fbpx

Proslava Dana ruske mornarice

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin, vrhovni komadant ruskih oružanih snaga, prisustvovao je Glavnoj pomorskoj parade u Sankt Peterburgu. Komadant parade je bio Admiral Nikolaj Jevmenov koji je prije početka parade podnio raport glavnokomandujućem Vladimiru Putinu.

Putin je na današnjoj paradi najavio izgradnju nove jedinstvene flote.

“Herojstvo mornara, talenat pomorskih komandanata i brodograditelja, umjeće naučnika i svih mornara donjeli su Rusiji veliku pomorsku slavu. Mi se nećemo zaustaviti na lovorikama dosadašnje slave, već ćemo nastaviti dalje. Nastavićemo graditi flotu, jedinstvenu po svojim mogućnostima, projektovanu za novo vrijeme i nove uslove, flotu jake i suverene države” nalasio je Putin.

Kao garanciju tome, predsjednik je pomenio “današnje uspjehe pomoraca, njihovo zalaganje da ispune zahtjeve današnjeg vremena, požrtvovanost i rješenost na konstantno unapređivanje svojih vještina kao i bezpogovorno izvršavanje komande “Punom brzinom naprijed””.

Putin je pohvalio ruske mornaričke oficire za izuzetna otkrića u geografiji, biologiji i geologiji.

Ruska mornarica je dala značajan doprinos u razvoju ruske i svjetske nauke i danas je mešu prvima koja koristi najsavremeniji hardver kako bi efikasno razvila rješenja nove generacije kakva nemaju sličan odgovor u svijetu rekao je Putin.

Samo ove godine u sastav mornarice će biti primljeno 15 brodova različitih kategorija i namjene. Ruska mornarica je trenutno u procesu obnavljanja infrastrukture i svojih pomorskih baza kao i obalske odbrane.

U Glavnoj pomorskoj paradi je učestvovalo oko 4 000 ljudi, 43 ratna broda i podmornica kao i 41 avion, parade su održane i u Baltijsku, Sevastopolju, Severnomorsku, Astrahanu i sirijskoj luci Tartus.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Proleter
Gost
Proleter
1 godina prije

Nista cudno, najomiljenije igracke diktatora su ratni brodovi, tenkovi, avioni ili podmornice, uz njih se osjecaju mocno i prste od samopouzdanja, sve je to dobro dok se previse ne zaigraju i izazovu katastrofu.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  Proleter

Inače zemlje koje nemaju “diktatore” na vlasti već poput SAD-a financijsku oligarhiju ne uživaju u “blagodatima” ovih igračaka. Da išta znaš (a prema upisu je evidentno da ne znaš) ne bi ti bio problem shvatiti da Rusija za razliku od SAD-a ne posjeduje mornaricu za teroriziranje zemalja trećeg svijeta, a i mornarica joj ne služi kao sredstvo odvraćanja. Za to su zaduženi Topoli i Bulave. Ali neka si ti njima rekao, možda za koji mjesec zbace “diktatora” Putina i imenuju Navaljnog za šefa države.

Svakako je lijepo vidjeti modernizirane starije brodove poput “Ustinova”, ili novije poput “Bikova”, ili pak okosnicu buduće flote “Kasatonova”.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije
Reply to  Proleter

Takav je svijet, nema suverene zemlje bez kvalitetne vojske! Da nije lažne demokracije, vazala (domaćih izdajnika) i kolonizatora nebi trebalo stvarno samostalnim državama vođe koje kvazi demokrate nazivaju diktatorima. Nebi trebalo vojske nikome da nema svih onih lopovčina što su sakriveni iza svjetske banke MMF-a, “uljuđenih” korporacija koji upravljaju “slobodarski” izabranim predsjednicima i premijerima …

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Proleter

…da tako je…nedavno je ambasador diktatorske države izjavio da je njihova snaga diplomacije u tonaži vlastitog ratnog brodovlja..

@Rope
Gost
@Rope
1 godina prije

Imat će flota RF posla, čini se. Bas čitam na Sputnjiku da se Kinezi bune i hoće da RF vrati Sahalin.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  @Rope

malo vjerovatno ili skoro nikako…prije imaju šansu italijani da vrate istriu,zara,spalato,fiume nego kinezi sahalin…nego nigdje u članku ne vidim da se kinezi bune niti hoće sahalin….samo su izvršili i napisali činjenično povjesno stanje.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije
Reply to  igi

Ja bi nadodao i Mađari da vrate Vojvodinu iza ovog što si napisao.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  m.ivanisevic

…naravno…svi maštaju..pogotovo mali narodi…međutim srbija i mađarska će ući uskoro u konfederaciju…kulturno to već jesu a politički za 10 god….u beogradu se nedavno podiže spomenik kako kažu mađarskom junaku…braniocu beograda…a uopće je nepoznato da je general srbin jedan od najvećih junaka mađžarske povjesti…a također i jedan mađžar u srbiji…oborio nevidljivog…

Max
Member
Max
1 godina prije

Ruska Mornarica ima zadaću braniti svoju zemlju. za razliku od nekih drugih.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik