Kako Rusija može razbiti mit o nepobjedivosti američkih nosača zrakoplova (VIDEO)

nosac aviona klase Nimitz USS Dwight D. Eisenhower CVN-69
179 komentara

Rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu je izjavio kako Rusija ima spreman odgovor na prijetnju američkih nosača zrakoplova. Posebno je komentirao izjavu američkog veleposlanika u Ruskoj Federaciji Johna Huntsmana, koji je Moskvi za prijetio sa “100 tisuća tona međunarodne diplomacije”.

Riječ je o dvije borbene skupine američke mornarice na čelu s nuklearnim nosačima zrakoplova klase “Nimitz”, “USS Abraham Lincoln” i “USS John C. Stennis”, koji su odjednom raspoređeni u Mediteranu i koji nose gotovo 130 borbenih zrakoplova.

Američki veleposlanik u Ruskoj Federaciji John Huntsman, koji je nadgledao napredovanje napadačkih skupina, gdje su, osim američkih, sudjelovali i brodovi iz Španjolske, Francuske i Danske, zaprijetio je nosačima zrakoplova Rusije, od kojih svaki, kako je istaknuo, predstavlja 100 000 tona međunarodne diplomacije.

Ranije je zapovjednik američke mornarice u Europi, admiral James Foggo, istaknuo da je američka vojna prisutnost u regiji Mediterana posljedica “agresivnih aktivnosti ruske flote”. Pod “agresivnim aktivnostima” je mislio na incident u Kerčkom tjesnacu, kada su se ukrajinski ratni brodovi ilegalno pokušali probiti kroz ruske teritorijalne vode, zatim su opasno manevrirali i kretali se prema Krimskom mostu, zbog čega su brodove i posadu zarobili pripadnici ruske Obalne straže.

Prema američkom admiralu, Rusija nema što tražiti u međunarodnim vodama koje u potpunosti kontroliraju Sjedinjene Države, kroz NATO i druge vojne saveze. Međutim, rumunjski vojni stručnjak tvrdi kako je američki admiral duboko u zabludi.

MiG-31K Kinzal projektil
FOTO: MiG-31K sa projektilom Kinžal

Prema njegovim riječima, Rusija je sposobna odgovoriti na sve te prijetnje koristeći na Mediteranu svojim novim hipersoničnim projektilom. Ruski “Kinžal”, kako primjećuje Vasilescu, sposoban je “uništiti mit o nepobjedivosti američkih nosača zrakoplova, zbog svog dometa i ogromne brzine”.

Stručnjak je podsjetio da u službi u Rusiji već postoji čitava eskadrila boraca MiG-31K s presretačima opremljenim hipersoničnim sustavima.

Vasilescu vjeruje da u ovoj regiji američka ratna mornarica Crnomorsku flotu možda može ugroziti samo sa svojim protubrodskim projektilima “Harpoon”, koji se mogu lansirati sa zrakoplova, brodova i podmornica. Međutim, njegova brzina krstarenja je 864 km/h, a domet leta 278 kilometara.

Prema stručnjaku, Rusija kao protutežu može u Siriji rasporediti svoje zrakoplove MiG-31, koji su se već dokazali u borbama u arapskoj republici.

Opremljeni projektilima “Kinžal”, čiji je domet 2000 kilometara, uz odstupanje od zadanog cilja od 2 do 6 metara, projektil sigurno neće promašiti piste američkih nosača zrakoplova duljine 332 metra.

Stručnjak je naglasio da američka mornarica nema čime odgovoriti na ruski “Kinžal”. Hipersonični projektil ubrzava do 12 250 km/h (10 maha), dok se američki nadograđeni dalekometni protuprojektili mogu kretati samo brzinom od 4 280 km/h i maksimalno mogu doseći visinu od 25 tisuća metara.

I dok je rusko ministarstvo obrane objavilo snimke uspješnih testnih lansiranja hipersoničnog projektila sa zrakoplova MiG-31, pentagon je tek sada priopćio kako agencija DARPA radi na izradi sličnog projektila, ali je tek u početnoj projektnoj fazi.

Direktor programa Pentagona naprednih istraživanja DARPA, Steven Walker, prepun je ambicioznih ideja.

protivbrodska raketa Harpoon
FOTO: protivbrodska raketa “Harpoon”

Prema Walkeru, DARPA testira prototipove dvije hipersonične jedinice. Kako je objasnio Walker, “Pentagon namjerava provesti testove leta prije kraja kalendarske godine”, navodeći da takvi rokovi “imaju naviku probijanja”, budući da su oba sustava još uvijek u početnoj fazi spremnosti.

“To su dva vrlo različita koncepta projektila, ali kad govorimo o hipersonici, dobro je imati ono što smatram zalihama, jer je to složena tehnologija jer složena tehnologija proizvodnje materijala i pogonskih sustava koji moraju raditi na temperaturi od 3000 stupnjeva Fahrenheita ili 1649 stupnjeva Celzija“, rekao je Walker.

Dodao je i da nakon uspješnog testiranja leta dolazi teži dio posla, jer jednom kada se krene s izgradnjom projektila, DARPA se mora fokusirati na hardver, a tu stvari uvijek teže idu”.

Walker je primijetio da DARPA radi na oba prototipa s američkim ratnim zrakoplovstvom još od 2012. godine.

Kao što je to Walker rekao, sada se vodi prava utrka između dva  koncepta, HAWC i TBG, koja će odrediti koji će od njih biti prvi.

“Zapravo, testovi su zakazani za približno isto vrijeme i sada ne mogu predvidjeti koji će od njih pobijediti. To je područje za koje vjerujem da SAD stvarno trebaju napredovati i biti lider. S tehnološkog stajališta, bili smo vodeći u hipersonici. Mislim da su neki od naših konkurenata uzeli tu tehnologiju i pretvorili je u sustave brže nego mi”, priznaje  Walker.

National Defense Magazine / Politros

VIDEO – Rusko ministarstvo obrane: Testiranje projektila Kinžal

 

DARPAFord nosač avionaKinžalMiG-31Nosač zrakoplova
Pretplatiti se
Obavijesti o
179 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zwizdan007
4 godine prije

I naši KRETENI in dozvole uplovljavanje u Split.

Trubadur
4 godine prije

Što se hipersonike tiče… Prekjuče je bila objavljena vijest, da če USA početi sa prvim testiranjem vlastite hypersoničke rakete krajem ove godine… To je izjavio Pentagon i naveo, da če USA dobit svoju prvu hypersoničku raketu, koja bi trebala imato domet 1400 milja negdje u početki 2023. godine….

tuf
4 godine prije

Ne čini mi se da su ameri imali ikakvih značajnih rezultata ako su Kinezi godinama ispred u hipersoničnim projektilima a od Rusa su prije nešto vremena ukrali projektnu dokumentaciju.
Jednostavno, nisu spremni priznati da više nemaju monopol na inovativnost. Kinezi imaju na stotine znanstvenih instituta, što ovi misle, da češkaju jaja tamo? Jel budu i za kvantnu komunikaciju rekli “Je, znate, mi smo vam na tome radili ali Kinezi su uzeli nacrte s naših papirnatih rupčića i uštedjeli par godina u razvoju”.

Trubadur
4 godine prije

Samo, da još napomenem, da su u hipersonici, pored Rusa, koji su daleko ispred USrA, ispred i Kinezi, pa čak i Indijci sa razvojem, Brahmosa II….

Duki
4 godine prije

Dakle Ameri priznaju da nemaju obranu za nosače od torpeda koji “juri” otprilike 60 km/h
A žele se obraniti od nečeg što piči 200 puta brže ! Svašta !!
100.000 tona ,čega?govana i to još radioaktivnih !??
Pa ti probaj ako imaš mooda ?

IVE OLDTIMER
4 godine prije

Sto netko vise prica sto je bio sto je mogao, manje moze biti. To je kao ona: Kada sam mogo nisam mogo, a sad mogu pa nemogu.

Nostromo
4 godine prije

Rusiji cak ne treba ni ta hipersonic, dovoljno je samo da nadlete u niskom sporom letu taj njihov nosac i da on bude barka bez jedara, kormila i vesala. Kao sto su nadletjeli onaj njihov razarac u Crnom moru, pa su ga morali slepati tegliti do Ruminije i onda 3 mjeseca popraljati a svi iz posade na radio vezama zavrsili u bolnici za umobolne. A navodno se radi na poboljasnju te thenologije da vise nece ni trebati nadljetati vec samo usmijere radio far i posalju im signal. A da ne govorimo o onim igrackama ispod vode koje putuju velikom brzinom, ne vidis je ne cujes je ali kada te strefi jadna ti majka.

Adriana
4 godine prije

Protiv država koje si ne mogu priuštiti vrhunski PZO ( a takvih je velika većina), ovaj broj aviona plus gomila raznih raketa s brodova prateće grupe znači jako veliko uništavanje, čak i slom obrane i vlada. Protiv zemalja koje imaju vrhunski PZO (malo ih je), a kamoli još i moćna sredstva protu-udara, štoviše sredstva za precizno uništenje, ova hrpa metala znači veliki ekološki problem (nuklearni pogon, nuklearne glave, gorivo za avione i rakete plus gorivo pratnje), pogotovo ako potonu blizu obale dotičnih država.

awirgfvrwibfqewfuqewfwqef
4 godine prije

Za uništiti nosać treba prvo razmisliti koji je odgovor ciokaubojski. Stvor bi bio presretan da kinezi potope jedan nosać tame a da ovi odgovore uništenjem Šangaja.

Zadranin
4 godine prije

Uf al se Rusima gaće tresu kad im amerokenjac zaprijeti sa 100000 tona starog željeza.

Željeza koje brzo potone na dno mora. Uz rusku pomoć, naravno.

Pljuc! I odeeeee….

Riddick
4 godine prije

Pomocu satelita lako mogu odrediti u kom se trenutku gde nalaze borbene grupe sa nosacem aviona posto oni uvek putuju u pratnji razaraca i pomocnih brodova.
Nakon toga sve je takticko-tehnicki problem kako sta eliminisati ako dodje do toga.

Štjef Pušča Donja
4 godine prije

Mi se zdi da se tak mala deca pogovarajaju, kak ona: Moji japa imeju večjeg pimpek nek tvoji japa.

kremit und satir
4 godine prije

Kada nosač letečih govana uplovi u brački kanal onda dirigira Jadroliniji kako ce ploviti kao svoj na svome. A nama hr beduinima još trebaju vize za kao turisti u ‘obečanu zemlju jameriku. Porka mižerija…

Perun
4 godine prije

Svidja mi se …..clanak i ilustarcija……..Mig je ipak Mig….. A KINZAL mijenja koncept primjene sile ….

PetrodolarSeRaspadaUbrzo
4 godine prije

Bili su oni prvaci u Hoollywood kategoriji testiranja Ramba od 1-5 a sad dolazi Expendables 1-3 pa još 5-6 godina Suck kategorija,…e tu ste prvi svaka čast.

brico
4 godine prije

Pa šta imaju ovi planetarni nasilnici uopšte još za govoriti. Rusi ih razdevičavaju ko mladenke.

Ara
4 godine prije

Kinjal (Kh-47M2 ) je konvencialno obrambeno strategijsko sredstvo odvraćanja. Vrlo težak zadatak za jedno konvencialno oružje jer strateška sredstva odvraćanja su u pravilu nuklearna . Kičma USA intervencionističke vojne moći je njezina mornarica, kao što je svojedobno bila i kičma britanske imperije. Daleko najveća i najmoćnija mornarica koja je ikada postojala . Ona je od drugog svjetskog rata CBG (Carrier Battle Group) centralizirana, odnosno CBG je osnovna formacija za projeciranje USA vojne moći, kao što i svjedoči ova Huntsmanova izjava o 100.000 tona diplomacije. Ali.. Huntsmanova izjava je malo zaostala u vremenu. . Jedna mala raketa je dosta toga promijenila. Operativnim uvođenjem Kinjala koji svojim letnim karakteristikama, dometom i brzinom stvara široku A2AD zonu za CBG grupu te ju “gura” izvan zone efektivnog borbenog djelovanja. Brzina 10 mahova i CBG za sada nema mogućnost odbrane niti presretanjem niti sustizanjem . Domet za sada 2000 km. Problem za Rusiju što u… Čitaj više »

Prdac
4 godine prije

Treba imati dobre odnose s amerima da dobijemo avione brze

Mate
4 godine prije

Ameri takodjer razvijaju hiersonicno oruzje? pa sto ce im? Rusi nemaju nosace! Ovaj put su Rusi nabili SADu utrku u noruzanju.

alfa33
4 godine prije

Opa đurđa,preko 100 komentara na ovu temu,svi znaju tko ima većega,čiji je deblji i teži,bombe rakete ove one piz…darije, pusta nagađanja,prevladava ruski stav na portalu, jadni ameri na kraju će pitati nato-u da im posude par bombi i raketa,…svi se hvale sa tim sranj..em,a nitko nema muda da stisne prvi tipku reset,pa da se fino svi vratimo na jednostanične organizme…..

Splitexpress
4 godine prije

Jedini način da razbije mit je da potopi dva tri?Sredstava danas ima više nego ikada,sjećam se americkog razarača Cole ispred Adena,Al Qaeda sa gliserom napunjenim eksplozivom?Jeftino i efikasno?

Perun
4 godine prije

Moja malenkost je primjetila ogromnu razliku izmedju nosaca aeroplana koji plove i nosaca raketa koji lete…Mali mrav sa mitraljezom i veliki slon sa vojnickim cizmama ……Obojica u galeriji sa porcelanskim exponatima…Moram napomenuti da neki primjerci u galeriji su stari vise tisuca godina i imaju neprocjenjivu umjetnicku , historiolosku civilizacijsku vrednost……

Perun
4 godine prije

Mislim da je Ara pogodio u sridu sa ovim komentarom …Proslost ili Historija najbolja je uciteljica ….

dulebg
4 godine prije

Pretpostavljam da postoji način da se nosač aviona onesposobi, a ne potopi? Ličilo bi mi na Ruse da primene samo minimum potrebne sile?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI