Pentagon do 2024. želi prototip hipersonične “Debele Berte 2.0” – Cijena: 1,2 mlrd. dolara

X-43A Stack
15 komentara

Nakon svemirskih lasera kojima bi američka vojska trebala obarati ruske i kineske projektile, Pentagon u novom proračunu predviđa dizajniranje novog oružja koje će gađati udaljene ciljeve, opet u Rusiji i Kini.

Da bi pogodio ciljeve u Rusiji i Kini, udaljene tisućama kilometara od Sjedinjenih Država, Washingtonu je potrebno oružje koje se razlikuje od konvencionalnih.

Hipernostični projektil i strateški top, koji praktično rade zajedno, su ono što američka vojska treba da uništiti planirane ciljeve u Rusiji i Kini, prenosi portal Breaking Defense.

Gigantski top će gađati ciljeve na puno većoj udaljenosti od bilo kojeg postojećeg ili proizvedenog oružja. Ideja nije nova i usporediva je s modernom verzijom “Debele Berte”, najvećeg i najsnažnijeg njemačkog topa u Prvom svjetskom ratu.

I dok bi Pentagon za dizajn lasera Trumpovih “galaktičkih snaga” trebao dobiti 304 milijuna dolara, za  ostvarenje ovog cilja i stvaranje “Debele Berte 2.0” će Pentagon tražiti 228 milijuna dolara samo u 2020. godini, a do 2024. godine, kako bi izradio prototip plana, potrošit će ukupno 1,18 milijardi dolara.

Odjel za istraživanje i razvoj Pentagona smatra da je ovo oružje “nužno” za neutraliziranje naprednih oružja Rusije i Kine i nada se da će ih strateški top otkriti i uništiti “čak prije nego se lansiraju”.

projekat Babilon iracki supertop
FOTO: ilustracija, irački supertop projekat Babilon

Breaking Defense naglašava da Moskva i Peking naporno rade na tome kako pogoditi neprijateljske ciljeve i SAD se suočavaju s tom situacijom, što je noćna mora za Washington. Raketni lanseri američke vojske i kamuflirani topovi su vjerojatno jedina oružja na koje SAD mogu računati.

Sama Amerika je svjesna da je njezin utjecaj u padu, ne samo u Europi, nego i u drugim dijelovima svijeta, pa je tako američka vlada predstavila svoju novu strategiju za Afriku kako bi pokušala spriječiti Rusiju i Kinu da steknu ekonomske i političke prednosti na tom kontinentu.

Rusija i Kina su među zemljama koje su najviše napredovale posljednjih godina, popunjavajući vakuum kojeg je Washington ostavio u različitim dijelovima svijeta. Uz sve to, dvije prijetnje Sjedinjenim Državama, kako ih vidi Washington, svoja hipersonična i moderna oružja su već dizajnirali i ubrzo će biti u službi u oružanim snagama, a postoji visok stupanj vjerojatnosti da ih neke jedinice već posjeduju.

Hoće li američki svemirski laseri, hipersonični projektili i strateški dalekometni topovi biti dizajnirani čak kao prototip do 2024. godine, znat će se. U svakom slučaju, Odjel za istraživanje i razvoj Pentagona će i u proračunu za 2020. godinu dobiti važan dio sredstava, a ako sve završi kao s nekim prethodno otkazanim projektima, neće se dogoditi ništa. Sljedeći vojni proračun će biti veći, a dug zemlje će se bližiti rekordnoj razini od 30 000 milijardi dolara.

Breaking Defense

Rusija nema nikakve koristi od lažnih pregovora s Washingtonom

Pentagon ne zna kako je potrošeno 2,1 milijarda dolara u proizvodnji F-35

Trump opet povećava proračun-Pentagona i čini  se da zemlju gura u bankrot

Pentagon će ruske i kineske rakete obarati svemirskim laserima, možda onima G. Lucasa

 

hipersonična raketahipersonično oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
5 godine prije

Ček, malo , jel se ovi zafrkavaju ili ….? Ili je ovo samo još jedna priča za naivne i za isisavanje para iz ionako prezaduženoga proračuna!Spojiti dva u svakom pogledu nespojiva oružja mogu samo ameri…..i za to tražiti velikodušno financiranje…..Gud lak vit dat!

Brave new world
5 godine prije

Ono kad nakon 20 godina shvatis da si bacio tisuce miljarda u uzaludnu borbu protiv terorizma koju si sam izazvao, a zaboravio si na klasican front.
Heh heh tesko je sad stici ruse i naci protumjere ma koliko para da ulozis.

Dub Miroslav
5 godine prije

Balistički projektili se danas presreću lako. Dakle još jedno pretakanje novca poreznih obveznika u privatne đepove ili kako mi lijepo kažemo “zamračenje”.

opančar
5 godine prije

duboka država u SAD-u se ne može nikako pomirit s činjenicom da više nisu hegemon na planetu, još kad ih otpili Japan, bit će to za njih zadnji čavao u lijes.

cogo
5 godine prije

ha ha ha ovi ameri su kao disneyland ,,pa tamo mogu sve te igračke i namjestiti ,,kako su postali jadni ,i bog se jih smiluje ,,

Decko sa ulice
5 godine prije

“Pentagon želi…” (želi ubijati ljude) Želje su jedno a u stvarnosti te želje su $ crna rupa, mokri snovi i vreća bez dna… Vidjeli smo u Siriji što USA ima u arsenalu konvencionalnog oružja. Da imaju bilo što bolje od toga, siguran sam da nebi čekali ni jedan dan, da to novo oružje isprobaju, pokažu, pobiju što više ljudi, nastave sa prijetnjama, ucjenama, zastrašivanjem, podmetanjem… To “novo oružje” se nikada neće desiti, biti će zaustavljeni prije nego se to desi. Odbrojavamo posljedne dane (ovakve) Nato alijanse, vjerojatno i neminovno raspad US u neku novu konstalaciju… US prijeti ili uvjetuje svoju volju Siriji, Venecueli, Iranu, Rusiji, Kini, Indiji, Kubi, Egiptu, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj… prije toga samo do devedesetih razorena Jugoslavija, Afganistan, Irak, Libija… Neko ih mora zaustaviti, i kako se meni čini, to bi mogao biti zajednički ultimatum za potpuno povlačenje US sa Bliskog Istoka, Istočne Europe, Koreje, Afganistana i cijelog… Čitaj više »

alfa33
5 godine prije

Kad smo bili klinci,onda smo znali napisati pismo djedu božićnjaku sa svojim željama, možda da i ameri probaju,nikad se nezna…

Novo
5 godine prije

Jesam li jedini kojeg vise sokira cinjenica da je dug skoro 30 000 mljrd. ? Mislim si, to je njihov dug ali nece ga oni platiti a ako budu pali povuc ce i nas (svijet ili barem zapad). I sta cemo onda? Tko ce taj vakum popuniti to je pitanje.. Kina rusija? Oni zastupaju multipolarnost.

Kralj satire
5 godine prije

Ludnica otvorenog tipa. Prestrasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI