Glavni američki generali tvrde kako Iran može odgovoriti na događaje koji su se dogodili u Natanzu

Iran Merkava tenk
58 komentara

Ranije u srpnju, Iran je navodno rekao da je utvrdio “glavni uzrok” eksplozije na nuklearnom postrojenju Natanz, koji će biti objavljen “u odgovarajuće vrijeme”.

Zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva, general Kenneth McKenzie sugerirao je na to da će se Iran osvetiti za nedavne eksplozije koje su se dogodile u nuklearnim i vojnim objektima, u Natanzu i Parchinu.

“Moje iskustvo s Iranom govori mi da će oni reagirati”, rekao je McKenzie tijekom intervjua za Washington Post ranije ovog tjedna.

Ovi zaključci nastali su usljed iranskih medijskih izvješća, u kojima se neizravno optužuju Izrael i SAD kao zemlje koje stoje iza eksplozija koje su se zbile na iranskom nuklearnom postrojenju Natanz, kako izvještava londonski informativni list Middle East Eye.

Uz to, kuvajtski list al-Jarida citirao je neimenovani “stariji” izvor, ranije u srpnju, vijesti o tome da je incident u Parchinu bio posljedica zračnog napada kojeg su izveli izraelski borbeni zrakoplovi F-35, dok je eksploziju Natanza uzrokovao izraelski ”cyber-napad”, koji je izveden na to postrojenje za obogaćivanje urana.

Izdvojeno, jedan neimenovani dužnosnik s Bliskog Istoka rekao je za New York Times da je eksplozija koja se zbila u Natanzu, navodno uzrokovana “moćnom napravom”, koju je navodno postavio Izrael.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Abbas Mousavi upozorio je u izjavi da će, ako Teheran zaključi da su “inozemni elementi” bili uključeni u eksploziju u Natanzu, reagirati na to.

Izjava je uslijedila nakon što je Teheran objavio kako je uzrok eksplozija u Natanzu i Parchinu utvrđen i da će biti objavljen “u odgovarajuće vrijeme”.

Incident u Natanzu dogodio se 2. srpnja, šest dana nakon eksplozije koja se dogodila u blizini vojnog kompleksa Parchin, koji se nalazi oko 30 kilometara (18 milja) od iranske prijestolnice Teheran. Glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju, Behrouz Kamalvandi rekao je da postrojenje u Natanzu “radi kao i obično”, jer reaktor nije oštećen i nije bilo žrtava.

Eksplozije kod Parchina i Natanza dogodile su se u pozadini obaveza koje je Islamska Republika imala u vezi s obogaćivanjem urana, a  koje su bile dio nuklearnog sporazuma Irana 2015., koji je također poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA).

U svibnju 2018. američki predsjednik Donald Trump najavio je jednostrano povlačenje Washingtona iz sporazuma, nakon čega je SAD ponovno implementirao oštrije protu-iranske stavove. Zbog ovih događaja Teheran je u svibnju 2018.  najavio da će početi s obustavljanjem svojih obveza koje je imao u pogledu JCPOA.

JCPOANatanz
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Komentator
3 godine prije

Iran može pokušati da vojno odgovori, onima koji su uzrokovali eksplozije u iranskom nuklearnom centru u Natanzu i Parachinu, i nije baš teško pogoditi, tko je to učinio. Ali, on poslije toga može dobiti protuodgovor kakav možda i ne očekuje. Tako i ja recimo, mogu napasti boksača Filipa Hrgovića i čak ga i udariti jednom, ali što bi uslijedilo poslije, ne smijem ni pomisliti na to! Irance je ohrabrilo Trumpovo ponašanje poslije obaranja američke bezpilotne letjelice iznad Hormuškog tjesnaca, koja je oborena iznad međunarodnih voda a Trump nije reagirao, pa opet nije reagirao, kada su Iranci poslije ubojstva generala Solejmanija raketama napali američku bazu u Iraku, ali ako on po istoj šabloni napadne recimo na Izrael, dobit će lekcijui, kakvu već dugo nisu dobili, jer Bibi nije Trump, koji je dao neka bezvezna predizborna obećanja, da neće započeti ni jedan rat i toga se drži unatoč gubljenju ugleda kod saveznika… Čitaj više »

Ante
3 godine prije

Neka Iran kupi Rusko naoružanje. To će biti najbolji odgovor na sve što se dogodilo Iranu.

Pero
3 godine prije

Hoce hoce, odgovorice na pitanje u Kviskoteci ako budu znali.
Pa tim iranskim jadnicima je ovo ne znam koji cyber napad, sta oni ne uce iz iskustva?

Pero
3 godine prije

Sta je ovo Izraelski tenk sa Iranskom zastavom?

Mmm
3 godine prije

Odgovorit ce sa dvi nasumične granate ispaljene na američku ambasadu u Iraku koja će pasti 300 metara od zgrade i to će predstaviti na nacionalnoj televiziji kao veliku pobjedu i navest će da su Ameri imali 800000 mrtvih i 50000000 ranjenih u tom njihovom razornom napadu, a usput će isključiti internet u cijeloj zemlji da narod nebi doznao istinu o tome koliko su nemoćni u nadmetanju sa Židovima i amerima

nessy
3 godine prije

Cifuti mjesaju shit, kao inace. Rade diverzije, i uopce ne pokusavaju to sakriti. Zele isprovocirati Iranski odgovor, a onda bi se sakrili iza mamine suknje, i pozvali velikog brata da ratuje za njih, do posljednjeg USA vojnika. Cifutska posla.

Kaj ti
3 godine prije

Na izraelsku merkavu novinarčići napičili iransku zastavu…….bog te mazo ni to ne mogu pošteno odraditi. Pošto kila diploma novinarstva (ako je uopće i imate)

Max
3 godine prije

Taj General je u pravu; To i sam pišem Iran je jaka država u svim rodovima i granama znanosti vojske itd Oni će uzvratiti na napad a tad ne bih bio u koži napadačima.

Max
3 godine prije

General je un pravu . Iran Može odgovoriti na sve napade A tad ne bih bio u koži napadačima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI