Japan planira ispustiti radioaktivnu vodu iz Fukushime – Oštre osude i pozivi na reviziju plana

Fukushima nuklearna tvornica
18 komentara

Japan planira početi ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukushima, uništene cunamijem, u ocean krajem kolovoza, objavili su danas japanski mediji pozivajući se na neimenovane vladine izvore.

Zvanična objava će, kako se navodi, vjerojatno uslijediti uskoro nakon što se premijer Fumio Kishida sastane s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk Yeolom u Sjedinjenim Američkim Državama sljedećeg tjedna.

Japansko nuklearno regulatorno tijelo dalo je prošlog mjeseca odobrenje operateru elektrane Tokyo Electric Power da počne ispuštati vodu za koju Japan i Međunarodna agencija za atomsku energiju tvrde da je sigurna.

U srpnju je UN-ov nuklearni regulator odobrio planove Japana da ispusti vodu usprkos prigovorima lokalnih ribarskih zajednica i drugih zemalja u regiji. Oko 1,3 milijuna tona vode uskladištene u ogromnim rezervoarima filtrirano je kako bi se uklonila većina radioaktivnih elemenata osim tricijuma, izotopa vodonika koji je teško odvojiti od vode.

Pokušaji japanskih vladinih dužnosnika da dobiju regionalnu podršku za plan imali su ograničen uspjeh.

Ovaj postupak ispuštanja vode je oštro osuđen, jer predstavlja ozbiljan rizik ne samo za lokalno stanovništvo i ribarske zajednice, već i za ekosustav regije. Iako tvrde da je voda sigurna, nedostatak transparentnosti i široke regionalne podrške ukazuje na potencijalne opasnosti ovog plana. Snažno pozivamo na reviziju ovog plana i tražimo zajedničko rješenje koje će poštovati okoliš i interese svih zainteresiranih strana.

FukushimaJapanNuklearna ElekranaRadioaktivni materijal
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
M.r H.F
8 mjeseci prije

Pa ti plati 100€ na Jadranu da se druge godine kupaš u radioaktivnom moru!!😮😮🫵🫵😡😡

hiber
8 mjeseci prije

Ovom UN-ovom nuklearnom regulatoru treba sprovesti tu vodu do njegovog doma da pije kad je siguran u ispravnost vode, mislim da bi mnogi rado financirali taj projekat

Ivan Bgd
8 mjeseci prije

Podeliti radioaktivni materijal iz Fukusime sa ostatkom sveta, tako velikodusno od njih.
Ono sto me mnogo vise brine je koliko na svetu jos ima atomskih elektrana koje mogu da izazovu problem zbog zemljotresa ili drugih ralozga (ljudski faktor)…

tihobl
8 mjeseci prije

Британски научници почињу да развијају ињекције у високобезбедном лабораторијском комплексу против “нове пандемије” изазване непознатом “болешћу Х”.

C.F.
8 mjeseci prije

Danas?
Ovo vam je staro od prije 6 mjesci tj iz januara 2023.

Dokurčilomi
8 mjeseci prije

Sada planiraju ispustiti a do sada se zvalo kontrolirano ispuštanje.

Max
8 mjeseci prije

Suludi plan

Mrdomir
8 mjeseci prije

Sve to treba na prijeki narodni sud od pet minuta, pa pred zid, i po kratkom postupku. Nema druge.

Glavno da Ruse prozivaju kao glavnu
8 mjeseci prije

nuklearnu prijetnju gamad čmariteljska licemjerna.

milan
8 mjeseci prije

Пас им матер смаслацом.

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Shinzo Abe je prije godinu dana ubijen – on je bio jedan od neposlušnih japanaca na visokom položaju tada 2011. i odlučio je prekinuti stari ugovor iz 1945. s amerima da mora financirati njihovu vojnu bazu svake godine sa 13 milijardi dolara.
Budući da nije htio odustati, za kaznu je dobio tsunami i Fukushima katastrofu, a prljavi dio posla je obavila izraelska firma koja je umjesto kamera za nadgledanje unutrašnjosti elektrane podmetnula tempirane bombe koje su eksplodirale u razmacima koji se mjere u mili-sekundama.
Tako je uništen reaktor broj 3 i počela je nuklearna katastrofa.
O tome je detaljno pisao Jim Stone u izvještaju koji je nazvao Fukushima report – zbog toga mu stalno napadaju web stranicu i nastoje ga blokirati i izbaciti s interneta.

Мргуд
8 mjeseci prije

Ето, сада ће сиромашни народи добити јефтине сардине и јефтину смрзнуту рибу. Ионако кажу да је осиромашени уранијум лековит. Сигурно ће прогласити и ту воду лековитом. Шта знамо ми неуки и припрости сељаци …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI