Hakeri zahtijevaju 70 milijuna dolara za vraćanje podataka stotina tvrtki

Hakeri-Otkupnina
10 komentara

Cyber kriminalci za koje se vjeruje da stoje iza razornog napada koji je stotine tvrtki širom svijeta ostavio bez interneta, navodno su tražili 70 milijuna dolara otkupnine za vraćanje podataka.

Potražnja je objavljena na blogu ”dark web” u nedjelju, izvijestio je Reuters. Blog “tipično koristi” skupina za cyber kriminal REvil, za koju istraživači kibernetičke sigurnosti smatraju da je odgovorna za najnoviji napad, kao i napad u svibnju na JBS, najveću svjetsku korporaciju za preradu mesa.

Prošlotjedni napad bio je usmjeren na Kaseyu, platformu za daljinsko upravljanje informatičkim tehnologijama. Stotinama klijenata Kaseye u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i širom svijeta zamrznuti su podaci, što je u nekim slučajevima imalo efekte za kupce. Švedski lanac prehrambenih proizvoda Coop bio je prisiljen zatvoriti svih 800 svojih trgovina u subotu, jer je napad isključio njegove blagajne.

Bijela kuća najavila je u nedjelju da će FBI i Odjel za nacionalnu sigurnost “pružiti pomoć identificiranim žrtvama”. Predsjednik Joe Biden, koji je ranije optuživao Rusiju da stoji iza sličnih napada, rekao je novinarima da “nije siguran da su to Rusi” i kako čeka da američke obavještajne agencije istraže situaciju.

SAD su prije optuživale Rusiju za brojne cyber napade na američku infrastrukturu i trgovinu. Administracija Bidena sankcionirala je Rusiju u travnju, dijelom i zbog navodnog sudjelovanja u prošlogodišnjem hakiranju Solar Windsa. Iako Biden nije optužio Moskvu za izravnu umiješanost u kibernetički napad na američku opskrbu gorivom u svibnju, inzistirao je na tome da je Moskva nosila “određenu odgovornost”, jer su hakeri navodno djelovali iz zemlje gdje se govori ruskim jezikom.

Optužen je i Peking. Microsoft je u ožujku tvrdio da je uhvatio kineske hakere “sponzorirane od države” kako provaljuju u njegove poslužitelje e-pošte, a istraživači kibernetičke sigurnosti optužili su kinesku državu da je od tada sudjelovala u više napada, uključujući jedan na njujorškoj mreži javnog prijevoza.

Moskva i Peking dosljedno negiraju američke optužbe za umiješanost u kibernetički kriminal.

U izjavi od petka, rusko veleposlanstvo u Washingtonu izrazilo je nadu da će SAD “napustiti praksu neutemeljenih optužbi i usredotočiti se na profesionalni rad s ruskim stručnjacima na jačanju međunarodne informacijske sigurnosti”.

Cyber napadiHakeri
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
2 godine prije

To je priprema za tzv: Cyberpoligon, globalna vjezba cyberpandemije koju WEF provodi isto kao Event 201. Namjeravaju ugasiti internet najvjerovatnije.

Šele
2 godine prije

Kako providno, hakeri nešto ukrali, ko ima moć tehnologiju, znanje da nešto ovako izvede, Rusi, kako da ne, prije će biti da su oni koji su i napravili, programirali te sisteme, samo su ćekali pravu priliku, recimo koronakrizu, ili su znali za nju od ranije

Dokurčilomi
2 godine prije

Samo. Jeftini su.

2 godine prije

“… istraživači kibernetičke sigurnosti…”

🤣 istraživači 🤣

Moze li debilnije od ovog…?
Moze…. 186 “val pLandemije novoj soja” 🤣 🤣 🤣
Samo “visokoobrazovani” ili Holivudom totalno lobotomirani debil moze pasti na ovu idiotsku pricu….

Dakle “istraživači” 🤣 nas prvo “upozoravaju” a sad je vec “stvarnost” – da su neki balavci sa “mracnog weba” 🤣 – u stanju da prekinu snabdijevanje hranom, mesom, strujom, naftom, da zaustave vozove, avione, brodove u pogonu – a da mi (idioti) goyimi – ne mozemo nista posto smo samo mali dio “internet mreze“….
(To je od prilike kako zlociac Klaus Schwab i zamislja “Veliki reset” ili “4. industrijsku revoluciju”… 🤣 naravno za interese bankarske-laznojudejske oligarhije… )

Ljudi su dakle nesposobni da trguju, putuju i razmjenjuju dobra – bez “interneta” 🤣 A sve odlucuju “filantropi” poput Rockfellera, Gatesa i njihovog “oficira” Klaus Schwaba preko zlocinacke UN/WHO

Realno
2 godine prije

Sve su to bato moj pederi.

Bosanac
2 godine prije

A Google i Nvidia se u međuvremenu udružuju u zajednički rad na polju AI.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI