Četvrtak 07. 03. 2019.

Vijesti u podne

Turska ne odustaje od sustava S-400 i misli na kupnju S-500!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio kako ne namjerava raskinuti  sporazum o kupnji ruskog protuzrakoplovnog raketnog sustava S-400 i smatra da je to pitanje zatvoreno.

“Tema sa S-400 je već dovršena, nećemo odustati ni na koji način. Dogovorili smo se s Rusijom, možda će biti zajedničke proizvodnje”, kazao je Erdogan.

“Možda ćemo nakon S-400 razmotriti i opcije sa sustavima S-500”, dodao je turski čelnik.

Podsjetimo da ako Ankara ne popusti pod pritiskom i ne odbije kupiti ruske sustave S-400, Sjedinjene Američke Države prijete revidiranjem sporazuma o sudjelovanju Turske u programu F-35, a prijeti se i uvođenjem sankcija protiv Turske.

Huawei tvrdi da su njegovi serveri napadnuti od strane američke vlade

Huawei

Kineska tvrtka Huawei priopćila je kako postoje dokazi o prodoru američke vlade na njene korporativne servere.

“Imamo jasne dokaze da je američka vlada prodrla u servere Huaweija”, izjavio je glasnogovornik sjedišta korporacije u Shenzhenu.

Ranije je Huawei u SAD-u izgubio ugovore za isporuku telekomunikacijske opreme u Sjedinjene Države zbog tvrdnji da se ta oprema navodno koristila za prikupljanje informacija od interesa za kineske vlasti. Kineska tvrtka je zbog zabrane korištenja svoje opreme od strane američkih vladinih agencija podnijela tužbu nadležnom sudu.

SAD uvode sankcije protiv banaka koje rade s Venezuelom

venecuela

Sjedinjene Države su spremne u bliskoj budućnosti uvesti sankcije protiv stranih banaka koje rade s venecuelanskim predsjednikom Nicolasom Madurom i njegovom vladom, rekao je neimenovani visoki dužnosnik Bijele kuće. Prema njegovim riječima, vlada Madura surađuje s inozemnim financijskim institucijama kako bi povukla svoja sredstva. Glasnogovornik Bijele kuće je obećao da će američke vlasti uskoro kontaktirati te financijske institucije.

“Nekima od njih ćemo nametnuti sankcije u nadolazećim danima i tjednima”, zaključio je predstavnik američke vlade, odbijajući govoriti o detaljima tih mjera.

Sirijska vojska provodi raketne i artiljerijske napade na islamiste u južnom Idlibu

BM-21 Grad Sirija

Kao odgovor na minobacački napad militanata iz tog područja, sirijske vladine snage su pokrenule intenzivne raketne i artiljerijske napade na položaje islamističkih skupina sjeveru pokrajine Hama i južnom Idlibu. Agencija SANA javlja da su snage sirijske vlade napale su baze terorista Al-Nusra Fronta i skupine Kataib Al-Izza na području Kalaat Al-Madik i Sahl Al-Gab, odakle teroristi redovito prodiru u pokrajinu Hama i napadaju položaje vladinih snaga. Sirijska vojska je u napadu uništila utvrde terorista, njihova zapovjedna mjesta i skladišta oružja. Tijekom operacije su eliminirana dva terenska zapovjednika, Majid Al-Sayyid i Abdel Hamid Sanjavi. Uz njih je stradala i skupina stranih militanata.

Pentagon želi novac za hipersonična oružja

Pentagon zgrada

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa se odlučila na ulaganja u razvoj hipersoničnog oružja, prenosi Foreign Policy. Prema Pentagonovom proračunskom zahtjevu za sljedeću fiskalnu godinu, ministarstvo obrane je zatražilo od Kongresa 9,4 milijarde dolara za antibalističke projektile, što je nešto manje u usporedbi s 9,9 milijardi dolara u 2018. godini. S druge strane je Pentagon povećao zahtjev za sredstvima za istraživanje i razvoj hipersoničnih oružja.

Foreign Policy ističe kako je proračunski zahtjev u suprotnosti s odredbama nove Strategije za razvoj američkog sustava proturaketne obrane kojeg je Trump predstavio u siječnju, kada je američki predsjednik naglasio potrebu za jačanjem raketnih obrambenih sposobnosti.

hipersonično oružjeHuaweiS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Sviđa mi se ovaj format, kratki presjek aktualnosti

Dečko sa ulice
5 godine prije

Dobra novina,
ove vijesti.
Da, Turci su jučer na svim nivoima od Erdogana na dole, pokušali diplomatski objasniti US da kako se god stvari budu odvijale, ne samo da će kupit S400, nego se spremaju na (malu) koprodukciju izrade najnovijeg S500 u Turskoj.
Isto tako Erdogan je ponovio neozbiljnost US prema Turskoj,
“Patriot” je prije ruske ponude S400 imao duplu cijenu (?).
US je neozbiljan i nepouzdan partner, ucjenjuju Tursku sa kupovinom F35, uvjetuju otkazom kupnje S400 od Rusa.
US politika je staro hladnoratovska cia style predvidljiva i providna.
Erdogan kaže da Turska ne može biti ucjenjena, i da će sama odlučivati od koga će kupovati oružje.
Ja predviđam još jači pritisak US na Tursku, što bi moglo pridonijeti zajedničkom akcijom Irana i Turske u Siriji, (tjeranje US vojske koja je ostala, reguliranje PKK) sve veće neslaganje sa US, u konačnici,
otcijepit će Tursku iz NATO.

Ivan
5 godine prije

5+ za logično
Lp iz Vukovara

Ivan
5 godine prije

Erdogan je tvrd k’o kundak, Putin ga ošlajfao, pa zakalio.

Trubadur
5 godine prije

Odličan format…. Pozdravljam…

Dub Miroslav
5 godine prije

Ništa o isporuci američkog sistema THAAD Izraelu?

Piretis
5 godine prije

Čuj vijesti. Pa kakve su to vijesti ako nismo ništa saznali o Neymar-u i njegovim problemima sa PSG-om. I gdje je vijest o Kate Middleton i njenoj prekrasnoj haljini s uzorcima.
Bez šale – ovo vam je dobra ideja. Još kada bi počeli stavljati vrijeme objave članaka (npr uz datum) bilo bi super.

Majk Majers
5 godine prije

Odlična novina na Logično!

Zagor
5 godine prije

Hvala bogu.
Drago mi je vidjeti da se uvažavaju prijedlozi.

Poljubac
5 godine prije

Odličan format vesti. Kratko i u srž. Nema potrebe od muve praviti slona. Ionako su analize zanimljivije za čitanje.

Petar
5 godine prije

Znam da nije lako, ali uključio bih malo više vijesti i tema iz naših krajeva.

Laki Topalović
5 godine prije

Ameri tek sad idu u utrku da stignu Cirkone Anavgarde Posejdone itd.. Ne navode koliko para hoće

nato bato otab otan
5 godine prije

fino ! zmači gospoda novinari više ne spavaju do kasno popodne 🙂

Rabotnik
5 godine prije

@Redakcija….Pohvaljujem ovaj novi format. Odlicno za brzo informiranje….

Sto se tice hipersonicnih oruzja za Amere, nema para. Za sada para ima za sonična oruzja – plinove iz gu…ca (gujica, vritova) njihovih politicara.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Svak’ onaj koji dade vecu placu jednom nogoloptasu za tjedan dana nego li doktoru za mjesec dana treba biti objesen zajedno sa tim nogoloptasom i ostavljeni vranama da dovrse posao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI