General Nikolaj Tarakanov o novoj HBO seriji “Chernobyl”

General-Tarakanov
40 komentara

Nova HBO-va serija “Chernobyl” je vjerno prenjela detalje katastrofe iz 1986. godine rekao je General-major Nikolaj Tarakanov.

Heroji nisu bili komadanti ili zvaničnici, već vojnici koji su svjesno rizikovali svoje živote. Terakanova u seriji igra britanski glumac Ralph Ineson, a sam kasting u seriji je odabran tako da pojedini glumci zaista izgledom podsjećaju na osobe koje igraju u seriji.

Nikolaj Terakanov je bio čovjek koji je direktno bio zadužen za tzv. likvidatore, odnosno ljude (biorobote) koji su uklanjali rasuti radioaktivni materijal sa lokacije Černobiljske nuklearne elektrane.

Sam general je izjavio da nema nikakvih zamjerki na rekonstrukciju istorijskih događaja prikazanih u seriji a da je sam završetak serije “samo malo različit” od onoga što se zapravo dogodilo.

Nikolaj je podsjetio da je sama nuklearna elektrana bila zastrašujući prizor nakon katastrofe.

VIDEO: autentični snimci napravljeni u nuklearnoj centrali

“Letio sam u helikopteru iznad uništenog reaktora i jednostavno nisam mogao da zamislim šta se tamo desilo, bila je to toliko snažna eksplozija da je praktično u paramparčad raznjela veliku betonsku konstrukciju od armiranog betona”.

Tarakanov je za RT objasnio kako je sprovedena dekontaminacija Černobilja, “Izvadili smo 300 000 kubika zemlje oko postrojenja i prebacili na za to određeno mjesto, a onda smo tu zemlju zamjenili sa 300 000 kubika tucanika koji je zaliven betonom i prekriven teškim betonskim pločama.

Ovakve mjere su dovele do drastičnog pada nivoa radijacije oko lokacije što je omogućilo da desetine hiljada vojnika prionu na posao oko sanacije same nuklearne centrale.

Sovjetske trupe koje su učestvovale u likvidaciji u Černobilju su bile “pravi heroji” rekao je Tarakanov. Iako su svi imali šansu da odbiju da rade na sanaciji katastrofe oni su svjesno stavili svoje živote na kocku.

VIDEO: autentični snimci napravljeni u nuklearnoj centrali

Nikolaj Tarakanov sada ima 85 godina i već 33 godine živi sa tzv. radijacijskom bolešću. Na kraju je sam zaključio kako je jedan od vodećih sovjetskih ljekara Evgeni Čazov, bio u pravu kada je upozorio likvidatore “patićete do kraja života, Černobilj vas nikada neće pustiti”.

Jedna od karakteristika radijacijske bolesti je da rane jako slabo zarastaju i da obična posjekotina tokom brijanja krvari i po 2 sedmice a sam general svakodnevno uzima 8 lijekova koji mu pomažu u borbi protiv ove bolesti koju je svjesno izabrao odlučujući da stane na čelo likvidatora.

VIDEO Nikolaj Tarakanov nakon 33 godine govori o nesreći 

ČernobiljNuklearna centralaNuklearno gorivorusijaserijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crodaemon
4 godine prije

Heroji

tuf
4 godine prije

Mda, autentično u usporedbi sa standardnim proizvodima američke filmske industrije. Zaboravimo činjenicu da znanstvenica Ulana Khomyuk nije postojala. I da “likvidatori” nisu bacali grafit s krova elektrane. I da efekti radijacije na ljudsko tijelo ne odgovaraju stvarnosti, jer je HBO-ova publika očigledno navikla na pretjerivanje s krvi kao scenskim efektom. I da sve vrvi krivim podacima poput sekundarne eksplozije od 4MT i prikaza Cherenkove radijacije nakon eksplozije (što je u stvarnosti, u tim uvjetima, nemoguće).
Što se tiče američke filmske industrije ne vjerujem ni da su se, eto, baš sada slučajno sjetili baviti tom sovjetskom katastrofom jer ne zaboravimo da kod zapadne publike SSSR = Rusija. HBO je dio WarnerMedia, svakodnevno promiče američku propagandu i ne mogu se oteti dojmu da glavna namjera serije nije priča o ljudima koji su nastradali nego o Okrutnom Sovjetskom (čitaj: Ruskom) Režimu Koji Će Nas Osvojiti Ako Mi To Ne Spriječimo (TM).

Mercury
4 godine prije

Već sam dobio preporuku da pogledam, ali nisam ulovio vremena. Na povijesti treba učiti.

Tvoja ruka u mojoj ruci
4 godine prije

Odlična mini-serija.

zwizdan007
4 godine prije

Serija je jako dobra i dobro je oslikala događaje. Jedini holivudski elementi po meni su prikazivanje ozračenih sa pretjeranim opeklinama i Mi8 koji se od radijacije.

alfa33
4 godine prije

Znači direktni sudionici koji kažu da nemaju neke veće zamjerke na seriju su papci,jer ipak internet filozofi i ratnici znaju bolje i više od svih. Dajte spustite se na zemlju,u svemu vidite zavjeru i propagandu protiv vaše ljubljene majčice rusije. Za fukušimu je možda rano da snime seriju,možda u narednih 5 do 10 godina,a koji je uopće događaj moguće snimiti da bude 100% autentičan,dodaje se ponešto radi zapleta i same radnje u filmu-seriji,negdje više a negdje manje. A što se tiče drugih događaja povezanih sa nuklearnim katastrofama,ima sasvim dovoljno dostupnih informacija na internetu,pa tko voli nek izvoli.

alfa33
4 godine prije

Danas je godišnjica smrti Dražena,valjda bude koji redak na ovom portalu…

Zvrk
4 godine prije

Ne sumnja se u vjerodostojnost već u suptilnu propagandu usmjerenu protiv rusije.

alfa33
4 godine prije

Za to su krivi ameri sigurno,neki njihov agent, a možda je koji taliban se zaletio sa eksplozivnim pojasom,za fukušimu su sigurno krivi kinezi,za tri milje gadafi i tako unedogled,teško je sam sebi priznati neke greške,ipak je najveći neuspjeh okriviti druge za svoj neuspjeh…..ionako rusi snimaju svoju verziju,pa će te moći gledati pravu istinu…

Koba
4 godine prije

Ruske vlasti, ako imaju imalo samopoštovanja, bi trebale financirati mini seriju 9.11. na engleskom jeziku. Čak ne treba mnogo previše gurati teorije zavjere, već po uzoru na HBO, oplesti po američkoj vlasti, armiji, tajnim i javnim službama. Sve s pravim imenima i uz mnogo patetike. Mislim da bi tužbe i novi paketi sankcija frcali na sve strane.

Koba
4 godine prije

Za one koji žele saznati istinu, ali onu pravu, imate dvadesetak autentičnih videa na ruskom i egleskim titlovima gdje direkti učesnik i stručna osoba komentira događaje. Evo link; https://www.youtube.com/playlist?list=PL8BTpGAaXEViUgAX3ZqqZMuE1zN8YcOR9

Oko
4 godine prije

Fun fact :
1.Antiradijacijske tablete koje je svaki SSSR vojnik imao u prvoj pomoci su se masovno zloupotrebljavale jer bez zracenja deluju hihi-haha kao da je covek pusio travu npr.
2. U doba Janukovica su cernobilski likvidatori imali penzije 2000$.

Baba
4 godine prije

Upravo sam pogledao prvu epizodu, u biti holivudska klasika na koju smo navikli, PREPUNO subtilne propagande i klišeja. I da me ne bi odmah zaskočili dežurni džukci, sami događaji djeluju autentično, ali zato me od načina na koji su prikazani drugovi u međusobnim odnosima i njihovi dijalozi spopada muka (kao i inače kad pokušam pogledati holivudske uradke) i definitivno odustajem od gledanja ostalih 4 epizode.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI