Iran optužuje Izrael za sabotažu projektila

Sabotirani djelovi iranskih projektila
6 komentara

Navodnom se sabotažom željelo tajno postaviti eksplozivne dijelove u iransko oružje

Iran je optužio izraelsku obavještajnu službu da je planirala prodaju “neispravnih” dijelova za teheranski program balističkih projektila preko stranog dobavljača, tvrdeći da su neispravne komponente dizajnirane da eksplodiraju. Zamjenik ministra obrane brigadni general Reza Talaei-Nik objavio je te tvrdnje na državnoj TV u četvrtak navečer, rekavši da su iranske obavještajne službe otkrile “višegodišnju” diverzantsku operaciju s namjerom da se poremeti vojni razvoj zemlje.

“Naše obavještajne snage otkrile su konektore prije nego što su ušli u raketni sustav”, rekao je dužnosnik, misleći na neispravne dijelove projektila. “Neprijatelj nije shvatio da smo otkrili njihovu zavjeru, što znači da su nas htjeli iznenaditi sabotažom obrambenih sustava, ali nisu u tome uspjeli.“

Dodao je da bi sabotaža, u slučaju njezinog uspjeha, onesposobila naprednu vojnu opremu i koštala vladu milijunske štete te je rekao da je Ministarstvo obrane već identificiralo i uklonilo problematične konektore iz raketnog programa. Talaei-Nik je dalje objasnio da je Teheranu prvi put ukazano na mogućnost takve sabotaže prije devet godina, kada su obavještajne agencije otkrile da se izraelski Mossad “usredotočio na neke segmente u obrambenoj industriji, uključujući konektor”. Rekao je da su izraelski agenti radili kroz “profesionalnu mrežu” koja se predstavljala kao legitimni inozemni dobavljač i potajno uključivala neispravne dijelove u pošiljke Iranu.

Zamjenik šefa obrane dodao je da Teheran neće oklijevati pokrenuti pravne korake protiv bilo koje države koja je možda surađivala u zavjeri. Iako nije precizirao nijednu drugu uključenu zemlju, izvješće New York Timesa iz 2019. navodi da je tadašnji američki predsjednik Donald Trump oživio “tajni američki program sabotaže iranskih projektila i raketa”, prvi put stvoren za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha. Nije jasno je li projekt nastavljen pod Trumpovim nasljednikom. O navodnom izraelskom planu sabotaže prvi su izvijestili iranski mediji ranije ovog tjedna, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika u Obavještajnoj organizaciji Ministarstva obrane. Izvor je primijetio da je dobavljač dijelova radio “prema izravnim zapovijedima Mossada”, tvrdeći da je “namjeravao pretvoriti proizvedene projektile u eksplozivne naprave kako bi oštetio industrijske linije i zaposlenike koji rade na ovom polju”.

Emitiranje na iranskoj državnoj TV također je pokazalo dotične dijelove, rekavši da su “odgovorni za povezivanje računalne mreže balističkih projektila iranske proizvodnje, kao i bespilotnih letjelica. Teheran je optužio Tel Aviv za dug niz sličnih sabotaža u prošlosti, uključujući i nakon velike eksplozije u iranskom vojnom kompleksu Parchin prošle godine. Druge misteriozne eksplozije također su potresle svemirski i nuklearni program zemlje, iako su izraelski dužnosnici dosljedno poricali upletenost.

iranIZRAELprojektilsabotaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aboridžin Joe
8 mjeseci prije

Kad nešto ne ide kako treba samo kažeš to je sabotaža.

Max
8 mjeseci prije

Urota,je,uspješno,osujećena,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI