Rusija nema nikakve koristi od lažnih pregovora s Washingtonom

Rusija - SAD - Sirija
54 komentara

Koliko god zvučalo pretjerano i opasno po svjetski mir i stabilnost, Moskva konačno mora početi oštrije odgovarati Washingtonu na provokacije i pritiske. Iako to nije dugoročna strategija ruske diplomacije, danas je dan u kojem bi se ruski politički vrh morao odlučno suprotstaviti ludilu Washingtona, uključujući američkog predsjednika Donalda Trumpa, za kojeg smo odavno pisali da postoje dvije mogućnosti: ili je psihički bolesnik s, najblaže rečeno, disocijativnim poremećajem osobnosti koju karakteriziraju promjene bolesnikova osjećaja identiteta, njegova pamćenja ili svijesti, zbog čega mije odluke iz sata u sat, ili je “kastriran” od strane stvarnih vladara američke politike i zapravo je “zatočenik ” u Bijeloj kući.

Naime, nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog “slučaja Skripal”, ništa manje nije opasna odluka Donalda Trumpa da osnuje “Svemirsko vojno zapovjedništvo” i pokrene utrku militarizacije svemira na koju će odgovoriti Rusija i Kina.

Čak i ako nas ne zanima sudbina ruskog gospodarstva i glupi izgovori američke uprave pod kojom nameću nove sankcije širokog spektra protiv Rusije, ovo je pitanje koje se tiče cijele međunarodne zajednice i Washington s ovom upravom pokazuje kako mu je svjetski mir i stabilnost posljednja briga.

Ovdje se moramo vratiti u Helsinki i povijesni susret Vladimira Putina s Donaldom Trumpom, koji se pokazao kao potpuni promašaj i gubljenje vremena, kao što je bio slučaj s Iranom o nuklearnom sporazumu, Kinom i prijateljskim pregovorima Xi Jinpinga i Trumpa o trgovinskim  pitanjima i čelnika Sjeverna Koreje koji je s američkim predsjednikom u Singapuru potpisao bezvrijedni list papira, koji je trebao biti sporazum koji će dovesti do denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Nuklearni sporazum s Iranom su SAD jednostavno poderale, nakon izvješća Ujedinjenih naroda o Sjevernoj Koreji je Washington zatražio uvođenje dodatnih teških sankcija Sjevernoj Koreji, a kao “znak približavanja” Moskvi State Department uvodi sankcije Rusiji na temelju “sigurnih dokaza o ruskoj krivnji u slučaju Skripal”, ali iste “ne može objaviti iz povjerljivih razloga”.

Putinov prijedlog uručen Trumpu u Helsinkiju

Što se tiče nove Trumpove ratne mašinerije u svemiru, podsjetimo da je jučer objavljen sadržaj pisma Vladimira Putina kojeg je Trumpu uručio na nedavnom sastanku u Helsinkiju.

Kako piše časopis Politico, koji je u posjedu dokumenta s prijedlozima koje je Vladimir Putin predao Donaldu Trumpu tijekom osobnog susreta u Helsinkiju, oni se odnose na pokretanje novih pregovora o kontroli nuklearnog i svemirskog oružja. Osim toga, Putin je u pismu pozvao dvije zemlje da rade zajedno kako bi “vratile izgubljeno povjerenje”.

Tijekom privatnog sastanka u Helsinkiju je ruski predsjednik Vladimir Putin američkom predsjedniku Donaldu Trumpu dao dokument s prijedlozima koji uključuju nove pregovore o kontroli nuklearnog oružja i zabranjuju militarizaciju svemira. Dokument kojeg je Trump osobno primio je naslovljen “Dijalog o pitanjima kontrole razoružanja”.

Prema dokumentu, ruska strana je predložila Sjedinjenim Američkim Državama produljenje za pet godina Ugovora o smanjenju i ograničavanju strateških ofenzivnih oružja (START III), koji istječe 2021. godine. U tekstu se spominju niz područja u kojima obje države mogu raditi zajedno “kako bi se smanjila nuklearna opasnost i vratilo izgubljeno povjerenje”.

Moskva je također predložila obnovu predanosti između dviju zemalja Ugovoru o nuklearnim snagama (INF), koji je potpisan 1987. godine od strane američkog predsjednika Ronalda Reagana i bivšeg sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova.

Osim toga, dokument ističe spremnost za postizanje novog sporazuma o ograničavanju raspoređivanja oružja u svemiru.

Politico navodi “kako je ruski predsjednik pozvao Washington da zajednički poduzmu mjere kako bi se spriječili incidenti tijekom vojnih aktivnosti u Europi, kao i da se poveća povjerenje i transparentnost u vojnoj sferi”.

Vladimir Putin je također istaknuo važnost uspostave zajedničkih stručnih vijeća kako bi se utvrdilo koja su to destabilizirajuća oružja i koja treba uzeti u obzir u mehanizmu kontrole naoružanja.

Između ostalog, dokument navodi niz mogućih područja za pregovore. Ruska strana se također zalagala za konzultacije o “strateškoj stabilnosti” i dijalogu u formatu “2 + 2” koji se vode između ministara obare i vanjskih poslova dvije zemlje, zaključuje Politico.

Trumpov odgovor – Stvaranje “Svemirskog vojnog zapovjedništva”

satelit svemir

Što je učinio američki predsjednik? Odmah nakon objave sadržaja pisama je potvrđeno kako je čelnik Bijele kuće aktivno podržao Pentagon, koji će ovog tjedna predložiti Kongresu stvaranje nove vrste vojnih svemirskih snaga. Izvorno je ovo bila Trumpova ideja, koja je sada korak do realizacije, piše ABC News. Međutim, američki zastupnici, koji su već odobrili vojni proračun, teško će ovo pitanje ozbiljnije moći razmotriti do iduće godine.

No to ne mijenja ništa na stvari. Naime, tajming objave namjere stvaranja svemirskih vojnih snaga u trenutku kada je objavljen sadržaj privatnog pisma kojeg je Putin uručio Trumpu nije slučajan i još jednom pokazuje da ova američka uprava ne zna za tajnu komunikaciju i tihu diplomaciju, kao što je nedavno bio slučaj s pismom kojeg je ruski general Gerasimov vojnim komunikacijskim kanalom uputio svom američkom “kolegi” generalu Josephu Dunfordu. Nekoliko dana poslije je sadržaj pisma, čiji je sadržaj bio pitanje povratka sirijskih izbjeglica, objavio Reuters. Prepiska između dva najviša generala Rusije i Sjedinjenih Država je po dogovoru trebala ostati vojna tajna, a general Joseph Dunford se pokazao ne kao zapovjednik združenog stožera možda najveće vojske na svijetu, nego kao “dobri vojnik Švejk” iz romana Jaroslava Hašeka.

Sada isto čini Trump, kojem predsjednik Ruske Federacije ne može uručiti dokument za internu uporabu, a da ga ne objavi neki od američkih medija. Bijela kuća je mogla odbiti ili prihvatiti prijedlog, ali ovakvo curenje informacija o vojnim pitanjima se ne događa čak ni u oružanim snagama, uz dužno poštovanje prema ovim zemljama, Burundija ili  Trinidada i Tobaga.

Vraćajući se na želju Donalda Trumpa za stvaranjem vojnih svemirskih snaga se ranije mnogima činila nerazumnom i neprihvatljivom, ali je ovaj tjedan čelnik Bijele korak bliže ostvarenju svog sna, piše ABC News.

Danas će američko Ministarstvo obrane Kongresu predstaviti plan za povećanje svojih sposobnosti u svemiru. ABC navodi kako je potpredsjednik Mike Pence već potvrdio dokument u Pentagonu.

ABC podsjeća da je Trump na lipanjskom sastanku Nacionalnog svemirskog vijeća dao “zapanjujuću izjavu”. On je uputio vojsku da stvori dodatne vrste vojnih postrojbi koje bi se uključile u “galaktičke misije”, što znači da prijedloge ruskog predsjednika nije ni uzeo za ozbiljno, niti je mislio o njima pregovarati.

Neke od funkcija zamišljenih vojnih svemirskih snaga već provodi američko ratno zrakoplovstvo. Ipak, Trump je uvjeren da će nova vrsta vojnika i vojnih formacija biti odgovor na vojne ranjivosti zemlje u svemiru, prenosi ABC.

Točno je da Donald Trump, koji je kao dijete možda sanjao da bude astronaut, ne može uspostaviti novi rod vojske bez odobrenja Kongresa. Međutim, to ne sprečava Pentagon da koristi postojeće ovlasti i stvara elemente budućih vojnih svemirskih snaga.

Uoči potvrde o namjerama Trumpa, objavljeni su podaci o planovima Pentagona za formiranje nekoliko novih specijalnih snaga, između ostalog, borbenog zapovjedništva svemirskih snaga i zajedničke agenciju za nabavu satelita za vojnu uporabu.

Američki ministar obrane James Mattis je podržao ideju stvaranja svemirske vojske operativne komande. Međutim, to ne znači formiranje odvojene vrste vojnih snaga o kojima govori američki predsjednik, piše ABC News.

“Moramo razmotriti svemir kao teatar budućih vojnih operacija. Stvaranje operativnog zapovjedništva je, naravno, jedna je od mogućnosti” , rekao je čelnik Pentagona, odgovarajući na pitanja novinara.

“U potpunosti dijelimo predsjednikove  strahove o zaštiti naših objekata u svemiru, jer oni pridonose našoj sigurnosti i gospodarstvu. S obzirom na to da druge zemlje pokazuju sposobnosti napada na ove objekte, moramo se suočiti s ovim pitanjem”, dodao je Mattis.

General Mattis je uvjeravao novinare da se Pentagon u potpunosti slaže s Bijelom kućom o ovom pitanju i sada je na redu Kongres, kako bi riješio taj problem. Dodao je kako će ovakvo zapovjedništvo u svom konačnom obliku “ispuniti zadane ciljeve”, ali nije imenovao vrijeme uspostave zapovjedništva, kao ni koji su to ciljevi koje mora ispuniti.

Čak i ako Pentagon stvori temelj za vojne svemirske snage, to se na Capitol Hillu ozbiljnije neće razmatrati sve do sljedeće godine. Naime, američki Kongres je nedavno usvojio zakon o izdvajanjima za nacionalnu obranu za 2019. i on ne sadrži stavku o vojnim svemirskim snagama kao zasebnom rodu američke vojske, zaključuje ABC News, iako podsjeća da se ovaj program u međuvremenu može razvijati u okviru proračuna američkog  ratnog zrakoplovstva.

Dakle, ovo je, uz netom najavljene sankcije protiv Rusije, drugi “odgovor” Trumpove uprave na ruski prijedlog o demilitarizaciji svemira, koji ne samo da je odbijen, nego Pentagon želi uspostaviti posebno zapovjedništvo i rod vojske za “galaktičke misije”.

O čemu Rusija uopće može pregovarati s ovakvom upravom? O sporazumima INF i START III ne. O gorućim pitanjima u svijetu također. Kakvog smisla imaju sastanci i pregovori, “tajni” vojni komunikacijski kanali i osobno uručeni prijedlozi šefa ruske države svom američkom kolegi, ako svi prijedlozi ne samo da će biti odbijeni, nego se nekim “čudom” pojave u medijima upravo u trenutku kada to odgovara Washingtonu.

Trump
FOTO – Trump želi stvaranje vojnog odjela za “galaktičke misije”

Što će učiniti Moskva? Vjerojatno ništa, barem za sada, jer ne želi eskalaciju sukoba do razine na kojoj bi prerasla u vojnu konfrontaciju.

U Rusiji su toga svjesni, čak i američki mediji koji su objavili američke prijevare u proteklih 100 godina.

“Rusija je prijatelj Sjedinjenih Država, jer inače ne bi desetljećima trpjela toliku agresiju Washingtona”, piše novinar David Swanson za Foreign Policy Journal i navodi neke primjere antiruskih akcija Washingtona tijekom zadnjih stotinu godina koje je Moskva “oprostila” Sjedinjenim Državama.

Iako se to ne bi moglo nazvati “prijateljstvom”, posebice zbog povijenih okolnosti u kojima su se te agresivne akcije događale, navedimo neke od tvrdnji Davida Swansona.

“Godine 1918. je američki kontingent okupirao je Murmansk. Tijekom Drugog svjetskog rata je budući američki predsjednik Harry Truman predložio kako da u slučaju da SSSR pobijedi nacistički Njemačka američke trupe krenu u osvajanje Sovjetskog Saveza, iako bi u tom ratu obje strane pretrpjela velike gubitke”, piše Swanson.

“Osim toga, službeni Washington je dvije godine odbijao otvoriti drugu frontu u Europi, nadajući se da će SSSR tako pretrpjeti što veće gubitke. Nakon rata su Sjedinjene Države i Velika Britanija zabranile komunističke pokrete i djelovanje, iako su se komunisti na svim frontovima borili protiv nacista. U zemljama koje su kontrolirali su ponovno uspostavljane vlade koje su bile saveznici Hitlerove Njemačke, na primjer, za Italiju su preferirali fašizam bez Mussolinija”, kaže David Swanson.

“Tijekom Hladnog rata su američki filmaši počela širiti prijetnje koje dolaze od strane Sovjetskog Saveza, naglašavajući sovjetsku superiornost u nuklearnom arsenalu i “ruske tenkove u Koreji”, koji su se u mnogim regijama pretvarali u opasnosti od vojnog sukoba. Washington je uvukao SSSR u afganistanski rat i naoružao njegove protivnike, te podrivao sovjetske inicijative o nuklearnom razoružanju i diplomatskom rješavanju sporova”, nastavlja američki novinar.

“Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke su SAD i saveznici obećali Moskvi da se NATO neće širiti, ali se savez brzo kretao na istok i stvorio nove sukobe. Također, američka je strana otvoreno priznala svoju intervenciju na izborima u Rusiji i potporu vladi predsjednika Borisa Jeljcina, iako su Moskvu još uvijek smatrali za glavnog neprijatelja i ignorirali su ruske interese. Kada je Rusija predložila sklapanje ugovora o svemirskom oružju, aktivnostima u kibernetičkom prostoru ili nuklearnim projektilima, SAD su odbile ove korake”, piše David Swanson, što je upravo ono što se dogodilo s Putinovim prijedlozima koje je u Helsinkiju osobno uručio Donaldu Trumpu.

“SAD uopće ne obraća pozornost na činjenicu da je Moskva poduprla sporazum s Iranom. Američki predsjednik Barack Obama je pomogao u provedbi državnog udara u Ukrajini, a sadašnji čelnik Bijele kuće je počeo opskrbu oružjem novog režima u Kijevu”, piše Swanson i optužio je Obamu za pokušaj svrgavanja sirijskog predsjednika Assada, a Trumpa za provedbu agresije na Sirijsku Arapsku Republiku.

Trump je optužio Rusiju i da pokušava utjecati na Berlin s ciljem prodaje energenata Njemačkoj. Moskvu su bez dokaza optužili za obaranje malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini, za presretanje američkih zrakoplova u blizini ruskih granica, ujedinjenje Krima putem referenduma i druga “kršenja međunarodnog prava”, koji se nikako ne mogu usporediti s američkim aktivnostima u mnogim drugim zemljama.

“Pa, kakve veze ovo ima veze s tvrdnjom da je Rusija naš prijatelj, pitate se? Ne znam, ali to nitko ne bi tolerirao, osim prijatelja”, uvjeren je Swanson, iako bi svaki odgovor na američke provokacije, ako bi bio recipročan, vodio u vojnu eskalaciju, što su i SSSR i Rusija do sada uporno izbjegavali. Ne zbog straha, nego zato što su svjesni da bi takav rat uništio život na Zemlji.

Trumpova najnovija odluka da se osnuje “Svemirsko vojno zapovjedništvo” i “galaktičke snage” je ujedno poruka Vladimiru Putinu da ga ne zanimaju prijedlozi sadržani u pismu iz Helsinkija i da ne namjerava pregovarati o sporazumima INF i START III. Uz najnovije sankcije, koje Rusija može izbjeći uz ispunjenje uvjeta iz ultimatuma kakav je upućen Sadamu Husseinu, Moskva će, nažalost, morati razuvjeriti Swansona da s takvom Amerikom ne može biti prijatelj, a gdje je granica strpljenja, teško je predvidjeti. Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi da će Putin ispuniti obećanje kada je rekao da se rat više nikada neće voditi na ruskom teritoriju i to bi u Washingtonu trebali imati na umu.

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvonko Puhanić
5 godine prije

Amerika je največe zlo na planetu!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gost
5 godine prije

Rusi su pičke, umjesto da im uzvrate oni šute ko pičke. PI-ČKE. Ljut sam na Ruse 🙁

Kolega 105
5 godine prije

Iskustvo me godinama naucilo:
SVE STO DOLAZI OD ANGLO-SAXA I AMERIKENJACA JE PREVARA, bilo da se radi o politici, znanosti, ekonomiji ili kulturi, njima je naprosto prevara u genetskom sklopu, i bez prevare jednostavno ne mogu zivjeti.
Sva zla planeta potekla su od njih; Prvi i Drugi Svijetski rat izscenirali su Anglo-Saxi, samo da bi zauzeli trgovinu energentima sa Bliskog istoka. Sada kada Rusija slovi kao svijetski lider u trgovini energentima to naprosto nemogu podnjeti i smisljaju sve moguce da razore i okupiraju Rusiju.
Sa njima ne treba pregovarati treba svesti odnose na minimum, smanjiti broj diplomatskih predstavnika tih zemalja u Rusiji i Ruskih kod njih, svesti kontakte na minimum. Rusija se treba okrenuti BRIKSU i sa njima razvijati odnose a zahladiti i na inimum minimuma svesti odnose sa SAD, UK, CANADA, AUSTRALIA, tako ce steci mnogo vise prijaelja medju drugim drzavama i nacijama.

System Failure
5 godine prije

Nakon svega sto su kroz povijest radili, a pogotovo nakon sto su naprasno raskinuli nuklearni sporazum s Iranom i sada kada citavom svijetu prijete carinama i sankcijama, ne znam tko bi normalan vise o icemu s njima pregovarao. Oni su davno izgubili svaki kredibilitet i slobodan svijet se treba ujedini protiv njih te ih u potpunosti izolirati. Nadam se samo da dragi vodja korejskog naroda nije toliko naivan i da ce ih dobro istrollati tijekom tzv. pregovora. Nitko ne moze biti toliko glup da o icemu pregovara s ciojenkijima.

Kanncer
5 godine prije

U anglosaksonskom fašizmu krije se cionizam kao jezgra sveopćeg zla, veliko je pitanje može li se to zlo neutralizirati bez armagedona – zato rusi beskrajno toleriraju američke svinjarije…

Alen
5 godine prije

Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Donald J Trump . Its four-year mission: to explore strange new worlds. To seek out new life and new civilizations. To boldly go where no man has gone before!

tedi
5 godine prije

Boze dragi,kako su ljudi kratke pameti,a usudio bih se reci i slusanja drgih sta pricaju i kojeg su kredibiliteta.Tramp je pobijedio na izborima,kako?Narod ga izabrao-laz,mediji su serali sta treba da kaze”Rusijo volim te”,inoguracija,poklon ruskoj zastavi.Zaokret za 180 stupnjeva od Hilari-Obama politike,obican svijet je povjerovao,navikao da vijeruje u politicke lazi.Sve sto je novinar David Swanson nabrojao stoji,i to je proslost.Zaboravio je da kaze da je Putin rekao u izbornoj kampanji “Niste me slusali,zato cete me sada slusati !” Kuda se Tramp i Pentagon trpaju sa vasionskim bojnim poljem kada nemaju motor RD181/180.Industrija im je u banani,IT ih Kina prestigla,dug do haja i prijete sankcijama cijelom svijetu,cime?Bankama,Rosildom i ostalom bratijom.Sto imaju? ono malo metkova,ma smijesni su. Swanson ce pisati drugi clanak za buducnost kada vidi sta spremaju ruske kontra sankcije,svemir ce im biti mokri snovi,koliko ce ih kostati,lako je bilo jahati na jeftinoj ruskoj raketi i inim koristima iz Rusije,a kada uz… Čitaj više »

igi
5 godine prije

…rusija je grobnica svih imperija.

tedi
5 godine prije

P.S.Rusija nece rat,ali ce mic po mic “doterati Cara do duvara”.
Sada su se uvjerili da sa svijetskim lazovima duge istorije,nema sta da dogovaraju, jer svaki dogovor pregaze kao zadnji jadnici.UCIJENITI IH DO BOLA JEDNU ONU AB na daljinski pod kontinent i tamo da stoji iducih 50g.Bez keca u rukavau sa anglo-cionistima nema dogovora.

fenix
5 godine prije

Usa je vec izolirana poprilicno i bogami mislim da ulaze u zadnju fazu statusa imperije ako gledamo povjest tako je. Sto se tice Rusa odgovorili su oni njima i vec odavno im odgovaraju samo sto se Amerikanci deru na sav glas a Rusi ne upravo sada citam da ce Rusi zabraniti prodaju svemirskih raketnih motora USA gdje ce im gore nema gorih sankcija po njih. Sto se tice Trampove svemirske vojske ili kako se vec zove to je samo jeftina kopija poznate prevare pod imenom ratovi zvijezda pod Reganom(mislim da je bio on na vlasti) netrebaju Rusi obracati paznju na to. Sve u svemu izgleda da Amerikancima ponestaje kreativnosti.

Siniša
5 godine prije

Da li si ri iakda igrao sah,tu logiku jesi li upoznao…logiku zrtvovanja kraljice za kralja,tu logiku zrtvovanja od piuna do kraljice da bi rekao ŠAH MAT!???

Georgij Žukov
5 godine prije

Amerikanci su potrosili milijarde dolara da bi sletjeli na mjesec i znate li sto su ucinili kada su napokon” sletjeli” ? Zapiknuli americku zastavu u tlo mjeseca …. Gotovo citava planeta buljila je u TV toga 21. srpnja 1969. godine i sa euforijom cekala taj “mali korak za covjeka ,ali veliki skok za covjecanstvo”.

Sto se tice amerikananca i njihovih sankcija , smatram da je bolje biti siromasan sluga siromasnom vladaru , nego misliti kao sto oni zele da mislimo ili ziviti kako oni zive , jer to nije zivot , ljudi te tzv zapadne civilizacije su vec odavno mrtvi , samo ih jos niko nije obavijestio .

P.S. Kakve su ljudi budale jos nam je i dobro !

igi
5 godine prije

….sva moć zapada je u tiskanju dolara;….ne bi ameri ovoliko gurali rusiju da im ne gori pod nogama…

rodoljub
5 godine prije

Hej “Rogozin strucnjak…” zaista si strucnjak za prose.avanje.

Siniša
5 godine prije

Drugo…isto pratim HAMovce,jedino sto vodim jeste da su umorni od krkanluka i da zele stvoriti bolje sutra i za sebe i za vaskoliku Rusiju…..nema govora melanholiji.

Crodaemon
5 godine prije

Pa Rusija već ima zracno-svemirske snage?

Laki Topalović
5 godine prije

Ti si gledao. Ma što si ti gledao, akademiče s Wikipedije? Ne da kontriam pukog kontiranja radi, ma gdje si ti bio i što si to vidio da možeš pričati? Na dva turistička putovanja i kod tetke u “Ljemačkoj”, što je moja baba govorila. Ajde očisti prostor ljudima koji znaju iznijeti suptoran stav s argumentima i logično, racionalno, iako je takve argumente teško naći. Eto, danas smo saznali da trgovinski rat protiv Kine nije pokrenut zbog deficita u robnoj razmjeni, nego zbog poteza Pekinga da proda brdo američkih obveznica s manjim prinosom i kupi one s većim, od 3 -4 % godišnje. Dakle sve je farsa dok se ne otkrije.

Laki Topalović
5 godine prije

Ako stvarno ne znaš argumentirati stav, nešto podataka, dokaza, onda idi na portale gdje je QI na razini sobne temperature, nemoj smarat, tako ti svega. Ili tako liječiš komplekse? Ok, razumijem, svakome treba lijek, ali što baš ovdje?

Laki Topalović
5 godine prije

Putin će uvijek pregovarati. Razgovarao je sa šefom Al-Qede/ISIL-a Bandarom bin Sultanom prije par godina, sa svima, nema s kim nije. No, nijedan pregovor sam po sebi nije kapitulacija. Ali gubiti vrijeme s “kastriranim” Trumpom, dobar izraz 🙂 , stvarno nema smisla. Trump je nula u ne odlučuje ni o čemu. Koristi se njegovo ime, eto tako, kao “predsjednik” je SAD-a, pa se kaže Trump ovo ili Trump ono. Osi ako stvarno nije bolesnik i mijenja odluke iz minute u minutu.

Laki Topalović
5 godine prije

Čak ni Melaniju ne može kontrolirati. Udara mu kontre na Twitteru da je to smiješno. Nijedna žena nijednog predsjednika se to ne usudi. Ona da, jer zna da je papak i da njime vladaju drugi. Nije ona baš takva koza.

max
5 godine prije

Stalno slušam kritike na Trampov račun pa evo da i ja kažem koju pametnu ili bar pokušam. Neću se osvrtati na njegovo stanje ili psihičko zdravlje već ću postaviti par jednostavnih pitanja.
-Što mislite što bi se događalo u svijetu da je na njegovo mjesto došla killary?
Od njegova dolaska na vlast da li je američka vojska napravila igdje neku značaniju štetu ili krvoproliće u usporedbi sa obamom , bušem ili clintonom?
Ja bih rekao da se tramp uvalio u govna do guše i da pokušava plivati kako zna i umije obzirom da je cili establišment(republikanci i demokrati) protiv njega. Toliko ga jeb…da mislim da nije mogao sanjati što će mu se dogoditi i događati zato što se bilo iz neznanja ili gluposti usudio pobjediti.
E da i u usporedbi sa omiljenim obamom svi ekonomski pokazatelji su na njegovoj strani..osim jednoga generalnog. Naime obama je bio popularniji.

Kažun
5 godine prije

Kako to da su usranci najpametniji,a kupuju RD 180 od Rusa,jer nemaju čime lansirati svoje rakete u orbitu?

Kažun
5 godine prije

Rusi trebaju zauzeti isti stav prema izuzetnima kao i Iran.

Georgij Žukov
5 godine prije

Svi problemi ljudske civilizacije, sve krize i svi ratovi imaju jedan te isti korijen a to je unutrasnji konflikt u samom covjeku .Konflikt se odvija u granicnom podrucju metafizickog i materijalnog , to je permanentni sukob sustine i ega u samom covjeku . Kondicionirani Ja , ja imam ,ja hocu, ja zelim ,itd…. neupitno dovodi i do vanjskog konflikta.
Svaki vanjski sukob na individulanom ili kolektivnom nivou svijesti jeste unustrasnji konflikt koji je eskalirao .

Rjesenje sukoba jest stavljanje ega pod kontrolu , odnosno koristenje ega samo i iskljucivo u vanjskom organizacijskom smislu materijalnog zivota , u unutrasnjem zivotu postoje samo dvije stvari koje su bitne ja jesam i ja ne zelim nista .U tom i takvom unutrasnjem svijetu ne postoje ni vrijeme ni misao , postoje samo mir i tisina .

0BICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Po nekoj logici covjek bi trebao misliti da su pregovori dobri jer sa pregovorima suprotstavljene strane pokusavaju rijesiti probleme koje imaju. Ali da bi pregovori bili uspjesni i pozitivni bitno je da sve strane u njima zele mir i da su spremne i na kompromise koje su vrlo cesto potrebni. Problem je kad jedna strana u stvari ne zeli mir nego njoj odgovara stalna napetost i ratovi po planeti. Kad jedna strana cijelo vrijeme decenijama radi na tome da nametne svoju zivotnu filozofiju i da gospodari svima ostalima pregovori mogu imati smisla jedino da ostave drugoj strani malo vise vremena da se pripreme. Mislim da Putin upravo to i radi godinama,kupuje vrijeme i pokusava s vremenom povecati sanse Rusije da se odupre. Svakom normalnom bi trebalo biti jasno sto znace njegove rijeci da Rusija vise nikad nece ratovati na svom teritoriju ali bojim se da ovi koji vode ove globalne… Čitaj više »

Jurišić maja
5 godine prije

valjda su dosada skužili da nekretninski magnat ima vezane ruke i samo je napuhana figura na funkciji predsjednika a ako nisu onda bi se trebali prisjetiti kako su su im Reagan ovi stručnjaci razmontirali sssr jer sadašnja ekipa u sjeni radi punom parom na razmontiranju rusije

Ana
5 godine prije

USA je ekonomski zaratila istovremenosa Turskom , valuta (je li kruna??) valja se u prasini. Sa Rusijom (rublja gubi stabilnost), sa Iranom, sa Kinom, euro na najboljem putu da nestane. Kako je to moguce?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI