‘Zločin protiv čovječnosti’ – Sjeverna Koreja o potezu Fukushime

Fukushima Daiichi
34 komentara

Pjongjang je pozvao Tokio da odmah zaustavi ispuštanje otpadnih voda u ocean

Sjeverna Koreja pozvala je Japan da odmah zaustavi ispuštanje radioaktivnih otpadnih voda iz uništene nuklearne elektrane Fukushima u Tihi ocean, navodi se u izjavi koju je u četvrtak podijelila novinska agencija KCNA.

Japanski potez “ozbiljno prijeti životima, sigurnosti i budućnosti čovječanstva”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Pjongjangu.

Sjeverna Koreja je dalje optužila Japan da je počinio “neoprostiv zločin protiv čovječanstva” i zatražila da se smatra odgovornim.

Izjava dolazi nakon što je Japan u četvrtak objavio da je počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu s mjesta nuklearne katastrofe Fukushima Daiichi 2011. u Tihi ocean. Japanski premijer Fumio Kishida ranije je najavio da planovi uključuju ispuštanje oko 1,3 milijuna metričkih tona otpadnih voda.

Tokio je naglasio da je taj potez odobrila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). UN-ov nuklearni nadzornik dao je zeleno svjetlo japanskom planu prošlog mjeseca, navodeći da su neovisna ispitivanja na licu mjesta pokazala da je koncentracija tricija u vodi bila daleko ispod operativne granice, te da bi utjecaj koji bi potez imao na ljude i okoliš bio “ neznatan.”

Operator elektrane Fukushima Tokyo Electric Power (TEPCO) također je u četvrtak objavio rezultate ispitivanja tvrdeći da je voda sadržavala do 63 bekerela (jedinica radioaktivnosti) tricija po litri – što je daleko ispod granice WHO-a za vodu za piće od 10.000 bekerela po litri.

Ipak, neki japanski susjedi nisu bili uvjereni u sigurnost ispuštanja otpadnih voda. Kina je odgovorila na ovaj potez izdavanjem opće zabrane svih japanskih morskih proizvoda, a Peking je inzistirao da Tokio nije dokazao da bi ispuštena voda bila sigurna.

Ranije ovog tjedna, kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je izjavu u kojoj je plan nazvalo “izuzetno sebičnim i neodgovornim” i pozvalo Japan da ne uzrokuje “sekundarnu štetu lokalnom stanovništvu, pa čak i ljudima u svijetu iz vlastitih sebičnih interesa”.

U četvrtak su posebne kineske administrativne regije Hong Kong i Macau također objavile zabranu uvoza japanske morske hrane iz 10 prefektura. Južna Koreja, koja je već imala ograničenja, rekla je da ih neće ukinuti unatoč jamčenju za sigurnost japanskog plana.

Aktivisti Greenpeacea također su optužili Tokio za “namjerno onečišćenje Tihog oceana” i inzistirali da bi skladištenje vode bio bolji način djelovanja.

FukushimaJapanOtpadne vodeSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
8 mjeseci prije

Njihov plan je da ovim ugroze zivot u okeanu, a onda ce reci da se sve desava zbog “klimatskih promena” i da mora nesto hitno da se preduzme. “Ne treba propustiti tako dobru priliku…” da rese probleme koje sami stvaraju u cilju nametanja svoje agende protiv covecanstva.

Krimsky
8 mjeseci prije

Ludo i nezaboravno …
~
… Severna Koreja u funkciji ‘zaštite ljudskih prava’. Wau!!

Nešto … nepredstavljivo!

A, u stvari, sasvim moguće, zašto da ne?
Odzumiran pogled je valjda − odzumiran. Ne postoje ‘krivdnja, greh, zasluge…” − postoji samo input & output.

I tačno zbog toga … Severnokorejcima … poklon …

Superseljak
8 mjeseci prije

Ne daj se Debeli, nije ti se dala ni seka!

tuf
8 mjeseci prije

Možete zamisliti reakcije, sankcije i intervencije “civilizovanog sveta” da se na ovakav potez odlučila Rusija, Kina ili Iran. Pa to bi se smatralo objavom trećeg svjetskog rata, genocidom & ekocidom, terorističkim djelom 21-og stoljeća. Ovako – sve se samo medijski evidentira poput vijesti o godišnjem urodu kokosa. Ako si pod američkom kapom možeš spaljivati ljude u kazalištima (Ukrajina), jesti ljudske organe (ISIL u Siriji), pobiti 400.000 Jemenaca (Sadijska Arabija) ili pak ispuštati milijune tona radioaktivne vode – bez reperkusija. Evo prijedloga za Japance, ako žele održati čast i potvrditi da ne lažu (čast je njima barem teoretski još uvijek bitna, no laž im kao alat nije stran). Kažete, voda je sigurna za piće. Samo 63 Bq/L. OK. Izvolite onda svojem stanovništvu dati da svu tu vodu popiju. Što, zgražate se? Zašto, rekli ste da je sigurna za piće! P.S. Kada vam god agencije tvrde da je nešto sigurno uvijek se… Čitaj više »

Мунгос
8 mjeseci prije

До сада нисам знао да нуклеарне електране испуштају радиоактивну воду. Ја као техничар близу сам да закључим да то сваки нуклеарни реактор на неком месту „процури“ односно да почиње да испушта радиоактивност која „обогаћује“ турбинску воду и воду за хлађење реактора. Та вода се испушта у неки реципијент – у овом јапанском случају у море. Море је велико, па је тако у стању да разблажи унесену радиоактивност. Аферим, закључујем да није тако само у Фукушими, него и на осталим НЕ на свету, па и у Немачкој. Плус, у Немачкој не иде радиоактивност у море, него у Рајну и Мајну. Сада већ могу да разумем Немачку која је откачила своје нуклеарне електране, то би био један од разлога. И Француска се нешто нећка, чини ми се. На крају, закључујем да су нас оне битанге професори факултета лагали да су НЕ безбедне. Ево ја их оптужујем, оптужницу качим мачку о реп, па… Čitaj više »

Гавран
8 mjeseci prije

Šta mi na zapadu znamo o Severnoj Koreji.
Znamo laž, cijelu laž i ništa osim laži.

Grdi
8 mjeseci prije

Sad zamislite kad bi sj.korea, kina, rusija ili venezuela ovako nesto napravili !? …. u naj manjoj ruci rat bi bio objavljen od strane zapada ….

šlampavi
8 mjeseci prije

Tu količinu vode će ispuštati postepeno tijekom 30 godina, vrijeme poluraspa tricija je 12 godina. Prije 12 godina se i dogodila ta havarija na nuklearki.

Jere
8 mjeseci prije

A što reći o svim onom projektilima sa osiromašenim, uranom koje je 1999, godine NATO na povratku sa bombardiranja Srbije, kao neiskorištene projektile “spustio” u Jadran. Koji od tada tamo imaju (po mom mišljenju: planiranu) funkciju tempirane ekološke (i prehrambene) katastrofe. A kad pomislim da je i bilo onih retardiranih šovinista koji su se radovali bombardiranju Srbije ne shvaćajući da su bombardirani i svi ostali u široj regiji. Eto, te bih poslao da vade te bombe, roneći na dah.

goran
8 mjeseci prije

tako je pod hitno to zaustavit.
japanci ako imate otpadne vode koje su radioaktivne morate nači način kako to drugačije zbrinuti.

witchie
8 mjeseci prije

Pa, ako već destljećima ruske, američke, britanske, kineske podmornice daleko od očiju svijeta dovoze i izbacuju radioaktivni otpad u Marijansku brazdu, pa ako znamo da su nuklearne države na atolima i otocima Tihog okeana provodile nuklearne i termonuklearne pokuse koji su zagadili milijarde tona vode, onda je ovo što radi Japan samo kap u moru radioaktivnosti koju već ionako imamo.

Don
8 mjeseci prije

Ako su “procistili” vodu, zasto je ne piju? Radio-aktivnost se nemoze procistiti! Kazi zbogom tunama i sardini za narednih 1000 godina…

Euro
8 mjeseci prije

apokalipsa live

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI