Kina poziva japanskog ambasadora zbog kontroverze o ispuštanju vode iz Fukušime

Otpadne vode
5 komentara

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u četvrtak japanskog ambasadora u Pekingu da izrazi protivljenje namjeri Japana da ispusti otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima.

“Odluka Japana nije uzela u obzir globalno okeansko okruženje, zanemarila je međunarodno javno zdravlje i bezbjednost ljudi koji žive u susjednim zemljama. Sumnja se da je prekršio međunarodno pravo i međunarodne propise. To nisu postupci moderne civilizovane zemlje. Kina izražava snažno nezadovoljstvo i oštro protivljenje tome“, rekao je pomoćnik kineskog ministra spoljnih poslova Wu Jianghao tokom sastanka sa japanskim ambasadorom Hideom Tarumijem.

Wu je pozvao Japan da preispita svoju odluku o puštanju vode iz postrojenja u Fukušimi i uspostavi odbor koji će se baviti odlaganjem toksične vode sa međunarodnim stručnjacima, uključujući i one iz Kine.

Japanska vlada objavila je ranije ove nedjelje da zemlja planira da za dvije godine započne ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz postrojenja Fukušima u Tihi okean. Japanski zvaničnici tvrdili su da prečišćena voda iz Fukušime ispunjava međunarodne sigurnosne standarde i da se plan pridržava standardne prakse rada nuklearnih elektrana širom svijeta.

Međunarodna agencija za atomsku energiju izjavila je u utorak da podržava japanski plan za odvođenje otpadnih voda iz postrojenja u Fukušimi.

FukushimaJapankinaOtpadne vode
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 godine prije

Ma sve super!
Trebati će manje “cjepiva”, …dovoljno će biti pojesti sašimi od ribe iz Tihog Oceana 1-2 puta mjesečno.

Bracki Kamen
3 godine prije

Prociscena voda… Mos mislit.. Samo torija ima za cijeli Pacifik. Problem je taj.. Sto to japanci rade od pocetaka.. Ovo je samo Pokusaj dobivanja legimiteta..

isdnfvinsoefbvaebdfz
3 godine prije

Fuši je tu da zatruje pacifički ocean da se nema što loviti u njemu da borgovi mogu jesti hejtsovo umjetno meso napravljeno od ubijenih jago.

3 godine prije zadnji put uredio isdnfvinsoefbvaebdfz
Max
3 godine prije

Japanski potez je zaista sulud.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI