SAD stavlja Japan na popis za promatranje manipulacije valutama

Japanski jen
7 komentara

Ministarstvo financija navodno pomno ispituje Tokio zbog potencijalno nepoštenih deviznih praksi

Ministarstvo financija SAD-a ponovno je u četvrtak dodalo Japan na svoj popis za praćenje deviznih tečajeva, na kojem njegovo ime nije bilo od lipnja 2023. Pridružuje se Kini, Vijetnamu, Tajvanu, Maleziji, Singapuru i Njemačkoj.

Uvrštenje je uslijedilo nakon što je Japan nastavio svoje intervencije na valutnom tržištu kako bi zaustavio brzi pad jena u odnosu na američki dolar u travnju i svibnju.

Tokio je potrošio 9,8 trilijuna jena (61,6 milijardi dolara) između travnja i svibnja ove godine kako bi zaustavio svoju deprecijaciju, nakon što je japanska valuta 29. travnja dosegla najnižu vrijednost u 34 godine od 160,245 za američki dolar.

Ministarstvo financija dodaje glavne trgovinske partnere SAD-a na popis valuta kada želi procijeniti je li zemlja manipulirala svojim deviznim tečajevima kako bi stekla nepoštenu trgovinsku prednost.

Zemlje se automatski dodaju ako ispunjavaju dva od tri kriterija: trgovinski suficit sa SAD-om od najmanje 15 milijardi dolara, globalni računski suficit iznad 3% BDP-a i stalne jednostrane neto kupnje deviza od najmanje 2% BDP tijekom 12 mjeseci.

U svom polugodišnjem izvješću objavljenom u četvrtak, Ministarstvo financija navodi da su Japan, Njemačka, Tajvan i Vijetnam svi ispunili kriterije za značajan trgovinski suficit sa SAD-om, kao i preveliki suficit na tekućem računu.

U izvješću se navodi visoki trgovinski suficit Japana od 62,4 milijarde dolara sa SAD-om prošle godine i njegov globalni suficit tekućeg računa od 3,5% BDP-a u 2023., u odnosu na 1,8% u 2022.

Iako je Ministarstvo financija priopćilo da nedavne intervencije Tokija na forexu kako bi se poduprla vrijednost jena nisu bile faktor u odlučivanju o stavljanju zemlje na popis, napomenulo je da bi “intervencija trebala biti rezervirana samo za vrlo iznimne okolnosti uz odgovarajuće prethodne konzultacije”.

Izvješće je obuhvatilo ekonomske podatke 20 najvećih američkih trgovinskih partnera za četiri kvartala 2023.

Iako su američke vlasti rekle da je Japan “transparentan u pogledu deviznih operacija”, ministar financija te zemlje Shunichi Suzuki rekao je u petak da će Tokio održavati blisku komunikaciju s Washingtonom u vezi s valutnom politikom nakon ponovnog uvrštenja na burzu.

JapanSADValute
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
opetlazes
27 dana prije

Amerika i transparentnost idu skupa kao kurve i postenje. Nemojte nas nasmijavati.

Gad
27 dana prije

Stavite prvo i jedino sebe na popis.

BanOvan
27 dana prije

Nema ljubavi – samo interesi. Prci USrAnija svog glavnog vazala – da ope’ ne bi radili nuksi.= glavu u USA goozu i ne talasaj

Lucija, prva
27 dana prije

Što, šta?

Japanci se nastoje riješiti američkih obveznica.
Eto što je.

Hik!
27 dana prije

h t t p s : / / w w w.usdebtclock.org/world-debt-clock

Josip
27 dana prije

Tko nepostenije igra s valutama nego li americka gamad?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI