvari spasilo Moskvu Sovjeti su od svog špijuna u Japanu, koje mu je bilo ime Richard Sorge saznali, da Japan njima neće navjestiti rat i da neće voditi vojne operacije protiv SSSR-a na dalekom istoku i Sovjeti su povukli svoje divizije sa dalekog istoka i upravo one su spasile Moskvu u početku zime 1941 godine! Bez tih divizija sa dalekog istoka bi Moskva sigurno pala u njemačke ruke i Rusija bi kapitulirala

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

25 divizija sa istoka, su naravno značajno doprinele, ali protivnapad je izveden sa tri armije iz rezerve (i nisu upotrebljene sve rezerve). Japancu su tek nedavno temeljito isprašeni kod Halkin-Gola i u rat protiv SSSR-a nisu planirali ući bar još godinu dana. Sve i da su ušli, to opet ne bi izmenio krajnji ishod rata. Ta priča o Staljinu je bez ikakvog osnova. Mesec dana pre odlučujućih borbi oko Moskve, cela vlada, generalštab i diplomatska predstavništva su evakuisane u Kujbišev, pa je logično da bi se tamo prebacio i Staljin. Uostalom, i Napoleon je ušao u Moskvu i nije tamo dugo ostao.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Rusi so Napoleonu sami zažgali mesto…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Mateja

In Napoleon je moral zbežati, kot vemo!!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Nojbaher

Crvena Armija nije krajem rata bila najjača vojna sila u absolutnom mjerilu moći, nego je to bila armija sjedinjenih država, koja je imala veći broj vojnika nego SSSR više vojnih zrakoplova, jaču pomorsku silu i povrh svega ATOMSKU BOMBU! SSSR je imao više tenkova nego amerika, ali to nije bio odlučujući faktor u usporedbi vojne moći tih država!

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Gde je to imao “veći broj vojnika”?
Naravno da nije imao veći broj vojnika, bar na prostorima Evrope, a što se “zrakoplova” tiče, to tek ne znači ništa. Amerikanci imaju “strateške” bombardere i lovačku avijaciju. Rusi uz lovačku avijaciju imaju, imaju pretežno frontovske šturmovike. Pomorska sila bi verovatno bila veoma značajna da su Rsui u širenju svetske revolucije planirali izvršiti invaziju na Australiju ili Argentinu, ili neku sličnu budalaštinu, ovako – gde bi to Ameri u borbi protiv Rusa upotrebili? Da, imali su atomsku bombu. Tri komada koje su ukrali od nacista. Jednu spržili za probu, a dve na Japan. No, imali su i tehnologiju, ali nisu mogli da odštancaju dovoljno bombi za “operaciju nezamislivo”, koja je bila u glavama mnogih. Zaista je malo nedostajalo, da drugi svetski namah preraste u onaj treći, pa još i nuklearni.

Da su kojim slučajem USA i Englezi bili sigurni u svoju “snagu”, to bi se i desilo.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Nojbaher

Rekao sam da je u absolutnom mjerilu vojska SAD krajem rata bila jača od sovjetske vojske! SAD su na kraju rata imale preko 14 milijuna mobiliziranih vojnika dok je Sovjetskom savezu poslije katastrofalnih gubitaka u ratu sa Nijemcima preostalo oko 9 milijuna vojnika, Da se malo vratim na gubitke njemačke i sovjetske strane! Na istočnom frontu je poginulo oko 10 do 11 milijuna sovjetskih vojnika, broj ranjenih je bio mnogo veći a Nijemci su zarobili oko 5 milijuna Ruskih vojnika! Nadalje na istočnom frontu je poginulo oko 2.5 milijuna Njemačkih vojnika i Rusi su ih zarobili oko 2 mil. svih Žrtava na sovjetskoj strani je bilo oko 27 milijuna a na njemačkoj 5 milijuna! SSSR je kako vidimo doživio pravu demografsku katastrofu, koju Rusija osjeća i danas! A kad k tome pridodamo i žrtve Gulaga i Staljinovih čistki. sveukupni broj žrtava koje je pretrpio SSSR se penje na vrtoglavih 45 milijuna od godine l935 do 1945!!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Nojbaher

Ma ne pričaj bezsmisle, da su ukrali atomske bombe od nijemaca! Zar nikad nisi čuo za projekt Manhantan u kojem su Ameri napeli sve sile skupili kremu svjetskih znanstvenika da ostvare taj cilj proizvodnju prve atomske bombe! Oni su ih imali soreman priličan broj za slučaj nastavka rata sa Rusijom. Staljin je zapravo poslije sloma Njemačke namjeravao izbiti na obale atlantika, a i Jugoslavenska armija je imala mjesto u tim planovima i ona bi morala osvojiti veliki dio Italijanskog teritorija, ali ih je upravo strah od atomske bombe odvratio od tih nauma!!

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Openhajmer i društvo. Naravno da znam za projekat, Manhatan, ali je vrlo interesantno i to da su Nemci imali gotovo dovršene tri bombe, a da su Ameri par meseci posle pada Nemačke bacili baš tri bombe? Usput pokupili i nekoliko hiljada naci naučnika. Da su te bombe imali pre, Amerikanci bi ih bacali kao kokice i uživali u mirisu prženog mesa.
Što se tiče nekih mojih saznanja, ne računajući civile koji su stradali u bombardovanjima nemački gubici su oko 8 miliona vojnika. Ti kažeš 5 miliona. Ok, ali 8 X 5 je 40, a ne 27 miliona. Dakle, nešto sa tim tvojim brojevima ne štima.

No, nije sporno da su narodi tadašnjeg SSSR-a, imali ogromne gubitke.

Ne znam šta ti znači podatak da su na kraju rata Ameri imali 14 miliona mobilisanih vojnika, a Rusi 9 miliona?
Većina tih miliona je daleko. Da je trebalo i Rusi i Ameri su mogli mobilisati još koji milion, ali broj mobilisanih ne odlučuje o ishodu rata.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Nojbaher

Rusija je krajem rata bila krajnje iscrpljena država u svakom smislu pogotovo što se tiče ljudskih resursa i teško da bi sovjeti bili u stanju provesti još neku veću mobilizaciju, a Amerika je na kraju rata bila gospodarski mnogo razvijenija negoli početkom rata! Rusi su sve svoje gospodarske kapacitete upregnuli u proizvodnju oružja i ratnog materijala, i malo su se brinuli za potrebe svojih civila i civilnog sektora. Od Amerike su dobivali velike količine hrane, pogotovo konzervi goveđeg mesa, tako da su količine te namirnice koje su dobivali od Amerike daleko prerasle ono što je SSSR proizvodio. Odmah poslije rata se je u SSSR-u nastavila Staljinova represija i Rusi su stradavali jednako, kao da se rat nije ni završio i to je trajalo sve do Staljinove smrti 1953 godine, a govori se i poslije tog događaja!Teško je razumjeti, taj autodestruktivni poriv, koji je postojao u bivšem SSSR-u. a u nekim elementima se je održao i u sadašnjoj Rusiji!

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Tovariš Džugašvili, da razjasnimo, najmanje dve stvari:

1. Nije sporno da je Amerika na kraju rata “gospodarski mnogo razvijenija, negoli početkom rata”. To je u direktnoj suprotnosti sa onim drugim delom vaše priče, da SSSR dobija nešto (naročito goveđe konzerve). Niko od Amera ne dobija – NIŠTA na poklon. Sve se prodaje i debelo NAPLAĆUJE, pa nije nikakvo čudo, što su dva rata u kojima je Amerika učestvovala, tako kako je učestvovala, iskoristila za “gospodarski razvoj”, ili je možda bolje reći – bogaćenje na osnovu proizvodnih monopola.

2. Tovariš DŽ. Vi koji ste uzeli nick “Džugašvili”, koji nosi i Staljin, od mene očekujete da objasnim ponašanje i motive njega i kruga oko njega u likvidacijama vlastitih građana. Ne znam, koji su ideološki, ili neki drugi razlozi, vodili Staljina, Beriju i zlotvore raznih službi da ubijaju, zatvaraju i progone vlastite građane, bar pre rata. Suviše mnogo laži o tom periodu se piše sa raznih strana, kako od strane ideoloških protivnika, tako i od onih koji tu politiku i ideologiju žele opravdati i objasniti. U toj gomili laži i propagande, ne želim da se “snalazim”, ili opredeljujem. Taj deo će objasniti jedna istorija, koja tek treba da se napiše.

Posleratne čistke je lakše razumeti. Danas bi se to nazvalo “lustracija” i kao ideja je vrlo popularna u mnogim krugovima “liberalnih demokrata” raznih zemalja. Zauzeti deo SSSR-a, je onaj bogatiji, razvijeniji, naseljeniji. Razni Vlasovi, Bandere i desetine ili stotine hiljada kvislinga su sarađivali sa nacistima, ili se čak direktno borili protiv Crvene Armije. U to vreme “čistke” se vrše u celoj Evropi – počevši od Francuske.

3. Posledice predratnih čistki su brojne, a jedna od njih je i taj rani raspad odbrambenih struktura SSSR-a na početku rata i to ne samo zbog toga što su pobijeni i zatvoreni najsposobniji oficiri, već i zbog atmosfere straha od “greške” koja paralizira svaku “ličnu inicijativu”. Ponašanje po naređenju, bez razmišljanja, jer razmišljanje vodi u gulage ili u smrt.
Užasan problem za odbranu tog prvog dana je to – što je 22.6.1941.g. NEDELJA, a veze sa Moskvom ne funkcionišu. Funkcioneri srednjeg nivou u dubokom snu, pa nema ko da odbri običnu podelu naoružanja i municije ili otvaranje vatre na neprijatelja. Mnogi ruski vojnici su zarobljeni, a da metka nisu ispalili, jer im metke nisu podelili, ili im naprosto niko nije dao naređenje da – pucaju.

Prosečan građanin SSSR-a u to vreme mnogo više se plaši vlastitih komesara, nego Nemaca.

4. No, bez obzira na to, iz rata je Crvena Armija izašla kao oformljena, iskusna, dobro vođena i dobro naoružana vojska, opremljena upravo onako, kako je potrebno za vođe rata, onakvog kakav bi se vodio u to vreme. Uostalom, zauzeli su i držali celu istočnu Evropu.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Nojbaher

General Žukov je odmah po završetku rata dao zadaću nekim ljudima iz njegovog štaba, da mu mu dostave po mogućnosti što točniju sliku sovjetskih gubitaka, koji su nastali tokom kako su to nazivali “otadžbinskog rata protiv Nijemaca. Ovi su se bacili na posao i nakon izvjesnog vremena donijeli mu tražene podatke. Žukov ih je pregledao. spremio papire s podacima i strogo rekao svojim podčinjenim, ovo nikome više ne pokazujte i o tome šutite! Po službenim sovjetskim podacima SSSR je imao 8.7 mil. pginulih vojnika, ali neslužbeni podaci govore o mnogo većem broju, koji je i Žukov vidio u tom izvještaju i oni su po nekim izvorima dvostruko veći od onih službenih podataka, a govori se čak o 20 milijuna poginulih sovjetskih vojnika. Imamo dobro poznat i potvrđen podatak da su nijemci u prvoj fazi rata zarobili više od 5 mil. sovjetskih vojnika! za ilustraciju, samo u jednoj operaciji opkoljavanja i zarobljavanja sovjetskih armija u bijegu kod mjesta Vjazma su Nijemci opkolili i zarobili više od 800 000 vojnika, a takvih opkoljavanja u početnim fazama rata je bio priličan broj! Osim toga, na sovjetskoj se strani koristio jedan specifičan način kažnjavanja vojnika koji su se povlačili bez odobrenja više komande a on se je zvao “decimiranje” izvršavao se je tako, da su postrojili takve jedinice, a komesari bi zatim odbrojavali i ustrijelili svakog desetog vojnika i tako su po njihovoj teoriji sprečavali kukavičluk u vojsci. To su bila drastična sredstva uvođenja borbene discipline, ali su dala određeni pozitivni efekat jer se je time spriječilo rasulo u vojsci. Taj postupak kažnjavanja decimiranjem u povijesti je jedino još zabilježen u sarom Rimu, gdje je i dobio ime jer broj deset se po latinski kaže “decem”

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Ne razumem, šta želiš sa tim “novim” brojevima? Zvanična statistika ti ne izgleda dovoljno strašna, ili želiš brojem žrtava da uvećeš “ruske” zasluge u drugom ratu? Ili ti je cilj da Ruse prikažeš nesposobnjakovićima koji su rat dobili “slučajno”?

Usput, prema nemačkim podacima kod Vjazme je zarobljeno 658.000 ruskih vojnika.

Tek svaki peti mladić rođen 1923. ili 1924.g. je preživeo taj rat.

Rusi svoje vojnike nisu štedeli. Za sitnicu su bacani u kaznene bataljone, gde je smrt bila gotovo sigurna. U pozadini su bile posebne jedinice NKVD-a koje su ubijale “kukavice” koje su bežale iz borbe, a progonile su čak i porodice nesrećnika koji su bili zarobljeni, ali nikakva “decimiranja” rimskog tipa nisu vršena. To je obično laprdanje.

2. svetski rat, bar u prvim fazama je veliki metež i ni jedna birokratija, ni ona šlampava ruska, ni ona “vrhunska” nemačka to nisu bile u stanju ispratiti. Otuda su i brojevi žrtava samo procene, ali statistička greška može biti u nekoliko postotaka u odnosu na zvanične podatke, a nikako – nekoliko puta. 20 miliona poginulih ruskih vojnika ni teoretski nije moguć podatak. Ceo SSSR ima početkom rata oko 110 miliona stanovnika. 2/3 tih stanovnika žive u evropskim delovima tj. u krajevima koje su Nemci zauzeli u prvim mesecima rata. Ti potencijalni “vojni obveznici” za Ruse su – nedostupni.

Ako već voliš egzotičnu statistiku, evo jedan krucijalan podatak: Svaki engleski vojnik na zapadnom frontu, dnevno ima na raspolaganju 3 lista toalet papira, asvaki (bogati) američki, čak 22.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Nojbaher

Želim da kažem ili da dokažem, da je Saljin dobio taj rat, ali sovjetski narod ga je sudeći po svemu što sad znamo o svemu tome taj rat izgubio!!!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Ja sam te podatke o broju poginulih pročitao iz nekih izvora prije mnoogo godina, ali sjećam se jasno svega što sam pročitao i čudno mi je kako sada neki izvori za iste događaje iz WWII navod bistveno manje brojke! Na primjer prije se je pisalo, da je u onom poznatom bombardovanju njemačkog grada Dresdena februara 1945 uslijed tog teškog bombardovanja tamo umrlo od 250 do 400 tisuća ljudi, jer se je tamo nakupilo mnogo bjegunaca, koji su bježali od crvene armije koja je nastupala s istoka. Sadašnji podaci govore o nekih 25 tisuća poginulih! Pa sad, čovjek se pita koji podaci su tačni i dali neko što vrijeme više odmiče i stvara se sve veća vremenska distanca od tih događaja, namjerno smanjuje broj žrtava iz nekog razloga, da umanji svoj zločin, da dođe do lakšeg pomirenja ljudi sa obadvije strane ili zbog nečeg trećeg!

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Licitiranje brojem žrtava je uvek, u najmanju ruku, ružno.

Broj žrtava bombardovanja Drezdena, nikad nije tačno utvrđen, a procene se kreću od (sada službenih) do 25.000, pa do preko 200.000. Ova druga brojka je navodno “naci propaganda”. Činjenica je da je sa zemljom sravnjen grad, koji nikakvog vojnog značaja nije imao i da je počinjen ratni zločin, koliko god da je bilo mrtvih i kakvo god bilo opravdanje.

Neke “srednje procene” govore o tridesetak hiljada stanovnika Drezdena i dvostruko više izbeglica.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Da je “sovjetski narod” taj rat izgubio, iznad Moskve i Lenjingrada bi danas bila jezera, a nemački kolonisti bi vladali preživelim ostacima ruskih robova.

Ako misliš da su Rusi i ostali nastavili težak život pod režimom Staljina, a kasnije njegovih naslednika, ok. To stoji. Iz raznih razloga, narodi koji žive na područjima tadašnjeg SSSR-a nikada nisu živeli lako. Za to ima mnogo razloga i ne bih da ovde ispisujem “knjige” i objašnjavam rusku istoriju, ili da objašnjavam kako je moguće da su bahati ruski knezovi i boljari bogatsvom zasenjivali evropske “prijatelje”, dok je odrpani narod u ritama rintao na njihovim imanjima.

Ti krajevi su uvek bili bogati, ali to običan narod nikada nije imao priliku da značajnije oseti. Sve do sada.
Unatrag tridesetak godina Rusija snažno ekonomski napreduje i u Rusiji se živi sve bolje.

A, Staljin i njegovo vreme, pamtiće se. Baš kao i Lenjin, Ivan Grozni, Petar Veliki, ili Jemeljan Pugačov, ili bilo koja druga značajna ličnost koja je uticala na život Rusa i Rusije, sa svojim dobrim i lošim delima.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Nojbaher

Da bi se motiviralo ljude, da krenu u borbu za napredak svoje zemlje ili da se bore u ratu, da njihova zemlja pobjedi i oslobodi se od napadača postoji više metoda, a jedna od njih je ona poznata metoda mrkve i batine, ponegdje kombiniraju obe metode znači, malo mrkva, a ako ne ide pomaže batina, ali kako izgleda, kod Staljina i njegovog režima nije bilo mrkve nego samo batina ili još mnogo gore od toga. Sve se je rješavalo silom, represijom najgore vrste, od izforsirane industrijalizacije zemlje, do “pobjede u WWII” I dan danas mnogi polemišu oko toga, dali se je sve to, znači industrijalizacija i izgradnja domovine poslije oktobarske revolucije i pobjeda u otadžbinskom ratu, moglo ostvariti na bezbolniji i humaniji način ili je modus operandi, kakvog je imao Staljin, bila jedina mogućnost i jedni kažu, da je Staljin bio vizionar, koji je točno znao što se svjetu sprema pa je htio sve to na neki način preduhitriti i spreman dočekati nadolazeće događaje! Ja mislim, da je Staljinov pristup bio u osnovi pogrešan i da bi humanijim pristupom dosegao bolje rezultate i brži napredak i sigurno je, da nije bilo svih tih čistki u vojsci općenito u cijeloj populaciji, napada na SSSR možda nebi ni bilo jer Nijemci su u svom planiranju napada na SSSR itekako računali na sve slabosti te države, koje su bile posljedica staljinove strahovlade i možda su upravo zato i napali tu državu očekujući lagan posao, ali eto, prešli su se, što je bilo dobro za cijeli svijet, a manje dobro za Ruse. Kako izgleda, Rusima je na neki način suđeno, da su uvijek bili, a i sada su nekakva brana, koja štiti europsku civilizaciju od tuđih nasrtaja i možda će jednom u budućnosti Rusi opet zaštititi Europu od kineskog prodora, o čemu proročanski govori poznata pjesma “Skiti” koju je napisao Ruski pjesnik Aleksandar Blok!

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Staljin i krug oko njega i slični političari i režimi i njihovi metodi, svakako nisu političari koje doživljavam kao pozitivne likove i primere. No, mnogo toga u pričama oko njega je i posledica antikomunističke ili antiruske propagande, tako da u tim pričama, svakako ima i preterivanja. Koliko, ne znam.

Da je bilo i “mrkve”, bilo je, što u vidu raznih odlikovanja i priznanja, koja imaju i određene materijalno finansijske “posledice”, tako i u promeni retorike, pozivanja na nacionalne heroje iz prošlosti, pa čak i “oživljavanja” Boga i crkve. No, to je svakako nedovoljno, da bi bilo šta značajno promenilo u funkcionisanju jednog u osnovi krajnje represivnog režima.

Što se tiče “vizionarstva” tovariša S. to je neopevana glupost. On i visoki obaveštajni krugovi su znali da se vojno superiorniji od Nemaca i prosto, nisu verovali da će ih Nemci toliko potceniti i od tuda i proizilazi ono silno iznenađenje Crvene Armije na početku rata.

Rusi imaju 22-23.000 tenkova, kažu većinom zastarelih BT-7. Ali, imaju i oko 600 KV-1 tenkova, koji je već u borbi iskušan, u Finskoj. Imaju i nešto preko 1400 tenkova T-34, a Nemci kreću u napad sa manje od 4.000 tenkova, raznih vrsta, od kojih neki nisu dorasli ni onima BT-7. Osnova njihove tenkovske snage je teški Pancer 4, ali on je (značajno) slabiji od T-34 i od KV-1.

Rusi imaju oko 20.000 aviona. Njihovi bombarderi ni malo ne zaostaju za nemačkim, a št0 se tiče lovaca osnovni avion je još uvek – Čajka, koja ima maksimalnu brzinu ispod 400km/h i samo dva mitraljeza, ali – već tada Rusi imaju i MIG-3 (oko 1400 komada) i oko 600 komada JAK-1 aviona, koji ne zaostaju za nemačkim Foke-wulfovima i ME-109.

Uz to, imaju i ogromne rezerve i dovoljno vojnika da odbiju svaki napad.

Oni računaju da Nemci ovo znaju i računaju da Hitler u takvim uslovima se neće usuditi – napasti.
Zbog toga, ruska vojska na prednjim linijama se i ne trudi utvrditi i ukopati.

Ali.. JBG. Nemci ipak napali i Keselringova avijacija još na aerodromima praktično zbrisala ruske Migove i Jakove.

Sve ostalo, su odradile – štuke.

Gde god bi Rusi uspeli da ukoče nemačke oklopne klinove, rešavala je premoć iz vazduha. Odoše u materinu KV-1, zajedno sa T-34, kao i “zaostali” BT-7 tenkovi i ostadoše na terenu ruski pešadinci da ratuju sa nemačkim avionima i tenkovima.

Od protivtenkovskog oružja nemaju ništa osim ručnih granata i zapaljivih flaša. Prve protivoklopne puške, dobijaju tek u decembru 1941.

I onda se ljudi čude ranim nemačkim pobedama.

Krvlju i životima pešadije su plaćali vreme za pokretanje proizvodnje i ponovnu tehničku izgradnju uništenih ubojnih sredstava.
Kada su u tome uspeli, rasturili su Nemce i u tome je sva (najkraće moguće) ispričana priča. Polovinom 1943. Rusi proizvode oko 2000 T-34 tenkova mesečno i dovoljno aviona da se u Kurskoj Bitci izjednače sa Nemcima, a da početkom 1944.godine na svaki nemački avion imaju – 4.

Prebacivanje i rana evakuacija ratne industrije na prostore iza Urala je JEDINO pametno što je Staljin odradio.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@Džugašvil

“… Kako izgleda, Rusima je na neki način suđeno, da su uvijek bili, a i sada su nekakva brana, koja štiti europsku civilizaciju od tuđih nasrtaja i možda će jednom u budućnosti Rusi opet zaštititi Europu od kineskog prodora………”

Ne znam za budućnost ali upravo sada brane staru damu ili bolje rečeno protuteža su neoliberalnom konceptu rasturanja nacionalnih država i stvaranja korporacijske nad države.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@Džugašvil
Tvrdiš
“Rusija je krajem rata bila krajnje iscrpljena država u svakom smislu pogotovo što se tiče ljudskih resursa ”
I takvoj iscrpljenoj Rusiji , koja im je i ideološki arhi neprijatelj “poklone” pola Europe?
Zašto?
Na to pitanje tvoji upisi ne daju odgovor jer u osnovu imaju za cilj da iskrivljenim i površnim informacijama umanje odlučujuću ulogu Sovjetskog saveza u slamanju Nacional-fašizma.
.
Ako želimo sagledati povijesni trenutak trebamo nastojati gledati ga očima suvremenika.
.
Pa što bi o ovim tvojim tvrdnjama rekao aktivni učesnik tih događaja,
Field Maršal ( 5 zvjezdica), proslavljeni Bernard Montgomery?
.
Njegov odgovor možemo jasno vidjeti iz njegovog obraćanja Domu Lordova (30.5.1962):
Rule 1, on page 1 of the book of war, is: “Do not march on Moscow”. Various people have tried it, Napoleon and Hitler, and it is no good. That is the first rule.”
.
Pa vidiš što bi ti rekao 🙂

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Ara

Monty je bio obični glupan!!

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Ara

Nije Montgomery blesav bio …A sto se definicije sukoba, rata, konflikta ili kako kod hocete ….moja definicija bi glasila ovako …Poslije svakog ratnog sukoba ili konflikta ostaju samo Prezivjeli,pobednika nema ,ako si prezivio ratni sukob moras shvatiti sta je ostalo iza tebe i od tebe …

Šok
Gost
Šok
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

preneseno:
“Prema relevantnim podacima, od ukupnog broja Nijemaca poginulih u vojnoj službi (5,318.000) na istočnu bojišnicu otpadalo je 51,6 posto (2,743.000), na borbe u završnoj fazi rata (siječanj-svibanj 1945.) 23,1 posto (1,230.000) i na zapadno bojište 6,4 posto (340.000).”

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Šok

Šok izgleda, da se naši podaci približno slažu, tako da je ispravan moj zaključak iz gornjeg komentara, da je sovjetska pobjeda nad snagama Wermacht-a bila “Pirova pobjeda” i da je Sovjete od potpunog poraza spasilo Hitlerovo mješanje u donošenje ključnih strateških odluka njemačke vrhovne komande, o tome postoji dobra knjiga koju je napisao učesnik u tim borbama na istočnom frontu general Erich von Manstein, Naslov knjige je “Verlorene Siege” (prevedeno s njemačkog Izgubljene pobjede) u toj knjizi on kaže, da ih je Hitlerovo miješanje u planiranje i izvođenje ratnih operacija, stalo pobjede u ratu!!

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@Đžugašvil
Pirova pobjeda …Pirova pobjeda …Pirova pobjeda …pa dokle više

Zašto Pirova pobjeda?
Glavni argument Sovjeti su izgubili više ljudi nego Nijemci.
.
Pošto očito ne razumiješ pojam koji upotrebljavaš ajmo ga malo razmotriti.

U bitci kod Askula Rimljani su izgubili 6000 ljudi Pir je izgubio 3.500 ljudi
Znači rimljani su izgubili skoro DUPLO više vojnika
ali..
Pir je za razliku od Rimljana izgubio elitne snage i visokopozicionirane časnike, koji su bili puno teže zamjenjivi, odnosno Rim je mogao puno lakše supstituirati vlastite gubitke.
Kada su mu čestitali pobjedu Pir je odgovorio:
“Još jedna ovakva pobjeda i izgubio sam rat”
Od tada se pojam Pirova pobjeda koristi za NEKORISNU VOJNU POBJEDU koja pobjednika vodi u situaciju da je DOBIO BITKU a IZGUBIO RAT.

Znači: Pojam Pirova pobjeda se odnosi prije svega na BITKU u kojoj si unatoč pobjedi izgubio vitalne kapacitete te ugrozio vlastite mogućnost za nastavak borbenih djelovanja.
.
U ratu u kojem si suočen s potpunim uništenjem postoje samo dva stanja, ili ćeš izgubiti i biti uništen ili ćeš bez obzira na cijenu pobijediti ( jer će cijena pobijede uvijek biti niža od cijene poraza)
Upotrijebiti pojam Pirova pojam za RAT u kojem si bio suočen sa potpunim uništenjem je očiti nonsens i glupost.

Još je veća glupost zanemariti očigledne posljedice vojne pobjede sovjeta koji su na osnovu te pobijede povećali svoje vojne kapacitete i postali jedna od dvije vojne super sile za narednih pola stoljeća.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Ara

Prije sam o tome diskutirao sa g. Nojbaherom! Rekao sam, da je Staljin pobjednik u tom ratu sa Nijemcima, ali da je sovjetski narod bio veliki gubitnik u istoj razini sa Nijemcima ili još gore! Da obrazložim tu svoj tvrdnju! Sve poznate svjetske enciklopedije uvrštavaju Staljina među najveće ili tzv. mega zločince i pripisuju mu 40 milijuna žrtava, a koga je to ubijao? Svoje Ruse, naravno i to cijelo vrijeme svoje vladavine, posebno intezivno je to radio 30ih godina prije početka WWII malo manje za vrijeme trajanja tog rata, ali su to mjesto njega punom parom radili Nijemci i lišili su života oko 27 mil. sovjetskih građana vojnika i civila, a poslije rata je to opet počeo raditi Staljin i trajalo je do njegove smrti 1953 godine pa i malo dalje od toga! Sve zajedno je to bila bilanca od blizu 70 milijuna ubijenih ljudi i vjerovatno u cijelom SSSRu nije bilo porodice koja nije bila pogođena Staljinovim terorom i apsolutno su svi uz možda rijetke iznimke svaki dan strepili, hoće li im u noći u kuću banuti ekipa NKVD-a i odvesti ih u logor ili pobiti na licu mjesta! A sad se vratimo sovjetskoj vojnoj pobjedi! Svaka vojna pobjeda neke zemlje, predpostavlja kraj rata, povratak mirnom životu, građenju sretnog života, da se što prije zaborave ratne strahote! To je uobićajeno u svim normalnim državama ali u bivšem SSSR.u nije bilo tako! Polslije ratnih strahota nije još bilo mira ni spokoja ni sretnog života i građenja bolje budućnosti nego su sovjetski građani došli, kako se ono kaže ispod kiše pod kap, nastavili su se progoni, represija svake vrste, vojni zarobljenici, koji su se vraćali iz Njemačke su zatvarani i ubijani pod optužbama, da su preživjeli zarobljeništvo jer su sigurno surađivali sa Nijemcima kažnjavani su i članovi njihovih porodica i taj ludi starac Džugašvili je opsjednut paranojom i strahom, da svi rade protiv njega,mesario među tim nesretnim građanima SSSR-a do svoje smrti! I kako sad imenovati tu pobjedu sa gledišta sovjetskih građana? Što im je donijela! Pa bolje su prošli Nijemci, koji su izgubili rat nego ovi tobožnji pobjednici! Nije bilo sreće zadovoljstva i veselja zbog pobjede, nego se je nad sve nadvila nesreća strah, strepnja i svako drugo zlo! Ti si nekakav ARA i mislim, da je to neka vrsta papagaja i vjeruj mi da ti to ime dobro pristaje jer je kod tebe prisutno takozvano papagajstvo uma, tj klepećeš bez veze i bez razmišljanja i treba dobro promisliti i imformirati se , prije negoli ovako nekoga napadneš bez pravog razloga! Još da dodam pozivajući se na tvoju tvrdnju, da Pir ne bi mogao preživjeti još jednu takvu pobjedu! A zar misliš, da bi Sovjetski ili sada ruski narod mogao preživjeti još jedno razdoblje, kakvo je bil Staljinova vladavina? Teško!!! I zato slobodno mogu reći, da je to bila Pirova pobjeda!!

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Kraj obično govori o početku:
Pa da vidimo što Đugi piše:
“Ti si nekakav ARA i mislim, da je to neka vrsta papagaja i vjeruj mi da ti to ime dobro pristaje jer je kod tebe prisutno takozvano papagajstvo uma, tj klepećeš bez veze i bez razmišljanja i treba dobro promisliti i imformirati se ,… !”
.
Napad na ime,nadimak i osobu diskutanta je znak nemoći i nedostatka argumenata.
Ponekad se zove i polemičkom nemoći.
Pa dalje:…..prije negoli ovako nekoga napadneš bez pravog razloga”
Nisam ja tebe napao , ja sam obrazložio da upotrebljavaš pojam na besmisleni način i da ga ne razumiješ 🙂 Ako si ti to osobno shvatio, sorry to je tvoj problem.

Što sada reći i da li je potrebno o ovoj plahti teksta iznad.
Mješavinom polu istinitih informacija nastoji se na silu ponovo napisati povijest
Skraćeno:
Pokušava se etablirati tvrdnja : Sovjeti su u stvari izgubili WWII.
Što je opet očita glupost jer kako god da su prošli pod Staljinom da su izgubili rat prestali bi fizički postojati.

Pazite tvrdnje:
“mega zločince i pripisuju mu 40 milijuna žrtava”
“Sve zajedno je to bila bilanca od blizu 70 milijuna ubijenih ljudi” ( WWII+staljin)
WOW skoro pa pola stanovništa, baš me zanimaju te etablirane enciklopedije

I ovaj biser:
“”Nije bilo sreće zadovoljstva i veselja zbog pobjede, nego se je nad sve nadvila nesreća strah, strepnja i svako drugo zlo”
Pa jesi ti lud? Do dan danas kad se mi pišamo i zaboravljamo na naše mrtve Rusi slave pobjedu u Velikom otadžbinskom ratu!
Za četiri dana imati ćeš paradu, koja će se otvoriti sa Svetim ratom a poslije parade će slijediti marš Besmrtne regimente.
Veliki otađžbinski rat i pobjeda u njemu je neizostavno utkan u rusko nacionalno biće.
.
Tako to ide kada se na osnovu upitnih statističkih podataka donose površni zaključci i tumači povjest.
Nisu Rusi pobijedili radi straha od Staljina i njegove zloglasne naredbe ni koraka natrag.
Ustrašen čovjek ne može biti motiviran i dobar borac.
Rusi su pobijedili unatoč Staljina, radi svog Patriotizma suočeni s prijetnjom fizičkog nestanka.
To im nitko naposljetku ne može oduzeti.
Ma koliko se ti trudio u tome 🙂

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Ara

Papagajčiću, ja ne želim mijenjati povijest, nego uzmi u ruke ili nađi na Google-u pojam Enciklopedija britanika i potraži podatak rang lista najvećih zločinaca svijeta i naći ćeš druga staljina na drugom mjestu odmah iza Maocetunga a Hitler je na trećem mjestu Mao na duši ima 60 mil kineza. Staljin 40 mil sovjeta(Rusa i drugih! Hitler na trećem mjestu 30 mil. stanovnika Europe, Židova i ostalih i u tom neslavnom nizu ćeš naći i svog pulena Jožu Broza, u kojega si sigurno zaljubljen s 570 tisuća leševa iza sebe! Ne pravi se pametan, pobijajući notorne podatke, lako provjerljive i sam se trudiš da budeš na razini brbljavog papagaja! Broju Rusa, koje je za svog vladanja pobio drug Staljin pribroji žrtve koje je SSSR imao u WWII i dobit ćeš točno ono što i ja spomenuh u svom komentaru! Po tvojem nahođenju su te strahovite žrtve silno usrećile sovjetski (ruski narod, tako da je poludio od veselja i slavio pobjedu do besvijesti!! Ccccc. svašta pichka rodi!!!
PS Još da nadodam, da je taj tzv. komunistički ili bolje reći realsocijalistički zločinački sistem bio mnogo destruktivniji nego li nacional socijalizam i fašizam zajedno i taj sistem je dokazano iza sebe ostavio više od 100 milijuna žrtava, slagao se ti ili ne slagao s tim podatkom, on itekako stoji!! A ti hebi sve te naknadne parade i druge cirkusarije, koje se provode u vezi s time jer one neće oživjeti ni jednu nevinu žrtvu tog zlikovca i one ne odaju počast mrtvima nego su obični cinizam bez granica. Postavi se u položaj tih ljudi tamo u SSSR-u odmah poslije rata! Nije bilo porodice, u kojoj netko nije nastradao od njemačke ili Staljinove ruke i kakva sreća je mogla tu izniknuti, pitam te ja, ali po tvojoj logici bilo je sreće koliko hoćeš i svi su žarili od sreće! Da, možda je bio sretan Staljin u svojoj izopačenosti bez imalo empatije za sve te žrtva, važno mu je bilo koliko ima tenkova, aviona i divizija, i to da je SSSR postao velesila, a ne koliko ljudi je nastradalo za tu tzv. pobjedu!!
Kažeš, da su izgubili rat, prestali bifizički postojati! Pa nijemci su izgubili rat, a isto tako i Japanci i ne samo da još postoje, nego su njihove države među naj razvijenijima na svijetu, a uzmimo primjer Yuge, koja je sa Titom na čelu pobjedila u ratu i gdje je sad? Nije sve tako kako ti se čini i u davanju takvih izjava moraš biti oprezan i malo promisliti što govoriš LP!

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@Đugašvili
“Papagajčiću….”
te ” Ccccc. svašta pichka rodi!!!”

Deminutiv i vrijeđanje na prostačkoj razini govori samo za sebe. :))))))
Kao što sam već napomenuo korištenje nepolemičkih metoda ( vrijeđanje na osobnoj razini), je jasan znak polemičke nemoći
Jer gdje počne psovanje prestaje polemika.
Usto da se primjeniti da je to diskutant primio vrlo osobno te da mu je povrijeđen ego.

Lijep pozdrav
Ara

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Ara

Ne ljute me ljudi nego njihova glu-post!!

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@Dugašvili
“Ne ljute me ljudi nego njihova glu-post!!”
S glu-posti se čovjek obračuna s argumentima, vrijeđanjem se uvijek pokušava obračunati s čovjekom

Pa:
“Kažeš, da su izgubili rat, prestali bifizički postojati! Pa nijemci su izgubili rat, a isto tako i Japanci i ne samo da još postoje, nego su njihove države među naj razvijenijima na svijetu, ”
Navedeni citat je primjer glupog argumenta
Nije ti palo na pamet da je to zato što pobjednici nisu imali RASNU ideologiju o nad rasi i nisu imali program fizičkog uništenja pojedinih rasa/ naroda???
Naci su pokazali odučnost djelovanja u skladu te ideologije i baš im je “dobro išlo” dok su imali moć da provode istu.

O Staljinu:
In 2011, the historian Timothy D. Snyder, after assessing 20 years of historical research in Eastern European archives, asserts that Stalin deliberately killed about 6 million (rising to 9 million if foreseeable deaths arising from policies are taken into account)

Uglavnom povijesničari barataju na osnovu demografskih i ostalih istraživanja od 6 do 20 miliona kako tko ali podatak o 40 miliona , to još u ozbiljnim istraživanjima nisam našao.

Lijep pozdrav

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Tovariš Dž. sa aspekta istinitosti, vrlo je opasno pristupati činjenicama sa unapred stvorenim predrasudama i antipatijama. Trebalo bi vam biti jasno, da su mnoge istorijske činjenice, iskrivljavane i naknadno menjane da bi se prilagodili propagandnim potrebama. Tj. falsifikovane. Ne možete, a da kritički ne preispitate, prihvatiti svaku brojku koju ste negde pročitali kao nepobitnu istinu.
Ja ne volim licitiranje brojkama (naročito žrtava), jer se na taj način s jedne strane unižavaju same žrtve, bez ikakvog stvarnog efekta i značaja. Zločin nije manji, ako je ubijeno “samo” 100.000 ljudi, u odnosu na recimo – milion. Onaj koji ubije 100.000 ljudi, da je bio u prilici, ubio bi i taj milion. Možda i dva.
S druge strane, preuveličavanjem ili čak izmišljanjem nečijih zločina, često se priprema teren za “pravednu kaznu” – odnosno priprema se teren i opravdanje za zločin nad drugim narodom, koji se tek priprema.

Engleske enciklopedije, kao izvor podataka o navodnim ruskim zločinima ili Staljinovim zločinima su apsolutno nepodobne, upravo zbog gore navedenih razloga. Ti podaci su pisani u vreme hladnog rata i deo su hladnoratovske propagande i kao takvi su sasvim sigurno falsifikovani, do neprepoznatljivosti.

40 miliona pobijenih Rusa i ostalih naroda SSSR-a, je podatak koji je toliko iracionalan i besmislen, da u njega niko sa 2 grama mozga ne može poverovati. U toliko ocrnjenim “gulazima” pred rat je zatvoreno oko 1.700.000 ljudi i to, kako običnih kriminalaca, tako i politički “sumnjivih vragova naroda”. Na ukupan broj stanovnika to i nije neka stravična brojka.

Prema ruskim statististikama, od vremena Lenjina, pa do pred početak drugog svetskog rata je osuđeno i ubijeno oko 800.000 ljud (koja hiljada manje).

Od polovine tridesetih, dozvoljena je i fizička tortura tokom ispitivanja, pa je vrlo verovatno da je određeni broj tih nesrećnih neprijatelja naroda skončao i pre “utvrđene krivice”.

No, kako god to je broj koji je daleko manji od onih 40 miliona.

Da li je zločin ovim manji? Ne verujem.

Poseban problem je taj, što je naročito u vreme “velike čistke” ljudi koji su zahvaćeni pogromom – inteletualna, politička i vojna krema – po partijskoj osnovi. Niko nije imao interesa da progoni i zatvara čistačice po školama ili npr. bravare i molere, tj. male, normalne obične ljude.

Naravno, da su većina ovih žrtava bile potpuno nevine, a kojekakvi “istražitelji” psihopati su iskoristili sva ta događanja da namire svoje vampirske nagone za vlašću i smrću.

Druga velika grupa ljudi, čija smrt se pripisuje Staljinu, jesu seljaci koji su u vremenu gladi, koja je nastupila zbog izuzetno tupe i idiotski sprovedene privredne reforme poumirali od gladi. Procene su da je na ovaj način od gladi umrlo od 4 do 6 miliona seljaka, a da su ukupni demografski gubici (tj. mrtvi + nerođeni) oko 10 miliona.

No, ove smrti su posledica neznanja i gluposti, a ne namere i represije.

Dakle, kada se baš sve sabere, pa čak i oni koje je pobio lenjin, ukupan broj žrtava ne može biti ni približno onaj, kojim u propagandne svrhe mlatarju zapadni mediji.

No i ovako taj zločin je dovoljno velik, da ga nije potrebno dodatno uvećavati.

E, sada me već mrzi da pišem u temi, koja polako jenjava.
Od mene toliko.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Izgubili su rat jer su ih Sovjeti rasturili.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Mali vojni budžet? Zanemaruješ da je u Rusiji sve “bagatela” i vjerujem 99% domaće;nepostoje propali megalomanski projekti tipa f35,sve šta se proizvede je jeftinije a nespornog kvaliteta i proizvodi se dovoljno efektive samo za odbranu. Izlet u Siriju i Venecuelu sigurno nije džabe kao nekada, sumnjam da su Rusi to platili.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Siniša

Opet ti moram ponoviti, da F 35 nije propali projekt i to će dokazati konačni financijski efekat, kad se realiziraju i naplate sve narudžbe tih aviona a biti će ih kako izgleda više od 3000 X 90 milijuna, pa računaj. Ona cifra koja je tobože potrošena na razvoj tog aviona 5 generacije ,a koja se u stvari odnosi na 3 različita avina unutar jednog programa, nije kako se ovdje često špekulira bila 4,000 milijardi dolara, nego je to cijena cijelog programa a ne razvoja to znači cijena nabave, korištenja do kraja životnog vijeka tih aviona, i cjelokupnog planiranog naoružanja. a cijena razvoja tih aviona tipa F 35 A, B, i C varijante bila ne oko 60 milijardi dolara i moram napomenuti, da su to u stvari tri različita aviona, koji imaju samo malu vannjsku sličnost iznutra se temeljito razlikuju jedan od drugog! To i nisu nek pretjerano visoki razvojni troškovi, kad uzmemo u obzir svu kompleksnost razvoja tih aviona i za ilustraciju da navedem, da su rusi u razvoj svog Su 57 ili PAK FA ulupali blizu 20 milijardi dolara i još nije spreman za uvođenje u naoružanje!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Džugašvili


Već sam ti dva puta rekla da se maneš laganja o Pak fa…
Jesi primjetio da ti komentari završavaju sa uskličnicima?!!!!!!!!!!!!!!!
Sad je jedino pitanje hoće li izvozne varijante imati fotonski radar ili neće…a to je onaj koji vidi sve nevidljive avione…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Lucija

Znači, da vidi na 100 kilometara je li pred njim komarac muškog ili ženskog spola! Respektabilno, nema šta!!

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Dolgovi bodo uničili ZDA. Tudi tretja svetovna vojna ne bo preprečila bankrota ZDA. ZDA so v balonu, zato pametni bežijo, ker ta balon bo počil…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Mateja

Kaj pa ti veš Mateja! Že leta in leta takšni kot ti govorijo, ZDA bodo vsak čas bankrotirale! Oni pa ostajajo kot najmočnejša vojaška in gospodarska sila! Ne verjemi vsemu kar slišiš!

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Alen

kad su gringosi odabrali političara Koji vjerojatno nema paypal račun 🙂 🙂

Seke
Gost
Seke
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

bravo, g. džugašvili. Vrhunski komentar!

Simo Kostolomac
Gost
Simo Kostolomac
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Koliko ja razumijem Ameri su jaci na sred Pacifika i tamo čekaju Ruse i Kineze da se potuku. Za to vrijeme ovi su uzeli sve važnije točke kopna i kontrolišu svjetsku trgovinu. Čak i Iranci su spremni da se potuku u svom regionu. E sada ako ‚‚put svile‚‚ i ‚‚ruski plinovodi‚‚ krenu nekim slučajem preko Pacifika eto ti rata. A možda Rusi i neće napasti svoje kupce, jer ko je još tamburao svoje klijente (ako naravno ne kradu kao Ukrajinci). Toliko o geo-strategiji.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

I što ne napadoše Venecuelu???
Ili Iran ??? Đislim da previše gledaš Hol. filmove i njihove marketinške koještarije.Briga me ko je jači Rusi ili Ameri ali znam da Rusija nije pobila civila koliko ameri, jer su genocidni Eno ti veto na oružje kojim se ubijaju djeca u školama u Jemenu, a škole su zna respektabilna oružana sila

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@Džugašvili
Iako u tvom komentaru ima dosta toga istinitog, ovo sa MIG-om 31 kao starom kantom obezvrijeđuje sve.
Samo mala ilustracija.
General američke avijacije Charles Davis, svojevremeno programski menadžer lovca F-15, kaže: „F-15 je lovac klase 2 Maha i vrlo rijetko je za 30 godina upotrebe letio brže od 2,1 Maha.“ . Časopis „Air Combat“ ( Naval Institute Press ) navodi: „Prvobitni zahtjev za lovac F-15 bio je 2,5 Maha, međutim, ovo nikada nije bilo ostvareno.“ Ruski test pilot Orlov, u svojoj knjizi „Zapisi test-pilota“ kaže: „MiG-31ima dugotrajnu krstareću brzinu od 2,35 Maha, a maksimalnu od 2,65 Maha.“ Poručnik Graeter, na konferenciji ”F-15 Units”, američki pilot na F-15, navodi: „MiG-31 je stacioniran u oblasti Sahalina. Imali smo izvještaje, da od Vladivostoka do Sahalina leti na visini od 70.000 ft. ( 21,3 km) brzinom od 2,3 Maha, sa naoružanjem od šest radarskih i IC-vođenih raketa zrak – zrak, što je izazvalo zaprepaštenje, ako se imaju u vidu navedeni vanjski teret i pređena daljina“.
Mig-31 ima krstareću brzinu od 2,35 Maha sa naoružanjem, a maksimalnu brzinu od 2,65 Maha na velikim visinama i 1,14 Maha ( 1400 km/h ) na nivou mora. Maksimalnu brzinu od 2,65 Maha MiG-31 može održavati 21 minutu i za to vrijeme prijeđe skoro 1.000 km.
A F-15 je izvanredan zrakoplov.
U slučaju hipotetskog globalnog sukoba i napada na rusku teritoriju, presretači MiG-31 bi se sukobili sa lovcima F-22. Zbog „stealth“ tehnologije protivnika, domet inače monstruozno snažnog radara ”Zaslon” (kojeg je zabranjeno uključivati dok je MIG na pisti) i raketa MiG-31 protiv F-22 bi se smanjio za otprilike dva puta, ali je i to dovoljno da MiG-31 zadrži prednost u dometu zrak – zrak naoružanja, a u pogledu performansi MiG-31 ima znatno veću krstareću brzinu i visinu leta, što mu daje prednost u sukobu u zraku sa većih daljina. Takođe bi u takvom eventualnom sukobu od velike važnosti bio i IC-skener velikog dometa i sistem za prijenos podataka drugim lovcima, što MiG-31 daje dodatnu prednost nad protivnikom. U bliskoj borbi u zraku MiG-31 naravno ne bi imao nikakve šanse protiv F-22 ( za tu namjenu postoje drugi lovci), ali na većim daljinama veliki MiG-31 je još uvek neprikosnoven, naročito sa novim raketama velikog dometa.
Četiri aviona MiG-31 radarima pokrivaju front širine 800 do 900 km i preko data-linka mogu međusobno razmenjivati podatke o ciljevima, kao i druge informacije na daljini do 200 km. Svaki MiG-31 može navoditi do tri druga lovca ( MiG-29 ili SU-27/30/35 ), koji ne moraju uključivati sopstveni radar, već za napad koriste podatke i informacije koje dobiju od MiG-31.
Još uvek ne postoji ništa slično kod zapadnih lovaca uključujući i F-22. On može prenositi informacije ali samo drugim F-22. Ili preko Awacsa drugim zrakoplovima. SAD se hvale da to može F-35. Na kraju bi moglo ispasti da bi to uglavnom bilo ono što može.
Još 1994. g. na testiranju, MiG-31M je raketom R-37 pogodio cilj na daljini od „više od 300 km“. Itd, itd……
P.S.
Ima toga još, ali nisam raspoložen pisati eseje.
Pa prijatelju, ako želiš da te se shvati ozbiljno, pažljivije o ”starim kantama”.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Taj avion MiG 31 je kako god okreneš avion 3++ generacije ta dva plusa su zbog modernizacije provedene nad jednim bojem aviona! Njegova koncepcija je odavno zastarjelai nije baš previše upotrbljiv u modernim doktrinama zračnog ratovanja. On je kako pišeš brz avion ali njegova brzina je ostvariva samo na većim visinama, dok na malim visinama ne istupa od brzine većine aviona 4 generacije, a zaostaje za brzinama onih 5 generacije! Nadalje, on je građen od takvih materijala, koji imaju veliku težinu i tu mislim na čelik, koji je u priličnoj mjeri zastupljen u konstrukciji tog aviona, što mu daje veliki radarski odraz koji moderni radari uočavaju na svojim krajnjim dometima i tu mu brzina malo pomaže! Manevarske sposobnosti su mu nikakve u usporedbi sa modernim lovcima i ubraja se u kategoriju “letećih cigli” čiji radijus zaokretanja iznosi i po nekoliko kilometara i takav avion se može koristiti jedino za ovakve namjene, kakve su mu namjenili Rusi, tj da nosi te Kinžal rakete. Znači, to je neperspektivan avion beznadno zastario za one namjene za koje je prvobitno napravljen a njegova eksploatacija je iznimno skupa zbog velike potrošnje goriva i kratkog životnog vijeka motora, koji se više i ne proizvode, nego se nadomještaju tzv. kanibalizmom, znači, uzimaju se od istih aviona koji su u rezervi i montiraju na aktivne aviona! I sve to govori, da se vijek upotrebe tih aviona približuje svom kraju!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@Džugašvili
MIG-31 je jedinstven zrakoplov. Razvijen za obranu zračnog prostora SSSR i ima jedinstvene karakteristike za
polarne uvjete. Sovjetkoj/ruskoj tehnici se može naći mnogo mana, uostalom kao i zapadnoj, ali za ovaj stroj i sami Ameri kažu da je zbog svojih karakteristika jedini zrakoplov koji može oboriti F22. F-22 za svaki sat naleta iziskuje nekoliko radnih dana održavanja. MIG-31 npr. može biti na otvorenom polju, na velikom minusu i rutinski poletjeti.
Sve je stvar namjene zrakoplova i kompromisa u njegovoj koncepciji. Često se, zbog brzine, spominje SR-71, a njemu mu je trebalo 24h pripreme pred svaki let, posebni hangari, curilo mu je gorivo na stajanci itd. itd.
Rusi zaostaju u završnoj obradi. Ali to njima i nije toliko važno. Njima je važno da stroj dobro služi svojoj svrsi. Paralela sa T-34 u Drugom svijetskom ratu. Grube izrade u odnosu na njemačke tenkove, dovoljno dobar da im se suprotstavi, jednostavan za korištenje za ondašnje tehničko znanje prosječnog ruskog vojnika. Proizveden u velikom broju, a negdje sam naišao na podatak da su Rusi računali da njegovo preživljavanje na bojnom polju iznosi do 7 dana, ako se točno sjećam. Jednostavno, masom su pregazili Nijemce. Trošili su onaj resurs kojeg su imali najviše. Ljude.
Druga paralela. Korejski rat, Ameri izbijaju na kinesku granicu, rijeku Yalu. Kina intervenira sa oko 2 milijuna ”dragovoljaca”. Rezultat, preplavili su Amere, da ne dužim, MacArthur je tražio upotrebu atomske bombe, Truman ga šalje u mirovinu, podjela do dana današnjeg na 38 paraleli, itd……
MiG-31 je drugi od ukupno dva borbena zrakoplova u povijesti zrakoplovstva koji mogu prevazići toplotnu barijeru. Tehničko-tehnološki zahtjevi za ovako nešto su izuzetno visoki. Javljaju se sasvim novi problemi, vezani za propulziju, strukturne materijale, stabilnost i upravljivost, kojih nema pri izradi zrakoplova do 2 Maha.
Prototip MiG-31 je prvi let izvršio 1975. g., u proizvodnji je od 1981., a u operativnoj upotrebi od početka 1982. g.
Ondašnji zamjenik američkog ministra obrane, Lehman, je 1985. g. izjavio da je MiG-31 bolji od bilo kojeg američkog lovca, iako se u to vrijeme još nisu znale sve njegove performanse, ni elektronska oprema. Zahvaljujući agentu A.Tolkačevu, u špijunskoj aferi 1985. g. Ameri su došli do tehničke dokumentacije o radaru ”Zaslon”. Revolucionarni fazni radar, kojem je jedna polovina antene radila u jednoj, a druga na drugoj frekvenciji. Vrlo otporan na ometanje. Ovaj radar je uveden u upotrebu četiri godine prije američkog radara sa faziranom rešetkom APQ-164 na bombarderu B-1B.
Dio strukture zrakoplova je od legura aluminija sa radnom temperaturom reda 150ᵒC, a dijelovi izloženi velikom aerodinamičkom zagrijavanju pri nadzvučnom letu su od titana i čelika otpornog na visoke temperature. Konstrukcija sadrži 50% legiranog nikl-čelika, 16% titana i 33% D19T visokotemperaturnog aluminija. Preostali 1% konstrukcije je od kompozitnih materijala.
Da ne ulazim u detalje, nije to nikakav ”balvan”, znatno je okretljiviji, nego što bi se reklo na prvi pogled, iako ne u rangu drugih lovaca za postizanje zračne nadmoći, ali to mu i nije svrha. On je prvenstveno presretač.
Dva mlazna, turboventilatorska motora Solovjev, su priča za sebe. MiG-31 je prvi lovac kod kojeg je primjenjen FADEC – digitalni elektronski sistem za kontrolu rada motora ( Full Authority Digital Engine Control ).
Ali, u stvari htio sam reći da bez obzira tko simpatizira koju stranu, rusku ili američku, kad se radi o tehnici, trebalo bi biti što objektivniji. I jedni i drugi imaju svoje konje za trku, a bolje da ne saznamo čiji su bolji.
Lijep pozdrav.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije

LoL znao sam i samo sam čekao 🙂

Jedan specijalni oblik mazohizma na ovome portalu je ići se ” kačiti ” s Daltonom po pitanju zrakoplovstva i Monrom po pitanju teorije novca.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Ara

Dalton je naveo samo dobre stvari na lovcu MiG 31, a ja loše strane, koje sigurno postoje.
To ti je kao on, kad jedni vide čašu do pola punu jedni do pola praznu i što ko voli nek izvoli!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Džugašvili


? TI si našao…slabe točke najbržeg presretača na svijetu (onaj drugi je isto Mig)? ?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Lucija

Svaki cigo svoga konja hvali, a taj MiG 31 je već postao staro olinjalo kljuse, koje će uskoro da skapa!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

najveća vrijednost mig 25-31
koji je i najbolji poizvod cijelog mig
konstruktorskog biroa
i nosilac do danas ne dostignutih rekorda
je to što je primorao usa da promijene
svoju nuklearnu strategiju
ne taktiku nego strategiju

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Sve šta si rekao je na nivou ushićenog bajkopisca koji u naletu emicija piše bajku za djecu.

Belay
Gost
Belay
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Jesi se našpičio…prepiso si gomilu podataka ali mi to sve znamo…pitanje je šta sve neznamo.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Belay

Belay, ja ne prepisujem, nego pamtim podatke, koje sam prije negdje pročitao a čitam mnogo toga iz raznih izvora i onda analizom pročitanog načinim vlastitu sintezu svegapročitanog, a ni tebi ne bi štetilo, da se malo više informiraš i tek onda da počneš komentirati na ovom portalu!

Belay
Gost
Belay
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Brzas sa zaključcima…ne sudi drugima ako ih ne poznas.Dovoljno da ti kazem da imam 25 godina iskustva i nakupljenog znanja sto se tice vojne tematike (industrije, istorije, svih tipova naoruzanja…) samo jednostavno nemam dosta vremena da se nadmudrujem sa nekima koji misle da su popili svo znanje ovoga svijeta. Da se razumijemo lijepo od tebe sto raspolazes sa svim tim osnovnim znanjem ali niti si ti u pravu sto toliko tvrdoglavo branis svoju opciju niti su drugi u pravu sto zele na svaki nacin da te uvjere u svoja stajalista.
Jos jednom da ponovim sve sto ti i ostali znate je ono sto vam je dopusteno da znate, bojte se onoga sto neznate.
Hvala

DobryVojak
Gost
DobryVojak
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Živjela 22 američka nosača. Živjelo golemo iskustvo iz vijetnamskog, korejskog, afganistanskog, iračkog, sirijskog, libijskog. itd rata. Nas i Amerikanaca 330 milijuna. Ko to more platit.

Phobic
Gost
Phobic
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Ukrali su tetrabajte podataka 🙂

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Phobic

Popravak terabajt!!! omakne se u brzom pisanju i nije kasnije moguće korigirati!

Phobic
Gost
Phobic
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Kaj su to tetrabajti

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Phobic

Molim te prekontroliraj mi malo zareze i slične stvari, ponekad mi se omakne i zaboravim staviti!!
Unaprijed hvala!

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Dzugasvili ove dvije svjetske sile imaju dvije razlicite vojne doktrine .Ameri imaju komplex manje vrijednosti nabijen u vijeme rata za neovisnost od britanske krune ….pa sve do WWII rata kada ih Cherchill zaziva (citaj navlaci preko stola ) za saveznike ,pa NATO savez ,pa Five Eyes….Jos su oni britanske kuje koje laju na karavane sa istoka….

Roro
Gost
Roro
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

drogiras se?

Vojko
Gost
Vojko
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Ameri ovo,ameri ono… U Dohi su upravo završili petodnevni pregovori amerikanaca i Talibana o primopredaji vlasti u Afganistanu. Ameri odlaze, s mrvicu više dostojanstva nego iz Vijetnama, a vraćaju se Talibani… Kud će kolinda na roštilj s Hrvatskom vojskom kad se to dogodi – tko zna…
Drugo – kažeš MIG – 31 stara kanta, jer ameri imaju sustave koji na 1000 kilometara mogu srušiti MIG. Uz to što je MIG jedan od najbržih aviona i što mu je visina leta blizu niske orbite satelita ovaj avion naoružan Kinžalom i ne mora doći na 1000 km od cilja. Dovoljno je na 2000 kilometara jer toliki je domet Kinžala. A ako leti 12 000 kilometara na sat izračunaj za koliko minuta prijeđ tih 2000 km – po mojoj računici za 10 minuta. Ameri ga spaze tek na pola puta znači kad jesamo na 5 minuta od cilja i – ti sad vidi – pet minuta da stelth kanta poleti i … vidi kako joj je pista pukla popola…
Što se tiče Kineza istina je da su ukrali Lockedove nacrte za F-22 Raptor i da po njima sada rade svoje J-5 verzije. Dakle, američki projekt kineska izvedba. A ti kažeš dato ne valja. A Huawei ti je super, a napravljen po istom principu….
A onda Izrael – kao vježbaju protiv super moćne protuzračne obrane. Čije? Sirijske?!!! Sirijci još uvijek imaju kao najubojitije sustave SAM – 2 – to su one tri rakete bijele boje na samohodnom podvozju koje smo gledali na paradama za dan pobjede dok je još Maršal Tito (heroj) bio živ.
Pa i u tom slučaju sve napade izvode iz zračnog prostora Libanona, gdje Sirija ne smije djelovati ili pak s područja koje je pod Kurdima jer taj dio sirijskog neba kontroliraju NATO avioni. Dakle, mada mislim da su izraelski piloti vjerojatno najbolji na svijetu, možda malo manje spektakularni od rusa ali zato taktički i disciplinski na daleko višoj razini, ipak nemaju muda izravno letjeti prema Damasku preko Golana… . >li čekaj da Hezbolah dobije MPAD-ove (ručne protuavionske sustave) pa da vidiš kad krene lov na F -16 kante iznad doline Bekaa.

Bilo bi zapravo najbolje da Rusi ostanu u Crnom moru,ameri na atlantiku a Mediteran da prepuste mediterancima, Libiju libijcima, Siriju sirijcima i takoto…Puna mi je kapa tih sbagatora s kvocjentom inteligencije kokoši…

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
1 godina prije
Reply to  Običan tip

Sto netko vise prica sto je bio sto je mogao, manje moze biti. To je kao ona: Kada sam mogo nisam mogo, a sad mogu pa nemogu.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Što se hipersonike tiče… Prekjuče je bila objavljena vijest, da če USA početi sa prvim testiranjem vlastite hypersoničke rakete krajem ove godine… To je izjavio Pentagon i naveo, da če USA dobit svoju prvu hypersoničku raketu, koja bi trebala imato domet 1400 milja negdje u početki 2023. godine….

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Vjerovatno tu negdje…..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Trubadur

To je ova vijest Walkera iz Darpe u tekstu i članak u dnu, bem mu miša 🙂

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa sve je dosta poznato…. Trenutno se vrši veliko takmičenje između Reitona ( HTV-2 ) i Lockhead Martina ( TBG )….. I koliko trče između sebe, vrlo vjerojatno neče da dotrče ni do 2023, godine što kaže Pentagon….. Inače su več 2001 godine Amerikanci testirali hipersonično vozilo X – 43A i to NEUSPJEŠNO…. A od tad ništa…. Slično su potpuno zaostali i u EW ( electronic warfare ) i još u nekim drugim segmentima vojske….

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Jeli u taj rok do 2023 uracunato i probijanje rokova..
Obično ih probiju 10+ godina minimum..
.

RazjedinjenoKraljevstvo
Gost
RazjedinjenoKraljevstvo
1 godina prije
Reply to  Alen

Hahahaha a zaboravio si spajanje neradnih i radnih dana i pretakanje u propale pokušaje! Ma trebat će im 15-20 godina a ovi će do tada sletit na Mars (Rusi+Kinezi)

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

I neko se cudio kad sam isto izjavio da im rusi bjeze 15+ godina u vojnoj tehnologiji..

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Samo, da još napomenem, da su u hipersonici, pored Rusa, koji su daleko ispred USrA, ispred i Kinezi, pa čak i Indijci sa razvojem, Brahmosa II….

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Brahmos je razvijen u suradnji sa rusima. Ne vjerujem da bi indijci sami uspjeli napraviti takvo što.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

Brahmos je u biti Ruski Onix razvijen za Indiju… Znači ima supersonični motor i dostiže supersoničku brzinu… Da bi se došlo na hipersoničku brzinu treba samo taj supersonički motor nadoraditi u scramjet motor (supersonic combustion ramjet)… I to sam čitao negdje, da Indijci intenzivno razvijaju…. Inače pri hipersonici nije toliko problem pogon nego materiali i sama aerodinamika….Inače za pravi hipersonički projektil se smatra jedino Ruski, Zircon…. Avangard, je hipersonički glider … A Kinžal je aeronautički hipersonički balistički projektil i nema scramjet motora, nego je u biti nadrgradnja Iskandera, za lansiranje sa aviona ( znači opet pre svega materiali )……p.s…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Iskander ili ista aerodinamika!?

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Dakle Ameri priznaju da nemaju obranu za nosače od torpeda koji “juri” otprilike 60 km/h
A žele se obraniti od nečeg što piči 200 puta brže ! Svašta !!
100.000 tona ,čega?govana i to još radioaktivnih !??
Pa ti probaj ako imaš mooda ?

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije
Reply to  Duki

Racunali Japanci da ce Amerima potopiti cijelu tihooceansku flotu i Ameri ce se pokriti usima i drzati svoje obale. I dobro im je i uspjelo ovo prvo. Pa im sada Ameri kroje vanjsku politiku, a ovi se klanjaju i govore “domo arigato.”

A ovi ovdje jankeci se pale na fantazije da bi potapanjem jednog nosaca aviona Rusi (!) priveli Amere k nozi. 🙂

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Duki

Članak govori o tehničko-vojnom vidiku pobeđivanja USrA grupe nosača aviona….. Ako bi ti da komentarišeš političko- strateški vidik, onda sačekaj na koji članak o tome…. A do tad samo ispadaš pomalo smiješan sa pominjanjem stvari, koje zna svako dijete…

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Duki

Pa u pravu si, ne smije nitko taknuti ni Rusiju, problem riješen !

Nostromo
Gost
Nostromo
1 godina prije

Rusiji cak ne treba ni ta hipersonic, dovoljno je samo da nadlete u niskom sporom letu taj njihov nosac i da on bude barka bez jedara, kormila i vesala. Kao sto su nadletjeli onaj njihov razarac u Crnom moru, pa su ga morali slepati tegliti do Ruminije i onda 3 mjeseca popraljati a svi iz posade na radio vezama zavrsili u bolnici za umobolne. A navodno se radi na poboljasnju te thenologije da vise nece ni trebati nadljetati vec samo usmijere radio far i posalju im signal. A da ne govorimo o onim igrackama ispod vode koje putuju velikom brzinom, ne vidis je ne cujes je ali kada te strefi jadna ti majka.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Nostromo

Usmjereni radio far……Nostromo se dotakao price o uticaju usmjerenog magnetnog polja na zivi organizam i materijal ….o tome oruzju (citaj argument prisile )sanjaju skoro svi generali ..Tip oruzja za ratove zvijezda….

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Nostromo

Točno nadletio Sukhoj bez oružja blokirao Aegis sustav uz jasnu poruku da smo naooružani vi biste bili mrtvi” jer nisu mogli ništa. Svi operateri su htjeli dati otkaz.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Max

Ma ne trabunjaj o tom sistemu “Khibini” koji je tobože onesposobio Aegis sistem na američkom razaraču tipa Arleigh Burke, jer u to više nitko ne vjeruje i jedan je od naivnijih štoseva Ruske propagande! Reci mi, zašto rusi to još neki put ne ponove, jer im takvi razarači sad redovno dolaze u Crno more, a oni ništa! Još veća patka je, da je mnoštvo američkih mornara dalo otkaz i napustili vojnu sslužbu iz straha od tog ruskog sistema! Naivna propaganda, u koju ne vjeruju ni mala djeca!!

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Zašto to nisu ponovili? Pametnom je jednom dosta.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@Džugašvil
Da li je to Khibiniju i USS Donald Cook istina ili mit ne zna se.
Što se zna?
U toku Krimskih događaja-sjedinjenja Krima sa maticom zemljom, Donald Cook je punom brzinom krenuuo prem Krimu. Ušavši u teritorijalne vode Krima bio je zahvaćen ciljničkim radarom sistema Bastion -P.
Svjedoci kažu da je to bio nikad viđen,maestralni manevar okretanja pod punom brzinom i izlaska iz teritorijalnih voda Krima.
Zlobni bi rekli da su primjenili oprobanu taktiku :”Bježte noge zasrat ću vas”

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  Ara

Činjenica jest da je puno amera sa Donald Cook-a poslije susreta sa ruskim su-24 zatražilo psihološku pomoć. To su priznali i sami ameri.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

@Mölltaler
Su-27 je bio u igri
Ma znam vrtila se ta priča po forumima …ali osobno nisam našao na ono vjerodostojnu potvrdu
( ne znači da je nema, nego da je ja nisam našao)
Kad Andrei nešto tako objavi ili Cassad onda to meni ima težinu.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Ara

@Ara
Zna se. Sve se zna.
Po dolasku u Rumuniju, 21 član posade je pismeno zatražio raskid ugovora i prestanak službe.
Zna se i da su navigacijski uređaji jednog od razarača klase ”Arleigh Burke” pokazivali da se upravo nalazi negdje oko središta Krima, iako je bio u međunarodnim vodama.
Sve su to uobičajene igre, zajedno sa onim zračnim izviđačkim misijama, itd……
Nešto slično rade i Ameri, na nekim drugim pozicijama.
Taj zanat su svi ispekli za Hladnog rata.
Istina je i da je Rusija u prednosti u elektronskom ratovanju, jer su Ameri taj dio zapostavili i u zadnje vrijeme ulažu velike napore da uklone taj nedostatak.
P.S.
Istina je i da je USS Donald Cook, pa i kad je bio na Baltiku, imao najviše susreta sa ruskim smislom za humor.
Bilo bi lijepo da na tome i ostane.
Iako ima priča iz povijesti o nekim ”ukletim” brodovima.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije

@…Dalton
Sad ste me ti i Moly navukli da ću opet ići malo čačkati po tom incidentu
Sutra se regam na sajtu od Andrea pa mi možda i on odgovori…
.
čitamo se

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Ara

Ara, posada sa razarača je sama isključila svu elektroniku jer je napredni elektronski sustav sa ruskog aviona imao za cilj hakirati brodske baze podataka sa sustava na brodu i tako doci do vrijednih podataka.
Kapetan razarača je u zadnji čas shvatio o čemu je riječ i naredio gašenje svih elektronskih sustava.
Tako sam negdje citao i priča ima smisla.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Protiv država koje si ne mogu priuštiti vrhunski PZO ( a takvih je velika većina), ovaj broj aviona plus gomila raznih raketa s brodova prateće grupe znači jako veliko uništavanje, čak i slom obrane i vlada. Protiv zemalja koje imaju vrhunski PZO (malo ih je), a kamoli još i moćna sredstva protu-udara, štoviše sredstva za precizno uništenje, ova hrpa metala znači veliki ekološki problem (nuklearni pogon, nuklearne glave, gorivo za avione i rakete plus gorivo pratnje), pogotovo ako potonu blizu obale dotičnih država.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Adriana

Jest, Adrice, da je veliki cilj i veliki trošak kad ga ‘pukne’- troškovi izrade papreni, a ima i nekih problemčića, ali moramo priznati da je impozantan…ovi za njim ko’ pačići…brodovi su lijepa stvar…i kad su neprijateljski…

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije
Reply to  Lucija

I USS Missuri (BB-63) je bio impozantan za svoje vrijeme. Ali dolaskom raketne tehnologije u protubrodskoj borbi je morao se povuci.
Istina za vrijeme rata u Vijetnamu jedino cega su se bojali “zuti” su bile njegove granate. One su ih tako “drmale” u podzemnim sklonistima a oni nisu imali kamo pobijeci. Ucinak nije bio toliko u fizickoj eliminaciji protivnika koliko u psiholoskoj.
Da su toliko mocni i sigurni u svoju vatrenu moc sidrili bi se u Crnome moru i posjetili koju prijateljsku Ukrainsku luku, a ne posjecivali banana drzave.
Kakao bi bilo lijepo gledati promet na Krimskome mostu kada bi brodovi krenuli prema Ukraini:) 🙂

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije
Reply to  fiveri

Da da da dok je bila “otvorena i demokratska” pod Jelcinom bila je na vrhuncu vojne i ekonomske moci.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  fiveri

Kad već spominješ sjevernu Koreju, najnovije vijesti o toj zemlji govore o katastrofi, koja se tamo događa! Naime ova zadnja žetva je katastrofalno podbacila i prijeti im glad i vjerovatno je zato Kim otišao Putinu, da mu Rusi pošalju nešto pomoći u hrani jer je ugroženo preko 10 mi. ljudi u sjevernoj koreji i država je smanjila dnevne obroke na samo 300 grama dnevno na osobu!

Seke
Gost
Seke
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

odlično, g. džugašvili. Mada se navodno barata sa cifrom od 24 grama dnevno.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Seke

Griz sira i gutljaj vode dnevno …

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Adriana

Ajde, nije baš tako. Politika i diplomacija i vojno djelovanje su isprepleteni i zapravo sve djeluje kao šah. Na svaki potez protivnika ti odgovaraš svojim potezom, stoga, bila to hrpa metala ili ne, to je potez na koji treba odgovoriti. Sad je na Rusiji da povuče potez. Ako se ta flota šepiri po Mediteranu, Rusi bi se trebali malo utvrditi u Libiji…

awirgfvrwibfqewfuqewfwqef
Gost
awirgfvrwibfqewfuqewfwqef
1 godina prije

Za uništiti nosać treba prvo razmisliti koji je odgovor ciokaubojski. Stvor bi bio presretan da kinezi potope jedan nosać tame a da ovi odgovore uništenjem Šangaja.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nikada ih neće napasti prvi, ali ako iz borbene skupine krene nuks Tomahawk na ruski cilj, ili na kineski umjetni otok, nosač je prvi koji tone. Radi se o odvraćanju. Ovaj veli Imamo 100 000 tona diplomacije, Odlično, vele Rusi, naši MiG 31 imaju Kinžale, pa ćete imati 100 000 tona na dnu Mediterana. Jasno ko dan.

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije

Svi mislite da ih “Kindzali” napadaju. “Black hole” su njihova nocna mora jer MIG mora prvo “se dignuti” sto je vidljivo, dok “Black hole” samo u tisini ceka.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije
Reply to  fiveri

@Ok, nece cekati. Ali radice sta konkretno? Kako neko napisa domet kindzala 2000km. Hajd sad uzmi kartu i vidi odakle sve moze da ‘doleprsa’ kindzal. Koja je tvoja ‘preporuka’ za ‘adekvatnu’ odbranu. Sem skakanja u more prije ili poslije pogotka (ovo naravno zavisi kakvu bojevu glavu ce imati kindzal) ?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Nazgul75

Najsigurnije bi bilo da se drze plićaka uz svoju granicu… Svako isplovljavanje preko par milja je riskantno?

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  fiveri

Oprosti što je to black hole?

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Max

Dizl-električka Kilo klasa podmornica…. Varshavyanka…

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Trubadur

@trubadudur @zadranin Shvaćam hvala.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Max

@Max

Bit će misli na Kilo podmornicu, koju zbog nečujnosti zovu Black Hole.

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Da po karakteristikama njabolja ruska podmornica u uzem smislutj. kao podmornica s primarni zadatkom “lovom na brodove”. Ona nije “nosac” projektila, ona je lovac na brodove.
Najbolje se snalazi u plitkim morima i priobaljima gdje moze sjesti na dno i maskirati se.
Prilikom isplovljavanja ima bolje karakteristike od atomskih podmornica koje tek kada dodju u duboke vode (uz srecu da nisu presretene) postaju operativne.
P.S.
Crno More je najgore more za brodove a pogotovo za podmornice. Zbog slaniteta i prisustva kemiskih spojeva. Duplo krace vrrijeme a i manje su operativnije tj. moraju na remont u odnosu na druga mora.
Dodatak:
Jucer je po prvi put u Novosirsk u novu ratnu luku koja je u zavrsnoj fazi gradnje uplovila najnovija podmornica iz klase Kilo 636.3 Kolpino (b271 Колпино).
Znaci broj riba se povecao u Crnome moru.
Slucajnost ili koencidencija 🙂 🙂 🙂

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Uf al se Rusima gaće tresu kad im amerokenjac zaprijeti sa 100000 tona starog željeza.

Željeza koje brzo potone na dno mora. Uz rusku pomoć, naravno.

Pljuc! I odeeeee….

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Dok na paradi povodom Dana Pobijede budu se na kraju kotrljala ona tri gmaza rusi ce moci mirno spavati, a svi mi ostali ce mo se morati brinuti da nas sto ne ocese.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Pomocu satelita lako mogu odrediti u kom se trenutku gde nalaze borbene grupe sa nosacem aviona posto oni uvek putuju u pratnji razaraca i pomocnih brodova.
Nakon toga sve je takticko-tehnicki problem kako sta eliminisati ako dodje do toga.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Riddick

Mislis , ostalo je stvar rutine ??

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Alen

He he , da uradice sve kao na vojnoj vezbi samo nece biti vojna vezba.

Štjef Pušča Donja
Gost
Štjef Pušča Donja
1 godina prije

Mi se zdi da se tak mala deca pogovarajaju, kak ona: Moji japa imeju večjeg pimpek nek tvoji japa.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Stjef ova ti je na mjestu .Ovo su rasprave za one koji piju iz topovskih cahura i umjesto kikirikija jedu gelere…

kremit und satir
Gost
kremit und satir
1 godina prije

Kada nosač letečih govana uplovi u brački kanal onda dirigira Jadroliniji kako ce ploviti kao svoj na svome. A nama hr beduinima još trebaju vize za kao turisti u ‘obečanu zemlju jameriku. Porka mižerija…

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Sta ce tek biti kad ona ruska parnjaca admiral kuznjecov uplovi u bracki kanal, kad ruje dodju po svoje pare od spermabanke koje su podigle pa pokrale lopine u i oko akgrokora , necete vidjeti brac mjesec dana 🙂

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije
Reply to  Autocenzura

Pa imamo mi kanadere da efikasno i brzo ugase taj dim.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Ovo za vize ZA USA je dobra tema za apsolvirat na Logicno.Hr .Treba i to doci na red za diskusiju…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Svidja mi se …..clanak i ilustarcija……..Mig je ipak Mig….. A KINZAL mijenja koncept primjene sile ….

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Perun

Kindzal stavlja van upotrebe americku mornaricu i rjesava problem daleko , daleko od ruske granice…
To znaju i amerikanci i sigurno će dobar dio snaga , sto svojih sto nato , drzati blizu rusije..

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Alen

Pa to se zove umijece ratovanja…..natjerati protivnika na puskomet…tj …da otkrije namjere…

PetrodolarSeRaspadaUbrzo
Gost
PetrodolarSeRaspadaUbrzo
1 godina prije

Bili su oni prvaci u Hoollywood kategoriji testiranja Ramba od 1-5 a sad dolazi Expendables 1-3 pa još 5-6 godina Suck kategorija,…e tu ste prvi svaka čast.

brico
Gost
brico
1 godina prije

Pa šta imaju ovi planetarni nasilnici uopšte još za govoriti. Rusi ih razdevičavaju ko mladenke.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije

Kinjal (Kh-47M2 ) je konvencialno obrambeno strategijsko sredstvo odvraćanja.
Vrlo težak zadatak za jedno konvencialno oružje jer strateška sredstva odvraćanja su u pravilu nuklearna
.
Kičma USA intervencionističke vojne moći je njezina mornarica, kao što je svojedobno bila i kičma britanske imperije.
Daleko najveća i najmoćnija mornarica koja je ikada postojala .
Ona je od drugog svjetskog rata CBG (Carrier Battle Group) centralizirana, odnosno CBG je osnovna formacija za projeciranje USA vojne moći, kao što i svjedoči ova Huntsmanova izjava o 100.000 tona diplomacije.
Ali.. Huntsmanova izjava je malo zaostala u vremenu.
.
Jedna mala raketa je dosta toga promijenila.
Operativnim uvođenjem Kinjala koji svojim letnim karakteristikama, dometom i brzinom stvara široku A2AD zonu za CBG grupu te ju “gura” izvan zone efektivnog borbenog djelovanja.
Brzina 10 mahova i CBG za sada nema mogućnost odbrane niti presretanjem niti sustizanjem .
Domet za sada 2000 km.
Problem za Rusiju što u ovo trenutku ima samo 10 aviona MIG-31K, koji su sposobni da nose ovaj projektil.
U toku je testiranje i modernizacija TU-22M3 na TU-22M3M ( na videu ispod teksta vidi se na cca od minute do minute i deset ).
Moći će da nosi čak 4 Kinjala i domet će im biti čak 3.000 km!
Jedan stari avion će tako postati prava noćna mora za CBG -u, dok istodobno neće morati napuštati zonu zaštićenu PZO sredstvima i lovačkom aviacijom.
Rusi planiraju 30 aviona preraditi na TU-22M3M standard.
Ako se ne varam, prvi primjerci bi trebali postati operativni sljedeće godine i vjerujem da radi očite važnosti da će ostala modernizacija ići dosta brzo.
.
Pentagon je ( ako se ne varam) 2012 odbacio projekt hipersonične rakete.
Mada USA odgovor niti može biti simetričan jer Ruska mornarica ne služi za projeciranje moći, već za odbranu vlastitog kopna i mora.
Krucijalno pitanje je da riješe problem zaštite svoje CBG grupe koja je sada izuzetno ranjiva u zoni borbenog djelovanja.
.
Za kraj jedna priča
Prema nekim izvorima pri zadnjem raketiranju Sirije prošle godine, Pompeo i Trump su bili za to da se napadne i ruska baza. Uostalom opciju napada sa rojem krstarećih projektila na rusku bazu u Siriji za života je zagovarao i Brzezinski .
Mattis je bio žestoko protiv i na kraju je odnio pobjedu.
Na sreću….jer…..
Svih 10 migova 31K , naoružanih Kinjalima je bilo u zraku, spremno da u slučaj napada na Hmeimim i Tartus pošalju napadače na dno mora.
Istina ili mit?
Vrag će ga znati , prosudite sami

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Ara

Na USS grupu nosača aviona bi Rusi udarili iz mnogih oruđa iz mnogih smijerova i iz različitih konfiguracija… Kinžal je tu, samo, kao najnovija hipersonička prijetnja….Samo jedna podmornica tipa Yasen, nosi 32 (8×4) supersoničkih Onixa ( koji če biti zamijenjeni sa Zirconima ) ili 40 Kalibr krstarečih projektila…. A jedini smisao podmornice takvog tipa ( napadačkog ), je, da izbaci iz stroja grupu nosača aviona…… Uvijek treba pamtiti, onu izreku druga Kobe ( ne ovog našeg Đugašvilija ), da je kvantitet, več kvalitet sam po sebi….. Kad leti na tebe 100 ili čak i više raznih projektila iz raznih smijerova, u raznim brzinama i visinama pa se brani…..A grupa nosača aviona vredi nekoliko desetina milijardi dollara, pa si tako uvijek u profitu…

Xbe
Gost
Xbe
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Škvalj – raketni torpedo koji se pod morem u kavitacionom mjehuru kreče 370 km/h koji moze nositi i atomsku glavu je isto dizajnirn za pomorske ciljeve.Osim rusa nitko nema tako nešto slično.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Trubadur

@Trubadur
Pisao sam samo o očitim implikacijama uvođenja Kinjala u naoružanje.
Nisam pisao , niti imam znanje o cjelokupnoj ruskoj strategiji odbrane, ali vjerovatno bi se oslonili na više metoda uzvraćanja.

Pisao sam o game changeru
.
Yasen nije u toj kategoriji game changera.
1. podmornica mora biti u zoni borbenog djelovanja moćne CBG grupe, znači i ona je veoma izložena.
( krajnji domet Onixa je 600 km)
To je već igra može podmornica njih , ali bogami mogu i oni podmornicu
2.Brzina rakete je 2-3 maha , prema podacima koji su dostupni to je obranjivo, mogu se presresti rakete do 4,5 maha
3.Trenutno je aktivna samo jedna
.
Kinjal je game changer jer:
– za sada ne postoji odbrana od njega
-može biti lansiran iz sigurne i zaštićene zone ne dovodeći lansirnu platformu u opasnost
Tim činjenicama proširuje A2AD
+u slučaju potrebe se veoma brzo i lako se mogu premjestiti na suprotni kraj Rusije iz trenutne baze

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Ara

Pa baš o tome pričam…..Valjda niko ne misli, da će Yassen sa onixima ( može nosit i Kalibre – 40 komada ),sam na grupu nosača….Pogledaj ovih neznam koliko hiljada strategijskih tona sa kojima prijeti američki ambasador u Moskvi, odakle sve mogu te tone, da budu gađane….Samo, da dodam, da su Migi – 31 skoro pa svi raspoređeni u južnom sektoru vojske RF i bilo več pred dva mjeseca, kako je Šojgu objavio, da imaju več više od 80 naleta iznad Crnog i Kaspijskog mora…… Kad se samo sijetim, koliko je bio svijet začuden, kad su sa nizkotonažnih fregata Rusi iz Kaspijskog mora sa Kalibrima gađali Siriju……. Zato nema da brineš…. U slučaju, napada na grupu nosača aviona , bi se otvorilo, nebo, voda i zemlja….P.S….. I nadam se, da pričamo samo teoretski, da nam de dođu opet mudraci, pa da objasne, šta bi “potapanje” takvog cilja značilo za sve nas….

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Trubadur

@Trubadur
Corveta ne fregata ako se dobro sjećam.
Još malo pa će montirati kalibre i na pasare 🙂

Inače kad pričamo o podmornicama meni su draže dizelašice , Kilo ili ona švedska Gothland ta je čudo.
Iznajmljuju je ameri za ratne igre i redovno im “slika” nosač

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Ara

Znači. klasa Kilo… Ruska Varshavyanka….Imaju i Njemci vrlo dobre…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Ara

Već sam gore pisao o tome! Koja je stvarna i ne propagandna brzina Kinžala, njegov stvarni domet, preciznost i način vodenja, dali je osjetljiv na ometanje i još mnogo štošta drugog. Jedno su poligonski uvjeti ispitivanja a sasvim drugo stvarna borbena situacija!Ta adaptacija Kinžala od taktičke balističke rakete tipa Iskander do rakete koju nosi stari lovac MiG 31 M mi više liči na nekakvu improvizaciju i Rusi imaju manji broj tih raketa i aviona koji ih nose to je možda tek nekakvas prototipna faza i proći će još vremena, dok to ne postane redovito operativno oružje!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Propellant Solid-propellant rocket[1]
Operational
range
2000+ km (MiG-31K)[2]
3000 km (Tu-22M3)
Flight ceiling 20 km (65,617 ft)[1]
Speed Mach 10–Mach 12 (12,250–14,701 km/h; 7,612–9,134 mph)[3]
Guidance
system
INS with the possibility of adjustments from GLONASS, remote control and optical homing system[1]
Accuracy 1 m[1]
Launch
platform
MiG-31K[4]
Tu-22M3 (4 missiles)[5]
Su-57 (prospective)

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Daj jurja………!!!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

@Džugašvili

Vidim da si postao i stručnjak za najmodernije rusko naoružanje.. ?

Nego, amerokenjski ratni stroj se odlično pokazao protiv “moćnih zemalja” (tipa Vijetnam, Jemen, Libija, Irak, Afganistan itd.) koje nemaju moćnu PZO, moćne protu-brodske rakete, i moćne ubojice nosača aviona – tj. podmornice.

Rat protiv jedne takve zemlje bi bio “prava borbena situacija”, jer sve ovo dosada je bilo samo “poligonska ispitivanja”.

A onda će amerokenjci da .. ukenjaju gaće.

Pljuc!

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Ova ti je na mjestu …..Ameri su ratovali samo protiv onih nacija koje nemaju velike ljudske niti materijalne Resurse….A na svjetsku scenu stupili su kao saveznici ne kao pojedinacna vojna sila …..Teziste svih njihovih dosadasnjih napora bilo je ocuvanje bivseg Britanskog kolonijalnog Imperija i Kolonijalnih Imperija nekih Europskih Nacija ….Pod izlikom uspostave Demokratskih procesa postavljana je ,,Neokolonijalna Uprava ” ….Materijalni vojni resursi prisile i njihova bezvezna upotreba …su dio politike USA i nekih zemalja NATO-a … …Treba ih stalno drzati na ,,OKU”…..Djeluju sumanuto…kao Berserkeri…Mislim na Trumpa i njegovu ekipu…Izgledaju kao prethodnica neceg krupnijeg na politickoj sceni…..Sa budalama se nije igrati…

Seke
Gost
Seke
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

oštroumno zapažanje, g. džugašvili. I lepo sročeno, bravo!

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Ara

Bravo Ara komntari su ti kao članci. četvrti plus ti je od mene. klijuč pretvaranja SAD A u supersilu je bila mogućnost projekcije moći preko svjetskih pl,ovnih pravaca Pezijski Zaljev itd. ali napredak ubojitih sredstava smanjuje tu moć pa US Navy ne bi ni Iran mogle napasti a da se ne suoče s razornim protu udarom.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije
Reply to  Max

Zašto “Ni Iran”?

Ta zemlja pod raznim nazivima je bila supersila kroz nekoliko milenija, a tek unazad dva tri veka, sticaj istorijskih okolnosti je izgubila na značaju, ali šta koja stotka godina, gore-dole uopšte znače?

“Iranski” Parćani su npr. uhvatili Marka Licinija Krasa, pre toga razbivši mu i keltsku konjicu i legije (mada su bili neuporedivo brojčano slabiji) i umlatili ga (o načinu postoje razne interesantne priče. U vreme kada su se nazivali Perzija, koji vek posle, uhvatili su Rimskog cara Valerijana, naravno rasturivši mu prethodno vojsku Itd.

Iran je koliko vidim, na najboljem putu da ponovo bude sila sa kojom se mora ozbiljno računati. bar u odbrani.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Nojbaher

@nojbaher Ma znam ja za Iranske kvalitete to sam i htio reći Da je Iran napredovao u tehnloškom smislu a ljudski faktor nikad nije bio upitan.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije
Reply to  Max

@Max
Hvala na komplimentu, drago mi je da ti se svidio komentar.
.
Čitamo se

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Ara

Sa zadovoljovstvom.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Ara

Sredozemno more je kao bara sa par aktivnih i mirujucih vulkana .Svaka pretjerana upotreba ubojitih sredstava sa velikom razornom moci neminovno dovodi do katastrofe velikih razmjera .To je Seizmicki aktivno podrucje …..Italijani ne grade nuklearke iz tih razloga….Nedavni potresi na tlu Italije govore sami za sebe….Mediteran bi mogao postati groblje …..

Prdac
Gost
Prdac
1 godina prije

Treba imati dobre odnose s amerima da dobijemo avione brze

Simo Kostolomac
Gost
Simo Kostolomac
1 godina prije
Reply to  Prdac

Ovo sa avionima je previše ozbiljno. Zašto saveznici koče prodaju? Šta im je stvarni cilj? Ne vjerujem da nisu htjeli uzeti novce za stare avione. Izraelci su samo zavlačili dvije godine. Bez njih ovi u BiH i nisu tako bezazleni.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije

@Simo
Zašto koče?
Izraelci su dobili te avione više manje na poklon.
Sada bi ih prodali nama.
Pa se i drugima svidila šema.
Pa su se zainteresirali Slovaci i Rumunji , kako se igra zahuktala odjedanput je bilo u pitanju 100 aviona.
Oteti Lockheedu tržište za 100 aviona ?
E pa neće moći!

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Prdac

Prdac prijavite se u diplomatsku sluzbu ….odjel za odnose sa javnoscu….rodjeni ste diplomata .

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Ameri takodjer razvijaju hiersonicno oruzje? pa sto ce im? Rusi nemaju nosace! Ovaj put su Rusi nabili SADu utrku u noruzanju.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Opa đurđa,preko 100 komentara na ovu temu,svi znaju tko ima većega,čiji je deblji i teži,bombe rakete ove one piz…darije, pusta nagađanja,prevladava ruski stav na portalu, jadni ameri na kraju će pitati nato-u da im posude par bombi i raketa,…svi se hvale sa tim sranj..em,a nitko nema muda da stisne prvi tipku reset,pa da se fino svi vratimo na jednostanične organizme…..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  alfa33

Došao Mujo u Ameriku i zatreba mu – prezervativ.
Naravno, pojma nema kako se to kaže na engleskom…uđe u apoteku, vidi crnac apotekar. Nije bilo nikoga, on ga brzo izvadi, stavi na pult i pored njega 10$.
Crnac izvadi svoga i – uzme 10 $…

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Jedini način da razbije mit je da potopi dva tri?Sredstava danas ima više nego ikada,sjećam se americkog razarača Cole ispred Adena,Al Qaeda sa gliserom napunjenim eksplozivom?Jeftino i efikasno?

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Moja malenkost je primjetila ogromnu razliku izmedju nosaca aeroplana koji plove i nosaca raketa koji lete…Mali mrav sa mitraljezom i veliki slon sa vojnickim cizmama ……Obojica u galeriji sa porcelanskim exponatima…Moram napomenuti da neki primjerci u galeriji su stari vise tisuca godina i imaju neprocjenjivu umjetnicku , historiolosku civilizacijsku vrednost……

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Mislim da je Ara pogodio u sridu sa ovim komentarom …Proslost ili Historija najbolja je uciteljica ….

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Pretpostavljam da postoji način da se nosač aviona onesposobi, a ne potopi? Ličilo bi mi na Ruse da primene samo minimum potrebne sile?

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  dulebg

Pa normalno napali bi Beluga kitovima. LOL. 🙂 Šala mala pa ima nenasilnih sredstava za ometanje elektronsko elektronsko elektro magnetsko pa čak i onaj brod s halucinogenim djelovanjem.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik