Američki dužnosnici odredili krivca za kibernetičke napade na Iran

Kibernaticki napad
3 komentara

Izrael je stajao iza kibernetičkog napada diljem zemlje na iranski sustav goriva, koji je prošlog mjeseca osakatio benzinske postaje u zemlji, navodi se u izvješću koje se poziva na američke dužnosnike. To je označilo eskalaciju sukoba između dva naroda.

Iranska mreža za distribuciju goriva zaustavila se 26. listopada nakon što je cyber napad bio usmjeren na sustav koji vozači koriste za kupnju benzina državnim karticama. U to vrijeme Iran je optužio neodređenog “državnog aktera” da pokušava izazvati “bijes javnosti”.

Pozivajući se na dva dužnosnika američke obrane koji govore pod uvjetom anonimnosti, New York Times izvijestio je da je upad pripisan Izraelu nakon povjerljivih obavještajnih procjena.

Nakon napada na mrežu goriva, Ministarstvo nafte zemlje strahovalo je da su hakeri dobili pristup vladinim sustavima. To im je potencijalno omogućilo krađu podataka koji bi mogli pokazati kako Iran uspijeva prekršiti međunarodne sankcije, navodi NYT.

Očito kao odgovor na napad na Iran, nekoliko dana kasnije pokrenuta je kampanja špijunaže odmazde na izraelskoj medicinskoj ustanovi i web stranici za upoznavanje, za koju Tel Aviv tvrdi da su je vodili operativci u Teheranu.

Podatke prikupljene iz kibernetičkog napada na Izrael čelnik internetske udruge zemlje Yoram Hacohen opisao je kao “jedan od najozbiljnijih napada na privatnost” koje je ta zemlja ikada vidjela. Podatke ukradene izraelskim građanima kasnije je na Telegram procurila grupa za koju dužnosnici Tel Aviva tvrde da ili radi za iransku vladu ili da je njezin dio.

Napadi označavaju eskalaciju sukoba između dviju nacija, jer se vjeruje da je to prvi incident koji izravno šteti civilima, a ne da je usmjeren na vojne ili vladine ciljeve.

Iran i Izrael nisu javno priznali odgovornost za napade.

HakeriiranIZRAELkibernetički napadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pera Detlic
2 godine prije

Eh ovaj svijetski rat se i vodi protiv civila. Šta se može prepuno izjelica resursa. Svi bi htjeli stan, auto, dobar posao imati dječicu, roštiljat. E ne može. Mora biti nekog reda. Prvo militariziramo policiju potiho. Izgradimo kampove. Sljedi pljačka fondova kvazi besplatnim bocama i strašenjem. Onda novi strašan soj koji treba opravdat brojne smrti cijepljenih i uvođenje obveznog uboda. Deklaracijom da i cijepljeni oboljevaju i šire virus podgrijava teoriju o testu inteligencije cijepljenih poslušnika koji sami sebe targetiraju kao žrtve. Kad se necijepljeni uklone od cijepljenih nakon 4 doze logori će se punit cjepljenima, a krematoriji radit punom parom. Do odvajanja će morati doći nakon 4. doze jer s 4 doze imaš potvrdu da si kreten, glupan i budala, a takvi su najopasniji i bolje ih izbjegavati. Dalje si sami nastavite pričicu.

Max
2 godine prije

Izrael kao i obično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI