Zbog najnovije svađe, baltičke zemlje kolektivno su se složile bojkotirati dosadašnje primanje električne energije od Bjelorusije

nuklearna elektrana Ostrovec
45 komentara

Očekuje se da će bjeloruska novoizgrađena nuklearna elektrana Ostrovec početi s proizvodnjom električne energije kasnije ove godine. Postrojenje vrijedno 7 milijardi dolara gradi se uz pomoć Rusije, a očekuje se da će Bjelorusiji dopremati do 40 posto sveukupne električne energije.

Latvija, Litva i Estonija kolektivno su se dogovorile da neće kupovati električnu energiju od Bjelorusije, nakon pokretanja NE Ostrovets, priopćila je press služba estonskog Ministarstva gospodarstva i komunikacija.

U izjavi za tisak objavljenoj u utorak, ministarstvo je navijestilo da će se implementirati sustav potvrda o podrijetlu električne energije, kako bi se osiguralo da električna energija izvedena iz bjeloruskih nuklearnih elektrana ne bude isporučena baltičkim zemljama.

Istodobno se očekuje nastavak trgovine električnom energijom između Rusije i Latvije, iako u smanjenim količinama, dok će se razmjena između ruske eksklave Kalinjingrada i Litve nastaviti na trenutnim razinama. Baltik također planira uvesti jedinstvenu tarifu za korištenje infrastrukture do 2021. godine.

Očekuje se da će elektrana Ostrovec početi proizvoditi energiju u sljedećim mjesecima; jedan od njezina dva reaktora napunjen je gorivom prošlog mjeseca, a inženjeri bi trebali priključiti postrojenje na električnu mrežu prije kraja godine. Pokretanje drugog reaktora očekuje se 2022. godine.

Prošlog je tjedna litvanski ministar energetike Zygimantas Vaiciunas rekao da će zajednički bojkot bjeloruske električne energije svake godine koštati Minsk “stotine milijuna eura” izgubljenih prihoda, dodajući da će projekt biti osuđen na propast bez Baltika.

Litva je bila prisiljena zatvoriti vlastitu NE Ignalina 2004. godine kako bi se uskladila s energetskim propisima Europske unije, pretvorivši zemlju od neto izvoznika električne energije u neto uvoznika, čime su računi za električnu energiju za potrošače postali među najvišima u Europi.

Bjeloruske vlasti i dalje su svjesne opasnosti mogućeg prekida pristupa baltičkom tržištu električne energije tijekom izgradnje NEK-a Ostrovec. Ranije ove godine, nakon što je pogledao preko desetak budućih električnih vozila, od MAZ-a na električni pogon i autobusa do roadstera, mopeda, bicikala, strojeva za čišćenje ulica, Zambonisa i dronova za vojsku, predsjednik Aleksandar Lukašenko zadužio je inženjere i industriju s povećanjem proizvodnje električnih vozila, nazivajući ih „budućnošću“.

NE Ostrovets trenutno je najveći zajednički rusko-bjeloruski infrastrukturni projekt u izgradnji, a gradi ga podružnica Rosatoma Atomsroyexport, u suradnji s njihovim bjeloruskim kolegama. Očekuje se da će par reaktora VVER-1200 u elektrani proizvesti do 2.400 megavata električne energije, ispunjavajući između 30-40 posto ukupnih bjeloruskih potreba za električnom energijom.

Očekuje se da će proizvedena električna energija smanjiti potrošnju bjeloruskog prirodnog plina za 4,5 milijardi kubnih metara godišnje i uštedjeti zemlji do 405 milijuna dolara, istovremeno smanjujući emisije stakleničkih plinova u zemlji za više od 7 milijuna tona godišnje.

Litva, koja se prošlog tjedna povukla iz takozvanog energetskog prstena Bjelorusija-Rusija-Estonija-Latvija-Litva (BRELL), izrazila je zabrinutost zbog sigurnosti elektrane, ukazujući na to da se ona nalazi oko 50 km od glavnog grada Vilniusa. Bjeloruske vlasti odbacile su tvrdnje oko ove zabrinutosti, ističući da postrojenje sadrži napredne reaktorske jedinice generacije III + i da je u potpunosti usklađeno sa sigurnosnim preporukama Međunarodne agencije za atomsku energiju i drugim međunarodnim standardima.

Sve tri baltičke zemlje obvezale su se da će se isključiti iz sustava elektroenergetskih veza BRELL iz sovjetskog doba do 2025. godine i pridružiti se europskom elektroenergetskom sustavu, povezivanjem manjeg kapaciteta s Poljskom i Finskom. Kritičari su izrazili zabrinutost da bi gubitak kapaciteta to okruženje mogao učiniti osjetljivim na nestašicu električne energije i drastične promjene cijena.

NE OstrovetsNuklearna centrala
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
3 godine prije

Tako je. Nemojte kupovati od njih. Kupite demokratsku struju od amera. Neka dovezu tankerima, bace iz aviona padobranima ili neka bace neki kabel preko sjevernog pola za četiri puta veću cijenu.

fićo
3 godine prije

I kuja neće kera dok joj ne dođe teranje,a onda bi primila i od zeca.Energija je žila života i deficitarna je i sve te igre oko plinovoda i ove NE u Belorusiji su izmotavanje kuje dok joj ne pripne.

Spartak
3 godine prije

Baltičkim rusomrscima treba potpuno prestati prodavati struju iz Bjelorusije i RF, pa neka si je kupuju po dvostrukoj demokratskoj cijeni od ljubljenog Zapada. A kad uskoro Njemačka zatvori sve svoje nuklearke pa krene zatvarati i elektrane na ugljen, onda će baltičke pudlice kupovati europsku struju trostruko skuplje.

piždro
3 godine prije

Kao da baltičke zemlje išta odlučuju samostalno.. Kako je bilo u varšavskom vaktu, tako je sad u Nato paktu.. Zvrcne telefon usayskog ambasadora i takva politika od sutra u 8 nastupa..sjaši Kurta da zajaše Murta.. Lud zbunjenog voda u lancima s’vašara na vašar, a raja cirkus i prestavu plaća iz vlastita džepa…

3 godine prije zadnji put uredio piždro
nepoželjni
3 godine prije

čudna neka logika !? …svadiš se sa susjedom, pa ga kazniš tako da se čekićem lupiš po prstima (!)

mars
3 godine prije

Moj prijedlog vladajucima u ove tri balticke drzave je da se, umjesto ovoga, dogovore da izvrse kolektivno samoubistvo ukoliko Lukasenko ne pristane na ono sto oni (u prevodu Zapad) od njega ocekuju. Time bi vlastito stanovnistvo postedili negativnih posljedica prvobitne odluke i ujedno stekli oreol svetaca zapadnih demokratskih vrijednosti, koji bi bio nadahnuce buducim narastajima njihovih politicara i drustva u cjelini, kada je u pitanju borba protiv nedemokratskih rezima u njihovom blizem i daljem susjedstvu, pa cak i u svijetu.

tihobl
3 godine prije

Vidis da mudro cekaju da se formira nova vlada.

Marko9
3 godine prije

Kazu Nijemci da je Navalni otrovan s vojnim otrovom Novichock.
Nijemci su podjelili nalaze s Englezima a Rusima su nedostupni.
Iz NATO pakta prijetu novim sankcijama na Rusiju.
Zar jos Rusima nije jasno s kime imaju posla?
S nacijama koji je zelu smazati.

Spartak
3 godine prije

Evo, ja ću spomenuti Crnu Goru. Ovako: Kad smo se na izborima 2000.riješili vladavine HDZ-a, narod se veselio Velikoj Promjeni. Ali brus. Umjesto HDZ-a došla neka nemušta koalicija koja nije napravila ništa pa se opet vratio HDZ, pa onda opet SDP, pa nas uvukli bez pitanja u NATO, i na prevaru prijetnjama (mirovine!) u EU itd. A ona Velika Promjena od 2000. se svela na formulu “što dalje – to gore.
Sad će se to na posve isti način ponoviti u G. Gori. Nikakvih promjena biti neće, osim što će si umjesto politikanata ekipe A sada malo mastiti brk politikanti ekipa B. Iz NATO više nikada ne može C. Gora, jer sad je okupirana. Teoretski samo silom, ratom. Praktički, čekanjem d NATO odumre, kao što su izumrli dinosauri.

onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Baltičke zemlje, neće…….Dijelim vaše trenutke sreće…. uz nadoplatu i plačem.

P.S.
Iznajmljujem rame za plakanja.
Mašem na rastancima…..

Sastavljam rastavljene….. žene.

Kile
3 godine prije

Pitat će struju na granici čija je hehe

Slovenac
3 godine prije

Ovi su tako nebitni da je neka ameba bitnija od balta bas su dosadni

Ante
3 godine prije

Da političar iz vlastitog đepa mora platiti struju do ove odlike nikada ne bi došlo.

Riddick
3 godine prije

Lukašenko mora da vodi računa da bude u dobrim odnosima sa 3 baltičke super sile, inače će biti velikih problema.

3 godine prije zadnji put uredio Riddick
Alex
3 godine prije

I te banana državice će završit u go*nima kad Amerima uskoro krenu kola nizbrdo.

soibnertihropefokmnfjbndskdsjghrfjsw
3 godine prije

Ništa se one nisu složile već su te protuhe dobile zapovjed od varana što da rade.

soibnertihropefokmnfjbndskdsjghrfjsw
3 godine prije

Umjesto jednog nosonje imat češ dva koji kao “vode” Crnu Goru a u stvari slušaju zapovjedi kako da se ponašaju i rade iz centrale tame. Oni su polarizirali pučanstvo i sad mogu raditi što žele u miru a srbi misle da su pobjedili a u stvari su ih primirili i obmanuli sa ovim Krivim. Eno ti se đak ciozapada Abaz javlja i mediji mu daju prostor da se uzdigne “zvijezda” političke scene koja je kabala projekt. Dolje su stvoreni uvjeti za rat kao i kod teeb u BiH, stoga samo gledaj kad zapale fitilje. Ako misliš da su litije srpska domišljatost kojom su “pobijedili” grdno se varaš, i iza njih i iza Abaza, Đuke i Krivog stoje isti.

tuf
3 godine prije

Brzo će se oni predomisliti kada zbog jednog kaskadnog ispadanja sustava ostanu bez struje jer im elektroenergetski sustav nije dovoljno redundantan.
Iz ostalih vijesti – izgleda da su Nijemci potvrdili kako Novičok može biti smatran jačom verzijom čaja koji nije za svakoga – ne ubija, čime se očigledno mora skinuti s liste otrova, samo ima nuspojave koje trebaju pisati na uputstvu za uporabu. I trebalo bi ga izdavati na recept, a ne da ga pomoćnici Navaljnog mogu bez truda nabaviti iz raznih agentura.

Max
3 godine prije

Ovi stvarno ne biraju sredstva da pokore Bijelorusiju.

Brainstorm
3 godine prije

ispali papci a nece da priznaju.
bila velika sovjetska NE u jednoj od baltickih republika. eu dala novce za demontazu jer kao gradjeno “cernobil tehnologijom”. ovi zatvorili, primili novce prvih 5 godina a sad da uvoze od bjelorusa cija je elektrana odmah blizu granice isto gradjena “cernobil tehnologijom”.
eu novci se potrosili i prolumpovali, nije ni bilo dovoljno a daljne troskove plus uvoz moraju sami placati.

nessy
3 godine prije

Ja se slazem sa Baltickim velesilama. Rusija i Bjelorusija trebaju podrzati njihov put ka energetskoj neoovisnosti. Dakle, ukinuti im sve veze odakle dobijaju energiju (uglavnom po povlastenim i diskontnim cijenama). Neka ubuduce dobijaju kW od USA dobavljaca, tzv. molekule slobode, pa neka nakon par mjeseci razmisle, gdje su bili i gdje su sada. Kada krenu redukcije i racuni za struju poskupe 100%, bit ce prilikike za za nove pregovore. Najgore u svemu tome je da ce govna jesti obicni, radni ljudi, a vampiririma, kao i inace nece nista nedostajati. Grozno je reci, ali, bez jednog temeljitog reseta, i rijeke uglavnom, nevine krvi, nema napretka. Nazalost.

jablan u zitu
3 godine prije

e , sad bi Lukasenko trebao da pozove njihove ambasadore , uruci im zvanicni demars i nacrt zakona da zabranjuje prodaju struje tim trima zemljama . Ako im se ne svidja , prekinuti sve odnose .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI