UPLAŠENI – Hakirano150.000 kamera za nadzor, uključujući one u bolnicama, zatvorima i školama

Hakeri
8 komentara

Hakerski kolektiv tvrdi da je pristupio u otprilike 150.000 sigurnosnih kamera, uključujući one u zatvorima, bolnicama, pa čak i u fabrici Tesla. Uljezi kažu da su pronašli prijavu i lozinku za „super admin“ nalog na mreži.

Haktivisti su ciljali na bezbjednosnu firmu iz Silikonske doline Verkada, koja prodaje nadzorne kamere kojima korisnici mogu upravljati putem mrežnog portala, probijanjem naloga “Super Admin” koji je omogućavao pristup fidovima za sve kupce kompanije, navodi se u izvještaju Bloomberga od utorka. Pored više od 200 kamera u Teslinim fabrikama i skladištima, hakeri su pregledali sigurnosne snimke iz škola, bolnica – uključujući psihijatrijska odjeljenja – i brojnih pritvora i zatvora. Verkada kancelarije takođe su postale žrtvom upada.

Softverski inžinjer koji tvrdi da je učestvovao u hakovanju, Tillie Kottmann, rekao je Bloombergu da kršenje „otkriva koliko široko smo pod nadzorom i kako se malo brige ulaže u obezbjeđivanje platformi koje to čine, ne baveći se ničim drugim do profitom “, dodajući da su administratorsko korisničko ime i lozinka pronađeni na otvorenoj mreži.

„Prosto je ludo kako mogu jednostavno da vidim stvari koje smo oduvijek znali da se događaju, ali nikada ih nismo vidjeli.“

Kottmann, koji je ranije tvrdio da je umješan u curenje hakovanog materijala proizvođača čipova Intel i Nissan Motor Co., rekao je da je sajber kolektiv motivisan „velikom radoznalošću, borbom za slobodu informacija i protiv intelektualne svojine, ogromnom dozom antikapitalizma. , nagovještaj anarhizma – a takođe je i previše zabavno to činiti “, u šali nazvavši grupu„ Advanced Persistent Threat 69420 “.

Među desetinama hiljada uređaja pogođenih upadom, uljezi su mogli da pristupe oko 330 sigurnosnih kamera oko zatvora okruga Madison u Huntsvilleu u Alabami, koje koriste tehnologiju prepoznavanja lica za praćenje zatvorenika i osoblja. U nekim slučajevima hakeri su rekli da su pristupili i audio zapisima policijskih razgovora sa osumnjičenima, dok drugi snimci koje je Bloomberg vidio prikazuju kako policajci ispituju muškarca sa lisicama u policijskoj stanici u Stoughtonu u državi Massachusetts. Medicinske ustanove su takođe napadnute, a izdavač je prikazao video o bezbjednosti iz Halifak Health-a, bolnice na Floridi, koji je sadržan u sada izbrisanoj „priči o kupcima“ na veb lokaciji Verkada.

Portparol kalifornijske firme za obezbjeđenje primjetio je da su svi nalozi internih administratora u kompaniji onemogućeni nakon što je primjetio upad, rekavši da „Naš tim za unutrašnju bezbjednost i spoljna firma za obezbjeđenje istražuju obim i nivo ovog problema, a mi smo obavjestili policiju . “ Kottmann je takođe potvrdio Bloombergu da su hakeri u međuvremenu izgubili pristup izvorima nadzora.

Hakovanje dolazi samo nekoliko dana nakon još jednog masovnog upada usmjerenog na Microsoft Exchange servere, koji su blackhatterima omogućili pristup podacima do 30.000 organizacija širom SAD, uključujući „značajan broj malih preduzeća, gradskih i lokalnih samouprava“, prema analitičaru sajber bezbjednosti Brian Krebs-u.

Cyber sigurnostHakeriKamere
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Ottkrit će se zlo.

Picajzl
3 godine prije

Pa cloud i postoji kako bi se špiuniralo, te još na tome zarade.

AlanisM
3 godine prije

Opa, konacno nesto dobro.

postenlopov
3 godine prije

Hakeri su jedina nada za ovaj svijet prije nego li nam ukinu placanje novcanicama, jer samo hakeri mogu pokazat koliko je bezgotovinsko placanje ranjivo i nesigurno te na taj nacina da se zaustavi prekidanje placanja novcanicama.

BanOvan
3 godine prije

Ključ je ispod otirača.

Lucija, prva
3 godine prije

Pa dobro, što je s kamerama u bolnicama!
Nisu mogli hakirati neku kovid bolnicu?
Ono, sve prazno?
Ja se ponadala…

Praetorian
3 godine prije

Daj Boze da skupe dokaze o pLandemiji i da upadnu u signale televizijskih kuca i u prime timeu sve emitiraju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI