SAD moraju zaustaviti ruske hipersonične rakete i kažu da će uspjeti

Hipersonična raketa oružje
70 komentara

Hipersonični projektili Avangard, koje rusko predsjednik Vladimir Putin smatra nepobjedivim, uskoro bi se mogli smatrati „manje” opasnima za Sjedinjene Države. Tako barem tvrdi kompanija Northrop Grumman, koja radi na razvoju obrambenog sustava sposobnog za njihovo presretanje i uništavanje. Cilj programa „Glide Breaker“ upravo je osigurati obrambene sposobnosti za bilo koje bojeve glave koje putuju brzinom većom od 5 Macha, čime će se jamčiti sigurnost Sjedinjenim Državama i saveznicima. Možda odmah na početku vrijedi podsjetiti da je ruski predsjednik rekao kako je svjestan da će SAD također razviti ovo oružje i sustave obrane za njega, ali će Rusija  tada već imati naprednija i oružja nove generacije koja će opet sustizati američki vojno-industrijski kompleks. Čini se da je bio u pravu, jer su tek sad osigurani prvi savezni fondovi za obranu od postojećih ruskih hipersoničnih projektila, a ima ih više vrsta.

Prvi savezni fondovi

Američka agencija za napredne obrambene istraživačke projekte, takozvana DARPA, objavila je da je izdvojila prvih 13 milijuna dolara, što će kompaniji Northrop Grumman omogućiti da nastavi istraživanja i razvoj programa pokrenutog 2018.

Prvo savezno financiranje vezano i za predstavljanje tehnologije koja osigurava mogućnost presretanja prijetnje koja putuje hipersoničnom brzinom, čak i na nadmorskoj visini od oko 1200 do 1500 kilometara.

Ovo će za Pentagon bit će jedno od mnogih poglavlja potrošnje u budućnosti, koja je dio ekonomskih i industrijskih napora potrebnih za razvoj hipersoničnih raketa i srodnih obrana. Obrambeni aspekt smatra se ključnim u Sjedinjenim Državama, jer kada se razviju radari i senzori koji mogu identificirati vektore prije faze ponovnog ulaska, rizik od pogotka bio bi minimaliziran. Svakako, presudan nije samo “sistemski” aspekt, jer je potrebno razviti i projektile sposobne za presretanje i uništavanje hipersoničnih prijetnji.

Ovo je vrlo složen izazov, što pokazuje i težak razvoj obrambenog sustava protiv “konvencionalnih” balističkih projektila. Razlika između takvog kapaciteta i ne mora biti od vitalne važnosti za budućnost, ako preuzme središnju ulogu u budućem strateškom planiranju i u sferi vanjske politike. Za sada je cilj do 2030. moći obraniti cjelokupni američki teritorij od bilo kakve raketne prijetnje.

“Rješenje” koje je zamislilo američko ministarstvo obrane jest stvoriti mrežu satelita opremljenih senzorima koji bi mogli detektirati balističke rakete neposredno prije lansiranja, omogućujući tako da se prati putanja i da ih se presretne prije nego što postanu stvarna prijetnja.

Svemirski senzori, međutim, ne bi se koristili samo za identificiranje hipersoničnih projektila, već i za tradicionalne, kako bi se hipotetski eliminirala svaka mogućnost udara. Kako bi ih uništili, ubuduće neće postojati  samo rakete za presretanja, jer bi se za to osim izravnog oružja, kako je objasnio Thomas Karako iz Centra za strateške i međunarodne studije za Defence One, mogle koristiti i druge opcije, uključujući kibernetičko i elektroničko ratovanje.

Ali bez obzira na identificirano rješenje, to se ne može postići bez umjetne inteligencije koja će operaterima u stvarnom vremenu osigurati potpunu analizu podataka i informacija prikupljenih od strane različitih senzora, a za to je potreban razvoj i pomoć kako bi se vrijeme reakcije u slučaju napada svelo na minimum.

Taktički problem

Pravi problem ostaje presretanje hipersoničnih bojevih glava, ali i “samo” u fazi ponovnog ulaska, što je mnogo važnije na taktičkoj razini kod svih hipersoničnih krstarećih projektila. Razvoj strateških obrambenih sustava trebao bi biti popraćen razvojem napadačkih sustava kratkog i srednjeg dometa, koji bi mogli nanijeti znatno važniji udarac na regionalnoj razini koji će ograničiti operativne mogućnosti neprijateljskih oružanih snaga, bilo kopnenih ili mornaričkih.

Unatoč tome, „Glide Breaker“, nakon što se završi faza razvoja, može biti prva i važna osnova za osiguranje pune obrane Sjedinjenih Država od prijetnje koju predstavljaju hipersonične balističke rakete, vjeruju u Pentagonu.

Ali, kao što smo rekli, projekt „Glide Breaker“ je tek sad dobio prvih 13 milijuna dolara kako bi bio gotovo u „predviđenom roku“. To znači da bi ruska vojna industrija, čekajući da američki sustav postane operativan,  trebala zamrznuti sve hipersonične i druge, koji su već operativni.

VIDEO: Projekt „Glide Breaker“

 

DARPAGlide Breakerhipersonično oružjeNorthrop Grumman
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Računajući cijene tamo , tih 13 miliona im neće pokriti troškove ni jutarnje kafe kamo li kakvo istraživanje., Njima trebaju trilioni za takvo nešto i opet je pitanje hoće li šta napraviti..

Emiliano Zapata
4 godine prije

koliko su mogli bolesnih izlijecit i gladnih nahranit i jedni i drugi??
Do kada ce narodi ko ovce slijedit idiote i podrzavat ovakvu politiku?

Svemir
4 godine prije

Ovde se očigledno igra igra ekstrakcije još većeg kapitala iz državnih fondova u korist privatnih korporacija pri američkom vojno-industrijskom kompleksu. U toj igri izgleda učestvuje i Putin.
A Tramp se naravno sa “Space Force” projektom sprema da komplet ojadi američke poreske obveznike.

Suze Roni
4 godine prije

Traze nove kupce da uloze u razvoj njihovih poluproizvoda.Iza svega se krije suplji marketing. Truli Patriot koji ne vrijedi pisljiva boba su skupo unovcili. Rusi su jucer skinuli dva drona koji su dosli sa Mediterana, a koji su bili navodjeni sa špijunskim zrakoplovom Posejdon 8. Pokusali su opet detektirati kako radi radar sustava S-400.Opet bez uspjeha. U poplavi neuspjeha njihove vojne industrije, jedino marketing funkcionira.

Ogi
4 godine prije

Nema vise nacistickih naucnika da iskoriste njihovo znanje. Pogledajte kako rusi tamane teroriste u Idlibu https://youtu.be/0IfuKkBCsnE

Dopizdilomi
4 godine prije

Auuuu koštao ih F35 (pokrali ih) i još će ali što će na ovome biti berbe.

Ive
4 godine prije

Glumpavi amerikenjci nikako da shvate da Rusija ne razvija napadacka vec odbranbena oruzja i orudja.

DJ Krmak
4 godine prije

Potrošiti će 100000000 miljardi pa ce reći… Patriot to ruši ko od šale

Frodo
4 godine prije

Izgleda da usanci idu tamo gdje Rusi žele. Sateliti su najranjiviji dio cijele priče. Tko će njih štititi?

Neću da te volim
4 godine prije

Amerikenjci da hoće napraviti nešto čime bi se moglo srušiti rusko supersonično oružje bi prvo morali znati “kako ta stvar radi” – zatim bi trebali zaposliti nekoliko desetaka njemačkih inženjera koji će naći slabe točke u ruskom proizvodu e da bi onda ti isti švabe mogli smisliti oružje ili način za obranu od ruskog oružja. E kad se te stvari zadovolje i naprave kako sam napisao onda švabe trebaju otići na burzu u države bivše Juge, tamo s burze uzeti par stotina naših inženjera koji su stariji od pedeset godina jer oni znaju razmišljati “out of the box” i naći rješenje za uočeni problem. (Ovi današnji moderni I onda inženjeri su kao kompjuteri – jedan i jedan su dva i nikako drukčije – dok stari inženjeri će naći način da iz kore drveta šljive ispeče rakiju šljivovicu koja ima bolji okus nego tridesetogodišnji američki whiskey koji je odležavao u hrastovim… Čitaj više »

roki
4 godine prije

Postoje zakoni fizike hemije i matematike oni važe za sve nas na ovoj planeti , samo neukima i neškolovanima Putin može da prodaje muda za bubrege , pomenuti zakoni će uvek držati u ravnoteži jedne i druge e sad ko za koga navija je druga stvar !

Ivo
4 godine prije

Ameri mogu bez problema zaustavljati ruske hipersonike i sada, na način da im na putanju podmetnu svoje kopno. Neki drugi metod neće imati slijedećih 20 godina, ako i onda,mada će u tom periodu eventualno dovesti sustave Patriot u stanje gdje mogu rušiti i avione koji nisu njihovi.
Presretanje i običnih dronova je već tehnološki zahtjevna stvar, a kad su mete uz to i hipersonične, izazov je ogroman. S obzirom na stanje u kojem se nalazi, usa će se prije raspasti nego što će operativno razviti adekvatnu obranu od ovoga.

hecc
4 godine prije

Ma to oružje će im napravit ekipa koja je završila rodne studije. To su pravi stručnjaci…

orfbvwefvrnewurnwncuwneucnuweucdwe
4 godine prije

Od Posejdona nema obrane a potrebita su samo dva, u Diego Garsiju i Norfolk, i čemerika predvođena stvorom i njegovom čildren baj baj. Problem za čitav svijet su one desetine i uskoro stotine tisuća satelita na 200 km iznad zemlje koje će povezati sa umjetnom (skajnetom) i dronovima svih veličina i sa 5 a uskoro i 6G mrežom. Pogledajte kako u Zagrebu na sve strane postavljaju kamere na semaforima, vele da štite od nevaljalih vozaća, moš si misliti, a nabavili su i softver za prepoznavanje lica a ima već više od deset godina ne možeš imati osobnu ili putovnicu bez skeniranog lica u datoteci. Ići će na pokoravanje planeta binarnim.

orfbvwefvrnewurnwncuwneucnuweucdwe
4 godine prije

Ciokauboji će uskoro početi koristiti atomsko oružje jer su već na podmornici Tenesi i raketama Trident instalirali bojeve glave od 5 kilotona, sasvim dovoljno da raspale po Iranu a da im centrala u Palestini ne bude ugrožena.

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Ovo je ustvari jako dobro.
Odustalo se od priča da su to samo Putinovi crtići i vraćamo se strategiji MAD ( Mutual assured destruction )

Od te strategije se je bilo odustalo izlaskom iz ABM sporazuma i pokušaja stvaranja uslova za preamtivni napad postavljanjem anti-balističkog štita koji bi ih zaštitio od povratnog udara.
Ovo je posredno priznanje da trenutni štit ne djeluje i evo nas ponovo u MAD strategiji.

Neka i jedni i drugi imaju odlične rakete koje je nemoguće zaustaviti , time se drastično smanjuje mogućnost njihove upotrebe.

kremit
4 godine prije

Amerika je crna rupetina za radnicku klasu američkih radnika. Amerikanci sve više rade za Waal street maffiju. Ovo sa rusima je muppet show za zamračit miljarde na ratni krš. Rusi rade čuda za deseti dio novca .

Medo
4 godine prije

Sezona $ je otvorena, tiskara radi na 500%

Max
4 godine prije

Jaka vijest iz Pentagona. Otkad Rusi imaju hpersonični projektil a SAD tek sad odonrile sredstva za projektil koji bi ga možda u budućnosti mogao zaustaviti. Pa Rusi dotad mogu nove rakete 10 puta napraviti.

DažBog
4 godine prije

Kako D’RPA moze znati slabe tacke Ruskih projektila ako nigdje nije vidjela sta mogu. To znaci da ce do prvih rezultata samo trositi novac na pretpostavke po sistemu “sta bi bilo kad’ bi bilo”. A kada ih strefe tada nece imati sa cime razmisljati.

Komentar
4 godine prije

Imaju Ameri Avengerse…tako da nema brige :p

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI