Hakeri prodaju tajne NATO-a

Hakeri prodaju tajne NATO-a
8 komentara

NATO istražuje prijavu prodaje svojih povjerljivih dokumenata od strane hakerske grupe, javio je BBC u četvrtak. Neki od podataka detaljno opisuju proizvode MBDA Missile Systems, panevropskog proizvođača odbrane.

“Procjenjujemo tvrdnje koje se odnose na podatke koji su navodno ukradeni iz MBDA. Nemamo naznaka da je bilo koja mreža NATO-a ugrožena”, rekao je portparol alijanse, a prenosi britanski emiter.

BBC je rekao da su neidentifikovani hakeri tražili 15 bitkoina (otprilike 320.000 dolara po trenutnoj cijeni) za riznicu ukradenih podataka. Cijena i ostali detalji poklapaju se s onim što je početkom augusta objavila francuska internetska stranica o sajber sigurnosti i informacionim tehnologijama LeMagIT.

Keš podataka je očigledno ponudio potencijalnim kupcima neko po imenu Adrastea krajem jula i veruje se da potiče sa eksternog čvrstog diska. Sumnja se da je italijanska podružnica MBDA-e tačka proboja hakera.

BBC je rekao da je proučio besplatni uzorak dokumenata i pronašao dokumente s različitim klasifikacijskim oznakama NATO-a i SAD-a. Čini se da su neki dokumenti detaljno opisivali misiju američke zračne eskadrile u Estoniji 2020. godine. Drugi su pokazali šeme za protuavionski avion pod nazivom Land Ceptor CAMM. Emiter je naglasio da nije u mogućnosti da nezavisno provjeri autentičnost dokumenata.

U izvještaju LeMagIT-a se navodi da je kontaktirao MBDA za komentar i da je kompanija priznala da je bila podvrgnuta pokušaju iznude. Obje kuće su navele da je kompanija umanjila značaj kršenja, opisujući podatke kao “ni povjerljive ni osjetljive”. BBC je rekao da su neki od MBDA dokumenata koje je uzorkovao označeni kao “zaštićene informacije koje se ne otkrivaju ili reproduciraju”.

HakeriMBDA SistemiNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giovani
1 godina prije

Samo naprijed dečki, razbucajte ovu zvijer.

MKD
1 godina prije

Fuck Otan

Max
1 godina prije

Totalna blamaža.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Znamo 😁

Roccos
1 godina prije

Haker Adastrea?Da nije to naš Ad Astra? Ha znao sam da igra dvostruku igru.😂

antinato
1 godina prije

Treba u kali satrat tu ogavnu zločinačku organizciju.

Lucija, prva
1 godina prije

Ma neznam baš tko drži nacrte aviona na računalu spojenom na internet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI