fbpx

Ruski avioni Tu-142 letjeli duž američke obale

Tupoljev Tu-142 protipodmornicki avion

Dva ruska izviđačka i protivpodmornička aviona Tu-142 izvršila su redovan let iznad Tihog okeana, navodi se u saopštenju ruskog Istočnog vojnog okruga u utorak.

“Dva protivpodmornička aviona tipa Tu-142 mornaričke avijacije Pacifičke flote izvršila su redovan let u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Pacifika, duž sjeverne obale Aleutskih ostrva i zapadne obale Aljaske i Kanade” navodi se u saopštenju.

Avione Tu-142 pratili su presretači MiG-31BM mornaričke avijacije pacifičke flote koji su poletjeli sa aerodroma Jelizovo u oblasti Kamčatka, precizirali su iz Istočnog vojnog okruga.

“Na planiranoj tački piloti aviona MiG-31BM su se sreli sa avionima Tu-142, uspostavili vizuelni i radio kontakt sa posadama i obezbjedili njihovu pratnju na području odgovornosti Pacifičke flote” kaže se u saopštenju.

Avioni Tu-142 izvršili su 13-časovni let. Avioni su vršili dopunu gorivom u vazduhu pomoću ruskih avio-cisterni Il-78.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, avioni za protivpodmorničku borbu su izvršili svoj let “u strogom skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

Ruska vojska trenutno ima 22 aktivna aviona Tu-142 u verzijama MZ/MR/MK, borbeni radius ovog aviona je 6 500 kilometara a svaki avion posjeduje cijev za dopunu goriva u vazduhu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Neki Jasen ili Akula bili na repu Ohaio klase pa Rusi digli Tupoljeve da se pokazu da je otkrivena zona patroliranja icbm podmornice. Sledi remont podmornice , 6-12 meseci suvog doka gde treba reprogramirati sistem upravljanja vatrom da svaka bojeva glava ( 20 raketa sa po 6-10 bg) iz nove zone patroliranja moze pogoditi zadate ciljeve. Izbili Amerima milijardu iz dzepa, izbacili podmornicu iz stroja, bacili ih u dodatni trosak da posalju brodove na vise lokacija i da izmere kretanje morskih struja, promene meteo uslova i promene salaniteta i temperature vode na dubinama do 800m za svaki mesec u godini. Pri tom su Rusi odradili takticku vezbu gde se presretaci susrecu sa Tupoljevima i na trecem mestu vrse dopunu u vazduhu. Posade TU,IL i MIG su napravile vise sati naleta nego sto piloti svih ex SFRJ drzava naprave za 6 meseci

Žile
Gost
Žile
1 godina prije
Reply to  Oko

U jbt što si ti pametan,nabli troškove Američkim papcima a Ruski papci to sve izveli mufte.

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije
Reply to  Žile

Za razliku od američkih papaka, ne za mufte (misliš mukte?) , ali jako blizu ,,mufte,,!

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Oko

Oko hvale vrijedam komentar.

Neću da te volim
Gost
Neću da te volim
1 godina prije

Rusi razvijaju obrambenu tehnologiju i obrambenu ratnu tehniku, u tome su trenutno nenadmašni.
Amerima treba cca 10 godina i nekoliko ratova i novih probijanja raznoraznih razvojnih budžeta za oružje da bi došli tu gdje su rusi sada..
Ukratko – ameri upali u situaciju (utrka u naoružanju) u kojoj je SSSR bio u vrijeme hladnog rata – vodi bitku koju je unaprijed izgubio, ali ne zbog novaca već zbog unutranjeg stanja u državi gdje su socijalni nemiri na površini, nema jedinstvenog stava vlasti (ovdje ubrajam i demokrate i republikance) prema vanjskoj politici.
Jedina je razlika što su Rusi tada bili za koplje ispred u osvajanju i istraživanju svemira a ista situacija je i sada ali sada Ruse ne muče ameri jer su ameri sami sebi postavili ljestvicu previsoko i sada ih to koči a uvijek do sada je amere to guralo naprijed..I boravak vojske i istraživanja u svemiru je danas neusporedivo važniji negoli je to bilo šezdesetih godina prošlog stoljeća.
I ovo je tek pokazivanje ruskih mišića po principu: “Ameri stalno idu svuda po svijetu, ajde da vidimo kako će reagirati kad mi njima napravimo ono što oni rade svima drugima – došli rusi pred američka vrata, obavili veliku nuždu i sada to amerima smrdi. A baš bih volio pročitati izvješće njihovih (američkih) sigurnosnih agencija o tom ruskom “i mi to možemo – tek da se zna”.

BEG
Gost
BEG
1 godina prije

Samo da napomenem za vas rusofile da je američki proračun za vojsku veći 10 puta od ruskog, a imaju manje vojnika, pametnom dosta

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  BEG

I jos da je Raptor napravljen 1996 a Rusi i Kinezi ce imat ovakav avion negde oko 2030.

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije
Reply to  BEG

Pa ? Kaj hoćeš sa time reči?

Max
Member
Max
1 godina prije

@neću da te volim Bravo dugačak točan i iscrpan tekst.

Neću da te volim
Gost
Neću da te volim
1 godina prije
Reply to  Max

@Max hvala na komentaru mog razmišljanja..
Nisam htio pisati ovo kao odgovor ekipi koja se ne slaže sa mnom – tek sam htio reći da rusi imaju razvijenu obranu u slučaju napada letjelica 6. (šeste) generacije na rusko tlo, i to im je više nego dovoljno da budu svoj na svome, jer Rusija sada ima svih sirovina (rude, nafta, plin, drvo, pitka voda, i prostor za život i prostor za proizvodnnju hrane) dovoljno za cijeli svijet idućih nekoliko stoljeća, i taj podatak je ono kaj muči krupni svjetski kapital – to da je to rusko tlo, rusko vlasništvo i rus od toga živi..

Kad razmislim jesam li rusofil(!?) – vjerujem rusu prije nego bilo kome drugome, ne zato jer je rus dobar već zato – ovo će glupo zvučati – jer sam slaven, tradicionalist koji živi po principu “tuđe nećemo, svoje ne damo”!
Tako se postavlja i Putin, uz sitnicu da on ima more podataka koje mi nemamo i vjerojatno ima debeli razlog za svaki politički potez – krenuvši od vraćanja Krima majci Rusiji pa do ovakvih letova uz američansku obalu..

Neću da te volim
Gost
Neću da te volim
1 godina prije

I možda ovo nije pravo mjesto za reći ovo što ću reći ali mi krenule misli u tom smjeru..

Kolega koji je u nekoliko navrata bio u Afganistanu (u sastavu hrvatskog kontingenta) pričao je da je tamo vidio strašne stvari, ono što je tamo siromaštvo je nama nepojmljivo da netko može tako (pre)živjeti – temperature ispod nule, snijeg, jer na dan kada jedu (ne se i najedu već samo nešto pojedu – par zalogaja) je dan kada su sretni – a ne jedu svaki dan! Djeca u krpama hodaju bosa i tako im prolaze dani…

No zašto ovo pišem – ameri tamo ratuju – i nema toga što ne mogu napraviti vojskom – izviđači nađu talibane (ili dobiju dojavu od nekoga domaćeg o smještaju talibana ili ISIL-a), tamo se šalje jedinica za osiguranje (e da netko ne bi pobjegao iz zone sukoba) koja zatvara područje sa svih strana, označava se meta ili više njih i onda kreće vatromet po svemu označenom dok ne ostane kamen na kamenu, zatim dolazi ova jedinica za osiguranje koja treba provjeriti na licu mjesta je li “zadaća izvršena” i skupiti eventualne korisne informacije s tog mjesta..
E sad sve je dobro dok sve radi kako treba!
Ali se dese situacije koje se dešavaju u ratu, nešto nije kako se mislilo da jest – ili neki talibani prežive nekim čudom ili je loša komunikacija između američanskih jedinica pa talibani shvate šta se dešava, e tada nadtaje krš i lom jer amerčki vojnik sve radi po zapovjedi i od toga se ne odstupa, što znači da dok mu njegov zapovjednik nije dao zapovjed da puca – američki vojnik ne puca(!) a onda uletavaju talibani koji spašavaju živu glavu i ubijaju američke vojnike kao zečeve na logi jer ivi još nisu dobili zapovjed da pucaju po talibanima, i tako dva talibana s kalašnjikovima pobiju vod do zuba naoružanih američkih vojnika (i kaže mi kokega da je čuo za više takvih situacija jednakog ishoda).
A kad djetetu koje je gladno od kada zna za sebe – daš tri obroka na dan, daš mu odjeću i obuću da mu nije hladno, kažeš tom sitom djetetu (nebitno ima li 15 ili 45 godina) da ga je dobri Bog nahranio i obukao i sada njegov Bog od njega traži da se bori protiv nevjernika ako nikako drugačije onda da ih kolje zubima – to nahranjeno dijete nema šta izgubiti jer ionako nema ništa osim onoga šta mu njegov dobri Bog da..

I tko može pobjediti dijete koje nema šta izgubiti, već ako pogine u toj borbi će biti nagrađen djevicama u zemlji meda i mlijeka..

Razumijete kaj hoću reći, ameri su došli do ruba jer vode ratove koje nikada nisu niti računali pobjediti već su samo stvarali profit, a sada rat dolazi k njima, ali ne u dvorište već u spavaću sobu, i sada se ameri bore u svojoj spavaćoj sobi protiv ljudi koji ne da nemaju šta izgubiti već samim time što se bore su pobjednici..

To je nezamislivo za amera iz prošlog stoljeća!!

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Da hocu, mogu pretvorit Afganistan u Nizozemsku ali njima stalo samo do polja maka.

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije
Reply to  MDM

MDM ,stvari ti nisu tako jednostavne, baš i ne mogu!

Max
Member
Max
1 godina prije

Demonstracija moći Ruskog zrakoplovstva.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik