Podaci koji su bili ukradeni u novom cyber napadu na norveški parlament povezani s Microsoftovim softverom

Cyber napad
4 komentara

Norveški parlament pogođen je još jednim cyber napadom samo šest mjeseci nakon što su njegovi IT sustavi prethodno bili ugroženi, izjavila je u srijedu šefica uprave Marianne Andreassen.

“Znamo da su izvučeni podaci, ali još nemamo cjelovit pregled situacije”, rekla je.

Napad je povezan s “ranjivošću” u pogledu Microsoftovog Exchange softvera za e-poštu i kalendar, ranjivosti koje tehnološki div možda nije bio svjestan, ali koju su hakeri mogli iskoristiti.

Andreassen je izjavila da točan razmjer štete i krivci nisu poznati, ali da je parlament poduzeo “sveobuhvatne mjere” u suradnji s norveškim sigurnosnim službama.

Incident je također prijavljen policiji.

Predsjednik norveškog parlamenta Tone Wilhelmsen Troen rekao je da je razina prijetnje u zemlji “sve zahtjevnija” i da cyber napadi mogu imati “ozbiljne posljedice” za demokratske procese.

Nije poznato je li ovo posljednje hakiranje parlamenta povezano s onime koje se dogodilo u rujnu 2020. godine, u kojem je hakirana e-pošta nekoliko zastupnika i članova osoblja.

U tom napadu napadači su se domogli podataka, koje su skinuli. Sam napad opisan je kao ”vrlo težak.” Napad su istraživale norveška protuobavještajna agencija, Nacionalna sigurnosna uprava (NSA), s policijom.

Norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soereide izjavila je u listopadu da iza napada stoje ruski hakeri, što su navodi koje Moskva poriče i za koje Oslo nije pružio dokaze.

Cyber napadiMarianne Andreassennorveška
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

Čujem vijest iz Norveške….
U Danskoj zabranjuju Astrinu vakcinu.
Nisam provjerio, ali vjerujem izvoru koji mi je to upravo rekao.

Starina
3 godine prije

Da li bi to mogle biti lagane pripreme za pripremanu Schwab cyber pLandemiju?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI