Izrael pokušava uvući Trumpa u rat protiv Irana prije izbora koji se trebaju održati u studenom

Donald Trump
44 komentara

Iran je proteklih tjedana pretrpio niz neobjašnjivih incidenata na osjetljivim mjestima koja su povezana s njegovim vojnim i nuklearnim programom. Neki od njih pripisani su Izraelu, s time da službeni Izrael nije javno niti potvrdio ili porekao ulogu u tim zbivanjima.

U Europi postoje strahovi da bi Izrael mogao pokušati uvući Sjedinjene Države u sukob s Iranom prije predsjedničkih izbora koji se trebaju održati u studenom, izjavio je anonimni dužnosnik EU za Business Insider.

“Bojim se da je izraelski plan ovdje da se izazove iranski odgovor, koji se može pretvoriti u vojnu eskalaciju dok je Trump još na vlasti”, citiran je dužnosnik EU.

Američkog predsjednika, koji zagovara politiku “maksimalnog pritiska” prema Iranu i koji je uz to neosporni izraelski saveznik, čekaju još četiri mjeseca prije nego što se na biralištima nađe nasuprot svom protivniku, Joeu Bidenu.

Biden, koji je bio potpredsjednik kada su SAD pregovarale o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine s Iranom, kritizirao je Trumpa zbog toga što je odustao od sporazuma te je nagovijestio da će Biden ponovno ući u sporazum, pod uvjetom da bude izabran za predsjednika SAD-a.

“Pod Bidenovom upravom bilo bi puno manje apetita za avanturama i tajnim misijama koje su za cilj imale uništavanje nuklearnih postrojenja”, napomenuo je dužnosnik EU.

Eksplozije i požari s neidentificiranim uzrocima nastanka pogodili su Iran u posljednjih nekoliko tjedana. Nedavni događaji uključuju eksploziju u brodogradilištu Bushehr od 15. srpnja, eksplozije u tvornici aluminija u Lamerdu 14. srpnja, u postrojenju za obogaćivanje urana u Natanzu 2. srpnja, u zdravstvenom domu u Teheranu 30. lipnja i u vojnom kompleksu u Parchinukao i incident s elektranom u Shirazu koji se dogodio 25. lipnja.

Iranski dužnosnici rekli su da u vezi nekih od incidenata sumnjaju na sabotaže, iako za većinu nesreća okrivljuju curenje plina. U međuvremenu, pojavila su se izvješća da je Iran posljednjih dana izdao svojim zračnim snagama zapovijed za spremnost.

Neimenovani službenik obavještajne službe za Bliski Istok citiran je u članku New York Timesa od 5. srpnja, koji kaže da je eksplozija, koja se dogodila u Natanzu, bila rezultat izraelske sabotaže, odnosno da je Izrael podmetnuo eksplozivnu napravu u postrojenje. Dužnosnik je rekao da Izrael nije povezan s drugim nesrećama koje su se dogodile u Iranu, a koje su prijavljene prije tog datuma.

Izrael je također rekao kako stoji iza cyber-napada, koji je privremeno poremetio rad iranske luke Shahid Rajaee u svibnju.

Izrael nije javno negirao, ali nije ni potvrdio izvješća koja ga povezuju s incidentima u Iranu. Ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi rekao je novinarima 5. srpnja da Iran predstavlja “egzistencijalnu prijetnju” Izraelu te da je djelovanja Tel Aviva u vezi s Iranom “najbolje ne komentirati”.

”U izraelskoj obavještajnoj zajednici „opće je poznato“ da su agenti te zemlje bili iza barem nekih incidenata”, rekao je bivši izraelski ministar obrane za Business Insider, pod uvjetom anonimnosti.

“Ne znam o čemu se točno radi i nikako vam ne bih rekao jer je cijela poanta događanja ta da Iran osjeti stres i da ne može pretpostaviti koje bi iduće akcije Izraela mogle biti”, rekao je dužnosnik, dodavši da je Izrael odlučio slijediti Trumpovu politiku “maksimalnog pritiska”.

sabotažaShahid Rajaee
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

Onaj tko vjeruje da bi se ekipa oko Bidena vratila nuklearnom sporazumu ..treba ga cijepiti u mozak.a sam Biden ne zna vise ni kako se zove.

Pero
3 godine prije

Podrska Izraelu, na prvu i zestoko ali pravedno.
Bolje vi njih nego oni vas i onako vam se svakih par mjeseci prjete da ce vas unistiti.
Sada molim komentatore narocito đihadiste da kazu sta bi vi radili da vam neko stalno govori da ce vas unistiti i izbrisati sa lica zemlje?
Isto tako mi odgovorite kome prjeti Izrael?

Davor drugi
3 godine prije

Gabi Ashkenazi ima pravo, Iran kao “egzistencijalna prijetnja” Izraelu, imati će dosta dugo takve i slične probleme koji su za Izrael postali stvar obične rutine, uključujući i nelegitimne maksimalne ekonomske sankcije od strane USA, protiv kojih ostatak svijeta tek retorički ima nešto protiv.
O nekom vojnom napadu Irana na Izrael, mislim da mogu i dalje samo sanjati.

xda
3 godine prije

bilo je nekih komentatora koji su vjerovali u trumpa, da je on nesto novo u americi, da on isusiva mocvare.
koja je razlika za iran, venezuelu, rusiju ili kinu ili eu bio na vlasti biden, trump ili omama
zar jos ne mogu vidjeti ili shvatiti da se u americi moze mijenjati predsjednik ali ne imperijalna politika

piždro
3 godine prije

Sad se jasno vidi da su maheri svugdje na zapadu

Mahatma
3 godine prije

(((Iran)))

puki
3 godine prije

NE VJERUJEM VISE NIKOME, sve su ovo IGRE BEZ GRANICA;za ovce …
I Iran drzi svoje ljude zakljucane i najavio je gradnju mreze 5G – to su brutalne cinjenice, sve ostalo igrice

Max
3 godine prije

Mogu oni krenuti u rat protiv Irana ; Činili su i gore zločine. Ali Iran ima jaku vojsku u svim rodovima (regularnu vojsku i elitnu gardu) i stanovništvo koje se spremno boriti do smrti . Tu bi gubitci bili toliki da se SAD nikad ne bi oporavio kao vojna sila (i Vijetnam i Irak bi izgledali kao piknik u usporedbi s tim ratom a Izrael bi nestao u plamenu. A dvije svjetske velesile Rusija I Kina sigurno ne bi ostale po strani. Tu su još Egipat I Sirija Libanon I Yemen koje bi se sigurno uključili u rat . Da ne zaboravim i palestinske frakcije koje bi ispalile nešto jače od Qassama itd.

Božja ruka
3 godine prije

Kako je bilo lako cionistima izmanipulisati svet. Bilo je dovoljno uzeti verske spise, reći da su Bogom dati svetu i udri po “neprijatelju”. Ne verujem da će posle ovoga USA imati više živaca tolerisati Izrael kao napaljeno derište.

alex
3 godine prije

Trump bi mogao krenuti u rat ako bude izvjesno da gubi izbore. Pokazalo se puno puta da Ameri za vrijeme rata, ne mjenjaju predsjednika, ako baš ne ode sve k vragu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI