Da li se Kina već nalazi u američkoj hipersoničnoj industrijskoj bazi?

Hipersonično oružje
8 komentara

Dok se Pentagon fokusira na razvoj novih tehnologija, poput vještačke inteligencije i usmjerene energije, službenici odjeljenja su izjavili da je potrebno da strane države ne kupe put u odbrambeno-industrijsku bazu. Ali novi izvještaj upozorava da Kina možda već ima vlasništvo nad ključnim fokusom: hipersoničnim oružjem.

Očekuje se da će hipersonične rakete, koje su sposobne da idu više od pet puta brže od brzine zvuka, postati okosnica američke vojske u narednim decenijama.

U okviru svoje godišnje federalne kampanje za procjenu podataka, analitička kompanija Govini otkrila je da je dobavljač prvog nivoa u hipersoničnom lancu snabdijevanja (sedam glavnih kompanija koje najviše sarađuju sa Ministarstvom odbrane na razvoju tehnologije) uradio dobar posao u zadržavanju kineskih kompanija izvan procesa.

Ali na trećem nivou, gdje kompanije pružaju manje, ali još uvijek kritične komponente, izloženost kineskim dobavljačima skače na gotovo 10 procenata. A ta izloženost lagano raste u trenutku kada dostigne peti nivo dobavljača, gdje Govini primjećuje znake preklapanja među kompanijama na onim nižim nivoima.

“To ne mora nužno značiti da kineski dijelovi završavaju u hipersonicima Ministarstva odbrane”, objasnio je Jim Mitre, Govini-ov stariji potpredsjednik za strategiju i analizu. „Međutim, Kina može imati mogućnosti da ugrozi razvoj hipersonika kroz angažovanje u lancu snabdijevanja, a za Ministarstvo odbrane i industriju je od presudne važnosti da to onemoguće.“

“To je oblast koju redovno radimo sa odjeljenjem za istraživanje i razotkrivanje kako bismo razumjeli izazove u lancu snabdijevanja”, dodao je Mitre.

Niz izvještaja Pentagona u posljednje dvije godine izazvao je zabrinutost u vezi sa odbrambeno-industrijskom bazom, posebno kada je riječ o materijalima vrhunskog kvaliteta i dizajnu projektila. U nekim slučajevima, jedini dobavljač kritičnih materijala dolazi iz Kine, baš iz zemlje kojoj SAD želi da se suprotstavi ulaganjem u hipersonično oružje.

U martu je Pentagon objavio da počinje duboko ispitivanje u hipersoničnoj industrijskoj bazi posebno da bi razumio ranjivosti kod dobavljača nižeg nivoa. Ta studija je u toku.

U međuvremenu, zvaničnici su priznali da je pandemija COVID-19 uticala na manje dobavljače.

Govini je takođe otkrio da je SAD ulažu manje, u poređenju sa Kinom, u oblasti kvantnih tehnologija, a budžet Pentagona za istraživanje, razvoj, testiranje i procjenu za 2021. godinu za programe povezane sa kvantitetom smanjio se za gotovo 10 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Odjeljenje je zatražilo 3,2 milijarde dolara za RDT i E sredstva vezana za hipersonično oružje u fiskalnoj 2021.

Amerikahipersonična raketahipersonično oružjekina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

Okosnica američke vojske u svim decenijama je nuklarna trijada.

Max
3 godine prije

Kako skupo moćni Zapad plaća cijenu svoje deindustrijalizacije. Sve su premijestili u Kinu a u njoj vide neprijatelja.

putnik83
3 godine prije

Kineske studente i sve ljude kineskog podrijetlja koji rade u osjetljivim industrijskim sektorima treba protjerati iz SAD-a!
Da ne govorim o korištenju kineskih čipova,routera,mobitela,programskog koda!
Amerika kineski Put svile treba zaustaviti jasnom politikom: ili ste s nama ili ste protiv nas!
Prvo kaznit Hrvatsku što im je prepustila gradnju Pelješkog mosta kineskom konzorciju!

putnik83
3 godine prije

Američki “Dreamland” daleko je od kineskih očiju. Projekti kao Aurora,Black Manta,AI i slično izvan su domašaja Kine.
Možda Kinezi imaju kopiju SU-35 (J20) ali nemaju antigravitacijski pogon kojim raspolažu Amerikanci.
Hipersonično projekt SAD-e su razvijale još pedesetih.Dok su Rusi letjeli na Tu-95 Amerikanci su imali SR-71 Blackbird,Boeing X-51,B-2..
Ne vjerujem da su američki inženjeri i DARPA prespavali zadnje desetljeće. Amerika ne priča puno o svojim vojnim projektima.

Dopizdilomi
3 godine prije

Eto. Da ih DARPA više ne potkrada neka kupe gotove stvari od kineza i proći će jeftinije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI