fbpx

Da li se Kina već nalazi u američkoj hipersoničnoj industrijskoj bazi?

Hipersonično oružje

Dok se Pentagon fokusira na razvoj novih tehnologija, poput vještačke inteligencije i usmjerene energije, službenici odjeljenja su izjavili da je potrebno da strane države ne kupe put u odbrambeno-industrijsku bazu. Ali novi izvještaj upozorava da Kina možda već ima vlasništvo nad ključnim fokusom: hipersoničnim oružjem.

Očekuje se da će hipersonične rakete, koje su sposobne da idu više od pet puta brže od brzine zvuka, postati okosnica američke vojske u narednim decenijama.

U okviru svoje godišnje federalne kampanje za procjenu podataka, analitička kompanija Govini otkrila je da je dobavljač prvog nivoa u hipersoničnom lancu snabdijevanja (sedam glavnih kompanija koje najviše sarađuju sa Ministarstvom odbrane na razvoju tehnologije) uradio dobar posao u zadržavanju kineskih kompanija izvan procesa.

Ali na trećem nivou, gdje kompanije pružaju manje, ali još uvijek kritične komponente, izloženost kineskim dobavljačima skače na gotovo 10 procenata. A ta izloženost lagano raste u trenutku kada dostigne peti nivo dobavljača, gdje Govini primjećuje znake preklapanja među kompanijama na onim nižim nivoima.

“To ne mora nužno značiti da kineski dijelovi završavaju u hipersonicima Ministarstva odbrane”, objasnio je Jim Mitre, Govini-ov stariji potpredsjednik za strategiju i analizu. „Međutim, Kina može imati mogućnosti da ugrozi razvoj hipersonika kroz angažovanje u lancu snabdijevanja, a za Ministarstvo odbrane i industriju je od presudne važnosti da to onemoguće.“

“To je oblast koju redovno radimo sa odjeljenjem za istraživanje i razotkrivanje kako bismo razumjeli izazove u lancu snabdijevanja”, dodao je Mitre.

Niz izvještaja Pentagona u posljednje dvije godine izazvao je zabrinutost u vezi sa odbrambeno-industrijskom bazom, posebno kada je riječ o materijalima vrhunskog kvaliteta i dizajnu projektila. U nekim slučajevima, jedini dobavljač kritičnih materijala dolazi iz Kine, baš iz zemlje kojoj SAD želi da se suprotstavi ulaganjem u hipersonično oružje.

U martu je Pentagon objavio da počinje duboko ispitivanje u hipersoničnoj industrijskoj bazi posebno da bi razumio ranjivosti kod dobavljača nižeg nivoa. Ta studija je u toku.

U međuvremenu, zvaničnici su priznali da je pandemija COVID-19 uticala na manje dobavljače.

Govini je takođe otkrio da je SAD ulažu manje, u poređenju sa Kinom, u oblasti kvantnih tehnologija, a budžet Pentagona za istraživanje, razvoj, testiranje i procjenu za 2021. godinu za programe povezane sa kvantitetom smanjio se za gotovo 10 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Odjeljenje je zatražilo 3,2 milijarde dolara za RDT i E sredstva vezana za hipersonično oružje u fiskalnoj 2021.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Okosnica američke vojske u svim decenijama je nuklarna trijada.

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Kako skupo moćni Zapad plaća cijenu svoje deindustrijalizacije. Sve su premijestili u Kinu a u njoj vide neprijatelja.

putnik83
Gost
putnik83
4 mjeseci prije

Kineske studente i sve ljude kineskog podrijetlja koji rade u osjetljivim industrijskim sektorima treba protjerati iz SAD-a!
Da ne govorim o korištenju kineskih čipova,routera,mobitela,programskog koda!
Amerika kineski Put svile treba zaustaviti jasnom politikom: ili ste s nama ili ste protiv nas!
Prvo kaznit Hrvatsku što im je prepustila gradnju Pelješkog mosta kineskom konzorciju!

Komentator
Gost
Komentator
4 mjeseci prije

Američka sveučilišta goste veliki broj kineskih studenata zbog financijskih razloga, jer za svakog od tih studenata matična zemlja Kina plaća školarinu i bez tih sredstava bi ta sveučilišta morala zatvoriti vrata i prestati sa radom. Opet se pred njih postavlja dilema, zarada od ugošćavanja kineskih studenata ili opasnost od kineske krađe novih američkih tehnologija, koja se je evidentno događala i još uvjek se događa, sa vrlo malom vjerovatnošću, da se kradljivci uhvate, jer kineski studenti viših godišta studija, koji su već involvirani u većinu tehnoloških projekata za krađu i predaju podataka ne trebaju direktan kontakt s kineskim diplomatima ili špijunima, nego sve podatke snime i direkto pošalju u Kinu ili u njihovo diplomatsko predstavništvo.

putnik83
Gost
putnik83
4 mjeseci prije

Američki “Dreamland” daleko je od kineskih očiju. Projekti kao Aurora,Black Manta,AI i slično izvan su domašaja Kine.
Možda Kinezi imaju kopiju SU-35 (J20) ali nemaju antigravitacijski pogon kojim raspolažu Amerikanci.
Hipersonično projekt SAD-e su razvijale još pedesetih.Dok su Rusi letjeli na Tu-95 Amerikanci su imali SR-71 Blackbird,Boeing X-51,B-2..
Ne vjerujem da su američki inženjeri i DARPA prespavali zadnje desetljeće. Amerika ne priča puno o svojim vojnim projektima.

Komentator
Gost
Komentator
4 mjeseci prije

Nije mi poznato, dali su u DARPA agenciji prisutni kineski stručnjaci ili studenti, ali poznato mi je, da su Ameri ipak u dovoljnoj mjeri zaštitili neke svoje projekte, kao na pr onaj eksperimentalni svemirski taksi X 37B čiju tehnologiju Kinezi uporno nastoje ishakirati i pokrasti, ali do sada nisu bili uspješni u tome. dok su na primjer hakirali i pokrali skoro sve. što se tiče aviona 5.generacije F 35 i to u određenoj mjeri primjenili kod konstruiranja svog aviona 5. generacije J 20. Kupnjom i instaliranjem 5G tehnologija od Kine, neke zapadne zemlje se izlažu velikoj opasnosti, da će sve stvari kojima se upravlja s 5 G tehnologijom, od atomskih elektrana, prometom , telekomunikacijama i svim ostalim aspektima života i rada u tim zemljama ustvari biti pod kontrolom Kine, jer na pr kineska firma Huawei je ustvari u velikoj mjeri kineska vojna ustanova i pod kontrolom je kineske partije a taj formalni privatni vlasnik tvornice Huawei je samo maska i smokvin list. Moramo biti svjesni, da kineska partija nadzire i kontrolira sve što u Kini funcionira i nema neke oštre granice između vojnog i civilnog sektora!

Arkaj
Gost
Arkaj
4 mjeseci prije

Komentator, studenti koji uče na fakultetima nemaju pristupa nikakvoj tajnoj tehnologiji, pogotovo ne onoj koja je tek ušla ili se uvodi u primjenu na zadnjim vojnim ili svemirskim modelima. Pokušaji da se tehnološka znanja sakriju od konkurenata stari su koliko i civilizacija i uglavnom su bezuspješni na duži rok. Same SAD radili su to isto u odnosu prema evropi dugi niz godina dok nisu došli do dovoljnog stupnja razvoja da su se željele i same zaštititi. Ta priča o kompaniji Huawei koja navodno predstavlja strašnu opasnost za “zapadne države” je budalaština prve klase koju šire upravo SAD, država koja špijunira kako vlastite građane i tako i građane svijeta pa i one iz tih istih “zapadnih država”. Snowdenova otkrića o aktivnostima NSA i američkih informatičkih kompanija, kako onih koje posluju s hardverom tako i softverom, daju jasan uvid u to. Cijela ta galama da se vrlo lako prepoznat – ne kupujte od kineza iako su kvalitetniji i jeftiniji. Američka politika danas strašno podsjeća na dane raspada SSSRa. Nadam se da će nakom katarze koju donosi slom imperije i USA postat normalna država. To će bit bolje ne samo za sve nas nego i za same američke građane…

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
4 mjeseci prije

Eto. Da ih DARPA više ne potkrada neka kupe gotove stvari od kineza i proći će jeftinije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x