Ukrajina je lagala oko obaranja hipersoničnog projektila

MiG-31K Kinzal projektil
31 komentar

Tvrdnje Kijeva da je presreo rusku hipersoničnu raketu Kinžal sa sistemom protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot nisu tačne, reklo je u subotu novinama Izvestija nekoliko izvora u ruskoj vojnoj i odbrambenoj industriji. Ukrajinske snage do danas nisu uspjele pogoditi nijednu takvu raketu, dodaju izvori.

Većina lansiranja Kinžal nije čak ni otkrivena ni ukrajinskim ni NATO-ovim radarskim nadzornim sistemima, tvrdi ruski medij, pozivajući se na iste anonimne izvore.

Izvestija je takođe izvestila da su ostaci onoga za šta se tvrdilo da je Kinžal koji je Kijev pokazao 10. maja možda pripadali drugoj ruskoj raketi – 9M723 – koju je lansirao zemaljski balistički raketni sistem kratkog dometa Iskander-M. Neki elementi konstrukcije dvije rakete su slični, iako su ruske snage mnogo češće koristile Iskander-M tokom tekuće kampanje u Ukrajini, rekao je vojni ekspert novinarima.

Kijev je 10. maja pokazao ostatke, kako je rekao, nekoliko projektila, od kojih je jedan tvrdio da je Kinzhal. Međutim, izvori Izvestije kažu da su, sudeći po izgledu prikazanog, sve rakete ispunile svoje ciljeve, a ne da su presretnute.

U četvrtak je još jedan izvor u ruskoj vojsci također nazvao izvještaje o presretanju ruske rakete Kinzhal od strane sistema Patriot “pokušajem da se želja zamijeni stvarnošću”. Hipersonična raketa ima brzinu koja premašuje maksimalne mogućnosti presretanja svih sistema protivvazdušne odbrane koje koristi Ukrajina, uključujući i Patriot, rekao je izvor. Kinzhal također izvodi poseban manevar kako bi izbjegao presretanje i gotovo okomito se približava meti, dodao je izvor.

Kijev navodno naduvava broj ruskih projektila koje su njegove snage presrele kako bi opravdao tako veliku upotrebu municije za sisteme protivvazdušne odbrane koje isporučuje Zapad. “Broj presretanja je dva-tri puta veći od broja [projektila] koje zaista lansiramo”, rekao je izvor, dodajući da ponekad Kijev izvještava o presretanju projektila koje Rusija nije ni lansirala.

Prošle sedmice, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, general-pukovnik Nikolaj Olešuk, izjavio je na svom Telegram kanalu da su kijevske snage presrele hipersoničnu raketu Kinžal. Sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, rekao je 9. maja novinarima da američko ministarstvo odbrane „može da potvrdi da su Ukrajinci oborili ovu rusku raketu sa sistemom odbrane od rakete Patriot“. On je, međutim, rekao da neće “ulaziti u pojedinosti” niti pokušati “okarakterizirati” projektil koji je navodno presreo Kijev.

Kinžalrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
10 mjeseci prije

Ne znam jel uopšte treba kakav tekst da demantira ukrajinske nebuloze ?
No dobro , valja pisati jer kako ono, više puta ponovljena laž postaje istina a medijski zapad lansira laži na tone dnevno pa će i oni oprezni doći u iskušenje vjerovanja u te laži..

Robert
10 mjeseci prije

Kijev, London, Washington su svjetski centri za laganje, dezinformacije i psiholoski rat

Mirro
10 mjeseci prije

Zapadne novine Ili kriju Ili se boju objaviti vijest o velikoj eksploziji NATO oruzja u Ukrajini u gradu Khmelnitsky……Massive Explosion Rocks Town In Western Ukraine
It appears that an explosives NATO storage site near the town of Khmelnitsky detonated creating an absolutely massive explosion…

tatamata
10 mjeseci prije

hiberova obavjestajna sluzba ,i onda se pitamo okle kupi lazi

darijoman
10 mjeseci prije

Ma već smo navikli na NATO- Ukrajinske viceve 😀

Max
10 mjeseci prije

To je odmah bilo jasno svima koji prate temu jer je Kinžal hipersonični projektil koji leti tolikom brzinom da ga nije moguće vidjeti a kamoli presresti.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Nijesu lagali no Im se pričinjelo 😁

tihobl
10 mjeseci prije

Na onovu fotke Klicka sa bojevom glavom kindzala (3m) ljudi su sracunali da je Klicko visok 5 metara.

Kiko
10 mjeseci prije

Da li je Ukrajina lagala ili govorila istinu vidjet ćemo. Ali u svakom slučaju jenjali su napadi na Ukrajinu. Meće više biti ni lansiranja krstarećih raketa s aviona jer su Ukrajinci počeli rušiti te iste avione. Samim tim su ruski avioni protjerani u dubinu Rusije. Sada dolaze do izražaja ukrajinski avioni i nove britanske krstareće rakete. Ukrajinske avione nema tko srušiti jer Ukrajina ima vrlo jak PZO sustav. Bit će veselo.

Nekoime
10 mjeseci prije

Vrhunac ratnog umijeća: ruše projektile koji nisu uopće lansirani. Slijedeći će korak biti uništavanje tenkova koji uopće nisu proizvedeni.

Sto n
10 mjeseci prije

Ma Chuck Norris nosi majcu s likom zelenskog

Buničar
10 mjeseci prije

Naravno da svi ukljuceni u ovaj rat lazu, kao sto se je lagalo i o svim dosadasnjim ratovima. Nakon zavrsetka rata pobjednici ce ispisati svoju verziju dogadaja a porazeni ce (cesto) “usmenom predajom” prenositi svoju verziju. Sa jedne strane to laganje je svjesno uljepsavanje svoje uloge a sa druge mozak covjeka UVIJEK “prilagodava” istinu stvarajuci verziju koja ce idealizirati “nas” a maksimalno blatiti “njih”. Kada pogledamo povijest vidjeti cemo ponesto cinjenica i veliku masu “slobodnog tumacenja”…..

Trajko
10 mjeseci prije

Kako se može srušiti nešto što radari ne mogu registrirati? Možda nasumičnim pucanjem u zrak 24/7??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI