Pentagon ne zna kako je potrošeno 2,1 milijarda dolara u proizvodnji F-35

F-16
41 komentar

Dužnosnici nisu “bilježili i upravljali državnom imovinom više od 16 godina”, navodi se u najnovijem izvješću Ministarstva obrane Sjedinjenih Država.

Dužnosnici iz američkog Ministarstva obrane nisu pratili izdvajanja koja su namijenjena za projekt zrakoplova F-35 u iznosu od 2,1 milijarde dolara tijekom proizvodnje borbenog zrakoplova, navodi se u izvješću Ureda glavnog inspektora Ministarstva obrane SAD-a, objavljenom ove srijede.

Radi se o oko 3,45 milijuna komponenti za proizvodnju američkih borbenih zrakoplova F-35, čiju je približnu cijenu Lockheed Martin procijenio na 2,1 milijardu dolara. Dokument ukazuje da su dužnosnici Pentagona “propustili provoditi procedure, te imenovati i držati dužnosnike odgovornim za taj posao”, kao i da se nije “pravilno bilježila i upravljala državna imovina više od 16 godina”.

Bez utvrđivanja odgovornih osoba ili odgovarajućih dokumenata, dužnosnici Pentagona bili su prisiljeni oslanjati se na pravdanja koje je iznosio Lockheed Martin.

Ministarstvo obrane ne poznaje sadašnju vrijednost imovine projekta F-35 i nema neovisni registar koji bi potvrdio troškove koje je pravdao izvođač radova”, kaže se u izvješću Pentagona.

Osim toga, zbog nedostatka neovisnih podataka dužnosnici sada nisu u mogućnosti provesti “nužne inspekcije” i osigurati da se ta sredstva koriste “u interesu vlade” i za upravljanje tim predmetima smatraju odgovornom tvrtku za industriju zrakoplovna i vojne opreme, kaže publikacija.

F35
FOTO: F-35 Lightning II

Nakon analize, izvješće navodi da dužnosnici koji rade s Agencijom za upravljanje obrambenim ugovorima (DCMA) i izvođačem radova “trebaju biti identificirani kako bi se potvrdilo postojanje i završetak cijelog projekta F-35 i dokaz ovog rada treba predočiti u financijskim izvješćima”.

Stvaranje borbenog aviona F-35 za zrakoplovstvo Sjedinjenih Država je najskuplji program naoružanja na svijetu u kojeg je Pentagon uložio 400 milijardi dolara poreznih obveznika.

Ovo je izvješće rezultat kritika privremenog čelnika Pentagona, Patricka Shanahana, koji je u siječnju oštro kritizirao Lockheed Martin, iako su mnogi tvrdili da je to posljedica njegove službe u konkurentskoj kompaniji Boeing, tvrtku za koju je Shanahan radio 31 godinu.

Prije dva mjeseca je Patrick Shanahan oštro kritizirao proizvodni program F-35  tvrtke Lockheed Martin na sastancima na visokoj razini koji su održani u sjedištu američkog Ministarstva obrane, citirajući dužnosnike koji su sudjelovali na sastancima piše časopis Politico.

Izvori su rekli da je Shanahan na tim sastancima optužio Lockheed Martin, koji je 2001. godine u natječaju pobijedio Boeing u JSF programu za američko ratno zrakoplovstvo, “da ne znaju kako pokrenuti program”.

F-35 - Lockheed Martin
FOTO: F-35B

“Da smo otišli u Boeing, oni bi proizvodnju napravili mnogo bolje”, rekao je privremeni čelnik Pentagona, Patrick Shanahan, “te dao grube komentare kako bi diskvalificirao zrakoplov”.

Te navodne riječi aktualnog ministra obrane su potaknule sumnje da Shanahan pokušava favorizirati svog bivšeg poslodavca, Boeinga, tvrtku za koju je radio 31 godinu.

Kada se Shanahan 2017. pridružio Pentagonu kao podtajnik obrane, potpisao je etički ugovor kojim je obećao da neće donositi odluke o pitanjima koja se na bilo koji način odnose na njegovu staru tvrtku.

Međutim, taj sporazum ga nije spriječio da u nekoliko navrata kritizira Boeingove konkurente, piše Politico, koji tvrdi da je, još kao drugi čovjek Pentagona, proglasio program F-35 Lockheed Martina “neodrživim”, kritizirajući visoke troškove proizvodnje i optužujući zrakoplovnu tvrtku za “nemogućnost da ispuni rokove isporuke”.

Defense.gov / Politico

F-35
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slovenac
5 godine prije

Propala zemlja a ovi sa istoka imaju ideju da ce jih neka da brani od bilo kog rusi sigurno niso pretnja mozda amerikanci sami da se opet malo podeli zona hehe

Šok
5 godine prije

dvije trećine love završi u privtne džepove
zato usa im tako veik budžet za obranu
ilustracija je kriva ovo je F16
a pričamo o F35

Zax
5 godine prije

2.1milijarda? To je nista. Revizija koja je prije godinu dana prvi put u povijesti usla u pentagon utvrdila je da za potrosena 21 trilijuna dolara ne postoji nikakvo pokrice. Jednostavno se nezna gdje je taj novac potrosen. Ovo s nekoliko milijardi za f-35 je sprdnja koja nije vrijedna spomena. Dok stamparija u fed-u radi prekovremeno nema beda.

Borg
5 godine prije

? brojka na naslovnoj slici je 2100 miljardi tj. 2,1 trilion.

Dub Miroslav
5 godine prije

Netreba njima napad i pljačka iz vani da pokleknu. Dovoljno su napadnuti i opljačkani iznutra!1?

Duki
5 godine prije

Cijenjena redakcijo!
nije 2,1 mlrd$ već 2,1 billiona zelembaća !
Hvala

Ivan S.
5 godine prije

Bitno je da se $ vrti i da ima idiota koji će kupovati američki dug: Japan,Njemačka,Južna koreja,Kina. A predsjednik USA će u borbi protiv “establišmenta” olakšati proračun za 1200 000 000 000$ kroz poreznu reformu i imati obraza žicati 10 000 000 000$ za zid sa Meksikom, a ne traži svoje prijatelje kojima je tolike milijarde uštedio i čak ima država mora platiti pretplatu poreza kao Amazonu.

Laki Topalović
5 godine prije

Ali nije ni važno, gdje im je hipersonično oružje, nedavno su rekli da su dobijali pare godinama i ništa, dva probna lansiranja, dva lansiranja, pa Ruse bi poslali na sibir , Kineze streljali da godinama dobivaju pare za hipersonično oružje i naprave dva testna lansiranja i odustanu od projekta.

nekoime
5 godine prije

Ukrao im Putin.

alfa33
5 godine prije

Ima infiltriranih iz hdz-a…..

Rotor
5 godine prije

Jel’ to Pentagon u nogdaunu? Kaubojština na sofisticiran način. Uvijek otimaju i pljačkaju ali danas ‘kulturno i otmjeno’. Ako nikog drugog onda sami sebe. To im je duševna hrana a da hrane ponestaje odaju ih sve češći napadi panike koji se ogledaju i na unutrašnjoj i vanjskopolitičkoj sceni u vidu ucjena, pritisaka, sankcija, likvidacija nepodobnih državnika, Vlada, cijelih država itd itd. Nažalost, toga će biti sve više i sve češće.

shumadinac
5 godine prije

Jeste li čuli za ISO standard? Da li znate kako je nastao? Da bi se sprečile krađe u NATO i povećala kompatibilnost smišljen je standard koji je kasnije počeo da se primenjuje i u privredama Zapada a danas ne možete izvoziti robu u EU ako nemate ovaj sertifikat.
ISO standard ima mnogo zahteva u koje spada potpuna kontrola ulaza, kompletnog proizvodnog procesa kao i izlaza. Recimo da proizvođač ima puno prodajnih mesta – on mora znati koliko se u svakom momentu određenih artikala nalazi u svakom prodajnom mestu ponaosob.

Tako se to radi u važnim civilnim privrednim jedinicama, zašto bi u vojnoj avio industriji 😉

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Kojer pitanje gdije, pogledajte po privatnim dzepovima generala u Pentagonu.

Hash
5 godine prije

Može li neko, npr. Rusija ili Kina, u Sb UN predložiti sankcije usra zbog korupcije na projektu f-35 vrha države?
Zar oni to ne rade Venecueli i drugim nepodobnim državama?
Ili da skupljamo potpise?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI