Rusija raskinula nuklearni sporazum sa Japanom

RS-24 Yars balisticka raketa
6 komentara

Moskva je službeno okončala sporazum o saradnji u oblasti razoružanja s Tokijem, potvrdilo je u petak rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Proces ukidanja sporazuma pokrenut je prije šest mjeseci zbog, kako je Rusija nazvala, japanske “neprijateljske” politike.

Prema sporazumu, potpisanom u oktobru 1993., Japan je trebao pomoći Rusiji da demontira veliki dio sovjetskog atomskog arsenala i pomogne u rješavanju nastalih ekoloških problema.

„Sporazum između ruske vlade i vlade Japana o saradnji u razgradnji nuklearnog oružja podložnog redukciji, potpisan u Tokiju 13. oktobra 1993. godine, prestao je da važi 21. maja 2024. godine“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. u izjavi .

Premijer Mihail Mišustin najavio je planove za povlačenje iz sporazuma u novembru prošle godine, čime je započeo šestomjesečni proces razdruživanja. Prema Moskvi, bilo je nemoguće nastaviti interakciju s neprijateljskom državom o pitanjima koja utiču na nacionalnu sigurnost Rusije “u kontekstu otvoreno antiruske politike vlade premijera Fumija Kišide”.”Ovaj prekid odnosa je izbor japanske strane”, saopštilo je u četvrtak rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Japan je osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini i pridružio se SAD i EU u sankcijama Moskvi. Tokio je u martu doveo u pitanje legitimitet četiri bivše ukrajinske regije koje su se pridružile Rusiji u septembru 2022. i učestvujući na predsjedničkim izborima u zemlji.

Rusija i Japan tek treba da zaključe formalni mirovni sporazum o okončanju Drugog svjetskog rata. Mirovni pregovori su prekinuti u martu 2022. godine nakon što je Japan sankcionirao Rusiju.Tokio je tražio povratak četiri Kurilska ostrva, dok Moskva tvrdi da je njen suverenitet nad teritorijama zagarantovan posleratnim sporazumima.

JapanNuklearno oružjerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
2 mjeseci prije

Tokio je tražio povratak četiri Kurilska ostrva…
————-

Nek’ se probaju još više zavuć’ u američki rektum, pa će ih možda dobiti nazad.

Max
2 mjeseci prije

Japan se maoružao i odrekao pacifističke politike pa Rusija očekivano reagira na to.

nastran
2 mjeseci prije

jebeš takav japan koji više ne zna ko je bacio atomske na njih…sramota

Zmaj ( Crni)
2 mjeseci prije

Zeleni 🌈zmaju , [email protected]🖕.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI