Rusija odgovara na diplomatske čistke

Norveska ambasada u Rusiji
36 komentara

Rusija je protjerala deset norveških diplomata iz ambasade u Moskvi, proglasivši ih personama non grata nakon što je Oslo optužio 15 ruskih zvaničnika za špijunažu i naredio im da napuste Norvešku.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je u srijedu pozvalo norveškog izaslanika Roberta Kvilea da ga obavijesti o odluci i da je “oštro protestiralo” zbog poteza Norveške da protjera osoblje ruske ambasade ranije ovog mjeseca.

“Ovaj neprijateljski korak dodatno je pogoršao situaciju u bilateralnim odnosima, koji su već na kritično niskom nivou”, navodi se u saopćenju ministarstva , dodajući da je Kvileu “uručena nota u kojoj se proglašava 10 predstavnika norveške ambasade u Moskvi i Ureda ataše za odbranu kao… ‘persona non grata’.”

Ambasador je također obaviješten da će Moskva preduzeti dodatne mjere kao odgovor na “neprijateljske akcije”, uključujući nova ograničenja na “zapošljavanje lokalno regrutiranih ruskih državljana od strane norveških diplomatskih misija”. Ministarstvo nije odmah elaboriralo šta bi ta ograničenja podrazumijevala.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova kasnije je priznalo da je deset njegovih diplomata “proglašeno nepoželjnim” od strane Rusije i reklo je da je to “čin osvete” za odluku Norveške da protjera više od deset ruskih zvaničnika 13. aprila.

Oslo je tvrdio da su ruski zvaničnici bili obavještajni operativci koji rade pod okriljem svoje diplomatske uloge, a ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt izjavila je  da Norveška neće dozvoliti da se njene ambasade koriste za “tajne obavještajne aktivnosti”.

Zvaničnici nisu pružili dokaze o navodnoj špijunaži, samo su naveli da su pratili Ruse “s vremenom” i utvrdili da su oni špijuni. Kremlj je tada rekao da razmatra “odgovarajući odgovor” na diplomatsku čistku.

Ranije ove sedmice, Švedska je takođe optužila radnike ruske ambasade u Stokholmu za špijuniranje, najavljujući da će petoro zaposlenih biti zatraženo da napusti zemlju.

Oslo je ranije naredio još trojici ruskih diplomata da napuste Norvešku u aprilu 2022. godine, tvrdeći da su “sprovodili aktivnosti koje su nespojive sa njihovim diplomatskim statusom”, iako nije ponudio više detalja. Ova odluka donesena je usred niza protjerivanja evropskih zemalja u znak protesta protiv ruskog napada na Ukrajinu prošle godine, među kojima su Njemačka, Grčka, Francuska, Švedska i Danska. Kao odmazdu, Moskva je najavila da će preduzeti recipročne akcije i od tada je proterala nekoliko stranih diplomata, uključujući više od 20 nemačkih zvaničnika ranije ove nedelje.

norveškaprotjerivanjerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Logično.

tihobl
1 godina prije

Подморница пројекта 636 „Варшавјанка“, „Можајск“, која има интегрисан лансер за крстареће ракете „Калибар“, поринута у Санкт Петербургу. Изграђена је за Тихоокеанску флоту за мање од две године.

tihobl
1 godina prije

Кина ће до 2040.године да изгради прву орбиталну космичку електрану са бежичним преносом енергије. Њена тежина ће износити 10 хиљада тона и имаће снагу од милијарду вати – 1 GW

tihobl
1 godina prije

Gledam sta ovi rusi rade. Rokali su artiljeriju sa lancetima svaki dan po vise puta. Pa su ukropi poceli postavljati zicane ograde, a rusi su stali provlaciti lancete kroz otvor za posadu kojim donose municiju. Zatim su ukropi poceli stavljati jake viseslojne mreze + maskiranje polozaja, a rusi su poceli koristiti krasnopolj (haubicka navodjena granata). Sloze M-777 na zemlju, lafet sasvim razbucaju, a cijev se pruzi po zemlji.

Posade koje su iskusnije ne maskiraju polozaj i kad primjete lancet razbjeze se. Oni sto su zagradjeni u toru ginu sa haubicom.

Noname
1 godina prije

Iz članka u The Washington Timesu.Analitičar Andrew Napolitano, autor materijala, usporedio je američkog čelnika s Bushom mlađim, koji je uvjerio američke građane da narodu Afganistana treba “naučiti lekciju” za terorističke napade 11. rujna, a zatim pokrenuo rat.
“Bush mlađi stvorio je moralnu ružnoću u Afganistanu, a Joe Biden to kopira u Ukrajini”, citira stručnjaka publikacija.
Napolitano je naglasio da su Amerikanci tada izgubili od “šarolikog stada pastira”, a danas su u Ukrajini izazvali najmoćniju vojsku na svijetu.

Noname
1 godina prije

Glavni razlog zastoja u protuofenzivi na fronti je nedovoljna opskrba Ukrajine teškim naoružanjem sa Zapada.
To pišu švicarske novine Neue Zürcher Zeitung.
U prosincu je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Zalužny formulirao potrebu za 300 glavnih borbenih tenkova. Od tada je isporučeno najviše 200 jedinica. A samo trećina njih su zapadnjačka vozila kao što je Leopard 2. Proći će mjeseci prije nego što se pojave prvi američki glavni borbeni tenkovi Abrams.
Nedostaje i drugog naoružanja, posebice topničkog streljiva, napominje list.
Važnu ulogu igraju i vremenski uvjeti. Tlo u južnoj Ukrajini počelo se otapati već sredinom ožujka, a ozloglašena sezona blatnjave nastavila se u većem dijelu zemlje do svibnja.
To ometa mehanizirano napredovanje – zapadnjačka oklopna vozila jednostavno bi zapela na močvarnim zemljanim cestama.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Iiz rubrike Jebi ga, nisu joj rekli…

“Posjetila sam mnoge zemlje, razgovarala s različitim čelnicima, ali samo pored Putina osjećala sam se neugodno. Osjećalo se kao da ja nisam ovdje glavna, ali on je bio. Nikada prije nisam ovo doživjela.
Vrlo neugodno.”
Lynne Tracy, američka veleposlanica u Moskvi

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Još malo o diplomaciji…

Victorija ”Fuck the EU” Nuland se sastala sa njemačkom državnom ministricom Katjom Keul i razgovarala o o sigurnosnim izazovima u Sahelu i mirovnom procesu u Etiopiji.

Šta ima normalnije od toga nego da o sudbini afričkih naroda razgovaraju Amerikanka i Njemica…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Brexit…
Britanija i EU konačno postigle dogovor o protokolu o Sjevernoj Irskoj…
Rishi Sunak održao završne razgovore s Ursulom von der Leyeno o protokolu za Sjevernu Irsku…

Šta ima normalnije od toga nego da se o prometu između Sjeverne Irske i Republike Irske, dogovaraju Indijac i Njemica…

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

‘Vraćanje izravnih letova između Gruzije i Rusije se ne isplati. Po mom mišljenju, sada nije vrijeme za nove gospodarske aktivnosti s Rusijom.”
Peter Fischer, njemački veleposlanik u Gruziji

Šta ima normalnije od toga nego da Nijemac daje savjete Gruzijcima kako da sjebu kuću i imanje…

Noname
1 godina prije

Ukrajina, čiji vojni uspjeh u potpunosti ovisi o opskrbi zapadnog oružja, sada visi o koncu. Sjedinjene Države mogle bi napustiti svog glavnog “partnera” već 2024. godine, kao što su prethodno napustile Afganistan, piše The Hill. Američke vlasti mogle bi potpuno prestati podržavati Ukrajinu ako republikanski kandidat pobijedi na sljedećim predsjedničkim izborima, kaže Brad Dress, kolumnist američkog izdanja. Napomenuo je da je Amerika umorna od Ukrajine. Zemlja ima ogromne unutarnje probleme, ali umjesto da ih rješava, troši milijarde dolara za pomoć Kijevu, što samo po sebi nije od interesa za Države, piše portal People’s News . Dress je primijetio da se u Kongresu sve više postavlja pitanje kako Ukrajina zapravo koristi američko oružje. I preprodaje li je u treće zemlje na crnom tržištu. Promatrač je uvjeren da će, ako Bijela kuća dođe pod kontrolu republikanaca, Sjedinjene Države brzo smanjiti potporu Ukrajini. A bez američkog novca i oružja Kijev neće izdržati ni… Čitaj više »

Noname
1 godina prije

Američki list The Hill izvijestio je da je Zapad počeo odavati Ukrajinu. Sumnjičila je SAD i Europu za defetizam. Curenje obavještajnih podataka pokazalo je da Amerika i NATO odbijaju pobjedu u Ukrajini, pišu novine. Tajni materijali Pentagona koji su procurili na web pokazali su da Zapad ne vjeruje u uspjeh ukrajinske protuofenzive. Američka vojska vjeruje da je maksimum na koji Oružane snage Ukrajine mogu računati “skromni teritorijalni dobici” po cijenu kolosalnih gubitaka, piše portal People’s News . Kolumnist The Hilla Stephen Blank smatra da su se zapadne zemlje već odlučile na poraz Ukrajine. Takav je zaključak donio na temelju nespremnosti Sjedinjenih Država i Europe da opskrbe Oružane snage Ukrajine potrebnom količinom oružja i streljiva. Upravo je nedostatak tenkova, zrakoplova i sustava protuzračne obrane, prema Blankovim riječima, postao razlog zašto ukrajinska vojska još nije započela ofenzivu. Rusija je za to vrijeme uspjela pripremiti prethodno mobilizirane rezerve i izgraditi slojevitu obranu duž… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

neće dozvoliti da se njene ambasade koriste za “tajne obavještajne aktivnosti”. Ma daj. Inace su ambasade centri kulturne saradnje, pogotovo s naglaskom na pjesmu i ples. Svugdje na svijetu, ambasade su baze spijunskih operacija, nebitno koje zemlje. Svi sve znaju, ali se prave da ne znaju. Kako su u USA u ruskoj amb. ruski spijuni, obrnuto je u Rusiji. I tako je u svim zemljama ovisno o obavjestajnim kapacitetima i sredstvima.

tihobl
1 godina prije

Сергеј Шојгу допутовао у Индију, где ће у петак бити одржан састанак министара одбране ШОС

Alex Keller
1 godina prije

Sve su ambasade na planetu špijunska gnijezda od kada postoje. Izmišljaju toplu vodu,a cijeloga se života kupaju u njoj.

Ivan
1 godina prije

Sporo, sporo.. Vec je trebala rastjerati svu europsku bagru koja naoruzava Ukrajinu.

hiber
1 godina prije

Ok. Sada ce ovih 15 diplomata završiti u SVO i umiroviti se u Ukraini. Nikome vise neće trebati 2 metra u zemlji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI