Da li se Kina već nalazi u američkoj hipersoničnoj industrijskoj bazi?

Hipersonično oružje

Dok se Pentagon fokusira na razvoj novih tehnologija, poput vještačke inteligencije i usmjerene energije, službenici odjeljenja su izjavili da je potrebno da strane države ne kupe put u odbrambeno-industrijsku bazu. Ali novi izvještaj upozorava da Kina možda već ima vlasništvo nad ključnim fokusom: hipersoničnim oružjem.

Očekuje se da će hipersonične rakete, koje su sposobne da idu više od pet puta brže od brzine zvuka, postati okosnica američke vojske u narednim decenijama.

U okviru svoje godišnje federalne kampanje za procjenu podataka, analitička kompanija Govini otkrila je da je dobavljač prvog nivoa u hipersoničnom lancu snabdijevanja (sedam glavnih kompanija koje najviše sarađuju sa Ministarstvom odbrane na razvoju tehnologije) uradio dobar posao u zadržavanju kineskih kompanija izvan procesa.

Ali na trećem nivou, gdje kompanije pružaju manje, ali još uvijek kritične komponente, izloženost kineskim dobavljačima skače na gotovo 10 procenata. A ta izloženost lagano raste u trenutku kada dostigne peti nivo dobavljača, gdje Govini primjećuje znake preklapanja među kompanijama na onim nižim nivoima.

“To ne mora nužno značiti da kineski dijelovi završavaju u hipersonicima Ministarstva odbrane”, objasnio je Jim Mitre, Govini-ov stariji potpredsjednik za strategiju i analizu. „Međutim, Kina može imati mogućnosti da ugrozi razvoj hipersonika kroz angažovanje u lancu snabdijevanja, a za Ministarstvo odbrane i industriju je od presudne važnosti da to onemoguće.“

“To je oblast koju redovno radimo sa odjeljenjem za istraživanje i razotkrivanje kako bismo razumjeli izazove u lancu snabdijevanja”, dodao je Mitre.

Niz izvještaja Pentagona u posljednje dvije godine izazvao je zabrinutost u vezi sa odbrambeno-industrijskom bazom, posebno kada je riječ o materijalima vrhunskog kvaliteta i dizajnu projektila. U nekim slučajevima, jedini dobavljač kritičnih materijala dolazi iz Kine, baš iz zemlje kojoj SAD želi da se suprotstavi ulaganjem u hipersonično oružje.

U martu je Pentagon objavio da počinje duboko ispitivanje u hipersoničnoj industrijskoj bazi posebno da bi razumio ranjivosti kod dobavljača nižeg nivoa. Ta studija je u toku.

U međuvremenu, zvaničnici su priznali da je pandemija COVID-19 uticala na manje dobavljače.

Govini je takođe otkrio da je SAD ulažu manje, u poređenju sa Kinom, u oblasti kvantnih tehnologija, a budžet Pentagona za istraživanje, razvoj, testiranje i procjenu za 2021. godinu za programe povezane sa kvantitetom smanjio se za gotovo 10 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Odjeljenje je zatražilo 3,2 milijarde dolara za RDT i E sredstva vezana za hipersonično oružje u fiskalnoj 2021.

8
Ostavite komentar

avatar
10000
 
5 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
8 Komentatori
ArkajKomentatorKomentatorDopizdilomiputnik83 Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Borik
Gost
Borik

Okosnica američke vojske u svim decenijama je nuklarna trijada.

Max
Gost
Max

Kako skupo moćni Zapad plaća cijenu svoje deindustrijalizacije. Sve su premijestili u Kinu a u njoj vide neprijatelja.

putnik83
Gost
putnik83

Kineske studente i sve ljude kineskog podrijetlja koji rade u osjetljivim industrijskim sektorima treba protjerati iz SAD-a!
Da ne govorim o korištenju kineskih čipova,routera,mobitela,programskog koda!
Amerika kineski Put svile treba zaustaviti jasnom politikom: ili ste s nama ili ste protiv nas!
Prvo kaznit Hrvatsku što im je prepustila gradnju Pelješkog mosta kineskom konzorciju!

Komentator
Gost
Komentator

Američka sveučilišta goste veliki broj kineskih studenata zbog financijskih razloga, jer za svakog od tih studenata matična zemlja Kina plaća školarinu i bez tih sredstava bi ta sveučilišta morala zatvoriti vrata i prestati sa radom. Opet se pred njih postavlja dilema, zarada od ugošćavanja kineskih studenata ili opasnost od kineske krađe novih američkih tehnologija, koja se je evidentno događala i još uvjek se događa, sa vrlo malom vjerovatnošću, da se kradljivci uhvate, jer kineski studenti viših godišta studija, koji su već involvirani u većinu tehnoloških projekata za krađu i predaju podataka ne trebaju direktan kontakt s kineskim diplomatima ili špijunima, nego sve podatke snime i direkto pošalju u Kinu ili u njihovo diplomatsko predstavništvo.

putnik83
Gost
putnik83

Američki “Dreamland” daleko je od kineskih očiju. Projekti kao Aurora,Black Manta,AI i slično izvan su domašaja Kine.
Možda Kinezi imaju kopiju SU-35 (J20) ali nemaju antigravitacijski pogon kojim raspolažu Amerikanci.
Hipersonično projekt SAD-e su razvijale još pedesetih.Dok su Rusi letjeli na Tu-95 Amerikanci su imali SR-71 Blackbird,Boeing X-51,B-2..
Ne vjerujem da su američki inženjeri i DARPA prespavali zadnje desetljeće. Amerika ne priča puno o svojim vojnim projektima.

Komentator
Gost
Komentator

Nije mi poznato, dali su u DARPA agenciji prisutni kineski stručnjaci ili studenti, ali poznato mi je, da su Ameri ipak u dovoljnoj mjeri zaštitili neke svoje projekte, kao na pr onaj eksperimentalni svemirski taksi X 37B čiju tehnologiju Kinezi uporno nastoje ishakirati i pokrasti, ali do sada nisu bili uspješni u tome. dok su na primjer hakirali i pokrali skoro sve. što se tiče aviona 5.generacije F 35 i to u određenoj mjeri primjenili kod konstruiranja svog aviona 5. generacije J 20. Kupnjom i instaliranjem 5G tehnologija od Kine, neke zapadne zemlje se izlažu velikoj opasnosti, da će sve stvari kojima se upravlja s 5 G tehnologijom, od atomskih elektrana, prometom , telekomunikacijama i svim ostalim aspektima života i rada u tim zemljama ustvari biti pod kontrolom Kine, jer na pr kineska firma Huawei je ustvari u velikoj mjeri kineska vojna ustanova i pod kontrolom je kineske partije a taj formalni privatni vlasnik tvornice Huawei je samo maska i smokvin list. Moramo biti svjesni, da kineska partija nadzire i kontrolira sve što u Kini funcionira i nema neke oštre granice između vojnog i civilnog sektora!

Arkaj
Gost
Arkaj

Komentator, studenti koji uče na fakultetima nemaju pristupa nikakvoj tajnoj tehnologiji, pogotovo ne onoj koja je tek ušla ili se uvodi u primjenu na zadnjim vojnim ili svemirskim modelima. Pokušaji da se tehnološka znanja sakriju od konkurenata stari su koliko i civilizacija i uglavnom su bezuspješni na duži rok. Same SAD radili su to isto u odnosu prema evropi dugi niz godina dok nisu došli do dovoljnog stupnja razvoja da su se željele i same zaštititi. Ta priča o kompaniji Huawei koja navodno predstavlja strašnu opasnost za “zapadne države” je budalaština prve klase koju šire upravo SAD, država koja špijunira kako vlastite građane i tako i građane svijeta pa i one iz tih istih “zapadnih država”. Snowdenova otkrića o aktivnostima NSA i američkih informatičkih kompanija, kako onih koje posluju s hardverom tako i softverom, daju jasan uvid u to. Cijela ta galama da se vrlo lako prepoznat – ne kupujte od kineza iako su kvalitetniji i jeftiniji. Američka politika danas strašno podsjeća na dane raspada SSSRa. Nadam se da će nakom katarze koju donosi slom imperije i USA postat normalna država. To će bit bolje ne samo za sve nas nego i za same američke građane…

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Eto. Da ih DARPA više ne potkrada neka kupe gotove stvari od kineza i proći će jeftinije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik