Indija testirala scramjet demonstrator i tako se približila u razvoju superbrzih, krstarećih raketa

Vozilo za demonstraciju hipersonične tehnologije
7 komentara

Indijska vojna istraživačka agencija DRDO uspješno je testirala demonstrator leta opremljen scramjetom dizajniranim za krstarenje brzinom od 6 Macha, koji je usmjeren prema razvoju tehnologije za buduće krstareće rakete.

Projektil je lansiran u ponedjeljak iz lansirnog kompleksa Abdul Kalam, na otoku Wheeler kod obale Odishe, što je označilo njegovo drugo uspješno letačko ispitivanje. Prethodno se ispitivanje održalo u lipnju prošle godine i pokrenulo je glasine da je bilo samo djelomično uspješno, zbog problema s balističkom raketom Agni-I, koja je demonstratoru pružila potrebnu startnu brzinu. Snimke novog testa pokazuju lansiranje, kao i odvajanje eksperimentalnog vozila od pojačivača.

Vozilo za demonstraciju hipersonične tehnologije (HSTDV) opremljeno je scramjet motorom, vrstom pogonskog sustava koji zahtijeva nadzvučni protok zraka za održavanje sustava izgaranja goriva. On omogućuje kretanja vrlo velikom brzinom, ali također predstavlja ozbiljne dizajnerske i proizvodne izazove.

Test potvrđuje indijski pristup takvom naprednom sustavu, navodi se u priopćenju Organizacije za obrambeno istraživanje i razvoj (DRDO). Sada dokazane kritične tehnologije uključuju “aerodinamičku konfiguraciju hipersoničnih manevriranja, upotrebu scramjet pogona za paljenje i kontinuirano izgaranje pri hipersoničnom protoku, termo strukturnu karakterizaciju visoko temperaturnih materijala, mehanizam odvajanja pri hipersoničnim brzinama itd.”, navodi se.

Indijski ministar obrane Rajnath Singh rekao je da je projekt sada spreman za prelazak u sljedeću fazu.

Scramjet tehnologiju istražuju zemlje poput SAD-a, Rusije i Kine, naravno u vojne svrhe. On bi potencijalno mogao postati pogonski sustav za buduće, višestupanjske krstareće rakete velikog dometa, koje bi bilo teško presresti zbog njihovih velikih brzina. Taj je sustav također predložen za korištenje kod svemirskih lansiranja s malim orbitama, iako bi takvom vozilu bio potreban dodatni raketni pogon kako bi se dovršio zadnji dio putovanja.

hipersonično oružjeIndijascramjet
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bimbond
3 godine prije

Opasno kreću Indijci sa demonstracijom moći baš sad pred novi okršaj sa Kinezima u Ladahu ide se u 2 krug.

3 godine prije zadnji put uredio Bimbond
Dokurčilomi
3 godine prije

Evo da podijelim vijest kolege komentatora sa 24.
comment image
ANONYMUS 15:48
ODLIČNA vijest! Kanada je KRIMINALIZIRALA svako nasilno nametanje nošenja maski, prisilno cijepljenje i socijalnu distancu! Svatko ko to pokuša nametnut bilo kome biti će kažnjeno gonjen!.

Max
3 godine prije

Lijep napredak. Profesor Milinović će biti zadovoljan. Svi napori Indije u zadnje vrijeme su usmjereni na to da se parira Kini.

tihobl
3 godine prije

Sta ovi rusi rade – istu tehnologiju prodaju i kinezima i indijcima.

miki
3 godine prije

bravo bravo Indija pomogni USA protiv rusko-kinesko-srpske koalicije,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI