Pentagon će ruske i kineske rakete obarati svemirskim laserima, možda onima G. Lucasa

laser
161 komentar

Pentagon 2023. namjerava provesti testove svemirskog laserskog oružja dizajniranog za obaranje projektila iz zemalja kao što su Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran, piše Daily Star. Međutim, kako se navodi u novinama, ovaj projekt uopće ne znači da će Sjedinjene Države usvojiti takva sredstva, jer to može omesti niz karakteristika koje nisu dovoljno razvijene za primjenu ovakvog oružja.

Obzirom na ostale mega-projekte, kao što su dva jedna neuspjela testiranja hipersoničnog oružja i projekt F-35 koji nikako da bude konačno gotov, američki generali bi moglo tražiti pomoć režisera Georgea Lucasa, koji je sa svoje 74 godine još uvijek u dobroj formi i kao majstor specijalnih efekata u Ratovima zvijezda bi barem mogao dati privid da SAD to oružje imaju.

Ipak, obzrom na ponovno napuhani proračun, Pentagon 2023. vjeruje da će testirati laserska oružja i pokušati proučiti potencijal čitavog niza svemirskih borbenih vozila, piše Daily Star.

Američki vojni dužnosnici su zatražili 304 milijuna dolara za istraživanje svemirskih lasera, a prema njima SAD trebaju takva sredstva kako bi se zaštitili od Kine, Rusije, Sjeverne Koreje i Irana, odnosno od novih raketa.

U dokumentu američke Agencije za proturaketnu obranu se navodi: ” Ovaj budući sustav će omogućiti još jedno uništenje i dodati još jednu razine sloj obrane našoj domovini.”

Osim toga, prema riječima dužnosnika Pentagona, tehnički napredak smanjio bi zahtjeve za veličinom svemirskog naoružanja, kao i troškove.

“U smislu tehnologije koju danas koristimo smo otišli daleko. Sada vjerujemo da se možemo ići do takvih razmjera da pošaljemo laser u orbitu”, rekao je jedan visoki dužnosnik.

U ovom ambicioznom programu će Pentagon provesti dvije studije. Prva od njih će koštati 15 milijuna dolara i osmišljena je da se utvrdi može li satelit naoružan laserima uopće srušiti neprijateljske rakete. Druga studija bit će posvećena karakteristikama snopova neutralnih čestica koji bi mogli ometati rad projektila uz pomoć protoka subatomskih čestica.

Ipak, dužnosnici ističu da ove studije ne znače da će Pentagon na kraju usvojiti ove tehničke inovacije, što znači da će se malo poigrati s 304 milijuna dolara, a ako od projekta ne bude ništa, Pentagon ionako ne knjiži troškove i nitko neće ni znati na što je novac utrošen.

“Ne mogu reći hoće li to biti u svemiru i hoće li ovaj projekt biti implementiran, ali mi ćemo stvoriti prototip i provoditi testove”, rekao je jedan američki dužnosnik.

Daily Star

Rusija nema nikakve koristi od lažnih pregovora s Washingtonom

Pentagon ne zna kako je potrošeno 2,1 milijarda dolara u proizvodnji F-35

Trump opet povećava proračun-Pentagona i čini  se da zemlju gura u bankrot

laserNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
161 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
5 godine prije

Svemirski laser. Mhm. Znaci li to da postoji i zemaljski laser?

Har Megiddo
5 godine prije

304 milijuna dolara? Pa to je taman budžet za Lucasov Star Wars.

pera lozac
5 godine prije

Hahaha, Kubrik ih je snimao na mesecu a sace Lukas da im da im pokloni Enterprajz da sjebu Ruse i Kineze a verovatno i Vulkanijance i Klingonijance i da u celoj galaksiji zvlada njihova “demokracija”
Genijalno, kako se nisu ranije setili.

Siniša
5 godine prije

Smiješno ili ne ali pri planiranju puta u Svemir i leta na Mjesec uveliko su tražili savjete od SF pisaca čisto zbog pretpostavki i ideja koje su oni imali..Artur Klark je među najvećima.

Sir Oliver
5 godine prije

Americkoj gluposti kraja nema….

Bozon
5 godine prije

Najvaznije pitanje je opskrba takvog lasera potrebnom energijom gore u orbiti. Mozda da probaju napajanjem solarnim celijama. Siguran sam da bi to bilo dovoljno za neki laser kojim bi mogli da zabavljaju macke na zemlji.

Decko sa ulice
5 godine prije

Bas sad, US je u velikoj opasnosti. Zato sto je njihova vojna snaga napuhana, a snaga Rusije i Kine je stvarna. I svojim postupcima, napravili su od svojih komandnih centara, potpuno legitiman cilj. Oni nemaju obranu od Avangarda i Cirkona, jos manje od Poseidona i Perseveta. Blefiranje nije dugog vijeka. Ovo sto citamo u ovom clanku su price za malu djecu, za mazanje ociju gradjanima US, za nas da se ujutro uz kavu smijemo providnoscu i lazima US, koje eto vidimo, i ovakve vijesti imaju svoju medijsku prodju. US znaju i racunaju na (vjecnu) dominaciju u svim medijima. Ono sto je u medijima, to se vjeruje. Nije vazno desio se neki dogadjaj ili nije, ako u medijima kazu da se desio, onda to moramo vjerovati. Imamo fake vladu, fake premijera, fake sabor, fake drzavu, fake news, kao i vecina “zapadnih” zemalja. Negdje MORA puknuti, ovakvo “vodstvo” US, sa sacicom vazalskih… Čitaj više »

Krivousti
5 godine prije

Trka u naoružanju je kako izgleda započela. Drugo se i nije molo dogoditi a ni očekivati, poslije onog Putinovog hvalisanja, s kakvim oružjima Rusija raspolaže. Ako pogledamo u ne tako daleku prošlost tamo negdje u sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća, možemo vidjeti, da je i tada krenula trka u naoružanju između SAD koje su bile na čelu NATO ili Atlanskog pakta i tadašnjeg SSSR-a koji je vodio Varšavski pakt. Znamo dobro, kako je ta utrka završila, i to s propašću SSSR-a i raspuštanjem Varšavskog pakta, rušenjem berlinskog zida i posljedično, stanjem u svijetu i geopolitičkom ustroju svijeta kakvog imamo danas! Potpuno izvjesno je kako će se ta sadašnja utrka u naoružanju razvijati i kako će završiti! Po onom univerzalnom kosmičkom zakonu, da svaka akcija izazove odgovarajuću reakciju svatko tko je iole malo objektivan odmah je morao shvatiti, da će Putinova akcija, tj naivno i bahato hvalisanje s novim oružjima,… Čitaj više »

Son of Alerik
5 godine prije

Učestali napisi o američkoj vojnoj nemoći uz istovremene napise o ruskoj i kineskoj vojnoj nadmoći. Niti jedno američko oružje nije u funkciji, zrakoplovi padaju, nesposobni su za ikakav napad, a protiv ruskog hiper ovog i onog oružja su nemoćni.
Eto. Nekad vojna supersila danas su laprdala koja u svemu blefiraju, laju, a nemaju zube da grizu. Njihova vojna industrija je nekad valjala, danas je nesposobna napraviti ikakvo oružje. Njihovo gospodarstvo je na samrti. Njihova naftna industrija je na umoru.
Zato je Rusija gospodarski ojačala, postaje najveći svjetski izvoznik hrane, najveći svjetski izvoznik energenata i najveći svjetski izvoznik oružja.
SAD su postale prekooceanski teritorij po kojem bauljaju beskućnici, crnci i Meksikanci.
Jedino nedostaje odgovor na pitanja – zašto se još uvijek Kinezi i Rusi trzaju na svaki Trumpov tweet, zašto moraju trpjeti njihove sankcije i ucjene? Iz navike?

Ivo
5 godine prije

Totalno su pukli, podsjećaju sve više na hitlera ’45 i njegovo histerično lupetanje o tajnim oružjima, dok se ruski tenkovi kotrljaju prema Berlinu. Nisu u stanju 5 godina dovesti F-35 u upotrebljivo stanje, a igrali bi se svemirskih kauboja.

Do 2023. Pentagon će se baviti problemima demobilizacije i zbrinjavanja krupnog otpada, nastalog uslijed zatvaranja svih prekomorskih baza, a njihove tajne službe će špijunirati kineze i ruse, ne bi li ih nekako sustigli u tehnologiji.

Max
5 godine prije

Cak i da se ostvari plan po kojem bi sateliti rusili rakete kao nekakav kontra potez cini mi se rusenje tih istih satelita.
Ako ne grijesim vec sada postoji tehnologija/rakete koje to mogu. Laicki gledano ne vjerujem da bi takvi sateliti bili mali odnosno mala meta. Takodjer ne vjerujem da bi ih bilo vise desetaka tisuca. I onda se u konacnici sve svede kao na sukob tenka i protutenkovske rakete. S jedne strane su godine razvoja, skupe tehnologije i same proizvodnje a s druge strane raketa od nekoliko tisuca dolara.
Obzirom da sam laik molim da se znalci ne uvrijede ako lupetam gluposti.

eu kolonija
5 godine prije

možda bi mogli nešto I uraditi na tome planu kada bi im rusi htjeli prodavati male nuklearne energetske blokove ali će na to morati pričekati nekih tridesetak godina

Dub Miroslav
5 godine prije

Današnja tehnologija uzgajanja dijamanata u tankom sloju, koristi se za prekrivanje unutrašnjosti posuda koje moraju izdržati jako visoke temperature, udružena s izrazito reflektirajućim premazima daju malu šansu laseru u borbi protiv bilo čega. Ukoliko se uzme u obzir da cilj neće biti klasični balistički projektili već upravljivi krstareći hipersonični nove generacije onda su šanse za pogodak jako male jer več i kakašnjenje od tisućinke sekunde znaći promašaj.
Ameri pre često krše sporazume i to im se obija o glavu. Militarizacije svemira je nova takva eskapada. Rezultati će se vjerovatno uskoro pokazati.

minimoris
5 godine prije

Rusi su u vreme SSSR-a imali glupu strategiju da sve skrivaju,tj sto bi se reklo marketing im je los,dok su Amerikanci imali veoma dobar marketing.Regan je uspeo da ubedi KP i vrhusku SSSR-a,da poseduju tj veoma su blizu cuvenog fantomskog projekta Rat zvezda.Cini mi se da je Putin uvideo znacaj marketinga i poceo je da se hvali(iako nema sva ta oruzija,mada ja verujem da ih ima),da bi suparnici poceli da trose vise para na oruzije,bas kao i SSSR. Sto se tice ovih fantazija sa laserom,mislim da od tog posla nema trenutno nista,kao prvo veoma malo para je izdvojeno za tu stvar,a drugo mislim da jos nije resen problem sa disipacijom,tako da laser moze da ima neki uticaj na kratkim daljinama par stotina km,ali za neke vece udaljenosti treba im velika energija na pocetku,da bi po odabranoj meti imala neki uticaj. Americka vojna industrija danas se zasniva na velikoj korupciji,pare se… Čitaj više »

kardinale
5 godine prije

Hrpa ludjaka koji muzu americkog radnika do besvjesti. Dream and fear factory. Rupa bez dna….

Zvrk
5 godine prije

Haha, za iduću petoljetku neka uvedu fotonska torpeda. Tako će biti sigurni od ruske prijetnje čak i ondje gdje ljudska noga ne gazi.

nije bitno tko
5 godine prije

Neka dobro paze, da ne zapale štalu od ujka Sema.

nije bitno tko
5 godine prije

Amerikanci mogu s tom gnilom propagandom farbati samo svoje stanovništvo, koje živi u dječjoj fikciji pc-igrica i sci-fi filmova.
Toliko su jadni u spoznaji, da u vojnom smislu tehnološko zaostaju, da izmišljaju bedastoče.

Sto reci
5 godine prije

Najace oruzje bi bila mega hologramska projekcija gole Melani Trumpeta . Svi bi od napaljenja bili paralizirani. 🙂 Niko ne bi skidao pogled s neba ….

spartak
5 godine prije

Nudim Pentagonu planove razvoja moga oružja protiv ruskih raketa i zove se PRAĆKOPUC. Temelji se na praćki, koja se pokazala stoljećima kao vrlo pouzdano oružje, a sad bi bilo još i bolje uz moje neke dodatne inovacije. Ne znam još hoće li ovaj moj “projekt biti implementiran” ali mogu napraviti protip i provoditit testove. Cijena mog projekta, sitnica: milijun zelembaća. Kikiriki za Pentagon.

volim glumiti Budalu
5 godine prije

Ni jedan laser u svijetu nema ucinak protiv jednog kemijskog spoja koji pocinje sa srebrnim nitratom, dalje vam necu pisati jer mozda se budete sjetili . Ovo je moje otkrice a ne Amera ili Rusa!

volim glumiti Budalu
5 godine prije

Ako je raketa premazana emulzijom srebrnog nitrata tada ceona biti raketa ogledalo koju bi morali gadjati laserom pod kutom od 90 stupnjeva da bi je unistilo ali u letu tak kut nemoguce je postici.

Euro
5 godine prije

Death star ? May the force be with Štrupf!

marko
4 godine prije

TESKO DA CE AVANGARD BRZINE KAD JE 50 TONA 30,5 MAHA LASEROM OBARATI. LASERSKO ORUZJE JE POKUSANO VEC 60 GODINA I RUASI I AMERIKACI BEZ USPEHA ZA VELIKE BRZINE

Siniša
3 godine prije

Kako ovo nazvati…
“Uprkos saopštenjima Gruzije da laboratoriju „Ričard Lugar” u potpunosti finansira Tbilisi, istraživanja, zapravo, plaća Pentagon koji sprovodi eksperimente o primeni insekata kao prenosilaca opasnih bolesti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Uprkos izjavama da, navodno, vlada Gruzije u ‘potpunosti kontroliše i finansira’ ovu biološku laboratoriju, kao i istraživanja koja se u njoj vrše, činjenice pokazuju da njome rukovodi i finansira je vojska Sjedinjenih Američkih Država i strukture povezane s njom. U prilog tome idu i eksperimenti koji se sprovode u okviru ovog biološkog objekta o primeni insekata kao prenosilaca veoma opasnih bioloških agenasa i uzročnika infekcija, kao i opremanje municije otrovnim supstancama ili infektivnim agensima”, piše u saopštenju na sajtu ruskog ministarstva.”

mister x
3 godine prije

da obarace oni svoj kurac!za jedan kw laserske energije treba im 60 kg opreme ,sto znaci da ih jedan mw kosta 60000kg!nece ti vidjeti laser u ovom vijeku,a ni sledećem!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI