Ruska hipersonična letjelica može probiti odbrambeni raketni sistem

Hipersonična tehnologija
3 komentara

Ruski naučnici rade na razvoju hipersonične letjelice koja će moći da probije neprijateljski raketni sistem odbrane, pišu ruski mediji, pozivajući se na izjave Borisa Satovskyja, projektnog direktora u agenciji za vojna istraživanja Fond za buduća istraživanja u Moskvi.

Satovsky je kazao da trenutni tehnološki razvoj stvara najnovije tipove oružja, uključujući i one zasnovane na izrazito pokretnim hipersoničnim elementima.

„Zahvaljujući svojim izvanrednih tehničkim karakteristikama, takvi sistemi će biti u mogućnosti da probiju bilo koji postojeći raketni sistem odbrane, što nam omogućava da održimo vojno-stratešku jednakost sa ostatkom svijeta u narednih 30-40 godina“, kazao je Satovsky.

Prema pisanjima medija, Rusija je ove godine dva puta testirala hipersoničnu letjelicu namijenjenu zamjeni tradicionalnih bojevih glava na interkontinentalnim balističkim projektilima nove generacije, uključujući i Sarmat ICBM.

Vojni ekspert Boris Litovkin kazao je da su hipersonične letjelice teško uhvatljive radarima i jako malo podložne presretanjima od strane odbrambenih raketnih sistema.

Fond za buduća istraživanja je ustanovljen 2012. godine, a u cilju finansiranja visokorizičnih naučnih istraživanja i radova na studijama u vezi sa odbranom, što bi moglo dovesti do značajnog pomaka u ruskom razvoju odbrambenih tehnologija.

Fond trenutno radi na izgradnji 50 projekata novih hipersoničnih balističkih letjelica u više od 40 laboratorija na vodećim ruskim univerzitetima, naučno-istraživačkim institutima i fabrikama za proizvodnju vojne opreme.

boris litovkinhipersonično oružjeNaoružanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
7 godine prije

Dovoljan je vojvoda , pa tek onda ima i sarmat…vise ne treba ,vjerujte…

subaru
7 godine prije

Jars i Rubež već manevriraju a kad dođe Sarmat (ima 154 silosa za Vojvode, od toga 46 napunjeno Vojvodama, Sarmati će zamjenjivati Vojvode od 2017-18 kako ovima bude isticao rok uporabe) ciokaubojgusari se mogu pušiti. Interesantno je da je Vojvoda bio projektiran u Dnjepopretrovsku gradu u kojem je Peres rekao da se osječa kao kod kuće. Danas ta ekipa upravlja ukrohazarijom.

7 godine prije

Već 2005. ako se ne varam je na borbeni položaj stupio Topolj, ICBM koja je imala sposobnost manevriranja. Danas ga zastarjelosti zamjenjuje Yars i još vrlo skoro i druge.
Taktička raketa Iskander ima brzini 2100 m/s (strani izvori, ne ruski) što je više nego 6x brže od zvuka. Zato su tako panični na zapadu kada su ih postavili u Kalinjgradskoj oblsati.
Dakle, Rusija im ima hipersonično oružje u uporabi već poodavna a ne tek u razvoju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI