fbpx

General Nikolaj Tarakanov o novoj HBO seriji “Chernobyl”

General-Tarakanov

Nova HBO-va serija “Chernobyl” je vjerno prenjela detalje katastrofe iz 1986. godine rekao je General-major Nikolaj Tarakanov.

Heroji nisu bili komadanti ili zvaničnici, već vojnici koji su svjesno rizikovali svoje živote. Terakanova u seriji igra britanski glumac Ralph Ineson, a sam kasting u seriji je odabran tako da pojedini glumci zaista izgledom podsjećaju na osobe koje igraju u seriji.

Nikolaj Terakanov je bio čovjek koji je direktno bio zadužen za tzv. likvidatore, odnosno ljude (biorobote) koji su uklanjali rasuti radioaktivni materijal sa lokacije Černobiljske nuklearne elektrane.

Sam general je izjavio da nema nikakvih zamjerki na rekonstrukciju istorijskih događaja prikazanih u seriji a da je sam završetak serije “samo malo različit” od onoga što se zapravo dogodilo.

Nikolaj je podsjetio da je sama nuklearna elektrana bila zastrašujući prizor nakon katastrofe.

VIDEO: autentični snimci napravljeni u nuklearnoj centrali

“Letio sam u helikopteru iznad uništenog reaktora i jednostavno nisam mogao da zamislim šta se tamo desilo, bila je to toliko snažna eksplozija da je praktično u paramparčad raznjela veliku betonsku konstrukciju od armiranog betona”.

Tarakanov je za RT objasnio kako je sprovedena dekontaminacija Černobilja, “Izvadili smo 300 000 kubika zemlje oko postrojenja i prebacili na za to određeno mjesto, a onda smo tu zemlju zamjenili sa 300 000 kubika tucanika koji je zaliven betonom i prekriven teškim betonskim pločama.

Ovakve mjere su dovele do drastičnog pada nivoa radijacije oko lokacije što je omogućilo da desetine hiljada vojnika prionu na posao oko sanacije same nuklearne centrale.

Sovjetske trupe koje su učestvovale u likvidaciji u Černobilju su bile “pravi heroji” rekao je Tarakanov. Iako su svi imali šansu da odbiju da rade na sanaciji katastrofe oni su svjesno stavili svoje živote na kocku.

VIDEO: autentični snimci napravljeni u nuklearnoj centrali

Nikolaj Tarakanov sada ima 85 godina i već 33 godine živi sa tzv. radijacijskom bolešću. Na kraju je sam zaključio kako je jedan od vodećih sovjetskih ljekara Evgeni Čazov, bio u pravu kada je upozorio likvidatore “patićete do kraja života, Černobilj vas nikada neće pustiti”.

Jedna od karakteristika radijacijske bolesti je da rane jako slabo zarastaju i da obična posjekotina tokom brijanja krvari i po 2 sedmice a sam general svakodnevno uzima 8 lijekova koji mu pomažu u borbi protiv ove bolesti koju je svjesno izabrao odlučujući da stane na čelo likvidatora.

VIDEO Nikolaj Tarakanov nakon 33 godine govori o nesreći 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Heroji

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

Svakom racionalnom je jasno da je serija rađena kao antisovjetska, antisocijalisticka i konačno antiruska propaganda. Japan je imao 1999. godine havariju identičnih posljedica sa samo 1 mrtvim manje, ali o tom se ne diskutira. Također američke havarije se minoriziraju. Što je sa Tri milje? Što je sa pokusima na Maršalovim otocima? Tamo su Ameri ostavili svjesno polusanirano odlagalište radioaktivnog otpada u koje sada prodire more. Tako je bilo jeftinije! Zapad svoje greške, nastale zbog ušteda, taji i uljepsava. Zemlje poput moje, bespogovorno se stavljaju u službu te propagande, ponižavajući prvo sebe.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

U seriji se implicira opasnost za čitavu Europu pa i svijet što je daleko od istine. Tri milje i danas skrivaju posljedice havarije u sedamdesetim godinama. Britanci su imali svoju veliku havariju pedesetih sa 200 mrtvih, ali o tome ni riječi. Ovi sljedbenici Hollywooda što vrijeđaju sve nas koji drugačije mislimo i kritički pristupamo njihovim idolima bi mogli informacije dobiti iz više izvora. Bar danas to nije teško.

Blues
Gost
Blues
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

Imali su Ameri itekako svojih katastrofa, Tri milje koje si naveo i o kojem su snimili film >(Dastin Hofman), tu je i čuveni atol Bikini u Oceniji na kojem su izvršena 23 nuklearna testa, a i po mnogim drugim otocima Oceanije, gdje su nuklearni oblaci zajedno s kondenzatom kiše padali diljem zemaljske kugle.
Poznata je i Nevada gdje su vršene nadzemne nukleatne probe, a jedna od posljedica je da je filmska ekipa koja je snimala filma The Conqueror u Utahu na čelu s poznatim glumcima John Wayne, Susan Hayward , Agnes Moorehead , Pedro Armendáriz te režiserom Dickom Powellom
ozračeni jer je vjetar donio česti ce iz Nevade na mjesto snimanja u Utahu i svi su oboljeli od karcinoma, o ostaloj boraniji iz te ekipe nemam podataka, također ni ostalim stanovnicima uokolo Nevade.
Ovo je samo eklatantan primjer koji je izišao u javnost.
Naravno, tada je bio hladni rat a SAD i Zapad su imali bolju propagandu jer nije bilo interneta.

Medo
Gost
Medo
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

Ajd prvo pogledaj seriju. Koji je to dio serije koji te vrijeđa jer tako ne misliš? Kako bi ti u seriju Chernobyl uvrstio ova tvoja navedena sran.a?

Baba
Gost
Baba
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

Mislim da je japanska havarija u Fukušimi bila daleko gora što se tiče količine izbačene radijacije pošto su kod njih tri reaktora odletjela u zrak dok je u Černobilu bio “samo” jedan.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije
Reply to  Baba

Upravo tako @Baba! Posljedice Fukušime osjetile su se do zapadnih obala SAD-a što su neki njihovi mediji spumenuli, ali su brzo utišani jer je SAD gradio elektranu u Fukušimi. Tako opet prikrivaju činjenice na štetu svog stanovništva zbog financijskih interesa. Usput rečeno, Fukushima nije napravljena poštujući sigurnosne standarde koji se tiču vodonepropusnosti, a nalazi se na obali mora!

Blues
Gost
Blues
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

A i japan je poznat kao trusno područje.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

Između katastrofe Černobila i Fukušime, bez obzira na broj žrtava na jednoj i na drugoj strani postoji jedna ključna razlika a to je, da je katastrofu u Fukušimi prouzročila naravna nesreća tj iznenadni i golemi tsunami valovi, koji su oštetili inače solidno i po svim sigurnosnim standardima građenu nuklearnu elektranu, dok je u Černobilu nesreći kumovala ljudska aljkavost i dilentatizam u postupcima kod upravljanja atomskim reaktorom, a isto tako i sama opasno izvedena konstrukcija atomskog reaktora kojemu je glavna namjena bila proizvodnja što većih količina plutonija potrebnog za proizvodnju nukl. oružja a proizvodnja el. energije je tu bio sekundarni cilj! Na žalost u današnjoj Rusiji kao i u Ukrajini imamo još poveći broj tih opasnih reaktora i nova katastrofa je samo pitanje vremena!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Da je Fukušima izgrađena kako treba, ne bi došlo do nesreče. Zna se na kakvom je geofizičkom području izgrađena i da je glavni faktor u planiranju izgradnje bila štednja

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  samo tako

Taj tvoj zaključak bi u još većoj mjeri trebao važiti za Černobil! Velike ljudske pogreške i propusti u upravljanju kao i cjela koncepcija i zasnova te nukl centrale su bili pogrešni. Sad ovaj ruski general može naknadno trabunjati što god hoće, ali to ne može eskulpirati krivca za černobilsku katastrofu, a i ova TV serija je mlatenje prazne slame. Bitno je to, da ljudi iz skoro cijele Europe još uvjek snose posljedice černobilske katastrofe,a da mnogi nisu ni svjesni te činjenice! Ustanovilo se je, da su te posljedice vidljive i u Jadranskom moru i od koga sad tražiti zadovoljštinu iliti satisfakciju za sve to što nas je zadesilo, a može se i ponoviti!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Džugasvili pišeš pizdarije! Vodis se mržnjom i prepisujes američko trolanje. Koje to posljedice od Cernobila osjeća čitava Europa? Zračenje u Jadranu će prije biti od osiromašenog urana koji su u Jadranu odbacivali tvoji NATO uzori vraćajući se iz misije ubijanja civilnog stanovništva i bezrazloznog rušenja infrastrukture po Srbiji i Crnoj Gori.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

Osiromašeni uran se je nalazio samo u granatama kalibra 30 mm koje je ispaljivao američki avion A 10 i on sigurno nije pucao po Jadranskom moru iz tog topa, jedino su američki i drugi NATO piloti u Jadransko more odbacili nekoliko kasetnih bombi koje nisu odbacili na ciljeve u Srbiji a nisu željeli slijetati s njima pod krilima i to je sve, a te bombe nisu bile načinjene od osiromašenog urana niti su bile radioaktivne.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Đikanšvili
I Fukušima je grunila zbog aljkavosti, ne beri brigu. Imaju francuzi problema sa svojim nuklearkama. Imaju i Ukrajinci, jer su kreteni koji ne žele ruske dijelove i bla, bla, bla. Al boli tebe k.. ac, ti udri po svome

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Džugi, nema više tih reaktora-sad su reaktori tipa RBMK a ne VVER

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Podravec

Gruntovčan, nema tu velike razlike! To je ruska čekić-tehnika sve napravljeno ispod standarda kakvog priznaje zapad i takva je sva ruska tehnika, od bicikla do aviona.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Mda, autentično u usporedbi sa standardnim proizvodima američke filmske industrije. Zaboravimo činjenicu da znanstvenica Ulana Khomyuk nije postojala. I da “likvidatori” nisu bacali grafit s krova elektrane. I da efekti radijacije na ljudsko tijelo ne odgovaraju stvarnosti, jer je HBO-ova publika očigledno navikla na pretjerivanje s krvi kao scenskim efektom. I da sve vrvi krivim podacima poput sekundarne eksplozije od 4MT i prikaza Cherenkove radijacije nakon eksplozije (što je u stvarnosti, u tim uvjetima, nemoguće).
Što se tiče američke filmske industrije ne vjerujem ni da su se, eto, baš sada slučajno sjetili baviti tom sovjetskom katastrofom jer ne zaboravimo da kod zapadne publike SSSR = Rusija. HBO je dio WarnerMedia, svakodnevno promiče američku propagandu i ne mogu se oteti dojmu da glavna namjera serije nije priča o ljudima koji su nastradali nego o Okrutnom Sovjetskom (čitaj: Ruskom) Režimu Koji Će Nas Osvojiti Ako Mi To Ne Spriječimo (TM).

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  tuf

Tarakanov nema problema sa autentičnošću ali ti imaš ?! Uostalom ovo nije dokumentarac nego dramska serija vrhunska po svim paramterima , ali o ukusima se ne raspravlja pa ako ti nije dobra nemoj gledati, ili gledaj samo ruske tv proizvode da se ne kontaminiraš sa zapadnom propagandom.. adio

Kriticar
Gost
Kriticar
1 godina prije
Reply to  oddball

Upravo tako, general koji je rukovodio procesom sanacije kaze da je relativno istinito napravljena serija od trenutno mozda najmrskijih neprijatelja, dok nas vrli komentatori na L upozoravaju da ni kojim slucajem ne gledamo to, vec upalimo nase kanale usmjerene prema Moskvi.

Kakve paranoje se u glavama uspiju razviti …

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Kriticar

Nije tako, serija je tipični produkt američke propagande s prepoznatljivim klišeima. S jedne strane imaš ruski (sovjetski) narod, dobar, radišan, požrtvovan, ali pomalo glup i neobrazovan. S druge strane je sovjetska (ruska) vlast i njena ruka na terenu KGB (FSB), zla, nesposobna, korumpirana, te sa patološkom željom da ubija vlastiti narod. Poruka je jasna; ovaj potlačeni narod žudi za demokracijom i našim vodstvom, jer je, očito, za njega sam preglup. Nekako sve miriše na produkciju iz 80-ih sivilo, masna boja koja se ljušti sa zidova, zamazani prozori, te izlizan odjeća i sve ko inpregrirano s mnogo patetike. Kako bilo ako ispod napišeš da je to serija i nije autentična, pa prizori kako ministar uglednom znanstveniku prijeti bacanjem iz helikoptera koji, eto, leti iz Moskve za Pripjat, mjerenje radijacije u najkritičnijoj zoni se obavlja kamionom sa nakalemljenim dozimetrom, iako se par minuta kasnije pojavljuje BRDM-2, namjensko ABHO vozilo, a ono oko kopanja tunela do reaktora, koji se pokazao nepotreban, i rudara neću ni komentirati… prolaze. Sve prolazi. Prolazi i scena u staljingradu gdje sirovi regruti trče (jedan s puškom, a drugi ga prati) između vatre njemačkih i svojih mitraljeza. Danas je ogromna većina ljudi smatra za povijesni fakt. Tako će i ovo postati istina za neupućenu većinu koja o povijesti i životu uči s TV-a. Na kanalu “Telecon Studio” možeš saznati mnoge istinite činjenice vezane uz spomenu katastrofu. Video zapisi su autentični i komentira ih izravni svjedok i kvalificirana osoba. Šteta što svi nisu prevedeni na englesk,i pa večina ovdje neće moći razumjeti neke interesantne i važne detalje, no odeđen broj je i vrijedi ih pogledati.

Blues
Gost
Blues
1 godina prije
Reply to  oddball

oddball, slažem se, ipak je to dramska serija koja ima za svrhu prikazati ljdsku dramu, a šro se tiće izmišljenih likova pa oni tu i jesu ubačeni da bi utjrlovili više njih jer bi se radnja rasplinula kada bi se krenulo u dokumentarističke vode.
Dramska serija ima za svrhu da zabavi a po mogućnosti i da prikaže neke činjenice.
Nisam gledao seriju, sada je možda skinem pošto je završeno njeno prikazivanje, ali sudeći po komentarima ljudi koji su je gledali da nije pretjerano politizirana.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije
Reply to  tuf

Čemu sav taj negativizam.
Ako Rusi koji su bili tamo kažu da je serija u redu, onda je i za mene u redu.
Postoji li interes – postoji.
Zašto je to napravio HBO? Pa zato što će biti gledanio i uzeti lovu.
Ako generael kaže da je explozija raznijela betonsku kupolu-ploču u 3 p.m onda je sigurno bilo krvi do koljena ukoliko je tamo bilo ljudi.

A je li propaganda- naravno da jeste. Ja mislim zato što Rusi stalno ugovaraju nove centrale po svijetu i prodaju svoju tehnologiju ćime izravno uzimaju dio kolača koji su Ameri namijenili za sebe.

Blues
Gost
Blues
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Taj Westinghouse je zeznio i našeg Teslu i trebao je bankrrotirati, naravno zezam se.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Danas su u tehnologiji nuklearnih elektrana tri države, koje su dalekoooo isored ostalih… Kina, Rusija in J. Koreja…..Rusija kod nuklearnih elektrana pokriva cca 50 % svjetskog tržišta…

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Trubadur, više od 50%

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Podravec

Utoliko svijetu prijeti veća opasnost od ruske tehnologije.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Nije bilo krvi do koljena. Od eksplozije nje stradao samo jedan radnik elektane. Mnogi nisu ni znali što se zapravo dogodilo.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  tuf

Anti-ruska propaganda se podrazumijeva. Dužnosnik Šerbin prijeti glavnom nuklearnom znanstveniku da će ga baciti iz helikoptera, ako ga na brzinu ne nauči kako rade nuklearni reaktori. I to sve nakon sastanka kod Gorbačova. Vrlo realno, možeš misliti.

No, sve i da je apsolutno sve u seriji autentično, sovjeti/rusi ispadaju superhumani u odnosu na liberalne demonkracije.
Prilikom nesreće u Fukušimi, stanovnicima je stalno govoreno da je sve u redu, da je lokalno uzgojena hrana također dobra, kako ne bilo financijskih gubitaka, a jacuzze su prisiljavale sirotinju da idu u sigurnu smrt čistiti nuklearna postrojenja, u dogovoru s tepcom i japanskim političarima. Sve daleko odvratnije i prljavije od bilo čega što bi sovjeti mogli izmisliti, jer je tamo ipak izostajao faktor maksimalnog profita pod svaku cijenu. Da nee spominjemo američke mornare koji su odmah poslani blizu eksplodirane nuklearke da ‘vježbaju’.

Iz tog razloga, i vjerojatne pobune koja bi uslijedila, hbo nikad neće snimiti autentičnu mini-seriju Fukušima.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Već sam dobio preporuku da pogledam, ali nisam ulovio vremena. Na povijesti treba učiti.

Tvoja ruka u mojoj ruci
Gost
Tvoja ruka u mojoj ruci
1 godina prije

Odlična mini-serija.

zwizdan007
Gost
zwizdan007
1 godina prije

Serija je jako dobra i dobro je oslikala događaje. Jedini holivudski elementi po meni su prikazivanje ozračenih sa pretjeranim opeklinama i Mi8 koji se od radijacije.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Znači direktni sudionici koji kažu da nemaju neke veće zamjerke na seriju su papci,jer ipak internet filozofi i ratnici znaju bolje i više od svih. Dajte spustite se na zemlju,u svemu vidite zavjeru i propagandu protiv vaše ljubljene majčice rusije. Za fukušimu je možda rano da snime seriju,možda u narednih 5 do 10 godina,a koji je uopće događaj moguće snimiti da bude 100% autentičan,dodaje se ponešto radi zapleta i same radnje u filmu-seriji,negdje više a negdje manje. A što se tiče drugih događaja povezanih sa nuklearnim katastrofama,ima sasvim dovoljno dostupnih informacija na internetu,pa tko voli nek izvoli.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  alfa33

a) SVI hvale seriju “zbog autentičnosti” i Internet vrvi reklamiranjem serije kao najrealističnije ikada – da, možda samo u usporedbi s ostalim američkim SF-om, ne s golom stvarnošću i činjenicama
b) NIKADA nećeš vidjeti realistični prikaz američke nesreće nuklearne elektrane Tri milje koja je samo pukom srećom, a ne inženjerijskom zaslugom, prošla drugačije od Fukushime. Zapamti, krovna američka filmska udruga zadnjih godina neće odobriti snimanje filma koji prikazuje STVARNE američke za*ebe. Kao što nikada nećeš vidjeti njihov REALISTIČAN film o Vijetnamu u kojemu se vidi ubijanje preko milijun Vijetnamaca.
Gdje su filmovi o genocidu nad Indijancima? Nije prošlo još dovoljno vremena?
Vidi se da su vas uspješno od malena indoktrinirali kalifornijskom filmskom drogom. Poslušne ovce, poslušne.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Danas je godišnjica smrti Dražena,valjda bude koji redak na ovom portalu…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Ne sumnja se u vjerodostojnost već u suptilnu propagandu usmjerenu protiv rusije.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Za to su krivi ameri sigurno,neki njihov agent, a možda je koji taliban se zaletio sa eksplozivnim pojasom,za fukušimu su sigurno krivi kinezi,za tri milje gadafi i tako unedogled,teško je sam sebi priznati neke greške,ipak je najveći neuspjeh okriviti druge za svoj neuspjeh…..ionako rusi snimaju svoju verziju,pa će te moći gledati pravu istinu…

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

Ruske vlasti, ako imaju imalo samopoštovanja, bi trebale financirati mini seriju 9.11. na engleskom jeziku. Čak ne treba mnogo previše gurati teorije zavjere, već po uzoru na HBO, oplesti po američkoj vlasti, armiji, tajnim i javnim službama. Sve s pravim imenima i uz mnogo patetike. Mislim da bi tužbe i novi paketi sankcija frcali na sve strane.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Koba

Ruske vlasti imaju samopoštovanje, stoga i ne prave takve vrste serija

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

Za one koji žele saznati istinu, ali onu pravu, imate dvadesetak autentičnih videa na ruskom i egleskim titlovima gdje direkti učesnik i stručna osoba komentira događaje. Evo link; https://www.youtube.com/playlist?list=PL8BTpGAaXEViUgAX3ZqqZMuE1zN8YcOR9

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Fun fact :
1.Antiradijacijske tablete koje je svaki SSSR vojnik imao u prvoj pomoci su se masovno zloupotrebljavale jer bez zracenja deluju hihi-haha kao da je covek pusio travu npr.
2. U doba Janukovica su cernobilski likvidatori imali penzije 2000$.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Oko

Teško mi je povjerovati u 2. a 1. još teže. Antiradijacijske tablete su kalijev jodid koji je široko dostupan i ne izaziva efekte narkotika. Za likvidatore na krovu su prihvaćani oženjeni muškarci s potomstvom u 30-im godinama. Naravno bilo je i iznimaka kao što su dobrovoljci sa vatrogasne akademije koji su, većinom, bili u ranim 20-im godinama. Njih su nevoljno prihvatili, iz logičnog razloga, no imali su sposobnost i veliku želju, pa je iznimka učinjena i manji broj je primljen, a odbijeni su plakali. Većina je nastavila život normalno uz premiju od 800 rublji ( velik iznos u to vrijeme) i zahvalnicu (koja bi u tom sistemu mnogo značila). No život ih nije mazio, pa je uslijedio raspad sssr-a i s njime kaos devedesetih u kojem su oni, kao i mnogi drugi, zaboravljeni.

Baba
Gost
Baba
1 godina prije

Upravo sam pogledao prvu epizodu, u biti holivudska klasika na koju smo navikli, PREPUNO subtilne propagande i klišeja. I da me ne bi odmah zaskočili dežurni džukci, sami događaji djeluju autentično, ali zato me od načina na koji su prikazani drugovi u međusobnim odnosima i njihovi dijalozi spopada muka (kao i inače kad pokušam pogledati holivudske uradke) i definitivno odustajem od gledanja ostalih 4 epizode.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik