Pentagon „procijenjuje sisteme“ nakon desetina hiljada servera kompromitovanih u globalnom hakovanju Microsofta za koje su krivi „kineski hakeri“

Hakovanje-Microsofta
5 komentara

Američka vojska preispituje svoje mreže nakon hakerskog napada koji je povezan sa ranjivošću koje je omogućilo skriveni pristup desetinama hiljada servera Microsoft Ekchange, u masovnom napadu za koji je kompanija optužila Kinu.

„Svjesni smo izvještaja Microsoftovog obavještajnog centra za prijetnje. Trenutno procjenjujemo naše mreže na bilo kakve dokaze o uticaju“, rekao je novinarima sekretar za štampu Pentagona John Kirby u petak. „Takođe preduzimamo sve potrebne korake da bismo identifikovali i ispravili sve moguće probleme povezane sa situacijom.“

„Sjedište Združenih snaga koordinira sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i Agencijom za sajber-bezbjednost i bezbjednost infrastrukture o smjernicama i uputstvima kako bismo bili sigurni da možemo zaštititi DoD mreže i IT sisteme.“

Microsoft je početkom ove nedjelje objavio masovni sajber upad u svoje Ekchange platforme za e-poštu, napominjući da je ranjivost na njegovim serverima dala “dugoročni pristup” hakerima, dok je napad pripisao grupi po imenu Hafnium – izdavaču kojeg  navodno „finansira država”, a djeluje van Kine – sa „velikim povjerenjem“. Iako je kompanija od tada objavila zakrpe za uklanjanje ranjivosti, sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki upozorila je u petak da budući napadi ostaju „aktivna prijetnja“.

„Ovo je značajna ranjivost koja može imati dalekosežne posljedice. Prvo i najvažnije, ovo je aktivna prijetnja“, rekla je Psaki na dnevnom brifingu za novinare. „Zabrinuti smo da postoji veliki broj žrtava i radimo sa našim partnerima kako bismo shvatili opseg ovoga.“

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan upozorio je u međuvremenu u tvitu na „potencijalne kompromise“ ne samo za američke think tankove i druge organizacije, već i za „entitete odbrambene industrijske baze“, mada je odbio da pruži detalje.

Analitičar sajber-bezbjednosti Brian Krebs procijenio je da je kršenje uticalo na oko 30.000 organizacija širom SAD, uključujući „značajan broj malih preduzeća, gradova i lokalnih samouprava“. Takođe je rekao da se grupa black-hat možda infiltrirala u „stotine hiljada“ Ekchange servera širom svijeta, pozivajući se na dva anonimna stručnjaka za hakovanje koji su američke zvaničnike nacionalne bezbjednosti obavjestili o napadu. U međuvremenu, u blogu FireEyea od četvrtka navodi se da su „američki prodavci, lokalne samouprave, univerzitet i inženjerska firma“ takođe pogođeni hakovanjem.

Čini se da je kršenje uticalo na subjekte daleko izvan SAD, a češka vladina agencija za sajber bezbjednost izjavila je ove nedjelje da pomaže pogođenim organizacijama u zemlji da osiguraju svoje mreže, dok je FireEye sugerisao da su pogođeni „vlada jugoistočne Azije i srednjoazijski telekom“ takođe.

HakeriHakovanjekinamicrosoft
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
lika
3 godine prije

Microsoft je najprije okrivio rusku vladu. Rekli su da je preko 1000 IT inzinjera bilo ukljuceno u napadaj.
Microsoft je rekao da je to protivzakonito po americkom zakonu.

Biden suti i nije do sad javno udario sankcije na Rusiju.
Zasto?
Jel je on pod utjecajum Putina ili Microsoft laze zato sto ne moze po Rusiji pljackati?

Americka vlada je izjavila da oni napadaju Rusima, Kinezima, Iranu…i jos nekima neprekidno sisteme, da ulazu unutra spijuniraju, kradu podatke i napadaju elektricne mreze i ostalo i da je to zakonito po americkom zakonu.

pits
3 godine prije

Nisam mogao zamisliti da je Ptagon toliko napredan da imaju kompjutere u kancelarijama umjesto pisaćih mašina kao što to imaju Rusii Kinezi. To je značajan tehnološki iskorak koji donosi značajnu prednost u sistemu commandcontrolcommunicationscomputers, and intelligence, ovim je potezom Usa odmakla korak ispred konkurenije.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Jaki su mi stručnjaci “najveće sile na svijetu” koje stalno netko “iznenadi”…

nekoime
3 godine prije

Microsoft namjerno isporučuje ranjive sisteme, kako bi Ameri mogli špijunirati cijeli svijet.

Max
3 godine prije

Da nisu sami nešto inscenirali? Neka su biliys spržili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI