Ruska raketna krstarica Maršal Ustinov usidrena u Alžirskoj luci

Projekat 1164 Moskva 121 raketna krstarica klasa Slava
3 komentara

Raketna krstarica ruske Severne flote Maršal Ustinov pristala je u Alžiru, izvestila je u ponedeljak press služba Flote.

“Poseta mornara Severne flote trajaće nekoliko dana, tokom kojih će vanredni i opunomoćeni ambasador Rusije u republici Alžir, Igor Belyaev doći na brod.

Takođe, predviđene su organizovane ekskurzije do krstarice za porodice osoblja ambasade a slične ekskurzije će biti organizovane i za predstavnike alžirske mornarice”, navodi se u saopštenju press službe.

Načelnik štaba divizije raketnih brodova Severne flote, kapetan 1. ranga Andrej Salošin i komandant raketne krstarice kapetan 1. ranga Vladimir Kuzmin održaće sastanke sa komandom alžirske mornarice.

Tokom boravka u luci, posada će obnoviti zalihe hrane, saopštio je press služba.

Raketna krstarica Maršal Ustinov je ušla u Sredozemno more 22. avgusta. Ratni brod je 3. jula napustio glavnu mornaričku bazu Severne flote, da bi 28. jula učestvovao u glavnoj ruskoj pomorskoj paradi u Sant Petersburgu. Nakon parade, brod je učestvovao u velikoj vežbi ruske mornarice „Okeanski štit 2019“. Nakon što je napustila matičnu bazu, raketna krstarica je prešla razdaljinu od oko 9000 nautičkih milja.

Raketne krstarice ovog tipa su predviđene za borbu protiv površinskih brodova potencijalnog neprijatelja i za borbu protiv neprijateljima u vodama daleko od ruskih granica. Razvoj ovih raketnih krstarica je počeo u prvoj polovini 1970-ih. Ukupno su izgrađena četiri ratna broda ove vrste. Tri su i dalje operativni u ruskoj mornarici.

Raketna krstarica Maršal Ustinov pripada klasi Slava. Deplasman broda je 12.500 tona, dužina 186 metara, širina 20,8 metara..

Ove krstarice mogu da razviju brzinu od 32 čvora i autonomiju od 7,500 milja pri brzini od 18 čvorova. Posadu čini 510 mornara.

Brodovi ovog tipa su naoružani sa sistemom AK-130 sa topom od 130 mm, i 6-o cijevnim topom AK-630M sa topom od 30 milimetara. Od raketnog naoružanja krstarica posjeduje 16 raketa P-1000 Vulkan. Za odbranu iz vazdušnog prostora brod je naoružan sa 64 rakete mornaričkog sistema S-300F i 40 raketa OSA-M.Krstarica je opremljena sa 2 sistema RBU-6000 za borbu protiv podmornica i 10 torpednih cijevi od 533 milimetra.

Krstarica posjeduje i jedan helikopter Ka-27 namijenjena prvenstveno za protivpodmorničku borbu.

Maršal Ustinovruska ratna mornarica
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
adwvniudwviqwidvbawdbvaqw
4 godine prije

Dobra poruka, tu smo kod svojih…………

Max
4 godine prije

pokazivanje snage.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI