Američko ratno vazduhoplovstvo možda je slučajno otkrilo interesovanje za nuklearne hipersonične rakete

Nuklearna-raketa
10 komentara

Već podignute obrve su još više podignute prošlu sedmicu, kada su američke ratne snage tiho, ali brzo povukle zahtjev za informacijama, po kojem se činilo da žele stvoriti hipersonično nuklearno oružje.

Dana 12. avgusta, Američki centar za nuklearno oružje (NWC), agencija koja upravlja arsenalom službe nuklearnog oružja vazduhoplovstva i kopna, objavio je zahtjev za informacije (RFI) na web lokaciji Beta.sam.gov tražeći da kompanije predstave ideje u sedam različitih kategorija za potencijalne nadogradnje interkontinentalne balističke rakete (ICBM).

Iako balistička raketa može biti naoružana konvencionalnom bojevom glavom, kao što je slučaj u mnogim zemljama, američki ICBM imaju samo jednu svrhu: da izvrše nuklearni udar na drugoj strani planete.

Prema Aviation Week, koji su prvi primijetili objavu, jedna od tih sedam stavki bila je za novi „sistem toplotne zaštite koji može da podrži hipersonični let prema ICBM dometima“.

To je prilično šokantno, jer Pentagon nema javno poznat program za razvoj hipersoničnog projektila ili jedrilice sa dometom većim od 3.000 milja i zalažu se protiv takvog oružja.

Aviation Week odlučili su potražiti više informacija o RFI; međutim, kada je NWC primio zahtjev, RFI je misteriozno skinut sa sajta.

Potpukovnik Robert Carver, portparol kabineta direktora za odbrambena istraživanja i inžinjering za programe modernizacije, rekao je za Aviation Week da Vazduhoplovne snage definitivno ne razvijaju nuklearno hipersonično vozilo.

„Ministarstvo odbrane ne razvija nuklearno hipersonično oružje,“ rekao je Carver. „Postoje zajedničke tehnološke potrebe nuklearnog preduzeća i hiperzvučnih sistema. Naročito na području visokotemperaturnih materijala obično sarađujemo na razvoju napredne tehnologije dvostruke upotrebe materijala. Opet ću ponoviti da se cjelokupni naš hipersonični program i dalje zasniva na uobičajenim efektima.”

General-potpukovnik Richard Clark, zamjenik šefa Ratnog vazduhoplovstva za strateško odvraćanje i nuklearnu integraciju, u srijedu je pitan o zemaljskom strateškom odvraćanju, sljedećoj generaciji ICBM koji će zamijeniti stare rakete Minuteman III, i mogućnostima da one mogu uključivati hipersonične jedrilice.

“Sa sistemom oružja koji će biti postavljen na teren do vremenskog okvira 2070., teško je znati tačno kuda možemo stići tim putem”, rekao je Clark publici na događaju u Mitchell Institutu za vazduhoplovne studije. „Međutim, trenutno, početna glava ne uključuje hipersonične jedrilice. Mislim da mogu to sigurno reći bez previše govora o tome kako će izgledati bojeve glave. ”

Jedrilica slijedi nebalističku putanju do cilja, frustrirajući napore sistema za presretanje raketa da je obore. Pored toga, takva vozila imaju veliku sposobnost manevrisanja, poput ruskog Avangard sistema, koji je već u upotrebi.

americko vazduhoplovstvohipersonično oružjeNWC
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Žilevski
3 godine prije

Kakav prijevod:)

MNK
3 godine prije

“vazduhoplovstvo” Što to znaci Brčkani? 🙂

asjnfvipbwervbgwerbgwqebgrvqwergfqewr
3 godine prije

Kako stvorova djeca bacaju spinove a zna se da im tata daje sve nacrte za bilo što, ko fol “znastvenici” će to odraditi.

Max
3 godine prije

Žele dostići Rusiju i Kinu ali su daleko za nijima.

Milorad
3 godine prije

Prvo morate to da ostvarit pa onda da nas obavestitd HVALA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI