Pentagon predstavio nacrte svojih hipersoničnih raketa – Testirat će se od 2021.

X43a2 hipersonična letjelica oružje
43 komentara

Dok ruska vojska već raspoređuje svoja hipersonična oružja u ratnom zrakoplovstvu i raketnim jedinicama, Pentagon je pokazao svoje inovacije u ovom području, ali samo na papiru, odnosno na prezentaciji gdje su prikazane skice budućih sustava ove vrste naoružanja.

“Ako želite ubiti gomilu stvari, što god one bile, laseri zapravo nisu alat za ubijanje masa. Oni mogu brzo mogu ubiti nešto, ali ne mogu dovoljno brzo ubiti velike skupine stvari”, rekao je na prezentaciji američki general Niel Thurgood, koji je preferirao ne koristiti riječ “ljudi” ili “neprijateljsku vojnu silu”.
Ranije ovog tjedna su američki vojni čelnici odobrili detaljan plan za raspoređivanje snažnog mikrovalnog i laserskog oružja među vojnim jedinicama, ali uz nužnost brzog razvoja hipersoničnih projektila, rekao je general Neil Thurgood. No, upozorio je na konferenciji da usmjerena energija nije “lijek za sve stvari”.
Thurgood je govorio o programu hipersoničnih oružja. Potvrdio je da će vojska dobiti vozila za lansiranje koje je izradio Nacionalni laboratorij Sandia, a bit će predana mornarici i zrakoplovstvu, kao i vojsci koja je vodila program.
Napredni koncept Hypersonic Weapon (AHW) je uspješno testiran 2012. godine. Dio njegovog posla, napomenuo je Thurgood, “da to vozilo dovede u serijsku proizvodnju”.
Testiranja bi trebala početi 2021. Prije toga bi kompletno izgrađeni transportni i laserski kompleks trebao biti isporučen odabranoj raketnoj i topničkoj postrojbi, tako da vojska može trenirati sve osim samog lansiranja.
“Oni će moći učiniti sve što trebaju raditi”, rekao je general Niel Thurgood.

Hipersonično oružje SAD
FOTO – Prikaz s prezentacije razvoja američkog programa “Hypersonic Weapon”

Mornarica i vojska grade relativno slične sustave, a mornarički sustav može lansirati s podmornica, kao i s površinskih brodova.
Program hipersoničnih projektila “Hacksaw” u zrakoplovstvu, za kojeg Lockheed Martin izrađuje prototip od 928 milijuna dolara, ne zahtijeva lansiranje jer će projektil nositi zrakoplov.
Jedna od stvari koje nisu bile posve jasne u vezi napora konvencionalnog brzog globalnog udara je da li svaka usluga ima poseban program ili je to plan iz zajedničke vojne doktrine.
Thurgood je da tri napora nadgleda neka vrsta upravnog odbora, dok svaka služba ima poseban program. Sveukupno, američka vojska provodi oko pola tuceta hipersoničnih projekata, uključujući i jedan kojeg provodi DARPA.

X-51A Waverider
FOTO: X-51A Waverider

“Ova oružana platforma nije artiljerija dugog dometa. To je strateško oružje koje zapovjedništvo može koristiti na strateškoj razini. Samo da bude jasno, kad sam davao kratko izvješće upravnom odboru, rekao sam da želim biti siguran što se traži od mene”, rekao je general Thurgood.
Pojasnio da će sve vrlo složeno planiranje misija i konačna odluka o pokretanju biti u rukama viših vođa. Ali vojska se još uvijek bori s organiziranjem i djelovanjem s dalekometnim raketama, što je ključni dio borbenog koncepta “Multi-Domain Operations”.
Prioritet modernizacije vojske je niz dalekosežnih preciznih vatrenih oružja, od raketnih, precizno navođenih haubičkih granata do hipersoničnih projektila dometa preko 1000 milja.
Boja glava je razvijena za američku vojsku, zrakoplovstvo i mornaricu. Vojna verzija glave C-HGB bit će postavljena na univerzalni projektil na kruto gorivo. Projektil će potom biti lansiran iz 10 metara dugog transportnog i lansirnog kontejnera.
Breaking Defense

hipersonično oružjeNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

lijepe slikice. ovako naslikane liče na one ruske rakete. mora im se odati priznanje za umjetnički dojam.

spartak
4 godine prije

Stvar Thurgood je objasnio kako brzo ubiti veliku gomilu stvari

preseren3
4 godine prije

Bit če sigurno lepše. Javnost če tražiti “remek djela”.
Šteta, što je Pininfarina pokojni.
Ali ima drugih.
Onda če biti te fotke deset godina po svim medijima prije nego če u stvarnosti biti operativna.

Ico
4 godine prije

Bozanićeva ruka u hrvatskom džepu, a srce i lova u Vatikanu!

Kažun
4 godine prije

Prije će poletjeti iranski f-313 Qaher nego ova igračka na slici.Nema više Hitlerovih ing.,odnosno bliže su 100.god
života i mozak loše funkcionira.

tuf
4 godine prije

Predstavili nacrte? Možda one koje su prije neku godinu ukrali Rusima (i još se hvalili time)?

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
4 godine prije

Mogu fafat rusima jer Avangard je ušao ili ulazi do kraja ove godine u naoružanje na UR-100. Nadam se skoroj primjeni istog da vidimo kako je to kad te pukne nešto tako brzo onako samo kinetički bez kemije. Za one koji misle da su u pravu a ja pričam bajke kruži priča da je Rusija odbila zahtjev Irana za S-400, iako baš izvoru ne vjerujem. Znači tako će braniti Iran, ma slabo ja prognoziram. A inaće S-400 može turcima, saudima, indijcima svima koji rade za tamu………………………….

Red Dog
4 godine prije

Brine me malo sto pocinju biti manje glupi.
Mislim, posle par decenija su uradili ono logicno i uveli AIM-120D dometa do 160 km.
S druge strane, zar ne traje Star Wars od 80-tih, a niko nije jos video rezultate?

Trubadur
4 godine prije

O tome sam ja več pisao ovdje…. Daleko je USrA još od operabilne hypersonike….Pogotovo imaju velike probleme sa materijalima….. Lako je dostizati hipersonične brzine na 30 – 40 Km visine… Nešto sasvim drugo je to na nizkim visinama a posebno, da budu u isto vrijeme projektili i manevrirajuči……

Trubadur
4 godine prije

Kad je več tema hipersonika samo, da napišem, da če Kineski DF-17 – HGV, biti operativan u 2020…. Inače je taj balistički projektil sa hiperconičkim glajderom več bio testiran u oktobru 2017 u Jiuguan kozmičkom centru ( centralna Mongolija )…… Projektil če imati domet između 2 i 3000 Km a dostičiče brzinu MAH – 5+…..

Z.A.
4 godine prije

Od ranije citajuci slicne tekstove primjecujem da Amerikanci ulazu ogromne napore da proizvedu nova oruzja izmedju ostalog i hipersonicne rakete da bi parirali Rusiji i Kini.I cudi me koji su razlozi njihovog zaostajanja u ovim novim vojnim tehnologijama s obzirom da oni SAD imaju najvise novaca.Citirat cu samog Trampa koji kaze,mi smo najbogatiji mi imamo najvise para na ovom svijetu.Zbilja cudno oni ipak zaostaju,za Rusijom i Kinom.Rusi su vec odavno rasporedili laserske sisteme Persvert na dezurstvo i koliko je meni poznato ipak i u laserskoj tehnologiji imaju prednost nad SAD_om.U raketnoj tehnologiji po mom misljenju Rusi nemaju premca,cime mogu ovu cinjenicu potkrijepit,pa samim postojanjem Avangarda koji je vec uveden na bojevo dezurstvo.Po meni samo postojanje Avangarda je vrh raketne tehnologije takvo nesto ne postoji u ostatku svijeta.Same karekteristike te rakete su impresivne,Sam sistem i nije raketa koja leti samostalno vec je nose nosaci poput Sarmata;Rubeza i Skalpa.Ali i ovde bode… Čitaj više »

Ivo
4 godine prije

Dobro je. Hipersonike će ispaljivati sa Galaktike i Enterprajza, za to već imaju animirane 3-D rendere.
Rusi i kinezi drhte, iranci se ubrzano ukopavaju, a izrahellci lobiraju za besplatnu isporuku.

Magarac
4 godine prije

HM – Ide mi na jetra – ono sviđa mi se – šta baš moram svaku bedastoću lajkat
i čemu to uopće služi – osim da se to – topovsko meso raznese rasturi i naguzi

Nenad
4 godine prije

U isto vreme ćemo USre i ja napraviti hipersoničnu raketu. Možda će me za koji dan pobediti. I ja imam nacrte i mnogo su lepši.

Duki
4 godine prije

Xx 51A će letjeti za 2 godine!
kodni naziv “surfer” supertajni neleteći projektil =čisto savršenstvo!
Ali(uvijek taj ali) ima jedna caka super-tajni hipersonični projektil (zasad samo ležeći)
je pljunuti ruski Cirkon !😀😀🌚🌚
Tako da ruski već ulazi u operativnu uporabu a Boltonov će tek poletjeti2021
Sada je jasno da je taktika Vladimira da USA ekonomski satre ,sjebe,uništi ?kako?
Vako!! U doktrini amera je da vjeruju da će Ruse stići i prestići samo bolesnim trošenjem i bacanjem para (sjetimo se svemirske utrke)
Tako i u naoružanju !prvo pitanje? How much its costs ?100 billion od something !
I tako odoše parice !bye,bye ! A rezultati jadni!
(F-35, kyowa, Bradley ITD
A vladek trlja ruke i pravi dječicu !
BRAVO MAJSTORE !!😁😁😀🐯🐯

Duki
4 godine prije

@meksički junače
to jesu oružja za masovno uništenje ali i sredstva odvraćanja !
Na kraju krajeva :tko je prvi počeo !!???🤔🤔

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI